Ilk Modelim Başlangıç Seviyesi Olarak Ne kadar Uygun ?

MEHMET_08

Yeni Uye
Katılım
26 Ağu 2017
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Yaş
40
Merhaba Ustalarım, Abilerim, Kardeşlerim;

Aranıza yeni katılmış ve modelcilik işine yeni merak salmış bir kardeşiniz olarak, tamamen kendi imkan ve kabiliyetlerimle bir model yapmaya çalışıyorum. Tabi ki müthiş bir acemilik var. 2-3 aydır uğraşıp yaptığım modeli artık uçuracak kıvama getirdim ama tabiki dediğim gibi acemilik sebebiyle uçuramıyorum.
Aşağıdaki videoyu ve resimleri inceleyerek bana nerelerde hata yaptığımı ve neleri düzeltmem gerektiğini anlatabilir misiniz? Hem sizler için acemilik döneminize dönüp nostalji yapma fırsatı olmuş olur, hem de bana tecrübelerinizle yardımcı olmuş olursunuz diye düşünüyorum.

Şimdiden teşekkürler...

İyi Forumlar...


İlk uçuş video linki :

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Resim:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Hataları Bulalım

Uçuş yapmaya çalıştığınız yer kesin olarak uçuşa elverişli bir yer değil. Uçaklar açık alanda uçarlar. İkincisi kuyruk az daha uzun olsa muhtemelen daha stabil olurdu. Üçüncüsü ağırlık merkezi sorunu olduğunu düşünüyorum.
 
Hataları Bulalım

Katılıyorum üstad, haklısın. Maalesef uygun yer bulmakta zorlanıyorum.
Kanat / gövde oranında hata yapmışım gibi. Birde kanat kalınlığı da fazla mı oldu nedir bilmem. Tavsiyelere göre düzeltmeler yapacağımdan emin olabilirsiniz...
 
Hataları Bulalım

Alan konusundan da önce bence çok önemli bir başka nokta var, siz modelinizi uçurmaya çalışırken bir arkadaşınız da modelin tam önünde duruyor hatta yakalamaya çalışıyor. Aman diyeyim, bu çok tehlikeli birşey, o uçağın önündeki pervanenin insan etini nasıl kolaylıkla biçebildiğine malesef birkaç kez tanık oldum. Lütfen böyle şeyler yapmayın uçağın pervane hattının önünde hiçkimse olmamalıdır hiçbir zaman...

Sonra Sümer Abinin de dediği gibi uçuş yapmaya çalıştığınız alan uçak uçurmak için hiç uygun olmadığını ben de tekrarlamak isterim.

Gelelim modele:

Bu model görüntü itibariyle bir başlangıç uçağından çok ileri seviyedeki bir fun-fly yarışma modelini andırıyor. Fun-fly modelleri yüksek manevra kabiliyeti sağlamak için doğasında dengesiz olacak şekilde tasarlanan ve üretilen modellerdir, tahmin edersiniz ki bu da bir eğitim modelinden beklenen herşeyin tamamen zıttıdır.
Listeleyecek olursak:


-İyi bir eğitim modelinin kanatlarında dihedral olmalıdır ki uçak havada kendi kendisine bir miktar dengeye sahip olsun, istenmeyen yatış hareketlerinden kendi kendisine kurtulup yatay uçuşa geçebilsin. Sizin moodelinizin kanadı ise dümdüz, haliyle düz uçabilmek için sürekli olarak pilotun komutlarına muhtaç.

-Kuyruğunuz ile kanat arasındaki mesafe çok kısa, Bu da kuyruğun modelin düz uçuşu için gerekli olan doğrultma momentini azaltıyor. Kısa kuyruk yüksek manevra kabiliyeti için istenilen birşeydir, dengeli uçmak için ise tam tersine uzun kuyruk tercih edilmelidir. Kuyruğunuzu mevcut mesafenin iki katı kadar bir uzaklığa konumlandırmanız daha sağlıklı olacaktır.

-Kanadınızın oturma açısı ve profili güzel görünüyor ama hem kuyruğun oturma açısında hem de motorun çekiş açısında problem var gibi görünüyor fotoğrafta. Kuyruğunuzu kanadın alt yüzeyine paralel olacak şekilde yapmanız iyi bir başlangıç noktası olabilir. Motorunuz ise 3-4 derece aşağı bakacak şekilde konumlandırılırsa daha dengeli bir şekilde uçacaktır.

- Fotoğraftaki görüntüye bakılırsa yatış dümenleriniz (aileronlar) çok fazla hareket ediyor. Bunların hareketini 15-20 dereceyi geçmeyecek şekilde ayarlamanız daha dengeli ve daha kolay kontrol edilebilen bir model elde etmenizi sağlayacaktır.

-Son olarak ağırlık merkezinin doğru yerde olduğundan emin olun. Sümer Abinin de bahsettiği gibi ağırlık merkezi problemi söz konusu olabilir ama uçuşunuz kesin bir yorum yapamayacak kadar kısa olmuş malesef. Kanadınızın genişliğini (Onden arkaya olan mesafe) ölçün ve ölçüm sonucunu 4e bölün. kanadın önünden geriye doğru bu bölme sonucu kadar bir uzaklığa gidip bir işaret koyun. Uçağınızın ağırlık merkezinin başlangıç için burada olması iyi olur. Sonra tecrübe kazandıkça biraz daha geri kaydırarak kanat genişliğinin 3te biri kadar mesafeye ayarlayabilirsiniz.
 
Hataları Bulalım

Çok teşekkürler. Bu tavsiyeleri aynen uygulamaya çalışıp tekrar paylaşımda bulunacağım...
emeğinize ve yüreğinize sağlık
 
Ilk Modelim Başlangıç Seviyesi Olarak Ne kadar Uygun ?

Tüm yorumlara ilave olarak özellikle başlangıçta çok fazla yorulup modelciliğe başlamadan bırakmamanız için kesinlikle daha önce denenmiş ve trainer dediğimiz başlangıç modeli olduğu kesin olan bir modelle başlamanızı öneririm.

Bu modelde uçmayı öğrendikten sonra kendi modellerinizi tasarlayıp uçmak çok daha kolay ve keyifli olacaktır diye düşünüyorum.

Mesela şu modeli deneyebilirsiniz ;)



Evren hocamın bilgilerine ilave olarak ağırlık merkezi kontrollü ile ilgili şu konumuz da dikkatinizi çekebilir.

 
Ilk Modelim Başlangıç Seviyesi Olarak Ne kadar Uygun ?

Tekrar merhaba;

Evet dostlar tavsiyeleriniz için teşekkürler. İlk paylaşımımdan bugüne aradan 1 ay geçti ve herbirinizin yazdıklarını dikkate alarak başka bir model ortaya çıkardım. Sanırım bu benim gibi acemiler için daha uygun bir model oldu :laugh:
Henüz açık bir alan bulup deneyemedim, ancak ilk fırsatta deneyip video paylaşacağım inşallah.

Üstatlardan yine değerli yorumlarını bekliyorum tabi... Uçurmadan önce tavsiyelerinizi de uygular o şekilde denerim.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol