kumandada 5 ve 6. Kanalı diğer kanallara nasıl atayabilirim?

ergin

Yeni Uye
Katılım
2 Nis 2015
Mesajlar
49
Tepkime puanı
136
Yaş
41
İlgi Alanı
Hiçbiri
merhaba arkadaşlar.
Jr xp7202 7 kanal kumandanin 5 ve 6. Kanalını 1 2 3 veya 4. Kanalın stickleri ile kullanmak istiyorum. Elde yaptığım ekskavatör için bu kumandayı aldım ilk dört kanal, servoları sağa sola döndürüyor ama diğer kanallar sadece tek tarafa döndürüyor o yüzden 5 ve 6. Kanalı ilk dört kanaldan ikisine atayıp servoları her iki yönde dönmesini nasıl sağlayabilirim? Ekskavatörde kepçe, arm, bom ve üst şasenin çift yönlü hareketi için ilk dört kanal yeterli fakat paletlerin ileri geri hareketi için 5 ve 6. Kanalı yukarda dediğim gibi kullanmam gerek.
 
kumandada 5 ve 6. Kanalı diğer kanallara nasıl atayabilirim?

Ergin bey bu kanalları birbirine miksleyerek istediğinizi yapabilirsiniz diye düşünüyorum ama muhtemelen bunu sizde biliyorsunuz ve nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorsunuzdur.

Ezbere sizi yönlendirebilecek birini bulmanız pek kolay değil. En güzeli kumandanızla sahaya gidip bu işi orada çözmek olacaktır bana göre. ;)
 
kumandada 5 ve 6. Kanalı diğer kanallara nasıl atayabilirim?

Ergin bey sizin kumandanın ayarları nasıldır bilemiyorum ne yazık ki. Sizin durumda 1 ve 2. kanalları 5 ve 6. kanallara mikslemek gerek, ama bu öyle bir miks olmalı ki, bir switch ile aktif edilmeli, aktif edildiği zaman sağ ve sol stik 1 ve 2. kanallara değil, 5 ve 6. kanallara komut vermeli, deaktif durumda ise yine 1 ve 2. kanallara. Aksi halde diyelim sol stiği ileri ittiniz, hem sol palet çalışırken, hem de atıyorum boom yukarı kalkacaktır.
 
kumandada 5 ve 6. Kanalı diğer kanallara nasıl atayabilirim?

Ergin bey, sizin kumandada nasıl yapılır bilemiyorum ama doğru anlamışsam yapmak istediğinizi Taranis'de şu şekilde oluşturabiliyoruz.

1 - Yeni bir model oluşturmak 15 saniye, bu durumda 4 kanallı temel bir modeli otomatik oluşturuyor zaten.
You must be registered for see images attach

2 - Aileron ve Elevator girişlerini 1. ve 2. kanallara ek olarak 5. ve 6. kanallara atamak 15 saniye.
3 - 1.,2.,5. ve 6. kanallarda gerekli anahtar atmalarını yapmak ise 30 saniye. Bu hali ile Throttle ve Rudder daima aktif olmak üzere :
* 3 pozisyonlı SA anahtarı yukarıda yani varsayılan pozisyonunda iken sadece 1 - 2 numaralı alıcı kanalları Aileron ve Elevator çubukları ile kontrol edilebilecek. 5 - 6 numaralı kanallar ise pasif olacak.
* 3 pozisyonlı SA anahtarı ortada iken, hem 1 - 2 hem de 5 - 6 numaralı alıcı kanalları Aileron ve Elevator çubukları ile kontrol edilebilecek.
* 3 pozisyonlı SA anahtarı aşağıda iken sadece 5 - 6 numaralı alıcı kanalları Aileron ve Elevator çubukları ile kontrol edilebilecek. 1 - 2 numaralı kanallar ise pasif olacak.
You must be registered for see images attach


Diğer kumandalara oranla, bu tür bir miksin kolay yapılıp yapılamadığını bir deneyeyim dedim :laugh: . JR kumandalar konusunda tecrübeli bir arkadaş da bu tür bir miksin yapılışını paylaşabilirse en azından kendi adıma karşılaştırma imkanım olur :) .
 

Ekli dosyalar

  • 2015-05-04_165420.png
    2015-05-04_165420.png
    13 KB · Görülme: 24
  • 2015-05-04_171023.png
    2015-05-04_171023.png
    13.8 KB · Görülme: 20
kumandada 5 ve 6. Kanalı diğer kanallara nasıl atayabilirim?

yorumlarınız için teşekkür ediyorum anlatmak istediğimi anlamışsınız fakat sanırım benim kumandada böyle bi ayar yok.

Kumandada aşağıdaki gibi mix ayarları var. mesela gear Kanalını rudder Kanalına ayarladığım zaman gear düğmesini aktif yaptığımda gear kanalına bağlı servo rudder kolu ile kontrol ediliyor fakat emre beyin dediği gibi hem rudder hem de gear kanalı birlikte çalışıyor. Oysa gear aktif yaptığımda rudder kanalı pasif olmalı ki gear kanalını kullanabileyim. Yabancı forumlarda görmüştüm cat lisansı ile üretilen model Ekskavatörlerde 3 joystickli kumandalar var. anlaşılan 3. Joystick paletler için. Bana da öyle bir kumanda lazım.

Zafer bey bu bahsettiğiniz ayarlar bilgisayarda mı yapılıyor fotoğraflar bilgisayar ekranı fotoğrafı galiba.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
kumandada 5 ve 6. Kanalı diğer kanallara nasıl atayabilirim?

Futaba'da şöyle bir uygulama var. Belki işinizi görür.
Master ve slave olarak aynı kanalı (örneğin rudder kanalını) girip rate değerlerini % 0 yapıyorsunuz. Bu miksi diğer miks ile aynı butona atadığınızda butonun konumuna göre ya rudder ya da diğer kanal çalışıyor.