Mikro Brain Inceleme / Degerlendirme

cerqanseenan

Çalışkan Uye
Katılım
6 May 2014
Mesajlar
259
Tepkime puanı
220
Yaş
40
Merhaba,
Mikro brain nihayet elime geçti. İlk izlenimler ve ilk uçuş fena değil. + ve - ile yakında burada detaylıca paylaşıcam. Şimdilik biraz merak :)
 
Mikro Brain..

Merhaba arkadaşlar,
Ürün inceleme biraz uzun sürdü. Malum küçk modelde ayar tutturmak zor oldu. Bir de Perşembe günü uçuş alanından kovulunca uçuşlar hafta sonuna sarktı. Misafir olunca da aralarda uçtuk artık. Bu vesile ile sadece brain değil farklı birkaç ürün içinde düşünce ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.

Öncelikle şunu söyleyeyim ki ünite karşılaştırması yapabilmek için aynı modeli hiçbir özelliğini değiştirilmeden sadece üniteyi değiştirerek deniyorum ki daha iyi kıyaslayabileyim.

Yine yaa ünitenin ince ayarlarını yaparsan o da çok iyidir. Süperdir diye serzenişler olacaktır tabi ama burada bunları tartışmanın anlamsız olacağı düşüncesi ile söyle bir açıklama yapma gereksinimi hissettim. Amaç kendime ve benim seviyemdeki kullanıcılara fikir paylaşımıdır. Yani 3gx in ince ayarları tam yapılınca 3sx den daha iyi oluyorsa. Ben ayarlarını tam yapamadıktan sonra benim için bir çuval patatese eşttir. Lütfen bilen kişiler paylaşsın da bizler de öğrenelim. 3gx sadece örnektir takılmayalım. Bilmediğimiz için bilgimiz ölçüsünde kıyaslıyoruz. Zaten her ayarı tam yapsam pilotajım 10 numara olsa rescue yi ne eyleyim. Rescue benim zaten der normal gyro ile uçarım. Bir çok üniteyi kullanmama karşın hala daha şu ünitenin ayarlarını tam biliyorum dediğim bir ünite yok. Çoğu kişininde benden farksız olmadığını düşünüyorum. Olmayanlarda bizleri aydınlatırsa seviniriz deyip, fazla uzatmadan konuya geçeyim.




Öncelikle kısıtlı zamana karşın oldukca çok uçuş yaparak denemeler yaptım. Şunu belirteyim ki micro brain normal bir poşetin içinde geliyor öyle kutu vs beklemeyin.
içerisinde bir ucu kendi soketi bir ucu da normal jr soket olan küçük bir kablo var. Kullanım gereksinimi duymadım. Bir adet kısa satellite kablosu çıkıyor ki iyi birşey normaline göre kısa ve ince küçük modellerde ağırlık çok önemli olduğu için iyi düşünülmüş birşey. Bir adet pc bağlantısı için aparat var(kablo değil) ağırlığı azaltmak için pc bağlantısı için gerekli devreleri bunun içine koymuşlar bağlayacağınız zaman bunu araya bağlıyorsunuz. İyi düşünülmüş. Bu parça için ara kablosu da içinden çıkıyor. Ama pc bağlantı kablosu çıkmıyor ki zaten Samsung HTC kablosu eski Brain kablosu uyuyor.

Üniteyi elime alınca üzerinde iki adet vida var ve tam sıkılmamış olduğunu fark ettim. Alt üst kapak oynuyordu. Video çekip fast lada yazdım. Hazır vidalar gevşekken kapakları söktüm ve ağırlıgı 1,9 gr daha azaldı. Üzerindeki girişlere uygun soketi malesef hiçbiryerde bulamadım. Sadece kendisi için üretilen kabloda vardı fiyatının 9 dolar ve 5-6 tane gerektiği göz önüne alınırsa. Oha falan olmamak için çok sabırlı olmanız gerekiyor. Neyse ki satallite soketleri birebir uydu. Fakar benim model 120 lik bir model olduğu için bu kablolar gereksiz kalın ve ağırlık oluşturuyor. Tüm karaköyü araştırdım. Uygun soket bulamadım. Ama Selanik pasajının ön girişindeki pil bayisinin 65 numaralı soketleri en yakındı. Sadece kablolarını daha ince olduğu için kullanmak niyetiyle denedim. Kablolar satallite soketine oldu ve sokette üniteye oturdu. Avometre ile kısa devre ölçümünde devrenin tamamlandığını da ölçtüm. Yani bir sıkıntı olmadan kabloları da model küçükse inceltebiliyoruz. Hatta sonra bu kabloların kendi soketlerini de deneyeyim dedim. Çok az bir zorlamayla oturdu ve yine devre tamamlanmasında bir problem oluşmadı.

Uçuş deneyimlerine ve ayarlara gelirsek. Üniteyi pc ye bağlayınca direk uptade etmek istermisiniz diyip ediyor zaten. Yani kimsenin kimseye geçirdiği birşey göremedim. Rescue konusunda evet bildiğimiz ölçüde bir rescue yok yine iş mixler ile. Braine mail attım rescue nerede diye, gelen cevap hangi kumandayı kullanıyorsunuz oldu. Bu aralar yoğun olduğum için, ne içiyorsunuz diye tekrar yazamadım. Ama en kısa zamanda yazacağımdan emin olabilirsiniz.

Şimdi malum 130 redbull bu modeli çoğunuz biliyorsunuz. Öncelikle okumaya devam etmeden önde Walkera V120D02S bu modeli kısaca bir incelerseniz. Daha iyi olacağı kanısındayım. Ünite bu modelde varsayılan elektronik ile denenmiştir.

Bu modelin kendi ünitesiyle uçuşu oldukca stabil ve düzgündür. Kuyruk gyrosunu hl 60 ın altında salınmaya 90 üzerinde titremeye başlar. Aralık oldukca geniştir. Heleki acemiler için oldukca iyidir onboard telemetri vs bunlar onbord olsa da çok stabil uçar. Esc si ayrıdır. Brain elime ulaşmadan önce elimdeki 120 lik model 1s olduğu için 1s ile çalışabileceğinden emin olmadığımdan 2s e çevirdim. 130 redbulun motor ve ünitesi ile. O stabil model gitti yerine tırişka biz mi onu kullanıyoruz o mu bizi belli olmayan bi model geldi. Yani kısaca yerden havalanıyor ama bi zevk vermiyor. Sonra aklıma başka birşey geldi. Walkeranın ünitesini 130 a taktım bizim 130un çöpe atılmayacak güzel bir model olduğunu anladım. Ha tabiki 130 un kendi ünitesinin ince ayarlarını da iyi yaparsak o da süper olur ona bişey demiyorum, ama ben bu kadar biliyorum. :) anlıyanlar anlamıyanlara anlatsın. Sonuç olarak güzel uçan bir de 130 un oldu ki ona başka planlarım var.

Micro brain 1s pil ile canavar gibi çalıştı hatta 3.3 volta kadar inen pilde bile herhangi bir sorun yaşamadım.
En güzel taraflarından birisi üniteyi pc ye bağlayınca sistem açılıyor ve ayar yapabiliyorsunuz. Yani pil takmanıza gerek yok. Tüm sistem usb den besleniyor. Hatta denemek amaçlı gez verince paller önce hızlanıyor sonra pil bitme alarmına girip yavaşlıyor. Bilgisayarın usb portuna zararı olur diye çok denemedim. Sadece 10 kere :) Şimdi model çok küçük olunca 550 lik bir modelin üzerindeki ünite ve ayarlarla kıyaslamak haksızlık olur. O yüzden 130 ve 120 nin gyroları ile kıyaslayacağım. Bu 3 ü arasında 130un gyrosu 10. sırada o kadar yani hakkında bişey yazmaya bile gerek duymuyorum.. Braini ise iki farklı şekilde denedim. Birincisi ağırlığı daha da azaltmak için kutusundan çıkartarak ikincisi ise kendi kasası içerisinde. Açıkcası bir fark göremedim. Ama denemeler ilerledikce kendi kasası içerisinde daha iyi olacağı düşüncesindeyim. Ama içinde titreşimi engelleyecek bir ped sünger vs olmadığı için de bu durumdan da emin değilim ama ezbere birşey yazmak istemiyorum. Model nihayetinde brainle beraber uçar ve görece tatmin edici bir hale geldi. Ama stabilizasyon modunun artısı olmasa kesinlikle ve kesinlikle denemeleri burada bırakır kendi ünitesini tekrar takar öyle devam ederdim. Çünkü o 700 gibi havada asılı duran model gitti yerine uçan bir sinek geldi. Ama bu sefer burada durmayacak ünitenin ince ayarlarıyla sonuna kadar oynayacağım. 65-70 hl gainde muazzam bir titreme var 55 de kesiliyor ama biraz salınım geliyor. Yani aralık çok kısa ve haah tamam burası çok iyidir diyebileceğiniz bir yer bulamadım. Sadece uçabilir hale geliyor. Kafada titreme olduğu için gaini oldukca kıstım. Kesildi ama bu seferde o atikliği gitti. Oysa kendi gyrosuyla çok atik ve stabildir. Stabilizasyonda kendisini çok geri ve sağa attığı için levelling ayarlarken neredeyse başaşağı ve sola yamuk tutarak bu problemi çözdüm. Mixli rescue normal bildiğimiz ikon, brain aynı şekilde çalışıyor. 120 nin esc si 1s olduğu için hk den 2s yep esc alarak 2s motorla tekrar deneme yapacağım. Bunun yanında ayarları ile oynayarak iyi bir uçuş elde edilebileceği izlenimi edindim. Ama bir kere daha gördüm ki walkera sanılanın aksine elektronik olarak da oldukca iyi. Hatta çok iyi. Misal pillerin bile walkera olanları hala sağlam. Nanoteclerden üçünçü kez sipariş vermek yerine önce kaç s ile devam edeceğime karar verip ona göre yine walkera pil almak düşüncesindeyim.. Braini 130 a takarak deneme fırsatım olmadı ama iyi bir sonuç alacağım düşüncesindeyim. Onu da deneyeceğim elbette.





Sonuç olarak elinde 130 redbull olanlar. Gyroyu değiştirirlerse mutlu olurlar diye düşünüyorum. Walkeranın gyrosu onboard telemetriyi de desteklediği için bence güzel bir çözüm olabilir. Ya da brain burada işe yarayabilir deneyip o konuda da birşeyler yazacağım. Ama her iki alternatifde de harici esc şart.
Brain konusunda ise hala tam net değilim. Daha fazla bekletmemek için şimdiye kadar olan deneyimlerimi paylaşmak istedim. İlerleyen zamanlarda eklemeler. Olacaktır.. Alanda değilde otoparka inerek tek başıma denemeler yaptığım için malesef video yok. Onunla ilgili de çekecek birini bulunda paylaşım yapacağım. Şimdilik bu kadar. Hadi herkese kırımsız uçuşlar..
 
Mikro Brain..

Demek Türkiye'deki ilk Micro Brain bir tanesi eline ulaştı Serkan, hayırlı olsun kardeşim :halay: Valla hangi ara geldi, monte edildi de test uçuşu bile yapıldı :)

Daha fazla detayı özellikle "Kurtarma- Rescue" özelliğini ciddi şekilde merak ediyoruz. Bakalım şu aşamada bir revizyon var mı, yoksa Ikon self level özelliği aynen devam mı ediyor ?

Kamuoyu bu sorun cevaplarını merak ediyor Sayın Serkan Bey :laugh:
 
Mikro Brain..

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Demek Türkiye'deki ilk Micro Brain bir tanesi eline ulaştı Serkan, hayırlı olsun kardeşim :halay: Valla hangi ara geldi, monte edildi de test uçuşu bile yapıldı :)

Daha fazla detayı özellikle "Kurtarma- Rescue" özelliğini ciddi şekilde merak ediyoruz. Bakalım şu aşamada bir revizyon var mı, yoksa Ikon self level özelliği aynen devam mı ediyor ?

Kamuoyu bu sorun cevaplarını merak ediyor Sayın Serkan Bey :laugh:

Abi Vallaha en güzeli 1s ile şakır şakır çalışıyor:) Satellite de 1 s ile çalışıyor sistemsel olarak bi değişikliğe gerek yok..
Rescue tam nerede bulamadım. Acaba advance menüde mi? tam olarak tek tek bakmak gerek. İlk etapta sanki normal brainin governor olmayanı ve ayar kablosu için ekstra bir devre ile bağlanılıp ufak ve hafif olanı gibi geldi.
En kötü yanı alıcı desteği yok. Ama sorunda değil. Çoğu yönü tatmin edici gibi olsa da tam denemeden yanlış birşeyler yazmak istemedim. Bu arada brain programı değişmiş açılışta micro mu yoksa normal mi diye soruyor. Sizler de indirip demo modunda bir bakarsanız daha iyi olur. Zira rescue belki advance menüsündedir. O menüyü hiç kullanmadığım için eskisini bilmiyorum. Cyclic açı vs biyer buldum ama sanki değil gibime geldi..
 
Mikro Brain..

serkan sinan' Alıntı:
Rescue tam nerede bulamadım. Acaba advance menüde mi? tam olarak tek tek bakmak gerek. İlk etapta sanki normal brainin governor olmayanı ve ayar kablosu için ekstra bir devre ile bağlanılıp ufak ve hafif olanı gibi geldi.
...... Sizler de indirip demo modunda bir bakarsanız daha iyi olur. Zira rescue belki advance menüsündedir. O menüyü hiç kullanmadığım için eskisini bilmiyorum. Cyclic açı vs biyer buldum ama sanki değil gibime geldi..
Son versiyon yazılımı indirip hızlı bir şekilde baktım. Gördüğüm kadarı ile tahmin ettiğimiz üzere şu aşamada bilenen RESCUE özelliği henüz yok. SELF Level eskiden olduğu gibi Rescue olarak kullanmak gerekiyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Zannerdersem 2-3 ay içerisinde beklenen gerçek RESCUE özelliği tüm Ikon FBL yazılımsal upgrade ile gelecek :)
 
Mikro Brain..

Bence v2 versiyonu ile gelecek :laugh: Onu da ayrı ücretle iteleyecekler ;D
 
Mikro Brain..

Rasim Öztürk' Alıntı:
Bence v2 versiyonu ile gelecek :laugh: Onu da ayrı ücretle iteleyecekler ;D
Ben HK'dan bir atak bekliyorum , eninde sonunda yapacaklar en çakmasından kurtarmalı bir ünite , Turnigy Rescue Unit...... :lol: :lol: