Mini Racer Drone Güncel Rehber

muffles

Uye
Katılım
24 May 2013
Mesajlar
179
Tepkime puanı
290
Yaş
36
Merhabalar tekrardan. Vakit buldukça uçmaya ve yazmaya devam ediyorum.
Son zamanlarda Mini Quadcopterler dünya genelinde çok moda. Özellikle Amerika'daki hobiciler bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıyor. Artık geleceğin spor dalı olarak yerini garantiledi.
Türkiye dahil birçok ülkede yarışmalar düzenlenmekte, Nisan 2016'da Dubai'de Dünyanın en büyük yarışması olacak Toplam ödül 1.000.000$ üzerinde olacağı belirtiliyor. Kullanıcı sayıları her geçen ay katlanarak çoğalmakta. Malesef ülkemizde sosyo-ekonomik, çabuk pes etme, malzemeye ulaşma ve bilgi eksikliğinden dolayı çoğu hobici daha bu hobinin tadına bakmadan bırakıyor. 5 yıldır rc hobinin her türlü alanında aracım oldu ancak en profesyonelleştiğim multicopterler arasında bile en çok zevk aldığım cihazlar racer'lardır. Tüm hobiciler bunu özellikle dile getiriyor. Çünkü yanındaki arkadaşlarıyla yarışabiliyorlar. En önemlisi bu ya..

Kısaca Racer Drone dediğimiz cihazlarla neler yapılabilir? Bir video ile özetleyeyim öncelikle;
Göreceğimiz en uçuk örneklerden biri budur. Bu hobide sınır hayalimizdir...

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Nerden başlayabilirim?
Ben havya lehimin ne olduğunu bilmeden girdim bu işe.. Bir bilgi birikimimiz olduktan sonra toplamadık bu cihazları. Sadece evet yapabiliriz dedik ve daldık. Çok kırdık parçaladık, kaynak olmamasına rağmen pes etmedik.
Bu işe başlarken istikrarlı olmanız gerekli. Süper zeka veya süper yetenekli olmanız gerekmiyor, sadece vakit ayırmanız gerekli. Eğer çabuk sıkılan, işin sonunu getiremeyen, inatçı bir kişiliğiniz yoksa hiç bulaşmayın çok zarar edersiniz. Birde önemli olan şey vakit ayırmanız olacaktır. Ayda 1-2 pil uçacaksanız da bulaşmanıza gerek yok, maket yapın.
Ben size bütçelere göre tavsiyelerde bulunacağım sadece.

Not:Her zaman olduğu gibi bu yazımda da bizzat test ettiğim, kullandığım, tanıdığım ürünleri size tavsiye edeceğim.

1-KUMANDA
Bu işe Öncelikle kumanda ile başlamamız gerekli. Tabi mevcut kumandanız, charger ınız var ise, hobici iseniz, zaten masrafınız daha az alışma süreciniz hızlı olacaktır.
Her şeyde olduğu gibi önemli olan bütçe..
Bütçem düşük, hele ben bir başlayım da gerisi gelir diyorsanız eğer tabi ki bunun da çözümü var bu hobiye ilk defa başlıyorsanız eğer haliyle maliyetiniz biraz yüksek olacaktır.
Fiyatı kargo dahil 50 dolar civarı olan FlySky FS-i6 ilk etapta tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

Eğer ki daha çok bütçe ayırabilirim ben bu işe, almışken 1 defa alayım bir daha uğraşamam derseniz; Bence dünyanın en iyi fpv kumandası, diğer futaba spektrum vb kumandalara göre fiyatı uygun ve performansı yüksek olan FRSKY Taranis 16ch destekli 250$~~
Neyi mi iyi? 5gram lık bir alıcı düşünün fiyatı 30$ 2.5km menzili ve sbus tek kablo ile 16 kanalınız var. Tabi telemetry ile cihazın tüm bilgileri gerek sesli gerek yazılı olarak kumandada.
40$ lık bir başka alıcı stock şekilde doğru yerleşimle 9.5km gidebilir.
yok yok yetmez bu menzil bana derseniz eğer birkaç eklenti ile 60+km menziliniz olur..
Mini için özellikle tavsiye etmemin sebebi, artık mini quadcopterler kontrolcüleri bile bu kumandaya göre yapılıyor.

Artık bir kumandamız var. Bir cihazımız olmalı.
O kadar hızlı ilerliyor ki; inanın yeni çıkan bir ürün yurtdışından bize ulaşana kadar yenisi çıkabiliyor. Şuan en güncel listeleri çıkarmaya çalışıyorum.

2-FRAME
Bu konuda seçeneklerimiz çok. Frame'lerde dikkat edeceğimiz konular; rijit yani sert olmalı elinize aldığınızda kolu başı katlanır olmamalı, oynamamalı, hiçbiryerini oynatamamalısınız. Kazalara dayanıklılığı olmalı, dolayısıyla sert, dayanıklı ve hafif olmalı. Genelde kullanılan malzeme carbon fiberdir ve X şeklinde olması büyük avantaj. Kolların ve gövdenin kalınlığına da dikkat etmemiz gerekli.
Model olarak sizin bütçe ve görsel zevkinize göre aşağıda sayacağım birkaç modelden seçebilirsiniz.

Qav210 (yukarıdaki video'da kullanılan frame) 75$ ağırlık: 91gr
Lisam LT-210 (qav210 kopyası çin malı güvenilir bir frame) 32$ ağırlık:95gr
ZMR250 (en çok kullanılan ve sevilen model) 30$ ~~ ağırlık: 145gr
Rcx h250 3k (En sevdiğim, Güncel olarak kullandığım model) 25$~~ ağırlık: 130gr.

Sadece bir kaç örnek frame verdim. Mutlaka saymadığım güzel frameler vardır.

2-MOTORLAR
Mini quadcopterlerde çok önemli diğer etken, motorlardır. Yeni başlıyorsanız eğer en iyi motoru almanıza gerek yok. en çok hasar gören parçadır. en iyisiyle en kötüsü arasında fiyatlarda uçurum yoktur. Yine birkaç seçenek vereceğim. genellikle 2204-2207 boyutundaki motorlar en iyi performansı sağlar

Sunnysky x2204s 2300kv 10-15$
RCX 2206 2250kv 11$

Şuan dünyanın en iyi motorları olarak gösterilen;
RCX 2205 2350kv v2 12$
Cobra cm2204 2300kv 21$
EMAX RS2205 2300kv 18$

Hepsi 4s desteklidir. Motorlardan herhangi birini seçip yolunuza devam edebiliriz..

3-ESC

Multicopterimizin ruhu diyebiliriz. Motorlara güç aktaran speed controller lar. Blheli, damped-light ve one shot destekli escler tercihimiz. Hepsi 4s desteklidir.

XRotor 20a ( Kendi özel yazılımı ile geliyor Arduino ile yazılım atılması gerekli ) 20gram. 10$
DYS bl20a (BlHeli 13.2 yazılım ile geliyor yazılım aparat ile atılıyor) 5-6gram civarı 11$
DYS XM20a (Blheli 14 üzeri yazılım ile geliyor naze32 ile yazılım atılabliyor) 5-6gram civarı 12$
Bu aralar en çok tercih edilen ve güncel yazılım ile gelen;
FVT Littlebee 20a veya 30a (BlHeli 14.2 yazılım güncel şekilde gelmekte. naze32 ile yazılım direk atılabilir) 5-6gram civarı 12.5$

4-KONTROLCÜ

Multicopterimizin beyni. Tek seçenek vereceğim başka seçeneğe gerek yok.
Naze32 Acro. 20$
Betaflight yazılımı ve Luxfloat stock haldeki ayarları ile yukarıdaki listede verdiğim ürünleri kullanırsanız eğer herhangi pid ayarları yapmanıza ilk etapta gerek yok. Jilet gibi uçurur cihazı.

5-PERVANELER

Yeni moda güce güç katan propeller listesi. Sayacağım proplar kırılgan değildir. 1-2 kazada kırmayı beceremezsiniz. Yedekli almakta fayda var

Dal 5045 bullnose 2$
Dal t5045 bullnose triblade 3$
Gemfan 5050 triblade 4$

Burada mola veriyorum. Cihazın uçuş mekaniği kısmı buraya kadar. Gelecek bölümde şarj aleti, pil seçimi ve FPV ile devam edeceğiz.
 
Mini Racer Drone Güncel Rehber

Buğra yeni ve yine şahane bir derleme ile bizlerlesin :thumbup: Son zamanlarda başladığın bu kaynak paylaşımları zevkle okuyorum, ellerine emeğine sağlık :RCKolik:

Bu "Action Quad" olayına az daha ben ve Türker'de giriyorduk, ucundan döndük çok şükür :laugh: :D

Bu arada bu sınıfla ile ilgili çok güzel kaynak konularımız var ama onlar aldı başını gitti. Dolayısıyla yeni başlayan arkadaşlar için böyle kısa, net bir konuya ihtiyaç vardı, güzel oldu bence :thumbup:
 
Mini Racer Drone Güncel Rehber

Elinize emeğinize sağlık. İlgi ile izliyoruz. Teşekkürler.
 
Mini Racer Drone Güncel Rehber

"Rcx h250 3k (En sevdiğim, Güncel olarak kullandığım model) 25$~~ ağırlık: 130gr."

Ben ilk defa sizin yazınızla baktım bu frameme, ZMR ile neredeyse birebir aynı geldi bana. Sizin bu framemi sevme sebebiniz nedir?
 
Mini Racer Drone Güncel Rehber

Burak S' Alıntı:
"Rcx h250 3k (En sevdiğim, Güncel olarak kullandığım model) 25$~~ ağırlık: 130gr."

Ben ilk defa sizin yazınızla baktım bu frameme, ZMR ile neredeyse birebir aynı geldi bana. Sizin bu framemi sevme sebebiniz nedir?

Burak hocam bu frame'in alt kısmında bir bölüm var, ben orayı plastik spacer ile genişlettim ve esc, pdb, ubec, kabloları, naze32'yi oraya koyuyorum, gövdenin içini boş bırakıyorum ki, pili gövdenin içine alıp kazalarda pilin darbe almasını engelliyorum. Boşalttığım alan o kadar geniş ki; 4s 1800mah 65-130c pili içine alabiliyor. Ben bu frame'i 7. aydan beri kullanıyorum, 100'den fazla kazam oldu şuan uçuşu engelleyecek frame ile ilgili kırımım olmadı çok şükür. Çok bilindik bir frame değil ama vazgeçemedim.. Piller bizim için çok değerli, hatun gibiler onlara nazik davranmak gerekli :laugh:

Merak edenler için linki vereyim


Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Buğra yeni ve yine şahane bir derleme ile bizlerlesin :thumbup: Son zamanlarda başladığın bu kaynak paylaşımları zevkle okuyorum, ellerine emeğine sağlık :RCKolik:

Bu "Action Quad" olayına az daha ben ve Türker'de giriyorduk, ucundan döndük çok şükür :laugh: :D

Bu arada bu sınıfla ile ilgili çok güzel kaynak konularımız var ama onlar aldı başını gitti. Dolayısıyla yeni başlayan arkadaşlar için böyle kısa, net bir konuya ihtiyaç vardı, güzel oldu bence :thumbup:

Bence büyük birşey kaçırdınız Mehmet abicim :D Şaka maka başlasanız eğer peşinizden gelecek bir sürü insan vardır eminim.. Bu arada diğer konulara baktım ancak bana eski geldi konular. Bu konuyu sürekli güncel tutmayı düşünüyorum ki bir parça 1 ay sonra eskimiş oluyor bu işlerde bazen.
 
Mini Racer Drone Güncel Rehber

Buğra ellerine sağlık. Gerekli bir güncelleme olmuş. İlk yazılan yazılardan bu yana ekipmanlarda çeşitlilik çok fazla arttı. Artık seçmekte zorlanır duruma geldik. Yazının ilerleyişine göre ekleyeceğimiz kısımlar olursa bizlerde ekleme yapabiliriz.

Mesela benim gözüme çarpan naze32 kartını tek geçmiş olman. Evet eskiden ben de çok severek kullanıyordum ama fiyatına yakın daha iyi alternatifleri mevcut. Neden alternatif gereği duyuyorsun diyenler için söyleyim Naze32 doğrudan Sbus desteği bulunmuyor. Çözüm olarak softserial kullanılıyor ama softserial işlemciye yük bindirdiği için kullanmama taraftarıyım. CC3D nin Sbus desteği mevcut ancak onda da Naze32 de olan Vbat ve buzzer desteği olmaması can sıkıyor. Son birkaç aydır CC3D yi Betaflight yükleyerek kullanıyordum ancak basit bir buzzer eklentisini çok aradığım durumlar yaşadım. Diğer taraftan CC3D kartının bellek kapasitesi yeni versiyonlara yetmemeye başladı. Belki bir sonraki versiyonda CC3D desteğini kaldıracaklar. Aynı durum Naze32 içinde geçerli olacak. Bu yüzden Sp Racing F3 kontrolcü aldım. Modele takıp ayarlarını yaptım ama henüz deneme fırsatım olmadı. Hafta sonları havalar pek müsade etmiyor. Ne farkı var diyenler için bu kartın Vbat ve Buzzer desteği mevcut. Sahip olduğu üç adet Uart portu sayesinde daha işlevsel. Bende şu an portlardan birinde Sbus alıcı, birinde OSD bağlı. Üçüncü port USB ile ortak kullanımda olduğu için pek kullanışlı olmuyor.

Konuya bir ekleme de PDB ler olmalı bence ama bunlarında maşallahı var. Nerdeyse hergün farklı bir PDB piyasaya çıkıyor. OSD li PDBler artık daha kolay ulaşılabilir durumda. Bunları da değerlendirmek lazım bence.
 
Mini Racer Drone Güncel Rehber

Buğra bey '' Piller bizim için çok değerli, hatun gibiler onlara nazik davranmak gerekli'' lafınıza bayıldım :lol: :lol: :lol: :lol: evet piller çok değerli uçağımla bir kırım yapmıştım. Sıfır pilim ezilip kullanılamaz hale gelmişti çok canımı yakmıştı..
 
Mini Racer Drone Güncel Rehber

Merhabalar ;

Şu an güncel tavsiye edilen frameler hangileridir ve nerelerden temin edilmesi uygun olur ?

Zmr250 çok eskimiş gibi, Qav-X de Lumenier çok pahalı, bunun dışında banggood dakinin kalitesi nasıl olur bilemedim. Yeni çıkan framelerden tercih edilmesi gereken neresidir? Yardımcı olabilirseniz sevinirim :)
 
Mini Racer Drone Güncel Rehber

Güzel bir paylaşım olmuş çok teşekkürler Buğra.
 
Mini Racer Drone Güncel Rehber

Bilgilendirme için teşekuur ederim Bugra abi.Youtube'da ki videoların harika. :bravo: :RCKolik: