UAV AIRCRAFT

Muhammet DEMİR

Yeni Uye
Katılım
27 Tem 2019
Mesajlar
3
Tepkime puanı
1
Yaş
29
Konum
Ankara
İlgi Alanı
Hepsi
MERHABA BEN DEMİR..

İyi günler öncelikle hocam ben köpükten ve elektrik motorlu bir model yapıcaktımda PİL , ESC ,PERVANE VE MOTOR seçimine karar veremedim bana bu konuda yardımcı olurmusunuz acaba...

1-uçak toplam ağırlığı 3 kg civarı olucak
2-görev olarak belirli bir yükü taşıyıp istenilen yere bırakacak (yük ağırlığı toplam ağırlığa dahildir )
3-stabil ve dengeli uçmasını istiyoruz
4-toplam 5 motor lu olucak (4 motor yerden yükselmeyi sağlıcak yani drone motoru olucak 1 tane kuyruk kısmında de yükseldikten sonra ilerlemesini sağlıcak uçak motoru kullanılması planlanıyor.)

TEŞEKKÜRLER...
 
Forumu arastirmanizi, en basta da su linkinkleri okumanizi tavsiye ederim, ki sizden onceki arkadaslarin dustukleri hatalara dusmeyin.



 
Evlat bak sana bir örnek vereyim (her ne kadar Türkiye'nin en iyi okulunda uçak mühendisliği okuyorsan da, haddim olmayarak bir şeyler anlatmaya çalışayım).
Hiç iki bilinmeyenli denklem çözdün mü?
İki bilinmeyenli denklem için aslında kaç denklem gerekir çözüm için?
Aynen aynen, iki!!!
Ya da başka bir örnek...
Ben hekimim. Gençler hekimin ne olduğunu bilmeyebilir. Siz doktor diyorsunuz. Üstüne üstlük ülkenin en iyi tıp fakültesinde okuyup profesör oldum (hani bana özel mesajında anlatmıştın ya kendini, o bakımdan yazıyorum, sandığın kadar dandik biri değilim). Hasta geldiğinde tanıya varabilmek için bin türlü soru sorarım çünkü VERİ TOPLAMAM GEREKİR!!!
"Karnım ağrıyor" diyene "al bu senin ilacın" diye reçete yazamam. Çünkü binbir olasılık vardır.
Ama sen buraya gelip "karnım ağrıyor" diyorsun ve kapsamlı reçete istiyorsun.

Sence toplam ağırlığı ve motor sayısını vermek yeterli veri midir?

Bak uçak mühendisi oluyorsun ya eminim bilirsin. Uçan cisimlerin havada kalma mekanizmaları farklı farklıdır.
Örneğin klasik bir uçak, kanatlarının etrafından akan hava akımının oluşturduğu kuvvetlerle havada kalırken bir drone pervanelernin tepki kuvveti le havada kalır.

Sen drone gibi havalanıp havada uçak gibi uçacak bir uçaktan söz ediyorsun gibi. Emin değilim. Öyle anladım.
Bir drone söz konusu ise, motorların toplam itkisinin toplam ağırlıktan fazla olması istenir. Halbuki bir uçak, toplam ağırlığının çok daha azı düzeyde bir itki ile uçar. Eminim mesleğin nedeniyle biliyorsundur. Örneğin bir Boeing 777'nin (farklı tipleri ufak farklılıklar gösterse de) azami kalkış ağırlığı 300 ton, motorlarının azami itkisi de toplam 100 tondur. Yani thrust to weight ratio % 30 olarak fıstıklar gibi uçar.

Neyse fazla ayrıntıya boğmayayım seni...

Senin uçağın nasıl bir şey olacak? Bir kanadı olacak mı? Olacaksa nasıl bir profil seçeceksin ve normal uçuş modunda ne kadarlık bir thrust to weight ratio hedefliyorsun? Dikine havalanıp ileriye uçuş geçişini nasıl sağlamayı planlıyorsun?

Ayrıca bu alacağı yükü ne kadar uzaklığa bırakacak? Beklenen havada kalış süresi ne olacak? Stabilizasyon için elektronik ekipman kullanacak mısın? Kullanacaksan toplam ağırlığı biraz daha yüksek tutman gerekebilir mi?

Yani karnının neresi ağrıyor, ne kadar zamandır ağrıyor, başka bir yere vuruyor mu, bulantı kusma eşlik ediyormu gibi sorularıma yanıt almadan hastaya faydam dokunamayacağı gibi yukarıda sorduklarımı bilmeden de sana yardımım dokunamaz.

Doğru yolu göstermeyi kişiliğine yapılan saldırı olarak görmemeyi öğrenirsen çok daha verimli çalışabiliriz burada...
 
Son düzenleme:
uçak hakkındaki tahminleriniz doğru
dikey iniş kalkış yapıcak ve düz uçuş moduna pixhawk ile geçicek
kanadı olucak ve AR oranı 10 CG si kanat kök kordu üzerinde hucum kenarından 4.13 cm geride
kanat profili olarak CLARK-Y düşünüyoruz
kanat açıklığı 160 cm
ve temel olarak EPP köpük kullanmayı düşünüyoruz
havada 20 dk kalması isteniyor
yükü 100 mlik parkurda 2 tur attıktan sonra atıcak
bütün detaylar ile max 3kg ile 3,2kg arası olucak
teşekkürler
 
Son düzenleme:
Türkiye'nin en iyi okullarında okumak, hatta profesör olmak..... çok güzel şeyler gerçekten. :bravo: :bravo: :saygilar:

Ama alışık olduğumuz dünya düzeninden farklı olarak hiçbir diplomanın, sınav sisteminin, sertifika veya madalyanın geçerli olmadığı RcKolik gibi platformlarda var olabilmek ise çok daha farklı bir şey. Burada herkese kapımız açık ama parası var diye değil, kariyeri var diye değil, bilgisi var diye de değil... Bu aileye katılabiliyor diye. %p O yüzden bu platformlarda aileden olmak dışında kalan saydıklarımın pek çoğuna fazlasıyla sahip olsanız bile kendinizi kapının dışında bulabilir veya umduğunuz ilgiyi göremeyebilirsiniz. :eek: Neden çünkü bünye kabul etmez, aşırı seçici geçirgen bir platform diyebiliriz. :laugh: Bu ailenin mensupları olarak evimiz gibi görüyoruz burayı, el birliğiyle kaliteyi korumaya çalışıyoruz. :RCKolik:

Şimdi 24 yaşındaki bu genç arkadaşımızın bilgiyi isteme tarzına bakınca kendimi maaşlı çalışan bir elemanmışım, müdürüm benden 2020 yılı bütçesini istiyormuş gibi hissediyorum. :rolleyes: Acaba bu bilgileri kendisine ne kadar zamanda sunmamız gerekiyor birtek o eksik kalmış. ;D

Özellikle genç arkadaşlarımız tarafından forum kültürünün anlaşılması biraz zaman alabiliyor. Umarım zamanla anlaşılırız ve kendisinide ailemize dahil ederiz. Olmuyorsa ne onun nede bizim için dünyanın sonu olmayacak elbette. :saygilar:
 
Son düzenleme:
Şimdi 24 yaşındaki bu genç arkadaşımızın bilgiyi isteme tarzına bir bakıyorumda kendimi maaşlı çalışan bir elemanmışım, müdürüm benden 2020 yılı bütçesini istiyormuş gibi hissettim. :rolleyes: Acaba bu bilgileri kendisine ne kadar zamanda sunmamız gerekiyor birtek o eksik kalmış.
Aaaa Türker BEY !!! Hala siparişi teslim etmemişsin müşteriye . Müşteri uçak bekliyor sen RC kolikte goy goy peşindesin !?
 
Benim merak ettiğim şey; acaba bu şekilde bilgi isteyen bir kişiye hiç bekletmeden hemen bilgi verilebilir mi? Yani böyle kapsamlı bilgileri olan kişiler var mı forumda. Gerçekten böyle kişiler var ise bunlardan etkinlikler yaparak öğrenmemiz gereken çok şeyler var.
Geçtiğimiz yıllarda motosiklet sürüyordum. İyi bir tecrübeye sahibim bu konuda. Hangi motor nerede ne şekilde kullanılır nelere dikkat edilmelidir hepsini bilirim. Ama yinede benden iyi bilen kişilerde birçok kere eğitim aldım ve bilgilerimi tamamladım.
Bu tür bilgilere gerçekten ihtiyacımız var. Bu bilgileri bilen kişiler var ise bence değerlendirilmeli temel veya detaylı dersler alınmalı.
 
Benim merak ettiğim şey; acaba bu şekilde bilgi isteyen bir kişiye hiç bekletmeden hemen bilgi verilebilir mi? Yani böyle kapsamlı bilgileri olan kişiler var mı forumda.
Şu indeks konularına bir göz atarsan Muhittin, kararı kendin verebilirsin :D (Her bir indeks sayfasının içinde başka indeks sayfalarına giden onlarca ilave indeks sayfaları da var)





Gerçekten böyle kişiler var ise bunlardan etkinlikler yaparak öğrenmemiz gereken çok şeyler var.
Bu tür bir etkinliği zamanında planladık ama lokasyonlar arasındaki mesafeden ve buna bağlı katılım sorunları nedeniyle ne yazık ki hayata geçemedi :embarras:

 
Benim merak ettiğim şey; acaba bu şekilde bilgi isteyen bir kişiye hiç bekletmeden hemen bilgi verilebilir mi? Yani böyle kapsamlı bilgileri olan kişiler var mı forumda. Gerçekten böyle kişiler var ise bunlardan etkinlikler yaparak öğrenmemiz gereken çok şeyler var.
Geçtiğimiz yıllarda motosiklet sürüyordum. İyi bir tecrübeye sahibim bu konuda. Hangi motor nerede ne şekilde kullanılır nelere dikkat edilmelidir hepsini bilirim. Ama yinede benden iyi bilen kişilerde birçok kere eğitim aldım ve bilgilerimi tamamladım.
Bu tür bilgilere gerçekten ihtiyacımız var. Bu bilgileri bilen kişiler var ise bence değerlendirilmeli temel veya detaylı dersler alınmalı.
Bilgiye sahip olmak başka, o bilgiyi anlaşılabilir şekilde aktarabilmek başka, aktarılan bilgiyi doğru anlayıp özümseyebilmek bambaşka şeyler.
Örneğin okullarda sınıf olmasının sebebi var. Bir şeyler öğreniyoruz. Sonraki öğreneceklerimizi ancak bu ilk öğrendiklerimizin ışığında kavrayıp değerlendirebiliyoruz.
Mağaralardaki sarkıt ve dikitleri düşünün. Bir anda oluşmadılar. Damla damla sudan çökerek yüzyıllar içinde oluştular. İşte öğrenme böyle bir şey. Böyle olmasa tıp fakültesinde 15 20 kitabı altı ayda okuyup hekim olunurdu. Ama olunamıyor işte...
Akıllıca değerlendirilmiş zaman gerekiyor bir şeyleri gerçek anlamda öğrenebilmek için. Sabır gerekiyor. Kendine ve öğretenine saygı gerekiyor. O nedenle bilginin sadece onu hakedene verilmesi gerekiyor.
 
abır gerekiyor. Kendine ve öğretenine saygı gerekiyor. O nedenle bilginin sadece onu hakedene verilmesi gerekiyor.
İşte olayın özeti %pBu yüzden imzanı çok seviyoruz abi :heartxf: Hatta müsaadenle ben de imzamı bu kısmı ilave etmek istiyorun abi ;)
 
Geçen sene sahibinden'den 2.el bir pervane alacaktım. Komik bir fiyatı vardı şimdi hatırlamıyorum. Neyse çocukla konuştuk, motorları da var elimde 4 tane, dron projesi yaptık, ordan kaldı istersen onları da vereyim dedim. Özelliklerini sordum bilmiyor. 40 Lira verirsen hepsini vereyim dedi. Kendi kendime herhalde 3 dolarlık 2212 motorlar, bir işe yaramaz. Ama neyse 40 liraymış dedim aldım.
Gelen motorlar tanesi US'te 20 dolar olan japonya üretimi RC Araba motoru. 9" pervaneler motorlara "silikon" ile tutturulmuş.
dron "PROJESİ" yapmışlar. Parasını sen ben vergilerimizle ödedik....

Öyle aklıma geldi, böyle lambur lumbur, proje yapacaz, yarışmaya katılacaz diye çıkan pıtırcıkları görünce.