Quad için hangi ESC seçeyim ? SimonK mu yoksa BlHeli mi ?

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,451
Tepkime puanı
43,425
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Quad toplama karar verdim. ESC seçimi sırasında Simonk ve BLheli firmware yüklü ESC olduğunu fark ettim.

Sizce hangisini tercih etmeliyim ?

Bu konuda aşağıdaki mesajlar kopyalanarak Yönetim tarafından açılmıştır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet ÖKMEN
30a simonk esc > 24gr > 4*60 lira

SimonK ESC lerin devri kapandı sayılır. Bu ESC yi almayın.



Bunu tavsiye ederim. BlHeli-S esc. Daha doğrusu Şakir Bey in önerisi. Hem 6S e kadar da lipo destekliyor.


APM içinde aynı şey söylenebilir. Onunda devri kapandı. Güncelleme almıyor. Çok uygun denk getirirseniz düşünmeden alın derim. Ancak 650 tl ye Pixhawk set alabilirsiniz. Tabi yurt dışından.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
Simonk firmware ı geliştirilmesi askıda olan performansı ve algoritmaları blheli blheli_s ve blheli_32 den fevkalade geride kalmıştır.

Şu anda en az blheli_s veya blheli_32 olanlardan edinmenizi tavsiye ederim. Esc seçiminde usta Joshua bardwell in usta oscar liang ın konuya emek harcayan drone mesh in incelemenizi tavsiye ederim.

Biz sistemlerimizde fvt littlebee blheli 30a ve fvt littlebee blheli_s 30a kullanmaktayız. Sağlam olmakla beraber iki yıl öncesinin escleri olması nedeni ile ilave kapasitör ile elektriksel gürültüyü önleme cihetine gittik. Şu anda problemsiz kullanmaktayız. Bu hexa, fvt littlebee blheli 30a modeli ile motorlar sürülmektedir.

Not: lowESR kapasitör kullanmak kadıyla FVT littlebee escler oldukça tatminkar sonuçlar verebilmektedir.

Sevgi ve saygılarımla

Şakir Polay

Öncelikle bu cevap, benim soruma Şakir Bey in cevabıdır. Bundan sonra, üstadın da önerdiği kişilerin sayfalarına girip araştırma yaptığımda, aralarında büyük farkların olduğunu gördüm. Şöyle ki:

SimonK gelişimi durmuş, BlHeli gelişimi devam eden açık kaynak kodlu

Blheli de, oneShot125 ten itibaren active braking - aktif frenleme sistemi vardır. Yani, motorları disarm ettiğinizde, anında tüm motorlar durur. Yavaşlayarak durmaz.

SimonK : SimonK yazılımı sadece bir iletişim protokolünü destekler, “PWM” .

BLHeli : PWM, OneShot 125 ile ve bazı yeni ESC'lerde OneShot 42 ve MultiShot protokollerini destekler.

BLHeli_S : Bu ürün yazılımında, tüm protokoller desteklenir (DShot dahil)

BlHeli_32: 8 bitlik BlHeli-S işlemcili ESC lerin aksine, 32 bitlik işlemciye sahip üçüncü nesil BlHeli ESC lerdir.


ESC protokollerinin gelişim çizgisine baktığımızda ise: (eskiden yeniye- son dönem)
1) OneShot125
2) OneShot42 (OneShot125'in 3 kat daha hızlı bir sürümüdür. ) Maksimum 12kHz güncelleme hızı
3)Multishot 32kHz güncelleme hızı
4)DSHOT


DShot’ın Avantajı (Alıntı)

  • Daha Fazla ESC Kalibrasyonu Gerekmiyor (osilatör kayması yok)
  • Daha Doğru ESC Sinyali ve elektrik gürültüsüne karşı daha sağlam
  • 2048 Adımda Daha Yüksek Çözünürlük, 1000 Adımda Diğerlerine kıyasla
  • Oneshot'tan Daha Hızlı
  • Daha güvenli, her sinyal - ESC bozuk verileri algılayabilir ve reddedebilir
 
Ayrıca, tecrübe ettiğim şu konuyu da belirtmek isterim. (10 a yakın ESC yakıp)

BEC li ESC ler 3S e kadar lipo desteklerler. Ancak Bazı bec li ESC lerde 2-4 S lipo yazar. (ReadyTosky vb.) Üstünde yazan 4S ibaresine aldanıpta, 4S lipo lu sistemde kullanmayın. En ufak bir zorlamada, ufak bir tıkanmada, (bir yere temas edip pervanenin dönmesinin durması gibi) hemen yanar. Özellikle BEC devresi.

O yüzden zorunluluk gerekmiyorsa OPTO ESC ler kullanmanızı tavsiye ederim. Şakir Bey Üstadın dediği gibi, Low ESR kondansator (1000uf 25V) lehimleyip kullanırsanız çok daha sağlıklı olur.

Benim satın aldığım örnek link:


Örnek Resim:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
BEC'li ESC 3S'e kadar destekliyor dogru bir yonlendirme sayilmaz. Benim tüm ESC'lerim 6S ve hepsi degil ama bazıları BEC'li.
Buradaki anahtar nokta su, eger ESC'deki BEC yani regulator lineer ise , dandik bir 78M05 ile regulasyon yapiyorsa çok ısınacaktır . ve evet yanabilir. Ama switch mode tipte bir regulatorse, hic problem cikmaz. Ama zaten çok dandik değilse 6S bir ESC'de de lineer regulator olmaz.

SimonK ve BHeli'nin de ayri ayri avantajlari var. Her ikisini de kullandim biri digerine gore oo super degil. Her ikisi de ESC iste.

Boyut, Motor, Batarya bilgisi verirseniz size nokta atisi bir ESC onerebilirim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Özgür Korkmaz
İleride toplayan kişinin düşünceleri ne yönde olur bilmiyorum. Şayet düşük kv li motorlara geçmeyi düşünüyorsa simonk escler (afro kullanmıştım) senkronizasyon sorunları yaşatıyordu o yüzden blheli yüklemiştim sorun çözülmüştü. Şuan durum nedir net bilmiyorum. İleride 6s pil kullanmayı düşünüyorsa da bence piyasadaki hem yazılım hem donanım kalitesi olarak birinciliğe oynayabilecek Hobbywing Xrotor pro 40a esc öneriyorum. 2 yıldır kullanıyorum hiç üzmedi. Pervanenin bir yere takılması ve motorun durması sonucunda motordan gücü hemen kesiyor. Oluşabilecek kötü sonuçları engelliyor. Blhelideki yanlış hatırlamıyorsam damped light fonksyonunu da bu esc de kullanmışlar farklı bir isimle. Ancak düşük kv motorlarda işe yaramıyor hatta zarar bile verebilir ama kullanmadığım halde bir eksikliğini de görmedim açıkçası. Fiyatı galiba diğer esclere göre biraz daha tuzlu ama güvenli tarafta kalmakta fayda var diye düşünüyorum. Alacaksanız ürünün 3d ve standart versiyonları var. Copter’da kullanılacaksa 3d almamaya dikkat edin.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet ÖKMEN
O yüzden zorunluluk gerekmiyorsa OPTO ESC ler kullanmanızı tavsiye ederim. Şakir Bey Üstadın dediği gibi, Low ESR kondansator (1000uf 25V) lehimleyip kullanırsanız çok daha sağlıklı olur.

ESC üstünde Low ESR kondansator kullanmanın ne gibi bir avantajı var.
 
Ben ilk defa bu ise baslayan biri olarak her seyin en ucuzunu almistim simonk esc de bunlardan ama quadda 4 tanesinden 1 i daha ucuramadan yandi 3 tane kaldi, su anki aklim olsa ucuz olsun mantigiyla almazdim, BEC olayida genelde pahali ürünlerde olmuyor sanirim elektromanyetigi cok ufak bozabiliyor oyle bir sey duymuştum.
 
Ahmet Bey ben uzmanı değilim. Uzmanının makalesi aşağıdaki linkte :




Oscarliang.com dan alıntıdır!

MİNİ QUAD'DE GÜRÜLTÜ FİLTRELEME İÇİN KONDANSATÖRLER


Kondansatörler FPV video sinyalinizi daha temiz hale getirebilir ve mini quad'ınız daha iyi uçabilir. Bu derste, ne tür düşük ESR kapasitörleri almanız gerektiğini ve neden düşük ESR'nin önemli olduğunu ve kapakların yarış uçağında nereye yerleştirileceğini açıklayacağız.




'Gürültü' nedir ve neden olur?
Gürültü, elektrik devresindeki hızla değişen voltaj, akım ve frekanslardan kaynaklanır, düzgün çalışan bir motor bile bu dalgalanmalara neden olabilir.

Değişen koşulları düşündüğünüzde, çoklu motor deneyimindeki tüm motorlar, mini bir dörtlünün elektrik ortamının düpedüz düşmanca olarak tanımlanabileceğinin farkındasınız. FC, VTX'iniz, kameranızın ve diğer çevre birimlerinin en iyi şekilde çalışması için sabit elektrik koşullarına ihtiyacı vardır; bu da onları tam anlamıyla bojilerle çevrili düşman hava sahasına sıkıca yerleştirir!

Teknoloji daha güçlü ve için izin , sorun daha da belirginleşiyor.

Gürültü sorunu kesinlikle çok önemlidir, fantastik bir FPV mini dörtlü ile tamamen değişken olmayan bir şey arasındaki fark anlamına gelebilir.

Düşük ESR Kondansatörler Mini Quad için Neden Önemli?
Kapaklar ekleyerek gücümüzü büyük ölçüde temizlemenize yardımcı olabiliriz, bu size aşağıdaki avantajları sağlar:

  • FPV yayınınızda azaltılmış video gürültüsü
  • Motor, ESC ve radyo sinyallerini bozabilecek parazit azalması
  • Gyro sensörünün gücündeki gürültüyü “temizleyerek” gelişmiş uçuş özellikleri ve performansı
  • elektroniklerinizin zarar görmesini
Amaçlarımız için düşük ESR kapasitörlerini tercih ediyoruz. ESR “ Eşdeğer Seri Direnç ” anlamına gelir . Düşük ESR'ye sahip kapasitörler, gösterildiği gibi daha iyi filtreleme özelliği gösterir .

genellikle de video paraziti ile mücadele etmek için kullanılır , ancak sistemi yalnızca gürültü çıkarıldıktan sonra korur. Öte yandan, güç kaynağına kapasitör eklemek, gürültüyü ilk etapta tetiklemesini önleyerek tüm sistemi korur.

İşte XT60 güç girişine bir kondansatör taktıktan sonra FPV video beslememe ne kadar gelişme sağladığını gösteren bir örnek.



Mini dörtlemin kapasitörlere ihtiyacı var mı?
Kapak kullanmak zorunda değilsiniz, ancak tavsiye ediyoruz. Annemin dediği gibi:

“Bir şapka tak, dışarıda gürültülü!”
Gürültülü bir dörtlü (çok fazla salınım ve zor ) varsa veya gürültülü bir video beslemeniz varsa, kondansatör eklemek muhtemelen ilk denemeniz olacaktır.

Dörtlünüzün çok gürültülü olup olmadığına ve kepe ihtiyacınız olup olmadığına nasıl karar verebileceğinizi burada bulabilirsiniz.

  • Motorları dinleyin ve PID ile ayarlayamayacağınız salınım olup olmadığını görün
  • Sıcak motorları kontrol edin
  • Video beslemenizdeki gürültü, güçteki başka bir elektriksel gürültü işaretidir.
  • Aşırı durumlarda, ESC / motor desync ve “yuvarlanma ölümü” alabilir ve yere çarpmanıza neden olabilir. Gürültü ESC sinyallerinizi bozabilir
Gürültülü bir yapıya sahip olmasanız bile, kapak eklemek hala iyi bir uygulamadır. Üzgünümden daha güvenli değil mi? :) Bükülmüş ve şekilsiz sahne parçaları gücünüzde gürültü yaratabilir, ek kapaklar da bu konuda yardımcı olabilir.

Mini Quad'te Kondansatörler Nereye Takılır?
Öncelikle, hangi bacağın pozitif (+) ve hangisinin negatif (-) olduğu bir kapasitörün kutupsallığını anlamak son derece önemlidir. Bir hata yaparsanız, kapasitör çalışmayacak ve hatta patlayabilir, lütfen dikkatlice çalışın! Vücuttaki negatif etiketi göremiyorsanız kısa bacak negatif gösterir.


Kondansatör Spec Nasıl Okunur
Etkili olması için kapasitörlerinizi ekleyebileceğiniz 3 yer vardır. Kapakları yalnızca bu konumlardan birine takmanız gerektiğini unutmayın .

1. PDB'de, XT60 örgüsünün lehimlendiği yer.



2. ESC güç kablolarının PDB'ye lehimlendiği yer.



3. Veya her ESC'nin güç terminallerinde (en iyi seçim IMO).



Kondansatörleriniz gürültü kaynağına ne kadar yakınsa, filtreleme o kadar etkili olacaktır. Kondansatörlerinizi lehimlemek için ideal yer ESC güç terminallerinin pedleridir (seçenek 3). Bununla birlikte, her ESC için bir tane olmak üzere, 330uF gibi küçük olanlar için 4 ayrı kondansatör lehimlemeniz gerekecektir.

Her ESC'deki bir başlık çok fazla yer kaplarsa, PDB'ye 1 veya 2 daha büyük kapak lehimleyebilirsiniz (örneğin 1x1000uF veya 2x470uF). Kapaklar gürültünün kaynağından uzakta olduğu için daha az etkili olabilir, ancak bu çözümü birkaç kuadım üzerinde denedim ve bu benim için yeterince işe yarıyor.

En iyi sonuçlar için kapaklarınızın bacaklarını mümkün olduğu kadar kısa kesin ve ESR'yi en aza indirmek için, bu küçük uçlar çok yüksek akım iletmezler.



Bağlantıda kapak için boşluk yoksa, 20awg gibi daha kalın teller uzatma için kullanılabilir ve bu aslında ESR'yi gözle görülür bir farkla artırmıyor gibi görünmektedir.



Gyro'ya Küçük Kondansatör Ekleme
Mini quad'ınızda XT60 ve ESC'nin gücüne kapak ekledikten sonra salınımlar ve sıcak motorlarla ilgili sorunlar varsa, doğrudan Gyro'nun güç kaynağına küçük bir kapasitör eklemeyi düşünebilirsiniz. Bu, Gyro'nun gücünde bulunan aşırı gürültü miktarını daha etkili bir şekilde azaltabilir.

Bu hack sadece deneyimli kullanıcılar içindir. Kapasitörün nereye lehimleneceğini bulmak kolay değildir ve aynı zamanda iyi bir lehimleme becerisi gerektirir.

3.3V'a Kapak Ekleme
Uçuş kontrol ünitelerimizdeki Gyro (IMU sensörü), bir 3.3V LDO regülatör tarafından çalıştırılır, bu nedenle yalnızca Gyro'nun 3.3V pinine veya LDO'nun 3.3V çıkışına bir kapasitör lehimlemeniz gerekir. Kapak lehimin diğer ucu toprağa.

Popüler seçenekler 4V 220uF - 400uF tantal kondansatör:

[Gyro için LDO’nun olduğu yerin diyagramı]

3V ray, en iyi sonuç için mümkün olduğu kadar gyroya kadar filtrelenmelidir.

Çok az sayıda FC'nin MCU ve spektrum alıcıları ile aynı 3.3V rayını paylaşması nedeniyle, harici bir lehim pedinde 3.3V rayına erişebilirsiniz. IMO, sadece gyro sensörü için tahsis edilmiş düşük gürültülü bir regülatöre sahip olmayan iyi bir tasarım değildir, ancak kondansatörün gerektiğinde lehimlenmesini kolaylaştırır.

5V'a Kapak Ekleme
Gyro için olan 3.3V LDO, 5V rayından güç alır, bu nedenle bazı insanlar 5V rayını filtrelemeyi seçtiler ve gyro'da gürültüyü temizlerken başarılı olduklarını iddia ettiler. Bu her zaman işe yaramaz ama denemeye değer.

Popüler seçenekler: 6V 220uF - 400uF tantal kondansatör:

Gyro'nun Gücüne kapak eklemek gerekli midir?
Sorunların yoksa endişelenmene gerek yok. Bunu yaparsanız, önce diğer kolay yöntemleri deneyin ve bu öğreticiyi son başvuru yeri olarak kabul edin.

Her neyse, gelecekte tüm FC üreticilerinin tasarımlarında jiroskopta uygun filtreleme sağlayabilmelerini diliyorum. Son FC'nin artık Airbot da dahil olmak üzere Gyro'nun gücünde kapasitörlere sahip olduğunu bilmek güzel. Bu yüzden umarım gelecekte DIY'e ihtiyacımız olmayacak.

Düşük ESR Kapasitör Seçenekleri
Bu yazının başında bazı başlık seçeneklerine link verdim.

İşte düşük ESR kapasitörlerin yanı sıra boyut ve ağırlıklarının harika bir listesi, böylece ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçebilirsiniz.

4V LiPo kullanan çoğu bina için 25V dereceli kapaklar yeterli olmalıdır, ancak voltaj yükselmeleri zaman zaman 25V'den daha yüksek bir değere ulaşabileceğinden, güvenli tarafta kalmak için bazı 35V'yi düşünebilirsiniz. 5S ve 6S yapımları için daha yüksek voltaj dereceli kapaklara ihtiyacınız olacak.

Kapasitörlerinizi nereden aldığınızı bana bildirin ve bu makaleye eklemeye çalışacağım.

330uF - Bireysel ESC İçin
25V

35V



470uF - ESC'ler veya PDB için
25V

35V




1000uF - PDB Ana Güç İçin
25V

35V