Motor Kv Değeri Okunması Hakkında...

Suat Aktaş

Yeni Uye
Katılım
4 Nis 2016
Mesajlar
23
Tepkime puanı
13
Yaş
26
Merhaba Değerli Forum Üyeleri;

Elimde 1 adet fırçasız motor var fakat uzun zamandır hobi ile ilgilenemediğimden dolayı kaç kv olduğunu hatırlamıyorum , üzerindeki yazıları veya jelatini de sökülmüş.
Kısacası motorun değerini nereden ve nasıl öğrenebilirim.
Yardımcı olursanız çok müteşekkir olurum abilerim sevgiler.:):saygilar:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Şekline bakarak hiç bir şekilde kesin bir cevap alamazsın. Motorun çapını ve şaft hariç boyunu ölçüp söylersen en azından o tip motorlarda ne gibi seçenekler karşına çıkar, ona bakıp gerisini deneme yanılma ile, örneğin 3S LiPo pil ve 10 inç bir pervane ile 30 Amp ESC çalışma sırasında ısınmayı ölçerek fikir sahibi olursun.
Ben son olarak DYS marka 3536 bir motor aldım, aynı kasada 850, 1000, 1250, 1400 kV seçenekleri vardı.
Fotoya bakarak bunun 2S - 4S, 650 - 1250 kV olduğunu söyleyebilirim.

Ama ya 4S'i desteklemiyor ise yakarsın.
 
Son düzenleme:
Su konudaki test oldukca yaklasik sonuc veriyor.

Konunun fotograflari patlamis.. Cok uzuldum buna. Bir bakayim acaba bulabilecek miyim o fotolari bir yerlerde..
 
  • Beğen
Tepkiler: Suat Aktaş
Merhaba, kısa bir süre önce bozuk olan uçak motorumun bobin sarımını tekrardan yaptım, bu sebeple bu motorlar hakkında epey bir araştırma yapmıştım,
Motorun diş sayısına göre bir fikir edinebilirsiniz, fırçasız motorlarda ne kadar çok diş ve mıknatıs (Tooth, magnet) olursa o derece KV düşüyor (diş dediğim şey ise etrafında sarım olan statoru oluşturan parçalar, aşağıya 12 dişli bir örnek resmini koyuyorum) ne kadar az sayıda diş mınatıs oluyor ise KV yükseliyor, mesela 12 - 14 arasında diş var ise motorunuz kabaca 900-1200 KV arasında, 6-8 diş var ise 1800-2600 arasında gibi değerler olabilir,
Motorun gücünü ise mıknatısların kalitesi, sarım sayısı ve sargı telinin kalınlığı etkilemektedir.
Motoru eliniz ile döndürken motor üzerindeki deliklerden diş sayısını sayabilirsiniz.
Bu şekilde genel anlamda bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Resimden gördüğüm kadarı ile tahmin etmem gerekirse 10-12 dişli bir motor sanırım, ilk resimde 2 diş görülebiliyor, bence 900-1200 KV arası bir motor.
Bu şekilde genel anlamda bir fikir sahibi olabilirsiniz.



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Yukarıdaki yöntemler süper, uğraşmayı göze alanlara tabii. Ama merak ettiğim bir şey var: motorun kV değerini ölçtük. Azami kaç hücreli LiPo pil kullanabileceğimizi nasıl tespit ediyoruz. Bulamadım. Ya da anlamadım..
 
  • Beğen
Tepkiler: Suat Aktaş
Abilerim dediklerinizin hepsini deneyeceğim şimdiden yardımcı olan/olmayan herkese çok teşekkür ederim ayrıca elimde Turnıgy 2200mAh 20-30c pil var sanırım pili bu motorla kullanıyor idim bakalım artık hangisi işimi görür.
Uzun bir aradan sonra tekrardan hobiye başlamak istiyorum ilk başladığımdan daha az bilgim var 4 senedir uğraşmayınca unutmusum ara ara sizleri meşgul eder veya darlarsam kusuruma bakmayın sevgiler.:)
 
  • Beğen
Tepkiler: Ömer Erkan
Yaklaşık bir sonuç için, matkapla motoru döndürme metodunda takometre yoksa ve matkabın maksimum devri kullanım kılavuzundan biliniyorsa motor maksimum devirde döndürülüp formülde matkabın maksimum devri yazılır.
 
Bu arada, motorlar voltaj konusunda oldukca dayaniklidir. Optimum 3s ile calismasi planlanan bir motor 2 veya 4s ile de gayet rahat calisabilir. Ona gore pervane takilir, ona gore kullanilir. Motoru yeterince serin, rulmanlarini da yeterince bakimli tuttugunuz surece cok da bisey olmaz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari