loiter mod ile uçuşta salınım

Katılım
21 Ağu 2016
Mesajlar
186
Tepkime puanı
331
Yaş
36
İlgi Alanı
Multikopter
merhabalar :RCKolik:

loiter mod ile uçuşta quad roll ve pitch ekseninde çok fazla salınım yapıyor pidleri gevşek oluyor 2 kez autotune yaptım yazılımı tekrar yükledim sanırım şu versiyon (apm 2.8 V3.2.1) ama sonuç aynı.. stablize ve althold ta pidler iyi fakat loiter mod pidleri çok gevşek basit rüzgarlrdan bile etkileniyor roll veya pitch açıp bıraktığımda dururken çok fazla sallanıyor misson planner da loiter pid ayarları kısmında sag üst ve sağ orta kısımdaki ayarlar ile bu loiter pid mevzusu çözülebilir mi? yabancı kaynaklarda aynı dertten muzdarip kişilerin yazılarını okudum ve onlara göre biraz denemelerim oldu durum değişiyor iyileşiyor gibi ama varsa tecrübelerden faydalanıp nokta atışla bu durum nasıl çözülür çok merk ediyorum..
bu duruma bağlı olduğunu düşündüğüm bir başka sorun ise ben stablize modda hızla giderken radio frekansı kesilip rtl olduğunda da sert bir duruş değil gevşek ve taklalara sebep olan bir duruş yaşanıyor bu sorunuda RTL nin gps tabanlı bir uçuş olduğunu düşündüğümden loiter pidlerlerin gevşek olmasına bağlıyorum RTL olunca quad bir anda takla atarak düşüyor ve enteresan bir şekilde 3-5 mt aşağıda tekrar çalışıp toparlıyor :) tabi çok hızlı ve sert uçunca takla oluyor yavaş uçunca sallanıp sallanıp ileri geri kurtarıyor..
bu taklaları 2-3 kez yaşadım en son bi takla attı döndü döndü çalışmadı sanırım 30-40 mt deydim ordan yere çakıldı sonra ufak maddi çok fazla manevi uğraşla yine topladım ve aynen devam uçuşlara :coolxf:
ama şu loiter pid mevzusunu çözebilirsem çok sevineceğim ve yakında gimbali tamir edince inşallah uçuş videosu yükleyeceğim yardımlarınızı bekliyorum.

saygılar :saygilar:

apm 2.8
650mm tarot klonu bir frame (HJ-6504)
370 kv motor
6s lipo
 
sevgili ali

post u incelmeni öneririm


yorum ve başka öneri getirebilmemiz için sistem bileşenlerini ayrıntılı olarak belirtmen ve düşüş ile ilgili log dosyasını, cihazın parametrelerini bizimle paylaşman gerekiyor.

sevgi ve saygılarımla

şakir polay
 
Son düzenleme:
merhaba hocam ilginize teşekkürler,

log ları incelemeye çalıştım o işi detaylı bir şekilde bilmemekle birlikte incelemede bişey göremediğimi düşündüm sonrasın da da herşeyi sildim keşke o zaman yardım isteseydim.. sonrasında loglr dahil herşeyi sildim sıfırladım baştan başladım loiterde salınım devam edince de problemi çözemediğim için daha dikkatli oldum düşmedim..

loglarım yok maalesef , params dosyası , pidlerin olduğu kısmın fotosu , ve sistem bileşenlerini ekleyeceğim teşekkrlr hocam.

apm 2.8 external compass
[BGCOLOR=transparent]650mm tarot klonu frame ([/BGCOLOR][BGCOLOR=transparent]HJ-6504)[/BGCOLOR]
370 kv motor gartt
40 a esc ready to sky
(Esc yazilimi hk. bilgi yazmiyor)
15.5,5 balans[BGCOLOR=transparent]lanmis carbon prop[/BGCOLOR]
[BGCOLOR=transparent]2x3s 6s lipo [/BGCOLOR][BGCOLOR=transparent]5000 mAh [/BGCOLOR]
Ublox Mn7 gps
Flysky fsi6 kumanda
[BGCOLOR=transparent]Fsi10 receiver[/BGCOLOR]
[BGCOLOR=transparent]2W video verici + fpv cam[/BGCOLOR]
[BGCOLOR=transparent]eachine vrd2 gozlk [/BGCOLOR]

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Amatorce toplanmis ama loiter ucusnn disinda gayet iyi ucan bir sistem oldu hocam 2w aliciyi yeni taktim mesafe testi yapacgm yazdklrmda eksiklr hatalr olablr dedginz yaziyi onceden de okumstm simdi dikktlice bir daha okudum compassmot disinda digerlrine dikkt etmstm compassmot u bu quad a yapmadm kollri kirablr diye dusndm uygun bir duzenk yapip onuda yapacgm ama hala benim sorunm pidlerms gbi gelyr bana hocam stablizedki pidleri artrnca loiterde bir miktar daha sertlsblyr ve daha karrli olablyr gbi geliyr bana yada yanls dusnyrm bunu 500 luk eski quad imda da yasamistm yine baska bir apm kontrlcu ile stab pidleri biraz sertlstrip o seklde devam etmstm ucuslrima
 
Son düzenleme:
sevgili ali

instagrama attığın video gizli olduğundan izleme şansımız olmadı

bir uçuş yapıp özellikle loiter de poshold da bunun log ve params dosyasını atarsan yardımcı olabiliriz

sevgi ve saygılarımla

şakir polay
 
Mrb hocam,

O video da sorun fazla gözkmyr normal bir ucuş videosu quad in gorulmesi icin koymustum hocam , ben en yakin zamanda dedgnz gbi sorunumu anlatabilcgm bir video cekip yuklerim params ve yaptigim ucusa ait loglarida yuklemye calsrm sagolun hocam :saygilar:
 
Hocam params dedigimz full parameter list sekmesindeki tum degrlrn kaydi mi oradan dosyayi indrdm.
 

Ekli dosyalar

  • params.zip
    1.9 KB · Görülme: 4
sevgili ali

loiter modu yerine poshold modu fevkalade daha tatmin edicidir. zira çoğu kullanıcıya loiter, yapay bir uçuş deneyimi hissi verir. bunun yerine poshold modunu denemeni ve alışmanı öneririm. memnun kalırsın.

poshold modunun multicopteri hareket halindeyken daha kısa sürede durmasını sağlayacak parametesini
PHLD_BRAKE_RATE,15 olarak değiştir. uyarı verecek, yes de.

loiter mode için apm de parametrelerden tek düzeltebileceğin WPNAV_LOIT_JERK, dir; 2000 olarak değiştir. az gelirse 500 birim artır. fazla gelirse 500 birim azalt. max 5000 e dek yolu var. ancak üst sınırlarda multicopter yavaşlarken veya tam sabit pozisyonda iken bazen istenmeyen osilasyonlar yapabilir. artırmayı deneyimleyerek yap.

uçuş videosunu görmek bizi çok sevindirecektir.

sevgi ve saygılarımla

şakir polay
 
Son düzenleme:
Mrb hocam:saygilar:

İlk is o dedgnz paramtrelri degstrip poshold modu deneycgm daha once hic ucmamstm o modda daha sonra loiter icn yabanci kaynklrda da WPNAV_LOIT_JERK i ayarlyn diyrdu ama tam olark n yapacgni anlaymdgm icn karstrmdm simdi sizde o konuya degnnce acaba dedgm soru isareti gitti kafamdn dedignz gbi onuda ayalrycgm video aklimda oncesi ve sonrasini da gorntlycgm ve paylascgm insallah cok teskkr ederim emeklrinize saglik hocam :saygilar:
 
merhabalar:saygilar:

hocam loiter pidleri ile alaklı olan sorunumu çözmeye dediğiniz WPNAV_LOIT_JERK parametresini ayarlayıp uçuş yapmaya çalışırken MP güncelleyip sonrasında FS_THR_value hatası alıp quad ın yazlımını tekrar yüklemeye çalıştım arm ettim ve artık stablizede modda dahi uçamıyorum biraz havalandıktan sonra sağa sola gidip düşme eğilimine geçiyor defalaraca pusulu accel esc kalibrayonu yaptım yazılım yükledim fakat çözemedim APM 3.2.1 de kaldı sanırım önceki yazılımlardan da yükledim sorunum hala devam ediyor ve aslında belkide ilk bakılması gereken ama okumayı bilmediğimden benim için son çare olan log ları indirdim.
Araştırdım logların incelenmesi konusunda yardım alınabilecek bir başlık göremedim o yüzden bu başlık altından sormak istedim gerekirse konuda açabilirim ve uygun görürseniz sizde bir kontrol edebilirmisinz diye sormak isterim şu an bende logları inceliyorum ama amatörce bakıyorum tabi , sadece stablizede uçuş denedim bir kez havada kumandadan komutla loiter e geçiş denedim yana doğru düşüşe geçince bir daha tüm denemelerimde hep stablize modda oldu.
external compass kullnıyorum jumper ı takılı değil 2.8 apm kontrol kartı yakın bir zamana kadar çok stabil uçuşlarım vardı o yüzden pusula konusunda sorun yaşayanlara söylenen alttaki lehimlerden de olmadığını düşüyorum o yazınızıda okudum pusulanın içini açıp kablolarını da kontrol ettim zaten yönde doğru ve kalibrayonda başarılı oluyor.
bu konuyu bir başlık altında açmam gerekirse quad stabilite sorunu olabilir dedim ve sonra aynı sorunları yaşayıp çözüm arayanların konularına baktım bu başlıklar altında yazanları okudum o kalibrasyonları yaptım sonuç alamadım tekrr konu açmadan loglardan çıkabilecek bir hata varsa o kısma bakmak istiyorum varsa verebileceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
log analizerden bin uzantılı olan dosyaları açabiliyorum inceledim baktım fakat anlamadım. :rolleyes:

log dosyaları ektedir,





 
Son düzenleme:
sevgili aliosman

çok log var. incelediklerimde ortaya çıkan sonuç kumanda ve/veya alıcı ile ilgili donanımsal bir sorunu işaret ediyor. zira

uçuş esnasında ki kısa mesafeli uçuşlar olduğu bellidir, radiofailssafe yaşamışsın. 3. kanal da 800 lü değerler var. kumanda end pointler ile oynamadıysan kumandanın pil düzeyi ile ilgili problem yoksa sorun alıcı veya kumandanın fonksiyonunda kararsızlık ve düzensizlik olduğunu düşündürüyor

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


kararsız uçuş bununla ilgili olabilir

sevgi ve saygılarımla

şakir polay
 
Merhaba hocam :saygilar:

İncelemeniz ve cevaplarınız icin cok teşekkür ederim Allah razı olsun.
-Yazilimi tekrar yukledigimde ucus oncesi failsafe durumunu denedim o failsafelr onlar olabilir hocam, ucus esnasinda hic failsafe e dusecek bir durum olmadi.
-Kumandanin end point ayarlari ile hic oynamadm onceki duzgun ucuslrda oldugu gbi duruyordu.
-Pil durumuna gelince sarjli pil kullaniyorum ve kontrol ettigimde pil gostergemde yari doluluktaydi.
Simdi yapablcklrim n bilmiyorum ama pilleri dolu olanlar ile degistyrm gerekrse kumandanin yazilimni tekrr yukleyim
Flysky fsi6 kullaniyrm 10 ch a yuksltmstm baska quadlrda da bunda da sorunsz kullnyrdm orjinal 6ch yazilimni yukleyim birde oyle deneyim.

İncelemeleriniz cevaplariniz ayirdiginiz zaman ve ilginiz icin tekrar tesekkur ederim saygilar hocam.:saygilar:
 
sevgili aliosman
ziplenmis ucus dosyalari klasorunden gercek ve sorunlu oldugu bilinen bir log dosyasi ve bu ucusa ait .params dosyasi belki gozden kacirdigimiz bir husus hk da bilgi saglayabilir.

ek bir degerlendirme yapabiliriz

sevgi ve saygilarimla
sakir polay
 
Evet hocam o dosyalrdn su gercek ucusumdu diyeblcgm dosyayi ayirlblrsem oyle daha saglikli bir yorum yapilabilir bu sekilde karisiklik olacaktr.
sorun hala devam ediyor ve ben 1-2 mt den fazla havalnamiyrm stablizede dengesiz saga sola gitme loiter i denemye calstgmda ise hemn dusme gibi egilimi oldu yanladi qaud en iyisi su sorunlu hali ile gercek bir ucus daha yapmaya calisayim ve tek bir ucus dosyasi olarak ekleyim dediklrnzi ve sonradinda inceleyelim dediginiz gbi hocam..teşekkürler :saygilar:
 
merhabalar :saygilar:

farklı araçların yazılımlarını yükleyip sonra tekrar copter yazılımı yenileyip tüm kalibrasyonları tekrardn yaparak gerçek bir uçuş yaptım daha doğrusu yapmaya çalıştım saniyeler içinde çok kararsız bir hal aldı uçuş ve inmek zorunda kaldım 1 mt anca yükselmişimdir ne kadar dikkatli olmaya çalışşamda korkarım bu sorun çözme aşamasında kırım yaşanacak son log u indirdim analizerden biraz baktım gps error diyor ama dediğim gibi inceleme konusunda bir bilgim yok ve stablize modda uçmaya çalışıyorum ztn ve o modda dahi uçamıyorum pusula ile ilgisi varmı acaba?

yardımcı olabilecekler için son log dosyası linktedir.teşekkür ederim



gps ve external pusulayı çıkarıp jumper ı takıp internal pusulayı kalibre edip denedim sonuç değişmedi hala dengesiz bir quad ım var.
 
Son düzenleme:
sevgili aliosman

full parameter list ten
RC_FEEL_RP 100 den 50 ye in
RC_SPEED 490 dan 400 e in

bu ayar değişikliği ile de bir deneme daha yapabilirsin.
umarım sorunun çözülür. iyi şanslar

sevgi ve saygılarımla
şakir polay