Piper modelimi çöpe atmak üzereyim!

Deniz eline sağlık kırmızı rudder görünce içim bir hoş oluyor :heartxf:

Kullandığın filmin Oracal'ın hangi versiyonu olduğunu biliyor musun? Oracal serisi epey zengin ve çok farklı ürünler barındırıyor. (folyonun arkasındaki kağıtta türünün yazması gerekli)


Abi cowling işi basit @Özgür Evren Varol hemen kalıbını alıp bir tane yapıp gönderir sana :lol:

Sadece cowl için elimi kirletmem, illa istiyorsanız tüm uçağın kalıbını alırım, uğraştığımıza değsin dimi :evil:

Gerek yok... Bi karton kutu al, cowlingi bas içine. Bas silikonu. Ertesi gün açıp içine epoksi neyim dök. Oldu işte. Çok kolaymış zaten ben öğrendim! :p :D

Abim ya, bu senin öğrenme kapasitene hayranım! ha evdeki 5 yaşıdaki ha sen :):saygilar:
 
Aynen, kendinden yapışkanlı. Bu yüzden polyester kaplamalardan daha kolay geliyor bana. Düşük ısıdaki kaplama ütüsü ile gerdirmesi de kolay, ve yapışkanın gücü de artıyor. Şayet ısıyı gereğinden fazla tutarsam aşırı yumuşak oluyor. Yani polyester kaplamadaki gibi sıcaklıklar fazla gelir.
Çağlayan'da ara sokaklardaki tabela reklam işleri yapan dükkanlardan birinden Oracal markasını sorarak almıştım. 2 veya 3 yıl önce 120cm eninde metresi 10 TL 'ydi.
Bu bahsettiğiniz kendinden yapışkanlı reklam folyosu ile normal (ısıtmalı polyester) kaplama malzemesi arasında ağırlık açısından fark var mı? Kullanışlılık açısından (sert kıvrımları, çıkıntıları dönerken vb.) sorun yaşadınız mı ? Artılar ve eksiler açısından bir açıklama yapabilir misiniz size zahmet:saygilar:
Ayrıntıları merak ediyorum; çünkü piyasada kaplama malzemesi yok, renk çeşidi sınırlı ve gereksiz yere pahalı! Bu bahsettiğiniz malzeme ekonomik de görünüyor ve yakın zamanda bana kaplama malzemesi lazım olacak...
 
Son düzenleme:
Bu bahsettiğiniz kendinden yapışkanlı reklam folyosu ile normal (ısıtmalı polyester) kaplama malzemesi arasında ağırlık açısından fark var mı? Kullanışlılık açısından (sert kıvrımları, çıkıntıları dönerken vb.) sorun yaşadınız mı ? Artılar ve eksiler açısından bir açıklama yapabilir misiniz size zahmet:saygilar:
Ayrıntıları merak ediyorum; çünkü piyasada kaplama malzemesi yok, renk çeşidi sınırlı ve gereksiz yere pahalı! Bu bahsettiğiniz malzeme ekonomik de görünüyor ve yakın zamanda bana kaplama malzemesi lazım olacak...
Bu folyo bizim kaplama filmlerine göre azıcık daha kalın ve ağır, az daha da rijid. Dolayısıyla kıvrım dönerken ısıtılarak uygulanması gerekebilir. n11.com'dan aldığımda katalogdaki hemen her renk vardı. Ayrıca eni 126 cm ve bazı uygulamalar için bu avantaj olabilir.

Bu arada piyasadaki ürün Oracal 641.
 
Bu bahsettiğiniz kendinden yapışkanlı reklam folyosu, normal (ısıtmalı polyester) kaplama malzemesi arasında ağırlık açısından fark var mı? Kullanışlılık açısından (sert kıvrımları, çıkıntıları dönerken vb.) sorun yaşadınız mı ? Artılar ve eksiler açısından bir açıklama yapabilir misiniz size zahmet:saygilar:
Ayrıntıları merak ediyorum; çünkü piyasada kaplama malzemesi yok, renk çeşidi sınırlı ve gereksiz yere pahalı! Bu bahsettiğiniz malzeme ekonomik de görünüyor ve yakın zamanda bana kaplama malzemesi lazım olacak...

Isıya karşı çok daha hassas. Normalde polyester kaplamadaki gibi yapıştırma için 80-100 derece, gerdirmek için ise en az 130 derece kullanıyorum.
Oracal'i yapıştırmak için ısı gerekmiyor. Gerdirmek için ise 60-80 (en fazla) derece sıcaklık yetiyor. Isı, yapışkanı bir nev'i "mühürlüyor". Yumuşak olduğu için köşe ve kenarları dönmek bana daha kolay geliyor ama tam tersini söyleyen arkadaşlar da var. Biraz el alışkanlığı ile polyester kaplama kadar başarılı olunabileceğine inanıyorum.
Polyester kaplamadan daha ağır olduğunu çok kişiden duydum ama ben bir fark tespit edemedim. Arkasındaki koruyucu kağıt epey kalın. Muhtemelen o nedenle insanlar aldanıp çok daha ağır olduğunu söylüyor.
Geçmiş zamanda orijinali Oracover kaplı bir uçağımı, ağır bir kırım sonrasında tamamını aynı (Oracal) kaplama ile yeniden kaplamıştım. Tamir için kullandığım ilave dahta, yapıştırıcı ve süslemeler için kullandığım ilave renkli folyo kısımlar da dahil tüm uçakta sadece 40 gr farketmişti.
Isınınca polyester kaplama filminden çok daha yumuşak ve esnek hale geliyor. Olumsuz olduğunu düşündüğüm iki unsur var, onlar da;
a) polyester kadar dayanıklı değil. Ve
b) bu uçağımı yaparken farkettim ki; zemini çok iyi hazırlamak gerekiyor! Yani zımparanın düzgün yapılmaması halinde kusurları polyester kadar güzel kapatmıyor.

@Özgür Evren Varol, bendeki bu. Sen soruncaya kadar çeşitlerinin olduğunu bilmiyordum. Sadece marka sorarak almıştım. Diğer çeşitleri araştırmam gerekecek:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Benim her türlü film kaplama ile aramın iyi olmadığı malum, sevemedim gitti. Bu model seçimime kadar etki ediyor, çok sevdiğim bir uçak bile olsa eğer inşaatın sonunda film kaplamam gerekecekse bir soğuma geliyor. Mümkünse tamamen balsa kaplı bir modeli tercih ediyorum (ki böylece cam elyafıyla kaplayıp boyayabileyim) veya açık iskelet olan modellerde de, hurricane'de olduğu gibi, skyloft veya muadili bir yöntemle kaplamayı tercih ediyorum.

Öte yandan, kaçınılmaz durumlarda film kaplama yaptığım da oldu epey, sanırım en çok da yarışma planörlerimizde yapmışımdır. Zira bu meretlerin kaplamalarının hafif ve sağlam olmaları şart. Çoğu zaman hafif modellerimizde standart filmelri de değil, özel üretim olan daha hafif kaplama filmlerini kullanırız. Örnek olması için söyleyeyim, standart model kaplama filmlerinin birim ağırlıkları 60-100 gr/m2 arasında değişirken bizim hafif planörlerimizde kullandığımız özel filmler 15-20 gr/m2 civarıdır. Bunların uygulaması da genel olarak daha zahmetlidir, ama sonuca olan etkileri nedeniyle o zahmete katlanırız.

Bugüne kadar model kaplamasında model filmleri dışında bir ürün kullanmadım hiç, ama aynen senin örneğindeki gibi reklamcı folyolarıyla kaplayanları çok duymuşttum. Kendim birebir kullanmadığım için doğrudan bir karşılaştırma yapamıyorum tabii ki, ama sizin tecrübelerinizi okumak da faydalı oluyor. Bunların neticesinde uyanan merak sonucunda, ve de kişiliğimin akademisyen yarısının yarattığı, teorik bilgi üzerinden anlamsız ve faydasız sonuçlar çıkarma dürtüsü ile :p:evil: (bakınız balondaki mühendis ile profesör fıkrası) sizlere tipik bir model kaplama filmi (oracover) ve Oracal 641 in iki önemli teknik özelliklerinin karşılaştırmasını sunayım dedim :) Her ikisinin de alanında lider üretici olması daha makul bir karşılaştırma sağlıyor zannımca.

Film kalınlıkları:
Oracover: 23 micron
Oracal641: 75micron

Çekme dayanımları:
Oracover: 250 MPa
Oracal641: 19 MPA

Sadece bu iki veriyle bile model kaplama filminin daha ince ve daha sağlam olduğunu anlamak mümkün. Dahası Oracal641 bizzat üreticisi tarafından dış mekan uygulamalarında "kısa-orta" vadeli uygunluktan bahsediyor. Ürün bilgi föyü, tipik orta avrupa ikliminde siyah ve beyaz filmlerde 4 yıl, renkli filmlerde 3 yıl ömür biçiyor. Bunun nedeni de kullandıkları boyanın UV dayanımı... Tipik orta avrupa iklimindeki yıllık güneş saati ile Türkiyenin iklimindeki yıllık güneş saatlerini karşılaştırıp enlem farklarından kaynaklanan ışın yoğunluğunundaki artışı da eklersek Türkiye'de bu sürelerin daha kısa olacağını söylemek mantıksız olmaz sanırım. Buradaki iklime hiç girmiycem ısrar etmeyin :p Tabi bu süreler her gün açık hava koşullarına maruz kalma durumu için geçerli, bizim modellerimiz gibi arada sırada kısa süreliğine açığa çıkıp sonra yeniden evde güvende saklanan şeylerde ömür çok daha fazla olacaktır doğal olarak. Öte yandan, oracoverın tüm boyaları UV stabilizasyonlu boyalar, yine bizim yarışma planörleri iyi birer örnek teşkil ediyor, hayli yoğun bir uçuş/antreman programımız olurdu ve planörler mart ortasıdan başlayıp ekim sonuna kadar olan dönemde yoğun bir şekilde sahada tüm gün güneş altında yatardı. en azından 4-5 yıl hizmet vermiş, istisnasız her antremana ve yarışmaya götürdüğüm planörlerimde bile gördüğüm en kötü renk atması/solması minimum seviyededir. Oracover ile kaplı olanlarda farkedilebilir bir solma olmadı bile, az da olsa solanlar genelde daha kalitesiz ürünlerdi. Bence renkten daha da önemli olan şey, ne bir sarkma ne de ek yerlerinde bir açılma olduğunu görmedim bu ürünlerde. Tabi kaplamanın doğru şekilde uygulanması da çok önemli burada.

Kısacası demem o ki, evet model kaplama filmleri çok daha pahalı ürünler, ama modelciliğin pek çok alanında olduğu gibi, herhangi bir standart ürünün alınıp üzerine "model için" etiketi yapıştırıldığı için fiyatı şişirilmiş ürünler değil benim görüşüme göre. Özel bir kullanıma yönelik yıllarca süren arge ve ürün geliştirmelerinin, özel üretim hatlarının kurulması gerekliliğinin ve nispeten daha az talebin olduğu bir sektör için üretim yapılmasının getirdiği "anlaşılabilir" maliyet artışlarının ürüne yansımasıdır. Bu yüksek ücretin yaptığımız modelin nihai görünüşüne bir etkisi olduğunu da unutmamak gerekir. Evet çok fazla tecrübem yok ama yine de en az 5-6 farklı marka veya çeşitte model kaplama filmini kullanarak deneme şansım oldu, bunların arasındaki kalite farkı bile sonuca etki edebiliyor, bizzat tecrübeyle gördüm. Çok doğal olarak modelcinin seçimlerinde pek çok farklı faktör söz konusu, küçük ve nispeten ucuza mal edilmiş, sahibinin gözünde önemi, değeri de fazla olmayan bir modelde gidip kaliteli bir kaplama filmine fazladan para vermek hiç de mantıklı olmaz. Ama üzerinde yüzlerce saat emek harcanmış bir modelde sırf daha ucuz diye kötü bir ürün seçmenin mantığını ben anlayamıyorum malesef.

Tabi tedarik problemleri ayrı bir durum, kaplama filmi bulamazsak tabi ki bir modelcinin en güçlü özellikleri olan adaptasyon ve problem çözme yollarına gidip iş görecek çözümler üreteceğiz :thumbup: Rahmetli Barkın'ın Afganistan'da askerlik görevindeyken kolonya fıs-fıs şişesini airbrush olarak kullanrak maket yapması aklıma geliyor bu durumlarda... Nur içinde yatsın :cry: :saygilar:
 
KAPLAMA / KALIP Yeni alt bölümümüz hayırlı olsun



Ayrıca bu konudaki kaplama ile ilgili mesajları YENI olarak açtım. Kaplama konusunu oradan devam edersek, ileri de bulunması daha kolay olur :RCKolik:

 
Bu aralar çok ara verdim. Biraz motivasyona ihtiyacım var :


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu reklam folyosu. Görülebileceği gibi köşeler gayet güzel dönülebiliyor.
 
Deniz bey uçak ve masadaki motivasyon şeysi ile eksik tamamlanmış.
 
Tabii ki atmam artık. Ellerine sağlık, her zamanki gibi Sümersin!
Bu arada 3 tane bira içtikten sonra kaplama yapmayın! Benden söylemesi:


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Neyse ki ayık kafayla düzelttim:


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


İstediğim kadar güzel olmadı ama neredeyse çöpe atacağımı düşününce mevcut hali tatmin etti beni...
 
Elinize sağlık Deniz abi çok güzel oldu, artık gönül rahatlığıyla çöpe atabilirsiniz.? Diğer kaplama konusunda bahsettiğim sorun tam olarak bu işte.Benim yaptığım uygulamada da sizin ki gibi bu şekilde film büzüşmüştü.En düşük sıcaklıktan kademe kademe sıcaklığı arttırsam da önce hiç gerilme olmuyor, biraz daha kademeyi arttırınca sizinki gibi büzüşüyor bir türlü ortasını bulamıyordum.Kırımsız uçuşlar dilerim.
 
Elinize sağlık Deniz abi çok güzel oldu, artık gönül rahatlığıyla çöpe atabilirsiniz.? Diğer kaplama konusunda bahsettiğim sorun tam olarak bu işte.Benim yaptığım uygulamada da sizin ki gibi bu şekilde film büzüşmüştü.En düşük sıcaklıktan kademe kademe sıcaklığı arttırsam da önce hiç gerilme olmuyor, biraz daha kademeyi arttırınca sizinki gibi büzüşüyor bir türlü ortasını bulamıyordum.Kırımsız uçuşlar dilerim.

Fotoları peşpeşe koydum. Aynı film, aynı zemin, aynı ütü, aynı sıcaklık. Gerisi tamamen el alışkanlığı ve pratik. Benim hatam kafam iyiyken kaplama yapmak oldu. "Ayarlarım bozukken" yapamadım.