Pixhawk ve Pusula Problemi - GPS li Modda Kontrolden Çıkma

Mehmet ÖKMEN

Çalışkan Uye
Katılım
2 May 2018
Mesajlar
202
Tepkime puanı
227
Yaş
44
Konum
Çorum
İlgi Alanı
Multikopter
Herkese Merhaba!

Arkadaşlar Holybro Pixhawk 4 FMU5 ile Hexacopter yaptım. Biraz büyük boy. Ancak Gps li moda aldığımda takla atma eğiliminde. Log kayıtlarından sorunun Pusulada olduğunu anladım.
Pixhawk ın yerleşik pusulasında doğru yönü gösteriyor. Harici GPS+Pusula modülünü taktığımda, yine doru yönü gösteriyor. Ancak öncelikli veriyi Yerleşik Pusuladan alıyor.

Alette yüksek akım geçtiği için, (6215 340KV 6 adet motor) ben sadece harici pusulayı aktif etmek istiyorum. Sadece harici pusulayı aktif ettiğimde ise, Kötü pusula verileri diyor, ve tam tersi yönü gösteriyor. Rotation= yaw 180 olarak ayarlasam da, değişen bir şey olmuyor

Başka Pixhawk GPS+pusula modülünü taktım, aynı sorun devam ediyor. Pixhawk4 mini var, anı problem onda da var.

Sanırım atladığım temel bir ayar var. (İki Pixhawk ta da donanımsal problem yoksa) Resimlerde durum tam olarak anlaşılıyor. Şimdiden teşekkür ederim.


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Son düzenleme:
Unutmadan şunu da ekleyeyim: Aleti hareket ettirdiğimde, MagField 1 veya Magfield 2 çizgilerinde çok hafif dalgalanmalar oluyor.
Pusula Kalibrasyonu yapmadan önce ise, hareket ölçüsünde dalgalanmalar oluyor.

Ek olarak, Sadece harici pusulayı etkinleştirdiğimde, Pixhawk GPS+Compass modülünü hareket ettirdiğimde araç tepki vermiyor.
 
Son düzenleme:
Merhaba sorun kalibrasyondan kaynaklı gibi geldi bana. Bendeki quad da Pos Hold modunda uçtuktan belirli bir süre sonra batı yönünde hareket etmeye başlıyordu. Firmware i sıfırlayıp baştan kalibrasyonları yapınca düzeldi. Lakin attığınız resimlerde iki pusulanın açık ve kapalı olduğu görüntüleri koymuşsunuz. Onların ikiside aktifken kalibrasyonuları yapmalı, kullanırken 2. pusulayı (harici olmayanı) deaktif etmelisiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet ÖKMEN
Cevabınız için teşekkür ederim Oğuzhan Bey. Ancak defalarca kalibrasyon yaptım. Qgroundconttol yükledim. Tekrar arducopter yükledim. Ama değişen birşey olmadı. Açık alanda kalibrasyon yaptım. Yine aynı.
 


Bu adresten faydalandım. Önemli gördüğüm maddelerle bir özet yazdım, belki sorunu çözer.

-ArduPilot birden fazla pusulanın bağlanmasına izin verir. Aynı anda en fazla üç pusula kullanılabilir. ArduPilot genellikle ilk olarak atanan pusulayı kullanır, diğer pusulalarla anlaşmazlık olması durumu bunun dışındadır. Anlaşmazlık durumunda otopilot otomatik bir şekilde hangi pusulayı kullanacağını belirler.

-Birçok otopilotta dahili pusula(lar) mevcuttur, ancak birçok uygulama, harici pusulanın (external) yerine otopilotun dahili pusulasını kullanacaktır.

O zaman anladığım kadarıyla pusula seçimine müdahil olmamanız gerek. ArduPilot kendi ayarlıyormuş zaten. Yüksek akımdan ötürü değiştirmeye çalışıyorum demişsiniz. Bence yüksek akım geçmesinden korktuğunuz elemana, akımı düşürecek bir devre yapmaya çalışın derim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet ÖKMEN
Sayın Berat Yıldırım, cevabınız için teşekkür ederim. Bu bir ilaçlama dronu olacak. Dolayısıyla akım düşürme diye birşey mümkün değil.
Sorun zaten, sadece external compass ı aktif ettiğimde oluyor. Harici pusuladan hiç bir şekilde veri gelmiyor ve kötü pusula verileri hatası veriyor
 
Sayın Berat Yıldırım, cevabınız için teşekkür ederim. Bu bir ilaçlama dronu olacak. Dolayısıyla akım düşürme diye birşey mümkün değil.
Sorun zaten, sadece external compass ı aktif ettiğimde oluyor. Harici pusuladan hiç bir şekilde veri gelmiyor ve kötü pusula verileri hatası veriyor
Korktuğunuz elemana bir direnç bağlamak işe yarardı. Tabii çıkışına da sonraki elemanların akım değeri için bir direnç daha bağlanırdı. Ya da direkt korktuğunuz elemanı ayrı beslemek de sorunu çözerdi.

Sorun da o ki alet tek başına harici pusulayı çalıştırmanıza izin vermiyor. Anlaşmazlık olduğunda diğer pusulalardan yararlanıyormuş çünkü.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet ÖKMEN
Direnç bağlama konusunda bir bilgim yok.
Sorunum, Pixhawk ın kendi orjinal GPS+Pusula modülünde ki, Pusula verilerini almaması, kabul etmemesi. Dolayısıyla, harici pusula verileri olmadan, bu aleti GPS li modlarda uçurmam mümkün değil.
Tam bu noktada, "Sadece Harici pusulayı aktif etmek için", acaba ben mi temel bir ayarı kaçırıyorum, yoksa Pixhawk ta mı bir problem var?
,
Ardupilot forumunda, biri daha benimle aynı problemi yaşamış. O da Pixhawk kaynaklı hata olduğunu tespit etmiş.
,
Zaten bu Holybro ürünlerinden çok çektim. Orjinal Holybro 500mw lık 2 adet Telemetry modülü aldım. Menzili kaç metredir sizce? Gerçek manada söylüyorum 1 metre. 2 metre uzaklıkta kopukluk oluyor. ikisi de aynı. Onuda araştırdım. Alıntı yapıyorum.

"




Sik telsizlerinde kullanılan RF çipi tasarım gereği 100mW'dir. Daha yüksek güçlü telsizler, daha yüksek çıkış elde etmek için çıkışa bir güç amplifikatörü yerleştirir, ancak bu tasarımlarda iki sorun vardır.
  1. Amplifikatörleri onunla eşleştirip filtrelemiyorlar, bu nedenle yalnızca sinyali yükseltmekle kalmaz, aynı zamanda bir ton gürültü çıkarır ve sinyali de bozar.
  2. Güç amplifikatörünü doğru şekilde kullanmak için aygıt yazılımı değiştirilmelidir (PA rampa süresi ve bir dizi başka şeyle sayılır)
    Sonuç, bu telsizlerin aslında 100 mW versiyondan daha kısa menzil sağlamasıdır.


"
,
Beni illa DJI sistemlerine itecekler.