Realflight 7.5 vs Phoenix 5.0 Kiyaslamasi ve Degerlendirmesi

Nightsinger

Çalışkan Uye
Katılım
11 May 2013
Mesajlar
245
Tepkime puanı
745
Yaş
40
Edit: Problemi çözdüğüm için başlığı değiştirdim. Güncellemeler aşağıdaki mesajda.

Arkadaşlar selam,

"Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer" derler, bilir misiniz?

Konuya giriyorum.

Bugün banggooddan almış olduğum ve Mustafa Çoban biraderimin önerdiği şu dongle elime ulaştı:



Niyetim; bu dongle + Spektrum dx7eu kumandam ile RF 7.5 kullanmak.

Sorular:

1- ) Bu dongle'ı da yakmamak için şu 3'ü arasında bağlantı sırası nasıl olmalıdır -> bilgisayar - dongle - kumanda
Örn: Benim planladığım önce audio kablosunu dongle'a bağlayıp, arkasından USB'yi takıp bilgisayarın tanımasını beklemek. Ardından dongle usb'de takılı iken kumanda bağlantısını yapmak, doğru mudur?

2-) Kumandada (dx7eu) audio bağlantısı yapınca otomatik olarak model adının başına DSC ekleyerek trainer modda açıyor. Kumandanın trainer modunu bağlantı öncesi değiştirmek gerekir mi?
Örn: Inh, Slave/p-link, P-link sw:L-rocker. Normalde "inh" olan bu ayarı spektrum kumandalarda değiştirmek gerekli midir?

3-) Mono veya stereo audio kablolarını bu dongle ile kullanabilir miyim? Kutu içeriğinden sadece mono audio kablosu çıktı. Stereo olanı kullanmak herhangi bir problem yaratır mı? Her iki kabloyu da voltmetre ile kısadevre veya kırılma açısından kontrol ettim, her iki kablo da sağlıklı.

Teşekkürler.


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
RF 7.5 ve BangGood 22 in 1 Sim Dongle

Ergün hocam benim dx8 icin kullanım şekli soyle, modeli kumanda ya tanımladım sonra kumandayı kapattım. ilk önce Mono kablo yu dongle bağladım sonra dongle pc ye bagliyorum pc ilk sefer tanıyor driver yüklüyor sonraları beni taktı şeklinde sinyal veriyor sonra dongle kapalı olan kumanda ma bağlantıyı yapıyorum kumanda açma düğmesi açılmadan Trainer modunda açılıyor gerisi pc den yapılıyor.

Mono ve streo kablo taktım iki sindede normal çalıştı

SM-G900F cihazımdan gönderildi
 
Realflight 7.5 vs Phoenix 5.0

Kablo kullandigim zamanlar ben de Mustafanin sirasini izliyorum. Ama hatirladigim kadari ile ben spektrum da daima stereo kabloyu kullandim.

Bu arada sorun neydi ve nasil duzeldi anladim Ergun. Su an RF sorunsuz calistirabildin degil mi ??
 
Realflight 7.5 vs Phoenix 5.0

Evet problem hallolduğuna göre, bu başlığı daha faydalı bir hale modifiye edebiliriz.

Öncelikle problemleri nasıl çözdük.

Cevap 1-) Önce dongle'ın audio jack'ini takıyorum. Ardından usb bağlatısını yapıyorum. En son kumanda kapalı iken trainer portundan audio kablosunu takıyorum. (Teşekkürler Emre)

Cevap 2-) Mono ve stereo kablolarda problem yok. (Teşekkürler Mustafa)

Cevap 3-) Trainer modu "inh" olarak kalabilir, herhangi bir değişikliğe gerek yok. (Teşekkürler Emre)

Cevap EXTRA -> Realflight G7.5'ta, helikopterin pitch kontrolü "FLAPS kanalı" üzerinden yapılıyor. Bu kanalı kumandada throttle kanalı ile denk getirdim (Realflight controller settings menüsünden). Helikopterin throttle kontrolü ise "THROTTLE" kanalı ile sağlanıyor. Bunu kumandada gear kanalı ile kontrol ediyorum. Böylece alıştığım şekilde throttle hold çektiğimde model throttle değerini %0'a düşürüyor ve otorotasyon çalışabiliyorum. Gear'ın diğer pozisyonu idle up oluyor (throttle sürekli %100)

Dolayısı ile bu akşam 2 saat kadar Realflight G7.5'i kurcalama ve Phoenix 5.0 (hatta 4.0 ile de) karşılaştırma şansım oldu. Sonuçlar:


Sistemde verimli çalışma & Grafik ayarları:

Phoenix, genel olarak realflight'tan çok daha az sistem kaynağı harcıyor. Amiyane tabiri ile, "realflight sistemi biraz kastırıyor". Ancak tabii ki de bunun karşılığını grafik olarak fazlasıyla size veriyor. Kesinlikle abartısız, grafik ayarlarının en yüksek derecesinde realflight'ta birazcık uzakta uçup, screenshot alıp "bunu geçen gün uçarken çektim" diye herkese yutturabilirsiniz.
Ancak realflight'ın bu konuda bir eksiği, sistemin yüksek performans grafik işlemcisini kullanmaması. Ne yaparsam yapayım, hangi ayarı değiştirirsem değiştireyim, oyun her seferinde kendini "intel hd graphics 4000" ile açmayı uygun gördü. Kesinlikle nvidia graphic processor'u kullanmamakta direniyor.

Model envanteri, model üzerinde ayarlama:

Realflight eskiden biraz "uçak" simülatörü idi. Şu anda, expansion packler ve G7.5 ile gayet tatmin edici bir helikopter envanterine kavuşmuş. Bu açıdan her iki sim de kullanıcıyı sıkmadan kullandıracak yeterli heli çeşidine sahip. Realflight'ın parladığı nokta, her model için ayrı expo, radyo kontrol kanalları gibi çok detaylı bir ayar menüsüne sahip. Phoenix, kullanıcısına daha yüzeyel bir model ayarlama seçeneği sunuyor. Ancak, realflight'ın menüsünü pek kullanıcı dostu bulmadım, sanki biraz daha "mühendis" bakış açısı ile hazırlanmış, ve bazı şeylerin tam olarak ne işe yaradığını şahsen ben ilk bakışta anlayamadım. Phoenix, helikopterlerin ayar menüsünde kullanıcıya bir "kaydıraç" vasıtası ile aynı modelde önceden belirlenmiş "novice - standart - advanced" ayarlar ile uçma imkanı sunuyor. Ayrıca, model ayar menüsü bir fbl sistem menüsünden daha zor değil. Modellere etki eden birçok fiziksel parametreyi çok basit rakamsal değerler ile oynayarak değiştirebiliyorsunuz.

Realflight'ta heli kontrolleri çok daha hassas, elevatör / aileron cyclic roll ve rudder hızı çok daha yüksek. Phoenix'te uçurduğum helilerin hepsinde kendi modelime benzetmek için kaydıracı "advanced" basamağına çekmem, hatta roll hızlarını bazen arttırma ihtiyacı hissetmeme rağmen (phoenix 4.0 özellikle), realflight modelleri direkt seçtiğimde bana 3d için ayarlanmış açı değerleri yüksek bir model hissi verdi. Modellerin cyclic agresifliğini realflight (en agresif) - phoenix 5.0 - phoenix 4.0 olarak sıralayabilirim.

Yeni model ekleme açısından, realflight g7.5 en az kullanıcı dostu olanı. Realflight'ta yeni modelleri internetten kendiniz web browser ile indirip, ilgili klasöre atmanız gerekiyor. Phoenix'in biliyorsunuz kendi içinde bir update menüsü vardır ve buradan hem official, hem unofficial yeni modelleri bulup indirebilirsiniz. Phoenix 4.0'da simülatör download sonrası sizi windows'a döndürür, modelleri kurmak için programı yeniden başlatırdı. Phoenix 5.0'da ise artık programdan hiç çıkmadan, istediğiniz modeli indirip kurabiliyorsunuz.

Modellerin uçuş dinamikleri:

Aslında en ilgi çeken kısım burası değil mi. Uçuş dinamiklerini tam olarak "şu daha iyidir", yada "şu daha zor" diye genel bir yorum ile ifade etmek çok zor. Uçuş dinamiklerini "Knife edge pozisyonda karakter", "Genel cyclic kontroller", "Otorotasyon potansiyeli", "Flybar - flybarless emülasyonu" olarak 4 ana başlıkta inceleyeceğim, tabii ki bir sonraki mesajda....
 
Realflight 7.5 vs Phoenix 5.0

Phoenix 5.0 vs Realflight G7.5

Modellerin Uçuş Dinamikleri Açısından Karşılaştırma:


Bu konuda yorum yapmadan önce şunu belirtmek istiyorum. Simülatör işi, gerçekten biraz da "futbol takımı tutmaya" benziyor. Burada her iki simülasyonu da mümkün olduğunca tarafsız olarak değerlendirmeye / yazmaya çalışacağım. Ancak bazı konularda anlaşamayacağımız, "yok ya, bana öyle gelmiyor" diyeceğimiz yerler olacaktır. Helifreak'ten Finless Bob'un dediği gibi, "your mileage may vary"

Knife Edge pozisyonda karakter:

Knife edge pozisyonu, modelimizin rotor diskinin yere dik, yerçekimine paralel bulunduğu yada dar bir açıda olduğu durumları ifade eder. Örn: tic toc sırasında olduğu gibi.

Phoenix'te model, gerçek modelde olduğundan çok daha hızlı bir şekilde düşüyor. Bunu özellikle tictoc çalışırken hissediyorum. Sizi otomatik olarak cyclic + pitch kontrolünü aynı anda vermeye itiyor, aksi taktirde modeli alçaltıyorsunuz.

Realflight'ta model, knife edge pozisyonda gerçeğe göre daha fazla kaldırma gücüne sahip. Çok daha az cyclic vererek tictoc yapılabiliyor. Ancak gerçek hayatta doğru olan az pitch, bol cyclic ile (Nick Maxwell) tic toc yapmaya gerek kalmıyor, eğer yaparsanız model tırmanmaya başlıyor.

Bence tic toc, Arda kardeşimin de farklı bir mesajda söylediği üzere, "gerçek hayatta öğrenilecek bir hareket". Rotor devrini duymak, motorun çıkardığı sesi dinlemek / motorun çıkardığı dumanı gözlemek gerekiyor. Simülatörlerin her ikisi de, yanlış pitch + cyclic kullanımı durumunda oluşacak rotor hızı düşmesini simüle edemiyor / yada governoru çok mu iyi simüle ediyorlar acaba? :laugh:

Diğer stall turn, roll, tono gibi knife edge pozisyon gerektiren hareketleri Realflight ile pratik yapmak daha kolay. Ancak özellikle yüksek disk yüklenmesi olan (gövde boyut ve ağırlığına oranlandığında kısa pal kullanan örn: 12S 600 - 550 pal heliler, goblin 630) modelleri kullanan arkadaşlar, gerçek hayatta Realflight ile karşılaştırıldığında modellerinin daha hızlı düşeceğini öngörmeli ve pratiklerini alana taşırken yeterli irtifa önlemini bence almalılar.

Diğer taraftan phoenix'te bu hareketleri çalışan arkadaşlar ise gerçek uçuşlarında helilerini bol bol zıplatacaklar. Daha irtifa kontrollü uçuş için özellikle gerçek uçuşarda sol el pitch kullanımını daha kontrollü yapmalı.

Genel Cyclic Kontroller:

Realflight, phoenix ile karşılaştırdığımda bana çok daha kaliteli bir flybarless üniteye sahip bir helinin cyclic kontrollerini hissettirdi. Belirli bir cyclic açısı, çok daha rahat (gerçek hayatta kaliteli bir ünite ile hissedeceğiniz gibi) korunabiliyor. Örnek, circuit, funnel, hurricane gibi alan turu bazlı hareketlerde, cyclic kontrollerini nötr pozisyona getirdiğinizde, realflight'ta helikopter çok daha yavaş düşüyor. Phoenix bu açıdan daha unstabil ve özellikle modelin bir yöne hıza sahip olduğu hareketlerde cyclic kontrolleri flybarlı bir modeli andırıyor. Realflight'ta , o ilk flybarless sistemle uçuşumdaki farkı hissettim. Model sanki kumandanıza "kilitlenmiş" ve sözünüzden çıkmıyor.

Ancak, gerçekte kullandığımız üniteler bu kadar iyi ve tutarlı ayarlanmamış olabilir. Realflight eğer konu flybarless ise kesinlikle daha gerçekçi bir uçuş tecrübesi sunuyor. Ancak diğer taraftan size phoenix gibi "arıza" çıkarmıyor. Hareketler sırasında bazen gerekli olabilen cyclic düzeltmelerin öğrenilmesi, realflight'ta daha zor, çünkü helikopter "mükemmel".

Realflight kullananlar, özellikle yeni bir hareketi gerçekte rüzgarsız havalarda deneyerek başlasınlar. Ortam koşulları simdeki kadar mükemmel olmayabilir. Phoenix kullananlar, bir hareketi simde yapamadıklarında üzülmesinler. Gerçek helileri aynı hareketi muhtemelen daha istikrarlı yapacak.

Otorotasyon Potansiyeli:

Bunu değerlendirmem, özellikle gerçek hayatla ilişkilendirmem zor. Yüksek otorotasyon tecrübem olmadığı gibi (Emre burayı okuyunca gülümsesin), kendi modelim de nispeten yüksek rotor yüklenmesi olan ve otorotasyon süresi kısa bir 600. 700 pallerin gerçek hayatta verdiği hissi bilmiyorum. Ama özellikle phoenix'te otorotasyonda tecrübeliyim. Gerçek hayatta tek yüksek otorotasyon tecrübem (ki pek yüksek değil), şu alttaki video ile sınırlı.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Ancak net olan birşey var ise, Realflight otorotasyonu, phoenix'e göre daha zor, ve daha gerçekçi.

Realflight modellerinin kafa hızları otorotasyonda daha hızlı düşüyor, ve otorotasyon süreleri phoenix'e oranla daha kısa. Bence otorotasyon çalışılacaksa, platform kesinlikle realflight olmalıdır.

Flybar - Flybarless Emülasyonu:

Burada söyleyeceğim şeylerin büyük kısmını zaten genel cyclic kontrollerinde söyledim. Ancak Realflight, flybarless modellerde eğer yerde iken cyclic komut verilirse oluşabilecek hatalı swash hareketlerini de simule ediyor! Oldukça başarılı. Ancak Realflight havada gain değerleri oldukça yüksek ve titreşimi olmayan bir flybarless sistemi simüle ediyor, ve bu özellikle 50-200$ aralığındaki flybarless üniteleri kullanan arkadaşlarıma biraz daha "sıkı", "hassas" yada "robotik" gelebilir. Belki realflight'ta simüle flybarless ünitenin gain'i kısılabiliyor olabilir. Denemedim. Eğer kısılır ise daha az "mükemmel", biraz daha doğal olacaktır.

Söyleyeceklerim bu kadar. Aslında video vs video, benzer hareketleri farklı simlerde yaparak sonuçları karşılaştıracağım bi başlık yapmak istiyordum, ancak yazı kısmını bugün bitirmek istedim, Mehmet abi'nin alttaki mesajı bu konuda birşeyler söyleyemek için motive edici oldu. "Bana böyle gelmiş" / "Sana öyle geldi" olan yerler konusunda lütfen fikir alışverişinde bulunalım. Acaba dediğimiz yerleri modellerimiz ile deneyelim. Yapılacak katkılar ile çok daha detaylı bir karşılaştırma yapmış oluruz.


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Yeni dongle ve kablolu audio bağlantısı ile hem RF'de hem PHX'te uçtum.

Değerlendirmemde bahsettiğim cyclic kontrol davranışına bir örnek. Heli yerde iken, skid bir noktadan temas ederken, rotor diskini hiç çaba göstermeden aynı açıda tutmak mümkün. Videonun kalanında da knife edge pozisyondaki kaldırmaya bir örnek göstermeye çalıştım. Modeli dik konumda tutmak, phoenix yada gerçek uçuşa kıyasla daha kolay. Durmadan pirotictoc yapabiliyorum.

Bu arada sol çubuğun sürekli yukarıda takılı kalmış olduğuna bakmayın. RF simüle kumandada benim sol stick pitch ekseni sağ üstteki knob ile temsil ediliyor. Simüle kumandanın sol stiği ise aslında benim throttle (sürekli %100)


Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Gelde bu konuyu indeks sayfasina ilave etme diyor ve Bir RF fanı olarak "Ucus Dinamikleri" ile ilgili kismi merakla bekliyorum :thumbup:

 
Realflight 7.5 vs Phoenix 5.0 Kiyaslamasi ve Degerlendirmesi

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Gelde bu konuyu indeks sayfasina ilave etme diyor ve Bir RF fanı olarak "Ucus Dinamikleri" ile ilgili kismi merakla bekliyorum :thumbup:


Teşekkürler!
 
Ergün hocam bu değerlendirme konunuz için teşekkür ederim çok faydalı ve bir çok kişinin kafasındaki aradaki fark acaba ne sorusuna büyük yanıt olmuş.

Şu konuda da bir bilgi notu düşmek isterim eski kullandığınız HK Wireless dongle ile şimdiki kullandığınız 22 in1 arasında tepki süresi olarak çok fark var. demek istediğim HK wireless dongle komutları geç iletiyor helede wireless modda, diğer 22 in1 ise sizinde değindiğiniz gibi sticklerin tepkileri daha hızlı. Bunu belirtmemin amacı eğer bu değerlendirmeyi yapmadan önce bu dongle ile RF ve PHX uçtuysanız ve değerlendirmeyi ona göre yaptıysanız test daha kararlıdır, ama PHX i eski dongle göre değerlendiriyorsanız yanılma payı olabilir.
 
Realflight 7.5 vs Phoenix 5.0

Ergün Gürer' Alıntı:
... Simülatör işi, gerçekten biraz da "futbol takımı tutmaya" benziyor. Burada her iki simülasyonu da mümkün olduğunca tarafsız olarak değerlendirmeye / yazmaya çalışacağım. Ancak bazı konularda anlaşamayacağımız, "yok ya, bana öyle gelmiyor" diyeceğimiz yerler olacaktır. Helifreak'ten Finless Bob'un dediği gibi, "your mileage may vary"
Aslında işin aslını bu paragraf ile çok güzel bir şekilde özetlemişsin Ergün :thumbup: Sana aynen katılıyorum. Bana göre de özellikle sim ilk başladığımız zamanlar neyi tercih etmiş ve hangi sim ile alışmışsak, ister istemez o hep 1 adım öndeymiş gibi hissediyoruz.

Bu işe ilk başladığımda RF 4.5 ve Phoenix 3.0 versiyonları vardı. 1-2 ay RF kullandıktan sonra kıyaslamak amacı ile Phoenix kurup bir deneme yaptım.
Hover aşamasında yaptığım bu basit testte RF daha gerçekçi bulmuştum. Mesela net olarak şunu hatırlıyorum "Phoenix uçarken yer çekimsiz ortamda uçuyormuş gibi hissetmiştim".

Aradan epey bir zaman ve epey bir versiyon geçti. Bu konu iyi oldu aslında. Bu vesile ile Phoenix yeniden bir kurup, ben de kendimce bir kıyaslamaya yapmaya çalışayım :)
 
Realflight ile şöyle bir problemim var. Phoenix'e göre modeli daha yakın uçurmak zorunda kalıyorum. Yani şöyle deyim, phoenix'te modeli görebildiğim uzaklıkta realflight'ta modeli seçemiyorum. Grafik ayarlarıyla oynadım, en üst seviyede bilgisayar yavaşladı. Bir de masaüstüyle deneyim diyordum ki, Ergün'ün grafik işlemcisi ile ilgili söyledikleri işi daha ilginçleştirdi. Ben bu sorunu macbook pro üzerinde windows ile HD4000 grafik işlemciyle yaşıyorum. Pirohover çalışmasında sorun olmuyor ama 0 ve 8 alan turu çalışmasında modeli biraz daha geniş alanda uçuruyorum, realflight'ta model uzaklaşınca kafa-kuyruk giriyor birbirine.
 
Değerlendirme yapması çok zor bir konuda, benim tahminimin çok üzerinde bir kıyaslama yapabilmişsin Ergün.
Öncelikle seni tebrik ederim bu konuda. bravo: :bravo: Fikir, yorum, algı ve tespitlerini bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederiz. :RCKolik:

Ben şuan sim olarak çoğunlukla orjinal RF 4.5 kullanıyorum, kendi kumandası da olduğu için gayet pratik geliyor bana. Fakat yazılımlar her geçen gün ilerliyor, geçenlerde Mehmet abi ile RF 7.5 kurduk. Bu defa kendi kumandamı (DX:coolxf: kullanarak ayarladık ve üstüne RESCUE'de ekledik. Bu bile başlı başına önemli bir imkan olmuş bana kalırsa.

Bundan bir süre öncede Phoenix 5.0 kurmuştum, online uçuşlara dahil olabilmek için. Yıllar öncesinde Phoenix 3.0'ı denediğimde hoşuma gitmemişti, Mehmet abinin söylediği gibi yerçekimsiz ve sürtünmesiz bir ortam algısı uyandırmıştı çünkü bende. Fakat 5.0'da öyle hissetmedim, çok daha gerçekçi geldi.

Senin bu yazından sonra artık sim konusunua beyaz bir sayfa açmam lazım sanırım. :laugh:
 
Realflight 7.5 vs Phoenix 5.0 Kiyaslamasi ve Degerlendirmesi

Bu ara bir ondayım bir bunda :D Her iki programın da avantajlarını kullanmaya çalışıyorum. Mesela pirohover için phoenix'in "box"ı çok faydalı oluyor. Otorotasyon için ise realflight tartışmasız daha iyi, gibi...

Bir de bence önemli bir konu var, son buluşmada Mehmet abi dikkat çekti buna, iki programda da user-made modeller yerine official model kullanmaya dikkat ediyorum. Çünkü üzerinde oynanmış model parametreleri simulatörün bütün işleyişini değiştiriyor gibi geliyor bana. Adam kendi hoşuna gittiği gibi yapıyor modeli. Benim istediğim ise bir şekilde hareketin standart mantığını kavramak, zaten tam olarak oturması gerçek modelle oluyor.
 
Realflight 7.5 vs Phoenix 5.0 Kiyaslamasi ve Degerlendirmesi

Ergün abi ellerine sağlık.Yorumlar tam benim beklediğim gibi olmuş hepsine tamamen katılıyorum. :bravo: Bende fırsat bulunca konuyla ilgili yorumlarımı paylaşacağım. :)
 
Realflight 7.5 vs Phoenix 5.0 Kiyaslamasi ve Degerlendirmesi

Emre Kaman' Alıntı:
Bu ara bir ondayım bir bunda :D Her iki programın da avantajlarını kullanmaya çalışıyorum. Mesela pirohover için phoenix'in "box"ı çok faydalı oluyor. Otorotasyon için ise realflight tartışmasız daha iyi, gibi...
Phoenix box tam olarak nasıl bir şey henüz bilmiyorum ama RF'de trainer kısmında çember olarak var. Dışarı çıkarsan model parçalanıyor :laugh: denedin mi hiç Emre ??
 
Realflight 7.5 vs Phoenix 5.0 Kiyaslamasi ve Degerlendirmesi

Aa yok onu denemedim, daha dogrusu bulamadim [emoji16] box dedigim de ayni mantik, kare seklinde. Ama cikinca parcalanmiyor model, gezip gelebiliyosun [emoji4]