Uçuş izni sıkıntısı

Katılım
7 Mar 2019
Mesajlar
7
Tepkime puanı
6
Yaş
37
Konum
diyarbakır
İlgi Alanı
Uçak
Merhaba arkadaşlar size uçuş izni almaya çalışırken başımdan geçenleri anlatacağım ve nasıl alamadığımı. Sonunda sizden yardım isteyeceğim.

Şimdi bende eşimin yaklaşık 3 yıl önce doğum gününde aldığı dronum var. 2011- 2013 yılları arasında model uçağımın olması ve hevesimin hala ilk günkü gibi olması sebebiylede kendim evde bir tane f22 raptor uçak yaptım köpükten ancak gelin görünki 3 aydır öyle içerde bekliyor uçuş yasağı var. bu arada diyarbakırda yaşıyorum. dronum ve uçak 500 gr altı shgm kaydı yapılmadığı için siteden uçuş izni talep edemiyorum. Bende Valiliğe gittim uçuş izni için dilekçe vermek istedim ancak 3. gidişimde dilekçemi aldılar çünkü hiç biri ne prosedürü ne yönetmeliği bilmiyor. her seferinde git shgmden başvur diyorlar. shgm üzerinden başvuru yapamıyorum dronum 500 gr altı kaydı olmadığı için başvuru yapamadığımı belirtince sağolsun orda isminin hakan olduğunu öğrendiğim biri dilekçemi alıp işleme koydu.(en son gidişimde ordakilere dronum 100 gram bile yok ama sırf sizinle muhattap olmamak için gidip 500 gr üstü diye kayıt yapacağım dedim)
dilekçemi verdikten 2 gün sonra emnniyetten bir kadın aradı başvuru hakkında bilgi almak için durumu anlattım dronu anlattım şu kadar yükseklite uçacağım falan ama kadın en sonunda oşumsuz cevap geleceğini belirterek telefonu kapattı. bende baktım olacak gibi değil valilikte söyledğimi yaptım ve 500 gr üstü diye belirtip iha kaydını yaptım. ancak sıkıntı çıkacakya illaki, başvuru sayfasında uçuş izni seç ve risk analizini başlat butonu kayboluyor. sonradan öğrendim ki diyarbakırda hiç yeşil bölge yok. şimdi ben ne yapayım sitenin yanında bom boş 20 dönüm arazi var. hemen karşıda park var ve arkasında tarlalar var. herşey müsait ama izin yok. sitede bir kaç polis oturuyor uçurmaya korkuyorum ceza yerim diye.1 ay sonra Batmana tayin oluyorum ancak ordada yeşil bölge yok. desem ki böyle dağ başına gideyim buralarda jandarmanın olmadığı dağ başı yok terör bölgesi diye :(
aranızda diyarbakır yada batmanda olup izin belgesi alabilen var mı yada neler tavsiye edersiniz?
 
1-Shgm den kaydınızı neden kendiniz yapmıyorsunuz ? ki normalde öyle yapılıyor.
2-Eğer denediyseniz ve gerekli alanlar aktif hale gelmediyse toplama bir quadcopter ( biz drone kelimesini kullanmayız ) olarak gösterip kaydını yapmayı denediniz mi ?
3-Kaydını yaptırsanız , iha0 ehliyetinizi alsanızda uçuş izniniz yoksa her türlü sıkıntıyla karşı karşıya kalacağınızı biliyorsunuz değil ?
 
500 Gr altı cihazlar için kayıt yaptırabilirsiniz çünkü kayda ve izin almaya gerek yok.
 
500 Gr altı cihazlar için kayıt yaptırabilirsiniz çünkü kayda ve izin almaya gerek yok.
evet dediğiniz doğru kayıt yaptıramıyordum. bende 500 gram üstü gösterip kayıt yaptım aslında quadcopter 100 gram ya var ya yok bildiğimiz oyuncakçılarda satılan küçük quadcopterlerden. kayıt yaptırmama rağmen yeşil bölge dışında bir yer seçince alttaki başvuru butonu kayboluyor.


1-Shgm den kaydınızı neden kendiniz yapmıyorsunuz ? ki normalde öyle yapılıyor.
2-Eğer denediyseniz ve gerekli alanlar aktif hale gelmediyse toplama bir quadcopter ( biz drone kelimesini kullanmayız ) olarak gösterip kaydını yapmayı denediniz mi ?
3-Kaydını yaptırsanız , iha0 ehliyetinizi alsanızda uçuş izniniz yoksa her türlü sıkıntıyla karşı karşıya kalacağınızı biliyorsunuz değil ?

iha pilot lisansını aldım. quadcopter olarak iha üretim kaydını yaptım. Ancak dediğim gibi uçuş izni talep sayfasına girdiğimde uçuş bilgilerini girince buton kayboluyor.
 
Farklı bir tarayıcıdan açın sayfayı . Yani chrome kullanıyorsanız firefox deneyin veya tam tersi . Birde add block vs. varsa onları kapatın . Eğer sorun tarayıcınızdan kaynaklı değilse ve hala izin sayfanızda butonlar gözükmüyorsa ve aktif hale gelmiyors bence kaymakamlığa gidip genel yasaklama gibi bir durum varmı yokmu öğrenin .
 
Beyefendi, tekrar anlatayim 500gr altini kayit yaptiramiyorsunuz, zira kayit yaptirmaniz gerekmedigi gibi, izin almaniz da gerekmiyor. Yani 100gr cihazinizi izinsiz ucurabilirsiniz.
 
@Baris EKICI bey sorunda tam orda . Maalesef arkadaş 500gr üstü kaydetmesine rağmen uçuş izni sayfasındaki düğmeler aktif olmuyor .
Birde 500gr altı belki diğer illerde sorunsuz uçabilir ama Diyarbakır ve Batman'dan bahsediyor . Bırakın ağırlığını havada uçan birşey görseler geceyi karakolda geçirirsiniz .
 
Peki 2 konuya ayırayım.
1 - Bende buton, eger "Uçuş bilgilerinin doğru olduğunu onaylıyorum. " kutusunu seçersem aktif oluyor. Diyarbakır bölgeyi seçtiğim halde.
Ama basınca, "Girilen Uçuş Bölgesi geçersiz. " diyor. Yani izin için başvuramazsınız. Eğer belediye, valilik vs için bir çekim yapacaksaniz valilikten izin alabilirsiniz, diğer türlü hiç bir şekilde izin alamazsınız.
Sizde butonun aktif olmaması, muhtemelen Pilot-Lisans kısmındaki bilgilerin yetersiz olması. En azından İHA-1 lisansiniz olması gerekiyor.

2 - 500 gr altı için size kimse ceza yazamaz. SHGM'nin yönetmeliklerinden bir çıktı alın, polis gelirse, oyuncak bu kardeşim, buna izin gerekmiyor, bak burada da yazıyor dersiniz.

Başka bir yöntem, ki bu genelde daha garantidir. Gidin en yakın karakola, S.A/A.S ya bende böyle bir oyuncak var, bak yönetmeliklerde böyle böyle diyor. İzne gerek yok, ama size yine de bilgi vereyim. Şurda bir arazı var, zaten şarjı da 30dk gidiyor. 2 uçurucam bilginiz olsun.
 
@Baris EKICI bey çok güzel söylüyorsunuz ama bu forumda paylaşınları bir okusanız . 500gr altı quadcopteri gümrükten bile geçirmiyorlar . Hatta helikopter kitini bile geçirmiyorlad . Neymiş pil takınca daha ağır olur ve kanuna tabi olur diye falan fişmekan . 500gr ile ilgili kanunu bilen yok ki uygulayan olsun . Adım gibi eminim iha yıda ihlas haber ajansı sanıyorlardır .
Benim tavsiyem şurada 2 dakka oyuncakla oynayacağım diyin ama 30 dak. gider şarjı falan demeyin . Pili 3-5 dak gidiyor bende de 2 -3 pil var diyin olsun bitsin .
 
Polise yalan söylenmez. Ben şahsen hiç söylemedim, bu yüzden hiç de sorun yaşamadım. Eğer dayılanırsanız yasak değil falan diye olmaz iş,. Ne diyorum size, SHGM'nin sitesinde yönetmelikler var, indirilebilir. Bir çıktı alin yaninizda bulunsun. Anlatırsan, dinlemezler ama kanunu gösterirsen anlarlar.
 
Polise yalan söylenmez. Ben şahsen hiç söylemedim, bu yüzden hiç de sorun yaşamadım. Eğer dayılanırsanız yasak değil falan diye olmaz iş,. Ne diyorum size, SHGM'nin sitesinde yönetmelikler var, indirilebilir. Bir çıktı alin yaninizda bulunsun. Anlatırsan, dinlemezler ama kanunu gösterirsen anlarlar.
Cevaplarınız için ayrı ayrı teşekkür ederim.
Özgür Öztürk hocam tarayıcıları değiştim olmadı aynı hala ancak öğrendiğim kadarıyla diyarbakır batman il sınırları içerisinde sinek bile uçurmak yasak shgmde bu yüzden onay vermiyor başvuru yapamıyorum. en son bir şey denedim form19u indirtti bana bunu doldurup gönderin diye uyarı verdi.


Baris EKICI

Hocam yonetmeliği valiliktekilere gösterdim ancak orda beni anlayan tek kişi olan hakan bey bana bir yazı gösterdi. 11 haziran tarihli olması lazım valiliğe gelen yazıda her türlü ihanın izinsiz uçuşunun yasak olduğu yazılıyordu.ayrım yapılmamıştı 500 gram altı/üstü 4kg yada başka bir belirteç yoktu.

Bugun bir polis arkadaş ile konuştum ama şu sıralar hobi sportif amaçlı uçuşlara asla izin vermeyeceklerini söyledi. Sanırım ben bu bölgede çalıştıkça bu hobiyi bırakmam gerekiyor. Herkese teşekkür ederim.
 
Teleskop falan da alabilirsin, oralar geceleri güzel olur.
 
@mehmet emin özçelik : Daha evvelde tahminimi yazdığım üzere genel yasaklama var o illerde . Maalesef bu yasaklamalar insanın canını sıksada hobiyi bırakmak için sebep değil . Benim tavsiyem ev içinde uçurabileceğiniz (@Murathanaksoz ün bazı videolarında görüldüğü üzere) hem elinizin kumandaya alışması hemde pilotaj melekesini kazanmanız için minik modeller kullanın . Zaten önümüz kış ve dışarda çok fazla vakit geçirme şansınız olmayacak . Bu arada sizde gittiğiniz bölgede araştırmalar yapar insanları tanır belkide uçuş yapabileceğiniz alanlar bulursunuz .
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari