Uçak Simulasyon Çalışmalarım - Yiğit Çalbur

Katılım
25 Eyl 2020
Mesajlar
78
Tepkime puanı
220
Yaş
32
Konum
İstanbul
İlgi Alanı
Heli
Merhabalar,

Türker Bey'in uçak eğitim vidolarını tamamlayıp similatör uçuşumdan bir video paylaşmak istedim. Öncelikle hatalı olduğum, yanlış yaptığım hamlelerle ilgili görüşlerinizi beklemekteyim. Aynı zamanda bir öneriniz varsa duymak isterim. İyi forumlar

16 Ekim 2020 çalışmam

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


26 Ekim 2020 Çalışmam

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba Yiğit kardeşim. Herşeyden önce simulatörle tanışıp bu seviyeye gelmekle bence işin en zor kısmını bitirdin. :bravo: Bundan sonra modelcilerle buluşup sahada işi fiiliyata dökmek kalıyor geriye ve o kısımda da yapmış olduğun bu yatırımla çok fazla zorluk çekeceğini zannetmiyorum. (Pilotaj kısmından bahsediyorum ;) )

Özellikle iniş kısmı başlangıçta üzerinde durulması gereken konudur diye düşünüyorum. O sebeple simulatörle çalışırken mutlaka fiziki pist olan parkurları tercih etmeni ve o pist içerisinde kalacak şekilde kalkış-iniş çalışmanı öneririm. Dümdüz çimen bu konuda seni referanssız bırakır. Düz uçuş konusunda bir sıkıntı gözükmüyor. Çalıştıkça her geçen saat model üzerindeki kontrolü daha fazla ele aldığını göreceksin. Zihninde modelin olmasını istediğin yer ve yapmasını istediğin mavera ile simulatördeki ekranda gördüğün benzeşmeye başladığında hazırsın demektir. :)

Uçakçı abilerimiz uçuşla ilgili daha detaylı ve teknik bilgiler verecektir eminim. :RCKolik:
 
Türker Bey'in uçak eğitim vidolarını tamamlayıp similatör uçuşumdan bir video paylaşmak istedim
@Sumer Yamaner abi koş. Yiğit kardeşimiz forumu okuyup, araştırdığı gibi bir de Türker!in sim videolarını izleyip simulator çalışıyor :eek::bravo::bravo::thumbup:

Şaka bir yana, harika gidiyorsun Yiğit aynen devam kardeşim.

Bir uçakcı değilim o yüzden fazla detaylı yorum yapamayacağım. Onu işin üstadlarına bırakalım , @Sumer Yamaner , @Özgür Evren Varol , @Türker Akgün

Tek söylemek istediğim şey. Bence ilk video göre dönüşler çok daha güzel :thumbup:

NOT: Konu başlığını değiştirip, ILK videonu da buraya ilave ediyorum. İstersen bundan sonraki sim videolarını bu konuya mesaj olarak ekle. Böylece pilotajdaki gelişmeyi daha ney görürüz ;)
 
Bir uçakcı değilim o yüzden fazla detaylı yorum yapamayacağım. Onu işin üstadlarına bırakalım , @Sumer Yamaner , @Özgür Evren Varol , @Türker Akgün
Mehmet abi ne yaptın :eek: Attın bu helici kardeşini uçakçıların ortasına :cry: :cry: :cry:

Uçakçı kardeşlerimiz/abilermiz sağolsunlar bu simulatör işlerine falan takılmadıkları için :laugh: yıllar önce malesef bana kalmış bir konuydu, Forumumuz yeni kuruluyordu ve önemli bir eksiklik olarak görüyorduk.
Üstadlık falan kesinlikle kabul edilmez. Benim uçakla ilgili videolarım tamamen kamu spotu kıvamındadır. :lollol: :lol:
 
Son düzenleme:
Helici olduğum doğru ama ben uçakla başladım sebebini zaten belirtmiştim, şimdi Türker Akgün 'ün nezaketi gereği kamu spotu olarak belirttiği ama bence bulunabilecek en iyi kaynak olan heli video eğitimlerine devam edeceğim. Ayrıca fotobloktan trainer uçak çalışmam da devam etmekte onu da yakın zamanda paylaşacağım. Şuan için forumda fazla sesimin çıkmaması da zamanım önceki konuları okumakla geçtiği içindir. Forumda daha önce konuşulmamış bir problemle karşılaşacağımı sanmasam da (zira forum derya deniz :)) olursa başınızı epey şişireceğim. Geri dönüşleriniz için teşekkür ederim, iyi forumlar.
 
Mehmet abi ne yaptın :eek: Attın bu helici kardeşini uçakçıların ortasına :cry: :cry: :cry:

Uçakçı kardeşlerimiz/abilermiz sağolsunlar bu simulatör işlerine falan takılmadıkları için :laugh: yıllar önce malesef bana kalmış bir konuydu, Forumumuz yeni kuruluyordu ve önemli bir eksiklik olarak görüyorduk.
Üstadlık falan kesinlikle kabul edilmez. Benim uçakla ilgili videolarım tamamen kamu spotu kıvamındadır. :lollol: :lol:
Yakında benden de bi' uçak maideni gelebilir abi. :lollol::lollol::lollol::saygilar:
 
  • Şaşırdım
Tepkiler: Türker Akgün
Bence gayet güzel görünüyor elinize sağlık.

Alan konusunda Türker'in söyledikleri çok doğru, belirli bir pist olan bir uçuş alanı seçilirse bu hem iniş kalkış hem de genel uçuş disiplini için çok faydalı olacaktır görüşündeyim. Uçuşları bu pisti baz alan bir patern üzerinde yapmak model üzerindeki hakimiyetin en temel göstergesidir. (Forumda bu patern ile ilgili bilgi var diye anımsıyorum, yoksa da ekleriz). Uzun vadeli hedefimiz modeli sadece havada tutmak ama peşinde koşmak yerine modeli tam olarak bizim istediğimiz noktaya (üç boyutlu oalrak) götürebilmek olmalı. Simulatörde bu işi yapabilmek için görüntüde her daim yerin yer alması seçeneğinin aktif olması lazım tabi, zira tek görsel referans bu olacaktır.

İlk video ile ikinci video arasındaki pilotajlar çok farklı, hatırı sayılır bir gelişme var diyebilirim. İlk videodaki uçuş neredeyse baştan sona tam gaz yapılıyor. ikinci videoda daha etkili bir gaz kontrolü görüyorum. İlk videoda iniş basitçe gazı kesip burnu aşağı vererek yapılmış, ikinci videoda biraz daha kontrollü bir alçalma ve tam iniş öncesi "flare" manevrası görülebiliyor. Yani temel prensipler uygulanmaya başlamış. bundan sonra yapılması gerekenler bunları çalışmaya devam ederek istikrarlı ve kontrollü bir şekilde modeli istenilen noktaya uçurmak, hedeflenen bir noktaya inebilmek vs gibi çalışmalar olmalı. Tabii ki sonrası bu becerilerin gerçek bir model üzerinde uygulanarak öğrenme sürecinin devametmesi de önemli.

Uçakçı kardeşlerimiz/abilermiz sağolsunlar bu simulatör işlerine falan takılmadıkları için :laugh:

Bugünün teknolojisinde bile halen gerçek anlamda bir model uçağın uçuş fiziğini modelleyebilmiş bir simulatöre denk gelmedim diyebilirim. Siz heliciler için işler kolay tabi, uçurduğunuz "meret" zaten bir bilgisayar sayesinde uçuyor, e aynı algoritmalarla simulatörde uçuşu benzeştirmek de çok kolay. Ama uçak öyle mi, sihirli, bir bilgisayar asla gerçek olarak benzeştiremiyor uçuşu, bu nedenle de biz simulatörle fazla takılmayız :coolxf:
 
Geri dönüşleriniz için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi belirli bir iniş noktasına inmeyi başarmak var sırada, ayrıca devamında her şeyin ideal koşullarda olmadığı, rüzgar gibi bir gerçeğin de similatöre tanımlandığı uçuş pratikleri olacaktır. Similatör tahminimce gerçekte karşılaşacağım sorunlardan bir haber. Ama yine de faydası olduğu yadsınamaz. Yavaş yavaş tamamlamaya çalıştığım trainer uçağımla tüm gerçekleri yaşayacağız.