Rc Katamaran Yapımı Denemesi elektrikli (100cm)

Anıl Tosunlar

Çalışkan Uye
Katılım
27 Ağu 2017
Mesajlar
408
Tepkime puanı
500
Konum
istanbul
İlgi Alanı
Uçak
Herkese merhabalar , öncelikle 1 aydır bileğim kırık oldugu için sadece okuyucu olarak forumu takip etmek durumunda kaldım.Şükür alçı bugün çıktı ve şansıma hobbyking alışverişimde bugün geldi bana da paylaşım yapmak kaldı :)

Kendi uçağımı üretip @Sumer Yamaner abiye test ettirdikten sonra :) neden birde katamaranım olmasın dedim ve başladım çalışmaya.
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


100 cm boyunda (yaklaşık 40") bir katamaran yapma fikriyle yola çıktım ve araştırmaya koyuldum.Derken bir tane mystic c5000 yapayım bare dedim.Tabi boyut büyük olduğu için her zamanki gibi aceleciliğimden bir plan çıktısı alamadan giriştim balsa lara. Ve sonuçta beni çokta tatmin etmeyen bir taslak model yaptım.Ama hala kararsızım orjinal planı mı yapsam acaba diye. Herneyse sonra bu boyutlarda katamaranlarda hangi özelliklerde motor ve esc oluyor acaba diye biraz araştırma yaptım.Bana göre en uygun fiyat hobbyking de olduğu için siparişi verdim. Gerçi siparişim biraz geç yola çıktı ve gümrük yedi.134 dolar civarı tuttu ve gümrüğü eve gelen ptt görevlisine ödedim ( bu sayade gümrük vergisi nasıl ödeniyormuş diye tecrübe etmiş oldum ve bu bana 111 tl ye mal oldu)


Aldıklarım :

2 adet Turnigy XK3674-2200KV 1750w Brushless Inrunner 33.43 $ x 2 = 66.86
2 adet HobbyKing 90A Boat ESC 4A SBEC 30.49$ x 2 = 60.98
1 adet HobbyKing Boat ESC Programming Card 6.53$


134.37 + 19,16 shipping totalde 152.53 $ (1$ indirim oldu sağolsunlar :) dolar yani yaklaşık 604 tl + 111 tl gümrük vergisi ile toplamda 715 tl ye mal oldu. ( yurtdışında yaşayan insanlara bu habi ne kadar ucuz diye düşünüyor insan )

Şimdi geriye dümendi bağlantı elemanlarıydı ve en önemlisi piller kaldı.Hızlı gitmesini istediğim için ya 5s yada 6s pil düşünüyorum ama gerekli hiçbir hesaplamayı henüz yapamadım.Aklıma takılan bir konu oldu esc 90A motorlar ise Max Current: 70A acaba sorun yaşarmıyım düye düşünüyorum onuda sanırım deneyerek göreceğiz artık.

Aldıklarım ve catamaran ile ilgili görselleri ekliyorum aşağıya.Deneyimli üstadlarımın tavsiyelerine de açığım. Sevgiler.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Öncelikle geçmiş olsun yeniden sağlığınıza kovuşmanıza sevindim, yeni moedl sorunsuz uçmuş hayırlı olsun diyelim:saygilar: teknede çok agresif duruyor güzel model:) kolay gelsin kardeşim:saygilar::RCKolik:
 
  • Beğen
Tepkiler: Anıl Tosunlar
Fatih abi çok teşekkür ederim.Rc kolik ailesi sayesinde hem paylaşımda olabilmek hemde öğrenebilmek çok keyifli gerçekten.Bu projeden sonra bir drone sonrada daha zor olduğunu düşündüğüm için heli yapmayı düşünüyorum bakalım kısmet.
 
Keşke daha küçük bir kataraman ile başlayıp, biraz tecrübe edindikten sonra daha büyük bir model yapsaydın diyeceğim ama artık çok geç :D

Neyse şaka bir yana, yeni model hayırlı olsan Anıl :thumbup: Gelişmeleri ve suya ilk ineceği günü merakla bekliyoruz :RCKolik:
 
  • Beğen
Tepkiler: Anıl Tosunlar
Abi haklısın ama masraf etmişken bir kere edeyim adam gibi bişi olsun dedim :) zoru seviyorum galiba :)
 
Katanın boyutu gayet iyi, denizde bile tabi sakin su olmalı keyif verir fakaat kata yerine aynı elektronik ile şöyle 120cm.lik bir "Deep V" yapsaydın ki çok farklı bir performans alırdın ve dalga falanda etkilemezdi. ;) Malum 10 sene bir fiil tekne modeli üretmişliğimiz var. :coolxf:
Bir iki küçükte tüyo vereyim eğer kuyruklar arnesson olacaksa pervaneleri teknenin taban çizgisine + (2-3) derece ile ayarlıyıp, flapları da tam tersine - (2-3) derece ayarlayarak trimlerine bakmalısın, özellikle katamaran teknelerde trim ayarı çok önemlidir, bütün repformansı etkiler. :saygilar:
 
Son düzenleme:
Sümer abi catamaran bitsin yanındayım :) Maiden seninle olsun hahaha :) henüz bitmedi abi hepsi şuan balsa ama bunu mu güçlendirsem sıfırdan bir plan mı yapsam kararsızım.Bu modeli yaparken mesela alttaki tırtıklı bölümlerin önemli olduğunu bilmiyordum.Yeni birtakım bilgiler de öğrendim sonradan.Belkide sıfırdan bir model üretsem daha iyi olacak.

Levent abi çocukken babam katamaran yarışlarına götürmüştü beni ,o zamandan beri severim katamaranları ondan dolayı heveslendim bu modele. Henüz şaftları ve flapları alamadım.Galiba yeniden lazer kesimli bir plan üzerinden inşa etmem gerekecek.

Peki sadece kontraplak yapsam ağırmı olur ?
Acaba bu motorlar kaç kiloya kadar hızlı bir kullanım sağlar ?
 
Bence yeniden model üretmeye uğraşma, bunu toparlarsın, içeriden güzelce camelyaf ve epoksi ile sızdırmazlığı sağlarsın olur biter.
Tavsiye edilen pervane ve kuyruk sistemi ne ise onları tedarik edeceksin zaten fakat nacizane tavsiyem pervaneleri ya bronz yada çelik alman yönünde olacak.
Katamaran teknelerde alt yapı ve özellikle trim ayarları ve pervane kombinasyonu bütün performansı ciddi şekilde etkiler.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
@LEVENT UYGUN abi yeniden yapma konusunda biraz kararsızım .Dediğin gibi belki adam etmeye çalışırım sonra olmassa sıfırdan başlarım. Tavsiye edilen bir pervane ve kuyruk sistemi yok çünkü forumlarda herkes başka kafadan birşeyler söylüyor.Artık deneyerek bulacağım.Çok hevesliyim bu model konusunda umarım bir an evvel bitirebilirim

@Hakan Ülgenalp abi çok teşekkür ederim :)
 
  • Beğen
Tepkiler: LEVENT UYGUN
Anıl geçmiş olsun.

Güzel bir proje. Alıcıyı ve servoları su geçirmez yapmalı tabii. ESC ler su geçirmez mi bilmiyorum. Konnektorlerin bağlantı kısımlarını izole bantla sarmak yararlı olur. Batmaması için tekne içine köpük koymak ta yararlı olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Anıl Tosunlar
Teşekkür ederim. Esc su geçirmez dediğiniz gibi, konnektörleri izole etmek lazım haklısınız.