Multikopter İçin ESC seçimi

Katılım
31 Ocak 2015
Mesajlar
58
Tepkime puanı
0
Yaş
52
Merhaba arkadaşlar,
Daha önceki mesajlarımda da yazdığım gibi yaklaşık 2-3 aydan bu yana bir quad topluyorum. Hiç acele etmiyorum. Hobim olduğundan, kendimi sıkıntılı hissettiğimde oturup çalışıyor, sıkıntım geçince ooooh iy iki bir stres topum var diyorum.

Geçenlerde ESC ile ilgili bir durumun farkına vardım. 4 tane esc almıştım. ESC leri takıp gaz verince bi tanesinden duman çıktı ve üzerindeki N-FET lerden birisi yandı. Tabii ki N-FET'i Türkiye'de bulamadım. Bende aynı amperde bir tane daha aldım ve taktım. Fakat olmadı. Gaz verince benim son taktığım ESC deki motor geç kalkıyordu. Bunu araştırdım ve şunu fark ettim. ESC lerin bir işlemci ve tepki frekansı var. Multikopterlerde tüm motorlarını besleyen ESC lerin aynı frekansta olması gerekiyor. Ayrıca ESC frekansı ne kadar yüksek ise motorlar o kadar hızlı tepki veriyor ve uçuş kontrol sistemide multi yi o kadar stabil tutuyor.

Bu bilgiyi özet olarak Multicopter toplayanlara sunmak istedim.

Selamlar.

:saygilar:
 
Multikopter İçin ESC seçimi

Benzer durum helideki servolar ıcın de geçerli.

Guzel ve değerli bir bilgilendirme olmuş, teşekkurler Kağan Bey :RCKolik:


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Multikopter İçin ESC seçimi

Multikopterlerde ESC seçimi konusunda, özellikle son sorulan sorular ışığında bir kaç ekleme yapmak istiyorum.

- ESC'lerin birbirinin aynısı olması stabilite açısından çok önemlidir. ESC'lerin yazılımı SimonK/BLHeli bile olsa, ESC'lerin PCB ve FET'lerin farklı olması, ESC'lerin birbirinden farklı davranmasına yol açar. ESC'ler, SimonK/BLHeli yazılımının sürümü de dahil olmak üzere tamami ile birbirinin aynısı olmalıdır. Aşağıda PCB'leri birbirinin aynısı gözüken ama FET'leri birbirinden farklı olan ( ve ) iki tane Hobbywing kopyası ESC görülmektedir.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

ESC'lerin üzerindeki ve FET'lerin klavuzlarını incelediğiniz zaman, özellikle "Turn-on delay time", "Rise time", "Turn-off delay time" ve "Fall time" sürelerinde ufak da olsa farklılıklar olduğunu göreceksiniz. Bu ufak farklılıklar, ESC'lere aynı komut gönderilse bile farklı sürede tepki vermelerine yol açacak ve tüm ESC'lerin aynı olduğu duruma göre daha düşük bir stabilite ile sonuçlanacaktır.

- SimonK yazılımının, kullanıcılar tarafından en stabil olduğu ifade edilen sürümü 2013-05-15 sürümüdür. Satın alırken veya kendiniz güncelleme yapacaksanız, bu sürümü kullanmaya gayret edin. Farklı bir sürüm kullanacaksanız, motorunuzun ilgili versiyonla uyumu hakkındaki kullanıcı yorumlarını dikkatlice okuyun.

- ESC'lerin, motorun talep edeceği akımdan daha yüksek bir akım değerine sahip olması İYİ bir durumdur. ESC'lerin üzerinde yazan akım değeri, ESC'lerin kesintisiz olarak dayanabileceği maksimum akımı belirten bir ifadedir. Bu ifade yanlış bir şekilde, motor istemese bile ESC'ler tarafından zorla akıtılmaya çalışılan akım değeri olarak algılanıyor. Motorlar talep etmediği sürece ESC'ler zorla akım akıtmaya çalışmaz. Bir örnek ile ifade etmeye çalışırsam;

Yukarıdaki sayfadaki tablodan görüleceği üzere, Sunnysky X2212-KV980 motorlar, en büyük pervane ile bile en fazla 17,2A akıma ihtiyaç duyarlar. 10A değerinde bi ESC kullanırsanız, ESC bu akıma dayanamayacağından yanar. Ama 20A değerinde bir ESC kullanırsanız, bu ESC 17,2A akıma dayanır ve sistem düzgün çalışır. 30A değerinde bir ESC kullanırsanız, bu ESC kendiliğinden 30A vermez ve motorun talep edeceği 17,2A değerindeki akımı rahatlıkla sağlar. Ama 17,2A değerindeki akıma karşı toleransı daha yüksek olduğundan daha serin ve yüksek bir ömür ile çalışır. 100A değerinde bir ESC kullanırsanız, bu sefer ağırlık engeline takılırsınız. Teoride daha serin çalışır ama ESC'nin boyutu ve ağırlığı da artacağından, sistemin toplam ağırlığını boşu boşuna arttırır ve çok daha pahalıdır. Dolayısı ile bu tür bir sistem için 30A en çok kabul gören ESC değeridir.
Eğer çok kaliteli bir ESC kullanmıyorsanız, motorun talep edeceği maksimum akım değerinin 1.5 katı değerinde bir ESC seçmek, çoğu zaman fiyat/performans/ömür olarak daha uygun olacaktır.

- Eğer quadkopteriniz için, elinizde hasbelkader iki farklı tip ESC varsa(2 + 2), iki tanesini öne, iki tanesini de arkaya yerleştirmek en mantıklı dağılım olacaktır. Tabii ki düzgün bir throttle kalibrasyonu da yapmak şartı ile...
 
Multikopter İçin ESC seçimi

Bu değerli paylaşım için çok teşekkür ederim zafer bey şahsım adına. 1 ay öncesine kadar esc arayışım sırasında böyle güzel bir konu bulamadım ve sizin de söylediğiniz gibi esc yi büyük seçtim ayrıca 6s sistemde kullanacağım için bu escleri Hobbywing xrotor 50A toplamda 6 adet esc aldım. henüz montaja başlamadım motorları bekliyorum. ESC ler üzerinde dahili LED navigasyon ışıklarının olması ve yine esc üzerindeki düğmelerle motor yönlerini kabloları sökmeden belirleyebilme özellikleri high ve medium olarak start up seçimi beni etkiledi. bakalım nasıl bir sonuç çıkacak ortaya.
 
Multikopter İçin ESC seçimi

Değerli paylasimlariniz bu hobiyi daha zevkli hale getiriyor tecrubelerin paylasilmasida basariyi artirdigi için insanlara çok faydali oluyor ayni sorunu bende yasadim ve tavsiyem yeni sistem toplayan arkadaşlar kaliteli bir marka ve simonk li bir esc paketi satin almaniz (uzun sure saglikli ve ek masraf çıkarmadan kullanim imkani olur.) hatta +1 esc ve motor almanizi yasadigim tecrubeyle tavsiye ederim. Su an biraz daha tedbirli olarak 2 motor 2 esc yolu gozlemekteyim [emoji576] [emoji28]
 
Multikopter İçin ESC seçimi

Zafer hocam çok açıklayıcı bir yazı olmuş lakin benim aklıma takılan bı hususu sormak istiyorum. toplamaya çalıştığım Multi için esc ararken 4 esc bin tek bir PCB üzerine yerleştirilmiş modele rastladım böyle bir esc bin diğerlerinden farkı varmı. Farkı yoksa bu tip esc kullanmak montaj açısından daha avantajlı olmazmi
 
Bu yazılar 2015 de yazılırken 4'ü bir arada esc ler yoktu. Sektör o kadar çok gelişti ki bu modellere özgü esc ler yapılıyor artık. Bence 4 lü esc uygun kapasitede alınırsa hem montaj hemde fiyat açısından avantajlı olur.
 
Multikopter İçin ESC seçimi

Teşekkürler İlker hocam
 
Multikopter İçin ESC seçimi

Ama benim 4in1 ESC'lerde çekincem şu ; arıza yaptığı durumda komple değiştirmeniz gerekiyor.