Pervane adaptörü çıkıyor

Katılım
13 Eyl 2020
Mesajlar
25
Tepkime puanı
9
Yaş
19
Konum
İstanbul
İlgi Alanı
Uçak
Merhabalar. 2 arkadaşımla birlikte çift motorlu, alttan kanat, biraz Aksungur İha benzeri bir uçak yapıyoruz. Motorların biri saat yönüne diğeri ise tersine dönüyor. Saat yönünün tersine dönen motorun pervane adaptörü, motor çalışır durumdayken bir anda çıktı ve pervaneyi fırlattı. Google amcaya sordum ama pek birşey bulamadım(belki de yanlış aratıyorumdur.) Aynı durumun tekrarlanmaması için sizlere danışmak istiyorum. Pervanenin dönüş yönüyle mi alakalı? Çıkmaması için yapabileceğimiz ne var?
 
Muhtemelen çok basit düşünüyorum ama yeterince sıkmamış olabilir misiniz? Aklıma başka sebep gelmiyor. Motor ve pilinizi bilmiyorum ama ortalama bir fırçasız motor (motorun fırçasız elektrikli olduğunu varsayıyorum) tam gazda dakikada 5000 devir yapabilir. Bu devirde de tam sıkılmamış bir pervane fırlayabilir. İyice sıkıp tekrar denemenizi öneririm. Can ve mal kaybınız yoksa da ucuz yırtmışsınız. Pervanelerin önünde kimse durmamalıdır kuralına güzel örnek olmuş.

Not: Az sıkmak sorun olduğu gibi çok sıkmak da problem. Forumda sanırım biri fazla sıktığı için pervanesinin ortadan çatladığından bahsetmişti. Elle döndürebildiğiniz kadar döndürün kâfidir, ben öyle yapıyorum ve sorun yaşamadım şimdiye kadar.
 
Eğer motor somunun sıkıldığı yönün tersine dönmüyorsa motor döndükçe somun gevşeyip pervane yerinden çıkabilir. Tersi yönde dönüyorsa döndükçe daha çok sıkılacağından somun hiç çıkmaz.

Netten...
 
Pervane adaptörünüz nasıl birşey bilmiyorum ama genelde üzerinde bir delik olur o delikten tornavida gibi birşey geçirip iyice sıkın. Yeteri kadar sıkarsanız ters düz dönmesi çok fark etmiyor