www.bilimselyuzme.com

İlk Uçuş - Başarısız (Videolu)

Muhammet Yiğit Kaya

Çalışkan Uye
İlgi Alanı
Uçak
Merhaba, bu hobiye adım atıyorum. 70x100cm boyutlarında 5mm'lik maket kartonu (foam board) alıp 100cm kanat genişliğinde bir trainer model yaptım.

Gövde kısmını uzun dikdörtgen şeklinde yaptım.

Uçağın uçuş süresini tatmin edici yapmak için 2S 4000mAh lipo pil kullandım.

Motor pervane seçiminde biraz cahil bir seçim yaparak 2212 2200KV fırçasız motor ve 6 inç pervane kullandım.

Pil tam dolu ve gaz tam açıkken evde uçağı dik şekilde tutunca dik tırmanış yapabilecek kadar itiş gücü üretmediğini fark ettim. Fakat ne de olsa kanatın da kaldırma kuvveti olduğunu düşünerek uçacağı umudu ile uygun bir araziye gittim.
Aşağıda başarısız uçuş denemesi videosunu bulabilirsiniz.

Uçağı tam gaz şekilde elimden attıktan sonra Elevator kolunu aşağı çekerek uçağın burnunu yukarı kaldırmaya çalıştım ama nafile.

Sizce başarısız olma nedenleri ne olabilir fikirlerinizi bekliyorum...

Video:
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: TÜRKALP KUCUR
4000mah pil yaklaşık 300 gr uçağı bayağı ağırlaştırmıştır. Motor torku'nun düşük olması ve 6 inc pervane ile iyi bile uçmuş hocam.
2212 1000kv motor 1045 pervane aldım. Kanat açıklığını 1400mm yapmayı planlıyorum. Aslında 2000mm yapmayı düşündüm fakat mukavemeti az olur gibi geldi. Küçük pil kullansam uçuş süresi çok azalır gibi geliyor

2212 1000kv motor 1045 pervane aldım. Kanat açıklığını 1400mm yapmayı planlıyorum. Aslında 2000mm yapmayı düşündüm fakat mukavemeti az olur gibi geldi. Küçük pil kullansam uçuş süresi çok azalır gibi geliyor
Pil dahil toplam uçuş ağırlığı önemli motor pervane seçimi için

Pil dahil toplam uçuş ağırlığı önemli motor pervane seçimi için
Bu tip Trainer model uçak için uçuş ağırlığının yaklaşık 2/3'si kadar bir itiş gücünün yeterli olacağını araştırmıştım. Ben de ona dayanarak aslında yapmıştım seçimimi fakat motorun düşük torku etkili olmuş olabilir gibi geldi. Belki elimle daha hızlı atsam yeterli uçuş hızına kavuşabilirdi.

Değerlendirmeler doğru.Motor zayıf kalmış gibi görünüyor.Bu motor güçlü olsaydı bile Tork yetersiz olacağı için yine düzgün uçmayacaktı.KV değeri bu tip bir Uçak için yanlış.Bu tip bir Uçak için uçuş ağırlığını 1 Kg olarak düşünürsek 250W veya biraz üstü güç üreten bir motorla gayet güzel uçacaktır.KV olarak ise 1000KV olabilir kabaca.Ben olsam motoru biraz daha hafifletebilirseniz Turnigy D2836/8 1100KV motor ile denerdim.Güzel verim alacağınızı düşünüyorum, ben Çaylak Trainer modelimde kullanmıştım.

Benim dikkatimi çeken Aynı anda 400V, 36000V ve 154000V enerji iletim ve dağıtım sisteminiz altında uçmanız. Aynı anda AG, OG ve YG hatlarını nasıl denk getirdiniz uçuş için :D

Tavsiyem herhangi bir kazaya mahal vermemek için başka bir uçuş alanı bulmanız.
Çok iyi tespit .. elektirik mühendisi olmak böyle bir şey işte :)

• Beğen
Tepkiler: Kemal baloglu
Motor zayif, buna benim de itirazim yok ama bu motorla bu ucak ucmaz denir mi emin degilim...

Oncelikle hic motor acmadan hizlica kosarak bir firlatin (mumkunse iyi bir atici arkadasiniz bunu yapsin ve ucagin davranisini gozlemleyin). Birkac saniyelik videodan sanki kuyruk agir gibi goruyorum... Aileronlari nedendir bilemem, kanadin ortasinda bir yere emaneten koymussunuz, hem kanadin ucundaki aileron kadar moment olusturamaz donus icin, hem de toplam kanat alaniniz azalir, tutunmakta zorlasir ucak havada...

Motor zayif, buna benim de itirazim yok ama bu motorla bu ucak ucmaz denir mi emin degilim...

Oncelikle hic motor acmadan hizlica kosarak bir firlatin (mumkunse iyi bir atici arkadasiniz bunu yapsin ve ucagin davranisini gozlemleyin). Birkac saniyelik videodan sanki kuyruk agir gibi goruyorum... Aileronlari nedendir bilemem, kanadin ortasinda bir yere emaneten koymussunuz, hem kanadin ucundaki aileron kadar moment olusturamaz donus icin, hem de toplam kanat alaniniz azalir, tutunmakta zorlasir ucak havada...
Hmm evet aileron'u yerleştirirken aslında hiç aklıma gelmemişti şimdi siz diyince mantıklı geldi. Ben de motorun zayıf geldiğini fark ettim ama sanki yeterli hızı alsa uçabilecekmiş gibi geldi. Değerli tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Dediğiniz taktiği de deneyeceğim.

Benim dikkatimi çeken Aynı anda 400V, 36000V ve 154000V enerji iletim ve dağıtım sisteminiz altında uçmanız. Aynı anda AG, OG ve YG hatlarını nasıl denk getirdiniz uçuş için :D

Tavsiyem herhangi bir kazaya mahal vermemek için başka bir uçuş alanı bulmanız.
Gerçekten çok güzel tespit etmişssiniz. Sadece uçup uçmadığına bakıp indirecektim o yüzden yeterli gelmişti o alan. Tabi ki de dikkatli olmak gerekiyor ölümcül sonuçlar da doğurabilir:):)

Ben de 1400mm kanat açıklığında bir model inşa ettim fakat pil dahil ağırlık 1180 gr oldu. Motor emax 2212 970kv ve 22 denemeden hiçbirinde havalanamadık.1045 pervane ve 9060 katlanır pervane de farketmedi.Farklı bir motor denemek gerekiyor.