Kumanda , Alıcı ve Kontrol ünitesi / ESC

Özgür Öztürk

Tecrübeli Uye
Katılım
5 Eyl 2018
Mesajlar
862
Tepkime puanı
1,691
Yaş
46
Konum
İSTANBUL
İlgi Alanı
Hepsi
Başlıkta yazan meseleyi kısaca anlatmak isterim . Daha sonrada bilgileriniz ışığında yolumu bulmak ve yeniden RC helikopter heyecanına atılmak tabiki de .

Yaklaşık 1 yıllık RC helikopter tecrübesi olan biri olarak (2009-2010 ) bugün ilk aldığım Blade CP Pro modelim olan helikopterimin parçalardan alıcı ve verici kristallerinin daha sonrada maalesef alıcının veya 3 in 1 kontrol ünitesinin bozuk olduğunu keşfettim . Yaklaşık 8 yıldır hiç el sürmediğim hatta merak bile edip bakmadığım helikopterimin parçalarını hemen alıp değiştiririm diye heveslendim ama yıl olmuş 2018 ve benim helikopterimle uzaktan yakından alakası olmayan modeller parçalar kumandalar vs. çıkmış piyasaya .

İşte tam burda direk konuya dalıyorum .

Diyelimki helikopterimin kumandasını ;

-Flysky FS-i6x ile değiştirdim ve onunla birlikte gelen FS-İA6B alıcıyı helikopterime monte ettim . ( varolan kumanda 6 kanallı kristalli bir kumanda ve alıcısıda kristalli )

Bu durumda karşıma ESC control unit ve yeni bir fırçasız motor alma durumu çıkıyor ki doğrusu bu tür bir kumanda ve alıcıya ne tür bir ESC control ünitesi ve fırçasız motor uyar hiçbir bilgim yok .
- Aklıma takılan diğer durum ise şu . Varolan motoru değiştirmediğimi , alıcı ve vericiyi değiştirdiğimi düşünelim . Bu durumda ESC kontrol ünitesi yerine bir kontrol ünitesi kullanmam gerekli ama bu yeni alıcı verici kombinasyonuna uyacak bir kontrol ünitesi ile ilgili hiçbir bilgim yok . .

Kumandayı ve alıcıyı değiştirmek istememin en önemli sebebi daha ulaşılır parçalara ve daha yeni teknoloji cihazlara sahip olmak .
Yeni bir helikopter almak daha mantıklı neden uğraşıyorsun diye düşünebilirsiniz ama bu helikopteri tamir edip uçar hale getirmeyi kafaya takmış , bu sayede de belki parçalar hakkında 9 yıllık eksiği gidermiş olurum düşüncesi var bende .

Kumanda ve alıcı farklı herhangi bir marka olabilir. Asıl öğrenmek istediğim parça kombinasyonunun ne ve nasıl olması gerektiği .

Teşekkürler .
 
Yeni bir helikopter almak daha mantıklı neden uğraşıyorsun
bence mantıklı :)
şaka bir yana anladığım kadarıyla eski modelcilik ve yeni modelcilik arasındaki köprüyü tamir ederek; bir modelci olmayı hedefliyorsunuz. Eğer bundan zevk alacaksanız tabi ki bunun için uğraşmalısınız. Ama ben uçmak istiyorum diyorsanız mantıklı olan sil baştan günceli öğrenerek başlamanız diye düşünüyorum.%p
 
Bence o heli kenarda durmaya devam etsin siz sil baştan daha farklı bir modelle devam edin, inanın ki köprünün altından çok sular aktı ve o heliyi modifiye etmek için yapacağınız her adımda size vereceği cevap istediğiniz düzeyde olmayacaktır. Teorik olarak yapılabilecek işler olsada pratikte faydası olacağını düşünmüyorum astarı yüzünden pahalıya çıkar sonuçta tatmin etmez bence.
 
Yazdıklarınızda haklısınız ama bu duruma takmış olmanın haricinde birde şu anki parçaların birbiriyle uyumlu olanları hakkında bilgi almak , hangi parça neyle daha peformanslı çalışır bilgisini edinmek istiyorum .
Mesela bu hafta biraz araştırma yaptım ve piyasada Walkera Master CP ( sanırım bu bildiğimiz eski Walkera markası ) isimli bir 200 ( 450si de olabilir ) sınıf helikopter gördüm . Devo 7 kumanda ve alıcı ile birlikte satılıyor . Fena değil gibi . Ona alıp hem yeniden uçmaya başlamak aynı zamanda da parçalarını inceleyip neyin ne olduğunu anlamakta bir seçenek gibi duruyor .
 
Seçenekler sınırsız gibi görünüyor aslında ama pek de öyle değil, bunca yıl bu hobide birşey öğrendiysem oda uzak durulacak markaların başında walkera nın geldiği, kararınız bu yönde olacaksa bir şey diyemem ama bence biraz daha araştırmanız lazım.
 
İlla bir seyler öğrenmekse ise esas amaciniz, o zaman Mustafa kardesim gibi ben de size düzgün bir model ile sıfırdan başlamanızı öneririm.

Bu modele yapılacak her yatırıma yazık olacaktır.
 
Aslında Walkerayı tercih etmemin en önemli sebebi RTF gelmesi . Benim şu anki en büyük sıkıntım ilk paylaşımımda da yazdığım gibi hangi parça neye uyar kısmında bilgimin sıfır olması . 450 sınıfların tamamına yakını BNF durumda . Hangi servoyu , hangi kumanda setini , ne gibi bir fırçasız motor ve ESC yi vs. alınan BNF 450 sınıfa kullanabileceğim konusunda bilgilerinizi paylaşırsanız çok multu olurum .

Eğer bir 450 veya 200 sınıfı RC helikopter toplasaydınız hangi motor , kumanda ve servo ünitelerini kullanırdınız ?

Mesela hala aynı mı bilmiyorum ama genelde kumanda seti tepkime hızı daha iyi olduğu için spektrum kumanda/alıcı ve uyumlu servo takımı oldukça popülerdi .

Benim durumumda olsaydınız , yeniden başlamak için;
- Flysky FS i6x
- Walkera Devo 7/7E
-Jumper t8SG v2

hangi kumada ile başlardınız . Futaba ve Spektrum başlangıç için nedense gözümde büyüdü ...

Toplamda da 500 $ bütçeniz olduğunu düşünün .
 
  • Beğen
Tepkiler: Taha KOÇAK
Selamlar Özgür bey,
Bütün parçaların birbirini destekleyecek şekilde aynı protokollerle çalıştığını bildiginizi düşünüyorum.Alici için uyumlu esc diye bir seçim yok yada uyumlu servo yada brushless motor veya cubuksuz sistem için fbl unite,hepsi birbiri ile tam uyumludur merak etmeyin.Siz sadece kaliteyi ve modele uygun boyutta ve değerde olanı seçiyorsunuz.Mesela 450 için 3 adet mikro,bir adet mini servo,3700kv motor gibi.
Ben pro modellerimde Devo7 setini kullanıyorum, şuana kadar hiçbir sorun yaşamadım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Taha KOÇAK
Bence 2. El bir 450 alın kumanda olarakta biraz daha şartları zorlayın derim. 2. El olarak dememin sebebi ilk heli olacak başına birşey geldiğinde çok üzülmeyin diye, birde hazır halde gelir üzerinde ki elektroniği vs. Tanımış öğrenmiş olursunuz
 
  • Beğen
Tepkiler: Taha KOÇAK
Ozaman tavsiyeler üstüne biraz daha araştırıp 2. El 450 sınıfı bir helikopter bakmak ,hazırda bulunan parçalar üzerinden herşeyi sil baştan öğrenmek daha mantıklı duruyor.
Parçalar ile ilgili akkıma takılan soruları sormaya devam edeceğim . Sabrınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler .
 
Parçalar ile ilgili akkıma takılan soruları sormaya devam edeceğim . Sabrınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler .
Aklınıza takılacak her türlü sorunun cevabını ve çok daha fazlasını şu konu linkinden ulaşabilirsiniz. Sadece biraz sabredip okumanız ve incelemeniz yeterli.



Anlaşılmayan konuları da mevcut konu altına mesaj yazarak soru sormaktan çekinmeyin lütfen.
 
Son düzenleme:
Fİnal sorularıma geçiyorum müsadeniz . Forumlarda okuduğum ve araştırdığım doğrultuda anladığım kadarıyla ;

Helikopterlerin 300 sınıfı altındaysa ( 200-230 vs. ) bir ESC/BEC kontrol ünitesi ( veya 3/4 in 1 unit ) ve alıcı ile onlara bağlı motor ve kuyruk motorundan oluşuyor . Burda bu araçların FB yada FBL olmalarıda işin içine giriyor tabi .

Eğer FBL le iseler ESC leri direk alıcıya bağlı fakat fırçasız motor ve kuyruk motoru kullanıyorlar .
Eğer FB iseler , fırçalı motor olanlara uygun ESC/BEC kullanılıyor ve ona bağlı olan bir alıcı ile donanım oluşturuluyor .

Benim yadigarı ( Blade CP PROyu ) kurtarmak için yapabileceğim şeylerin başında ;

Üstünde olan mixer gyro nun ( 3 in 1 unit in )aynısını almak ve yeni bir kumandaya uyumlu spektrum alıcı kullanmak . AR6300 DSM2 ve kumanda olarakta T8SG PLUS ( Alacağım modelleri BNF almayı düşündüğüm için bu kumandayı tercih ediyorum )

veya hobbywing eagle 30 ESC/BEC for brushed motors ...

Yazdıklarımda doğru olmayan yanlış anladığım veya hiç anlamadığım yerleri lütfen söyleyin .
 
  • Beğen
Tepkiler: Taha KOÇAK
................................Üstünde olan mixer gyro nun ( 3 in 1 unit in )aynısını almak ve yeni bir kumandaya uyumlu spektrum alıcı kullanmak . AR6300 DSM2 ve kumanda olarakta T8SG PLUS ( Alacağım modelleri BNF almayı düşündüğüm için bu kumandayı tercih ediyorum )

veya hobbywing eagle 30 ESC/BEC for brushed motors ...

Yazdıklarımda doğru olmayan yanlış anladığım veya hiç anlamadığım yerleri lütfen söyleyin .


Bu yazdığınız kombinasyon çalışmaz.
Bu modelin yedek parçalarını da bulamazsınız.
İlla bu modeli hayata geçireceğim diyorsanız, astarı yüzünü geçer ve %100 de verim alamazsınız, bence koyun vitrine hatıra kalsın.:saygilar:
 
Levent Bey yedek parçaları buldum aslına bakarsanız . 150 tl ye mixer unit buldum sıfır paketinde .Kumanda ve kristalleri de hallettim ama bu işe yeniden başlayacağım için adam gibi bir kumanda herhalükarda lazım .
Siz , 3 in 1 unit ar3600 DSM2 ile mi çalışmaz demek istediniz ?

Tek yapacağım zaten toplayıp vitrine kaldırmak . Blade 230 BNF v2 siparişi verdim . T8SG kumanda yı onunla kullanmak için alıyorum . Zaten kısa süre sonrada 450 bir drone toplamaya başlarım . :)