Naze32 ve CC3D Uçuş kartları Karşılaştırması

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,417
Tepkime puanı
43,398
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Öncelikle bu yazı Google Translate kullanılarak açılmıştır. Zaman içerisinde tercüme hataları düzeltilecektir. Konunun orjinal linki ektedir.



Bu yazıda Naze32 ve CC3D uçuş kontrolörleri arasındaki farkları karşılaştırmaya odaklanacağım, umarım hangi almanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olabiliriz.

Naze32 ve CC3D nedir?
Naze32 ve CC3D , hem KK2.1 hem de APM2 gibi diğer 8 bit FC'lere kıyasla hem modern 32-bit Uçuş Denetleyicileridir . Bu onlara hassasiyet ve hesaplama hızında avantajlar sağlar. Her iki FC de özellikle mini quadcopter FPV yarışları ile akro uçuşlarda popülerdir. CC3D yıllardır etrafta ve Naze32 daha sonra geldi.

Bu karşılaştırmada, Naze32'yi “Acro” versiyonuna, yerleşik pusula ve baroya sahip “Tam” versiyona değil. Bu sınıfta “Flip32 +” adlı başka bir FC var, Naze32'ye çok benziyor (Naze32'nin bir klonu) ve bu konuyla ilgili ayrıntılara girmeyeceğiz.

Donanım Karşılaştırması: Naze32 vs CC3D
Birbirlerine çok benziyorlar: her ikisi de 36x36mm boyutlarında ve 32-bit STM işlemci kullanıyor. Ancak Naze32 bir MPU6050 sensör çipi (gyro + ivmeölçer) kullanır ve CC3D MPU6000'i kullanır. MPU6050, teoride daha iyi bir sensördür, ancak ürün yazılımı geliştiricisinin bundan yararlanarak başka bir konu olup olmadığı.

Naze32 :

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Naze32 3 renk, siyah, beyaz ve kırmızı

PC Bağlantısı: Naze32'de Mikro USB ve CC3D'de Mini USB bulunur.

Bileşen bağlantısına gelince, Naze32 standart servo kılavuz pimlerini kullanır, OpenPilot CC3D ise JST tipi fiş kullanır. Sanırım neden yer kazanmak, ama gerçekten uygun değil.

CC3D :

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


CC3D'nin 2 rengi siyah ve beyazdır

CC3D kartı, doğrudan işlemciye bağlı bir USB bağlantı noktasına sahiptir. Naze32 ve Flip32 gibi diğer kartlar, işlemcinin seri portuna bağlanan UART adaptörüne yerleşik bir USB'ye sahiptir. Bu, CC3D kartında Cleanflight gibi bellenimi flaş yaptığınızda, ek USB-Seri dönüştürücünün gerekli olduğu anlamına gelir.


Naze32 ve Baseflight
Naze32, Baseflight yapılandırıcısını kullanır . Ürün yazılımı, quadcopter'ınızın performansını ayarlamak için oynayabileceğiniz birçok parametreye sahip Multiwii'den geliyor.

Baseflight yapılandırıcı bir Google Chrome Uygulamasıdır, tasarım çok basit ve yalındır. Grafik arabiriminin yanı sıra, tüm ayar değişkenlerini bulabileceğiniz bir komut satırı stili arabirimi “CLI” bulunmaktadır.

CC3D ve OpenPilot GCS
Öte yandan, CC3D'nin ayarlamalar konusunda bir ölçüde sınırlı olduğu ve Naze32 halkının ortaya çıkmasından bu yana, Naze ile karşılaştırıldığında bu FC ile “kilitlenmiş” hissiyatın olmayışından şikayetçi oldu. Bundan sonra geliştiriciler bunu geliştirdi ve özellikle Acro uçmak için kullanıcılarına quadcopters ince ayar yapmak için daha fazla özgürlük teklif etti.

OpenPilot GCS kullanıcı dostu arayüzü ile çok iyi tasarım GUI. Ancak, özellikle yeni başlayanlar için biraz karmaşık buluyorum.

Cleanflight
Naze32 ve Baseflight'ın başarısı ile firmware ve konfigüratör çatallandı ve Cleanflight doğdu. Sadece Naze32'yi değil, CC3D, Sparky vb. Gibi diğer bazı uçuş kontrol kartlarını da desteklemektedir.

Daha da iyisi, isterseniz, CC3D kartında OpenPilot ve Cleanflight'ın yüklü iki yazılımı olabilir.

Şu anda, bu yazılım CC3D'deki Hexacopter ve Octocopter konfigürasyonunu desteklememektedir.


Hangisini almalıyım?
Her ikisi de iyi Uçuş kontrolörleri, karar vermek zor. Performans açısından insanları daha iyi tartışan insanlar bulabilirsiniz. Ama bence her kurulun kendi izleyici kitlesi var ve ikisi de işi yapıyor. İkisini de denemene kadar muhtemelen söyleyemezsin.

Ben şahsen Naze32'nin standart servo fiş pimleri nedeniyle telsizimi ve diğer bileşenlerini takması daha kolay. CC3D'deki mini JST kabloları ile ekstra lehim gerekebilir. Ayrıca Baseflight / Cleanflight yapılandırıcısının da kullanımı daha kolay olduğunu buldum.

Ancak fiyat bilimi, CC3D şu anda Naze32'den yaklaşık% 40 daha ucuzdur. Cleanflight'ı çalıştırmak istiyorsanız ve mikro JST konektörlerine aldırmazsanız, CC3D iyi bir seçenek olabilir. Sadece 6 ay önce, CC3D'nin bir sebepten ötürü 65 $ 'a kadar fiyatlandırıldığını bilmek ilginç. :)