Pull-Pull Hesaplama Yazılımı

3dholicpilot

Tecrübeli Uye
Katılım
9 Mar 2019
Mesajlar
992
Tepkime puanı
2,099
Konum
İstanbul
İlgi Alanı
Uçak
Pull-Pull sistemde asgari boslugu nasil yakalarim diye dusunurken forumlardan birisinde basit ve oldukca kullanisli bir yazilima denk geldim.

Orjinal Konu linki :
Indirme Linki :

Yazilim iki seye hizmet ediyor.

Birincisi; halihazir geometriye gore bosluk hesabi (rudder play) yapiyor ve grafige dokuyor
Ikincisi; degismez parametreye gore (bizim durumda hali hazirda montajlanmis olan fiber rudder yekeleri) ve sizin ihtiyaciniz olan atima gore, servo kolu optimizasyonu yapiyor (aciklik ve offset) ve sonuclari yine grafige dokuyor

Optimizasyon modu icin girilmesi gereken parametreler:
1-Servo merkezi ile mentese merkezi arasindaki mesafe
2-Yekenin iki deligi arasindaki mesafe
3-Yekenin iki deliginin olusutrdugu dogrunun mentese merkezi ile yaptigi offset mesafe
4-Ongorulen servo atim miktari, Ongorulen kanatcik atim miktari

Hesap modunda girilmesi gereken ek parametreler
1-Yukaridakilere ek olarak servo kolu iki deligi arasi mesafe
2-Servo kolunun iki deliginin olusturdugu dogrunun servo merkezi ile yaptigi offset mesafe


Arayuz bu sekilde:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Ahan da link sudur


Not:Bu tarz linkler verilmesi topluluk kurallarina aykiri ise kaldirabilirim

Buradan kullanici "Luispain"e selam olsun
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Su anki geometriyle hesaplayinca yaklasik 28 derecelik akilalmaz bir bosluk mevcut ki elle bile hissediliyor rahatlikla (Bahsettigim bosluk merkezde degil, servo hareketinin 44. derecesinde zirve yapiyor ancak servonun 30. derecesinden itibaren yuzeydeki bosluk 10 derece uzerinde seyrediyor)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Yazilimin optimizasyon modunda servo kolu boyu ile offset degerlerini olasi en uygun duzeyde hesapliyor. Benim degismez geometriyi esas alarak optimizasyon yaptiginda kanatciktaki bosluk 0.9 derece mertebesine kadar gerileyebiliyor. Bunun birkac avantaji var:

1-Eger ucus yuzeyini tekrarli olarak bir yonden diger yone ceviriyorsaniz (ornegin rolling harrier sirasinda rudderin hareketi), bu durumda kanatcik servonun cektigi tarafta soz dinliyor ancak hadi geri gel diyip ters komut verdiginizde bosluk derecesi kadar hissizlesiyor yuzey. E iyi de bu soyledigin ne halta yariyor be mubarek diyebilirsiniz.

Suna yariyor; oncelikle rolling harrierda hucum acisini daha kolay kontrol altina alabilmenize.
Ayrica yine rolling harrierda pasaj sonunda keskin donuslerde tek vurusta rudder ile modeli iceri atitiginizda rudderdaki hissizlik modeli bas asagiya kolayca kapiyor. Aman be benim elim aliskin, kapmayacagi yeri buldum diyebilirsiniz belki ama ben o kadar kabiliyetli degilim diyeyim ;)

2-Boslugu azaltmak icin telleri germek cozumlerden biri, boslugun olustugu noktada iyilesme olsa da bu sefer merkeze yaklasinca muazzam bir ek gerilme olusuyor servo uzerinde. Daha once servo tray kullananlar gozlemlemistir bu durumu. Yapilan basit geometrik hesap hem servonun luzumsuz gerilmelerle bogusmasini engelliyor, hem de servonun hiz ve tork degerlerindeki kaybin olasi en asgari degere yaklasmasini diger bir degisle servonun daha verimli calismasini sagliyor.

3-Servo icin verilen stall current malum servonun hareketsiz kaldigi, gucunun harekete yetmedigi durumlarda cektigi akim degeri. Iste bu luzumsuz gerilmeler sonucunda hem servo gereksiz akim cekiyor ve dolayisiyla isiniyor (ucus basindaki servo tepkileriyle sonlara dogru olanlar ayni degil diye sikayetlerin genel nedeni), hem de teknik kabiliyetinin gerisinde bir performans sergiliyor ve sebepsiz yere stall oluyor.


Bu kadar laf salatisindan sonra;

Oncelikle model uzerinde daha hassas olcu alip nihai servo kolu geometrisini netlestirecegim. Bana yakin mesafede laser kesim yapan kirtasiye var, oldukca makul fiyattan kestirebiliyorum levhalari.
Servo kolu icin bana 1,5-2mm kalinlikta karbon fiber levha lazim (10x 15 cm lik ufak bir parca fazlasiyla yeterli olur diye dusunuyorum, buyuk levhalar mevcut piyasada ve dogal olarak ciddi maliyet. Elinde bana yetecek buyuklukte karbon levhasi olan varmi ?

MODEL Toplama konusu için

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Servo kolu icin olcumleri aldim (Yazilimda girilen parametreler mevcut).

Yazilimdan, nihai olarak istedigim servo donus acisi (1)ve yuzey donus acisina (2) gore optimizasyon yapmasini istedim. Cikan servo kolu 1 derecenin altinda tutmayi basardi boslugu tum donus boyunca

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu hesaba gore cikan olculerle basitce bir servo kolu cizdim. Buna gore kesim yapildiginda servo kolu eksigimiz de tamamlanacak

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Karbon fiber levha yerine epoksi baskılı devre levhası kullanılabilir:



Şu sitede örnekleri var:

 
  • Beğen
Tepkiler: 3dholicpilot
Bakır kaplamayı eritmek ağırlık bakımından yararlı olur. Az bir ağırlık tabii, sökülmese de olur. Küçük boyutta epoksi levha satan bir yer bilmiyorum. Büyük boyutlarda bulunabiliyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: 3dholicpilot
Her bir yuzeyde kalin kaplama olsa (70 mikron), cift yuzeyde 140 mikron toplam bakir kalinligi ediyor. Basit bir hesapla:

1-2,5 cm ye 6 cm plakamiz olsa (fazla fazla)
2-Bakir birim hacim agirligi 8960kg/m3
3-140 mikron bakir kalinligi

=0.00014*8960*0.025*0.06*1000= 1,9 gram civari ediyor ek agirlik. Ihmal edilebilir bir deger. Kaldi ki 35 mikronluk kaplamasi olan bir plaket alirsam ek agirlik 1 gramin altina dusuyor.

Bu durumda bakir kapli bir plaket kullanmak en mantiklisi gorunuyor. Yalniz tek yon kapli olursa eger, iki tane fiber yuzeyi (1mm lik) birbirine yapistirmak suretiyle toplamda 2mm lik iki dis yuzeyi de bakir kapli halde bir servo kolu uretebilirim.
 
  • Şaşırdım
Tepkiler: Hakan Ülgenalp
Yalniz linkte f4r ya da g10 plaketler icin laser kesim yapilmamalidir yazili



Chlorine iceriginden dolayi oldugu yazili :rolleyes: Ne yapmali acaba ?