Uçakları tavana veya duvara asma

Berk Eksin

Tecrübeli Uye
Katılım
19 Tem 2020
Mesajlar
884
Tepkime puanı
676
Konum
İzmir
İlgi Alanı
Uçak
1 tane epo 1 tane balsa 2-3 tane de balsa statik uçağın var bunlar uçuş sezonu olmadığı için odamda dolabının üzerinde atıl şekilde duruyorlar. Pek hoş görüntü de oluşturmuyorlar (en azından evdeki diğer bireylere göre ) hem etraf toplasın hemde dekoratif amaçlı güzel görünsün diye odamın tavanına asmak istiyorum fakat nerelerinden tuturacağımı bilemedim kanat uçlarından tutturdugumda balsa modelde sorun olmucak gibi ama epo modelde ciddi bir esneme oluyor uzun süre o şekilde durması kanadın yapısını bozacak gibi. Bu uçakları nasıl tavana asabilirim nerelerinden tuturmak uygun olur misina vb nasıl birşey kullanmalıyım ?
 
Son düzenleme:
1 tane epo 1 tane balsa 2-3 tane de balsa statik uçağın var bunlar uçuş sezonu olmadığı için odamda dolabının üzerinde atıl şekilde duruyorlar. Pek hoş görüntü e oluşturmuyorlar (en azından evdeki diğer bireylere göre ) hem etraf toplasın hemde dekoratif amaçlı güzel görünsün diye odamın tavanına aşmak istiyorum fakat nerelerinden tutmayacağımı bilemedim kanat uçlarından tutturdugumda balsa modelde sorun olmucak gibi ama epo modelde ciddi bir esneme oluyor uzun süre o şekilde durması kanadın yapısını bozacak gibi. Bu uçakları nasıl tavana aşabilirim nerelerinden tuturmak uygun olur misina vb nasıl birşey kullanmalıyım
Tavana değil de duvara asmak lazım ?örnekleri forumda bolca mevcut.
 
  • Beğen
Tepkiler: Berk Eksin
Tavana asmak benim de ilgimi çekiyor.

Tavana tutturmak için tavanı delip dübel koymak, dübelin içine de vida koyarak yapılabilir.

Modelin gövdesi modelin asıldığında oluşan yükü taşıyabilir. Boyaya zarar vermesi ve zamanla modeli kesmeye başlaması göz önüne alınırsa misina kullanılabilir.

Ben olsam otomobil arkasındaki "bisiklet taşıyıcı" benzeri bir yapı kullanırım. Modeli tutup tavana bağlayan iskeletin üstünde boyaya zarar vermesin diye yumuşatıcı bir yüzey lazım. Modele değen kısımlara bez sarmak, tenis gripi sarmak yapılabilir. :saygilar::saygilar:
 
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
bak bu da benim çözümlerim :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Berk Eksin
Tavana asmak benim her daim favori yöntemim olmuştur. Duvar alanı değerlidir, israf edilmemeli :) ama henüz atolye/oda çok fazla dolmadıysa o zaman duvar da kullanılabilir tabii ki. Tavan yeterince yüksek ve yeterli hacim var ise model komple tavana asılabilir, yer/hacim sorunu varsa, veya model çok fazla ise o zaman gövdeler tavana kanatlar duvar raflarına yerleştirilerek düzenlenebilir.

Kanat uçlarından asmak hiçbir model için sağlıklı değildir, bir uçağı kanat uçlarından kaldırmak kanatlara yaklaşık 2.5G eşdeğeri bir yük bindirmek anlamına gelir, bu yükün sürekli olması da pek akıllıca değildir. Komple model asılacaksa gövdede burundan ve kanadın arkasındaki bir noktadan asmak, veya kanat köklerinden asmak yük dağılımı açısından en sağlıklı seçenekler olur. Sadece gövde asılacaksa nereden bağlandığı çokda fazla kritik olmayabilir ama kanat bölgesine yakın kalmak akıllıca olabilir. Bu modelden modele de değişir, burnunda ağır bir motor olan modeli firewall hizasından desteklemek sağlıklı olur, zira hem en ağır yer hemde en sağlam yer burasıdır. Arka tarafta kuyruk tekeri varsa o civarlardan bir yerden bağlamak uygun olur. Kuyruk elemanlarına doğrudan yük bindirmemek de akıllıca olacaktır.

Kanat rafı olarak ayarlanabilir tipte olan raf sistemleri gayet güzel iş görüyor. Bunların değişik uzunlukta destekleri satılıyor, kanadın boyuna uygun olanı seçilebilir ve gerektiği zaman da aralıkları yükseklikleri ayarlanabilir. Metal desteklerin modellere zarar vermemesi için biz üzerlerine suborusu izolasyonu için satılan süngerimsi borulardan geçiriyorduk. Bunlar yapı marketlerde kolayca bulunan malzemeler. Hiçbirşey olmazsa baloncuklu naylon sarıp maske bandıyla sabitlemek de gayet basit bir çözüm olur.

Tavana asma durumunda misina kullanımını tavsiye etmem. Statik model veya serbest uçuş modelleri için uygun olabilir ama daha ağır olan RC modellere zarar verir. daha kalın olanve tercihen dışı örgülü iplerin kullanımı daha sağlıklı olur. Tavan yüksek ise bir makara sistemi ile taşıma sisteminin ipi duvara, kolay ulaşılabilir bir yere aktarılıp oraya monte edilecek bir koçboynuzu ile pratik bir şekilde modeller aşağı yukarı hareket ettirilebilir. İstanbuldaki son atolyemizde böyle bir sistem uyguluyorduk, aşağıda birkaç foto ekliyorum. Tavan yüksek değilse ve bir sandalye veya portatif merdiven ile kolayca erişilebiliyorsa sabit bir sistem yapılabilir. Benim tercihim tavandan inen bir ipe uygun bir noktada bir izbarço bağı ile halka yapmak bu halkadan devam eden ipin boyunu asacağım modele göre ayarladıktan sonra boştaki ucuna bir karabina eklemek oluyor. Bu şekilde modeli asacağım zaman boşta aşağıda sallanan ucu alıp modelin altından geçirip karabinayı yukarıdaki halkaya geçirmek kolayca tek elle bile yapabileceğim bir işlem oluyor (diğer el modeli tutuyor).

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol