MSH İtalya kapandı... Üretim XLPower çatısı altında devam edecek...

Rasim Öztürk

RcFanatik
Katılım
9 Mar 2013
Mesajlar
7,007
Tepkime puanı
12,193
Yaş
38
Konum
Eskişehir
İlgi Alanı
Heli
Öncelikle merak edilen bir numaralı sorunun cevabını vererek başlayalım. Protos kitlerini üreten MSH ile Brain/ikon FBL üreten “MSH electronics” ayrı bünyeler, haliyle brain kullanıcılarını etkileyen bir durum yok, MSH electronics faaliyetlerine italya merkezli olarak devam ediyor. ( web sitesi: )

Protos kitlerini üreten, Corrado ve Davide'nin sahibi olduğu MSH italya ise kapandı. Sinyaller aslında geçen yıl sonralarına doğru geliyordu, Olağan dışı black friday indirimleri, yenilenemeyen bazı stok kalemleri vs.

Geçen yıl içinde protos nitro çalışmaları yapılmış, sonrasında piyasa şartlarını öne sürerek rafa kaldırmışlardı. Bu konuda Alex de hayalkırıklığı yaşamış, söylediğine göre bu projeye 65bin dolar harcamış, tasarıma ve testlere katkıda bulunmuş, farklı ayarlarla yaklaşık 1000 uçuş yapmış.

Daralan heli pazarı, tedarik zincirindeki sıkıntılar derken, italya kepenk kapatmış durumda... Bu noktada XLpower devreye girmiş, msh ürünlerini kendi bünyesine katmış durumda...

Bütün üretim ekipmanları Çin'e taşınacak. İmalat orda devam edecek. İtalya veya Amerika'nın artık tasarımda veya testte bir rolü yok, bunlar Ra Kabun'un ekibi tarafından yürütülecek. Öncelikle parça desteği, sonra kitler... Sonrasında da pilotlara destek verilecekmiş.

Hatta ek olarak, nitroyu da piyasaya süreceklerini söylüyorlar.

Yine de toplama bakarsak, bir firma azalmış oldu... Günden güne SAB ve Align'dan ibaret bir piyasaya doğru gidiyoruz.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Evet 2019 yalına yeni kötü bir haberle başlamış durumdayız ne yazık ki :embarras: Gün geçtikçe sektörde bulunan firmalar yavaş yavaş kepenk kapatıyor :cry:

Tek tesellimiz en azından bu devir olayından Brain ünite üretici olan “MSH Electronics” etkilenmemiş olması. Ama onunda garantisi yok elbette....

Benzer kaygılar Helifreak’de de son dönemde gündemde. Mesela 2019 ayakta olan ama 2020 ne olacağız belirsiz aktif Heli üreticiler şu şekilde listelenmış durumda.

Align
Blade
Gaui
Mikado
OXY Heli
SAB Goblin
Synergy

 
Avrupa'da ki üretimin geleceğinin pek parlak olmadığı ,artık Asya ülkelerinin Dünya'yı ucuz işçilik ve seri üretimleriyle dize getirdiği dönemlerdeyiz.
Üretimlerini Asya'ya kaydıran firmalar bir süre rekabet edebilse de, işi öğrenen yan tarafta kopyasını üretip daha ucuza satarak yine o firmayı öldürebiliyor.
Rc ürünlerinin de bu sebepten üretimlerinin tamamen biteceğini (en azından talep oldukça )düşünmüyorum ama Avrupa,Amerika bu aşamada fazla dayanamayacaktır. :saygilar:
 
Kalanlara bakıyorum...

Daha önce dediğim gibi Align ve SAB her türlü yaşar. Çünkü Alex'in de bahsettiği gibi bu firmalar tek gelirini heliye bağlamamış durumda, başka bazı işler de yapıyorlar. Ve sadece heli özelinden baksak bile, küçük bir pazar olsa da yüksek satışlara ulaşıyorlar. Align fiyat/performans ve kırım masraflarının nispeten uygunluğu ile ön planda iken, SAB performans ve görsellikle ön planda..

Gaui de ilaçlama vb başka bazı alanlara girişiyor. Helide çok aşırı aktif takılmıyorlar artık. Kazandıkları kadar yatırıyorlar muhtemelen, çok açılmıyorlar arge masrafları yeni modeller prototipler falan...

Mikado helide yine iyi sayılarda fakat onlar da vbar ve kumanda tarafından mutlaka belli bir kara geçiyorlar, ordan gelen daha iyi döndürüyordur bütçelerini. Sadece kit işi yapsalar heralde onlar için de karanlık olurdu gelecek.

Oxy heli uzakdoğuda ucuz maliyetle üretim yapabilmenin avantajı ile gidiyor. Çok büyük model işine girmediler henüz, compass için de fazla gelişme olmadı. Ne kadar piyasada kalır, kalırsa da hangi model boyutları ile kalır zamanla göreceğiz.

Synergy ve Blade tamamen amerikada belli bir piyasası olan, dünya genelinde ise o kadar olmayan firmalar. Üretim maliyetleri falan ne kadar dayanırlar bilemiyorum. Trump ile Çin ilişkileri de şüphe uyandırıyor.

XLPower çin'in ucuz maliyet ve Aliexpress üzerinden dünyaya erişim avantajını kullanıyor. Bu şekilde kalıcı olabilirler hatırı sayılır bir süre.
 
Üzücü bir haber gerçekten, umarım kalanlar devam edebilirler.
Rasim'in yorumuna katılıyorum, Mikado'ya hiçbirşey olmaz, arkalarında yerli üretim destekçisi Almanlar oldukça :D Align modellerini çok iyi rafine etti, özellikle büyük boylarda tek ve iddialı birer model ile, SAB 'da kendine göre bir strateji ile ( çok sayıda model - uyumlu yedek parça ) gidiyor, bu üçü için sıkıntı olmayacağını hatta daha yüksek satış yapabileceklerini düşünüyorum . Heli uçurmaya yeni başlayan yok denilebilir zaten, mevcut olan talebi 3'e bölecekler, bizim jenerasyon sonunda da azalarak biter bu iş :embarras:
Helifreak'te bununla ilgili çook konu okudum malesef yeni jenerasyon bu hobi için biraz fazla sabırsız. Benim kendi gözlemlerim de bu yönde, bize mevcut üretilmiş ve önümüzdeki 3-5 sene içerisinde üretilecek olan helikopter malzemeleri yeter muhtemelen.
 
Helifreak'te bununla ilgili çook konu okudum malesef yeni jenerasyon bu hobi için biraz fazla sabırsız. Benim kendi gözlemlerim de bu yönde
Çocukluğunda sokağa çıkıp oyun oynayamayan, evinde elinde iPad ya da önünde PC ile hapis olup sanal alemlerde büyüyen bir nesilden, hafta sonu sahaya gidip ve öncesinde sabırla montaj ve pilotaj geliştirmelerini beklemek bence de ne yazık ki büyük bi hayal :embarras:
 
Ben bu kadar karamsar bakmıyorum duruma arkadaşlar. Helikopter modelciliği belli bir "kafanın" belli yollardan geçip, sonuç olarak ulaştığı bir hobi. Sayı zaten azdı, az olmaya da devam edecek, ama hiçbir zaman bitmeyecek. Ben bu dönemi hem modeller, hem de modelciler açısından bir filtrasyon dönemi olarak görüyorum.
 
Basit donanımlı quadcopterler yada dji'ların satışları yükselirken helikopter üreticisi firmaların kapanması...
Galiba trend denen akımlar rc dünyasının da düzenini değiştirecek :(
 
Satışlar mı düşüyor, yoksa diğer firmalar çok fazla pay mı alıyor, pastadan? Bunu bilemiyoruz ki.

Bilmenin tek yolu, birinin toplam heli satışlarının yıldan yıla dökümanını çıkarması lazım.
Doğru bu veriler elimizde yok fakat dünya genelinde heliye olan ilginin azaldığını görmek için çok fazlada veriye ihtiyaç yok bence. Şöyle bir etrafımıza baksak bile hissedebiliyoruz bunu. :(
 
@Emre Kaman abi haklı olduğun nokta var tabi hiç bitmeyecek illa ki bir iki üretici olacak fakat, rekabet çeşitlilik ortamı her azalış ile zarar görmeye devam edecek. Kalanların yaptıklarıyla yetinmek zorunda kalacağız.
Yıllarca align ve thunder tiger kendilerini çok yormadan pastadaki paylarını güzelce aldılar ancak yeni modeller görmek için uzun zaman bekledik sonra özellikle SAB ın gelmesiyle ortalık şenlendi, şimdi tekrar o günlere dönmek kötü olur.
 
Keşke Thunder Tiger gibi firma gelse, Çinlilerin eline kaldıysa bu işler , daha bişey yazamaya gerek yok.Böyle böyle bitecek ve artık sadece custom, kişiye özel siparişler olacak.:saygilar: