[Urun]: Futaba 18SZ Tanıtım/Kutu Açımı/İnceleme

Emre Kaman

Moderator
Katılım
21 Kas 2013
Mesajlar
6,273
Tepkime puanı
12,103
Yaş
42
Konum
İzmir
İlgi Alanı
Heli
Evet arkadaşlar kumandamız yolda gelirken, ben de boş durmayayım önden konusunu açayım dedim. Kumandanın öne çıkan özellikleri arasında en başta 4,3" dokunmatik renkli ekranı geliyor. Futaba'nın tüm iletişim protokollerini destekliyor. Sesli ve titreşimli geri bildirim ve telemetri özellikleri ile de öne çıkıyor. Aslında en öne çıkan özelliği Futaba'nın en yüksek seviye kumandası olan 18MZ modelinin birkaç gereksiz ayrıntıdan arındırılmış, biraz daha küçük ve "ucuz" hali olması :) 18MZ kullanıcılarının dahi kıskandığı bir kumanda çıkarabilmek kolay iş değil, Futaba bu açıdan da başarıyı yakalıyor. :D

Telemetri konusunda dikkatimi çeken birkaç nokta var. Alıcı pili datası için zaten harici bir şey gerekmiyor. Ana pil datası için ise sadece uygun soketli (jst bilmem ne) bir kablo bulmanız ve ana pili alıcı üzerinde var olan slota bağlamanız yeterli. 80v'a kadar... Orijinal kabloya 8-10$ vermeye gerek yok. Diğer telemetri fonksiyonları ise telemetri modülleri ile gerçekleştiriliyor. Bu modüllerin bir güzelliği ise Sbus2 özellikli olmaları. Alıcı üzerinde tek bir porttan, modülleri birbirine ekleyerek istediğiniz modülü kullanabiliyorsunuz.

Bir diğer nokta ise benim için özellikle önem arz ediyor. Her Futaba kullanıcısının dostu olan FrSky alıcıların bazılarının bu kumanda ile çalışmadığı iddia ediliyor. İşin aslı ise EU'nun geçtiğimiz yıl çıkardığı 2.4 gHz yönetmeliğinden kaynaklanıyor. 18sz kumandalar bu yönetmeliğe uygun olarak geliyor, keza FrSky alıcılar da artık öyle geliyor. Ancak hali hazırda elimizde olan alıcıların bu yönetmelikten haberi olmayabilir. FrSky avrupa sitesinde konuyla ilgili detaylı anlatım ve alıcılarımızı update edebilmemiz için gerekli firmware ve bu firmware'in alıcıya yüklenebilmesi için gereken açıklama, alet-edevat bilgisi mevcut.

Tabi FrSky'ın şu anda bu kumandanın telemetri fonksiyonlarını destekleyen bir alıcısı bulunmuyor. Telemetri destekli Futaba alıcıları 90$ civarından başlıyor.

İncelemek isteyenler için kumandanın manueli:


Devamı gelecek...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Features:

4.3 inch full-color fast-processing touch LCD screen for quick, clear data viewing and menu surfing
8 full conditions to customize every flight to your flying situation
Telemetry temperature, RPM, altitude, GPS, voltage, current, and data logging to keep you more connected to your model than ever before
Expandable, 30-model internal memory to save your settings for all your aircraft
6.6V 2100mAh LiFe battery for 7 to 8 hours of flight time
Telemetry voice messages keep you up to date on your plane's vital statistics
User-updateable software lets you keep your radio cutting edge
2 side levers, 6 digital trims, 8 toggle switches to accommodate every function you can dream up
Quad bearing stick assemblies
Speaker and earphone jack for audible telemetry announcements
Trainer and S.Bus ports
Data editor S.Bus programming
15 character user naming and model naming
Sub trims
Servo reversing
End point adjustment
Data resets
Battery fail safe
Servo speed adjustment
AFR D/R
AFR curve mode (3)
AFR curve point (17 points)
Programmable mixing (10 circuits per condition)
Throttle cut
Idle down
Logic switch
User menu
Servo monitor
Up/down timer (2)
System timer
Model timer
Throttle stick alarm
Rubber hand grips
Backlight adjustment
Calibration
Alarm voltage
Alarm vibrator
Auto power off
Range check
Dual receiver set up


Airplane features:

13 wing types
3 tail types
2 rudder types
Flap setting
Aileron differential
Aileron to camber flap mix
Aileron to brake flap mix
Aileron to rudder mix
Airbrake to elevator mix
Rudder to aileron mix
Rudder to elevator mix
Camber mix
Elevator to camber mix
Camber flap to elevator mix
Snap roll
Airbrake mix
V tail
Ailevator
Winglet
Motor mix
Multi-engine
Gyro sensor

Helicopter Features:

8 swash types
Pitch/throttle curve
Pitch/throttle curve mode (3)
17 point pitch/throttle curve
Acceleration
Throttle hold
Swash mixing
Throttle mixing
Pitch to needle mixing
Pitch to rudder mixing
Gyro sensor (3)
Governor
Condition hold
Hovering pitch
Hovering throttle
Swash AFR
Swash setting
Swash ring
Throttle limiter

Glider:

13 wing types
3 tail types
2 rudder types
Flap setting
Aileron differential
Aileron to camber flap mix
Aileron to brake flap mix
Aileron to rudder mix
Rudder to aileron mix
Airbrake to elevator mix
Camber mix
Elevator to camber mix
Camber flap to elevator mix
Butterfly mixing
Butterfly to elevator
Trim mix 1
Trim mix 2
V-tail
Ailevator
Winglet
Motor mix

Multicopter:

Gyro

Telemetry functions:

Temperature
RPM (magnetic and optic)
Altitude
GPS
Voltage
Current
Data logging
 
[Urun]: Futaba 18SZ Tanıtım/Kutu Açımı/İnceleme

Kutu açımı :) :saygilar:

İlk 3-4 dk kutu açımı, daha sonrası kumandanın şurası burası ve geyikler şeklindedir.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
FrSky TFR4SB ile sorunsuz bind işlemi. Açıkçası sorun olabilir diye biraz endişelenmiştim ama şimdilik bir sorun görünmüyor.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

-----------------------------------------------------------------------------

08.02.16 Tarihli Güncelleme

Arkadaşlar kumandayla geçen bir haftanın sonunda en azından helikopter ile ilgili işleri çözdüm, zaten bana gereken de o kadar :D Sahaya da gittik, sahamızla ve soğukla da tanıştırdım kendisini, çabuk alıştı, sorun yok :) Kullanımıyla ilgili görüşlerimi, diğer kumandalara göre artı-eksi durumlarını ve özellikle FrSky alıcı ile ilgili son durumu özetleyim;

Ekran:

Kumandayla ilgili bana hayal kırıklığı yaşatan tek yeri ekran oldu. Kötü olduğu için değil, beklentim yüksek olduğu için. Şöyle ki, ekran kapasitif değil, rezistif ekran. Daha Türkçesi, son model telefonlar gibi tam dokunmatik değil, eski telefonlar gibi biraz "basmatik" bir ekran. Bir kumanda için yeterli, belki de maliyet açısından onlar da bu şekilde gördüklerinden böyle yapmışlar, ama bence kapasitif bir ekran olmalıydı. Bunun dışında, ekranın açık havada okunurluğu gayet başarılı, hiç sorun yaşatmadı.

Kullanım:

Kumandanın gimballeri, nasıl desem, "fantastik" :D Daha önce devo 7e, Futaba 6X, 6J, 8FG kullandım, spektrum mıncıkladım, VBC mıncıkladım. Bunlardan devo zaten klasman olarak ayrı onu geçelim, 6X çok eski bir kumandaydı, zaten hiçbir şey bilmezken bir süre oynamıştım kendisiyle, 6J ise çok kısa süreli kullandım, yorum yapmam pek doğru değil. Gimbal açısından 8fg, vbc ve spektrum arasında bir sıralama yapacak olsam, spektrum tartışmasız sınıfta kalır, vbc ve 8fg ise çok iyi gimballer kullanıyor, kaliteyi hissettiriyor. Ama 18sz gimballeri (aynı zamanda 18mz'de kullanılan gimballer) dediğim gibi, fantastik.

Kulanım olarak diğer bir nokta menüler ve kullanım kolaylığı. Futabanın menü mantığını zaten seviyorum. Ek olarak, bu konunun önceki mesajlarında ve inceleme videosunda da bahsettiğim gibi güzel ayrıntılar yakalamışlar model ayarlarken yapılan rutin işleri kolaylaştırmak adına. 8FG'deki dokunmatik butonu biraz aradım ilk kullanımlarda, uzun süre onu kullandığım için alışkanlık oldu sanırım. 18sz'de sayısal değer ayarlamak için ekranda beliren tuşları kullanıyorsunuz, bu tuşlar ekranın üst tarafında çıkıyor. Bence altta çıkması daha kullanışlı olurdu. Belki ilerleyen firmware'lerde bununla ilgili bir çalışma yaparlar. En azından kullanıcıya seçenek olarak sunulabilir.

Yine kullanımla ilgili olarak, sesli geri bildirim mevzuu kumandayı almadan önce bir bilinmezdi. Özellik hakkında kimse kesin bir şey yazmamış. ben yazayım :) Telemetri değerleri sesli olarak okunuyor. Bunu isterseniz belirlediğiniz aralıklarla, örneğin dakikada bir otomatik okutabilirsiniz, yada bir switch'e atayıp istediğinizde okutabilirsiniz. Yada ikisi birden. :)

Spektrum ve vbc'da gördüğümüz uçuş modlarını değiştirdikçe konuşma olayı 18sz'de yok. Size hold, idle, normal falan demiyor. Bence çok gerekli de değil, zaten ben değiştiriyorum o modu, bana değiştirdiğimi haber vermesine gerek yok :D

Ancak ve ancak, timer konusu önemliydi benim için. Yine spektrum ve vbc'de olan timer'ı sesli okuma özelliği için değişik rivayetler var. Kimi kullanıcılar bu özelliğin olduğunu söylemiş, ancak ben henüz zamanı söylettiremedim kumandadaki hatuna :D Bence bu kumandanın bu kadar basit bir şeyi becerebilmesi lazım. Uçuş anında gözünüzü modelden ayırmadan birinin size süre hatırlatması güzel bişey. Bu özelliğin 14SG'ye bir firmware update ile eklenmiş olduğunu da göz önünde bulundurursak, bir sonraki update ile 18SZ'ye de geleceğinden şüphem yok, yada zaten var ben beceremedim. Araştırmaya devam... :)

FrSky uyumu:

Açıkçası ilk başta alıcının bind olmasıyla içim rahatlamıştı, hatta video da çektik. Ancak şimdilik FrSky kullanımında problem var gibi görünüyor. Özet olarak, problem Frsky alıcılarla iletişimin zaman zaman anlık olarak kesintiye uğraması, ki çok büyük bir problem... Bu durum daha önce bahsettiğim gibi avrupa birliğinin 2.4ghz frekansındaki sınırlamalarından kaynaklanıyor. Yani amerika yada asya distribütörlerinden alacağınız bir kumandada böyle bir sorun yaşamayacaksınız. Ancak işi hesaba vurunca, amerika yada asyadan alacağınız kumandanın kargosu, neredeyse kesin olan %20 gümrüğü, bir de Fastlad'den nerdeyse kesin olan %10 indirim düşünülünce, orjinal alıcı - frsky alıcı farkından kar edebilmeniz için 8-10 tane alıcıya ihtiyacınız olması lazım. Bu konu hakkında FrSky, alıcıların update edildiğinde sorunun çözüldüğünü kesin olarak söylüyor. Update için gereken zımbırtıyı aldım, iki parça, 18.5$ fiyatı, yolda geliyor. Tabi frsky alıcılarla futaba telemetri modülleri kullanılamıyor, yani telemetri kullananlar için zaten böyle bir sorun yok :) Update işleminden sonra sonucu bildireceğim. :)
 
Emre abi hayırlı olsun, güle güle kullan. :)
 
Başlığı görünce ben de kumanda bu kadar hızlı nasıl geldi diye düşündüm :laugh: :D Tekrar hayırlı olsun kardeşim :thumbup:

Kocaeline gelince bir tür verirsin artık :D Bakarsın beğenirsek biz de alırız bir tane :thumbup: Video ve diğer detayları 4 gözle bekliyoruz :RCKolik:
 
[Urun]: Futaba 18SZ Tanıtım/Kutu Açımı/İnceleme

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Başlığı görünce ben de kumanda bu kadar hızlı nasıl geldi diye düşündüm :laugh: :D Tekrar hayırlı olsun kardeşim :thumbup:

Kocaeline gelince bir tür verirsin artık :D Bakarsın beğenirsek biz de alırız bir tane :thumbup: Video ve diğer detayları 4 gözle bekliyoruz :RCKolik:

İstanbulda abi şu anda :)

İstediğin kadar al kullan abi, seni yeniden Futaba'cı yapacaksa al senin olsun :D Yani temelli alma da, bi süre al :lol:
 
Ayyy çok dandikmişşş... :lollol:
Hepi topu 17 point curve var... Kağıt uçak bile uçurulmaz. :lol:

Güle güle kullan, harika görünüyor!
 
[Urun]: Futaba 18SZ Tanıtım/Kutu Açımı/İnceleme

Emre Kaman' Alıntı:
.. Bir diğer nokta ise benim için özellikle önem arz ediyor. Her Futaba kullanıcısının dostu olan FrSky alıcıların bazılarının bu kumanda ile çalışmadığı iddia ediliyor. İşin aslı ise EU'nun geçtiğimiz yıl çıkardığı 2.4 gHz yönetmeliğinden kaynaklanıyor. 18sz kumandalar bu yönetmeliğe uygun olarak geliyor, keza FrSky alıcılar da artık öyle geliyor. Ancak hali hazırda elimizde olan alıcıların bu yönetmelikten haberi olmayabilir. FrSky avrupa sitesinde konuyla ilgili detaylı anlatım ve alıcılarımızı update edebilmemiz için gerekli firmware ve bu firmware'in alıcıya yüklenebilmesi için gereken açıklama, alet-edevat bilgisi mevcut.

Bu kısmı biraz daha açabilir miyiz Emre ?? Değişikliğin içeriği nedir ? Neden sadece Futaba etkilendi ?
 
[Urun]: Futaba 18SZ Tanıtım/Kutu Açımı/İnceleme

Abi icerigi tam olarak bilemiyorum, sanirim sinyal siddeti sinirlamasi ve 2.4 ghz bandindaki alt frekenslar yani kanallar uzerinde bir sinirlama var. Simdi bu kumandalar hani "hopping" yapiyorlar ya, daldan dala hopluyorlar frekans icinde, iste bildigim kadariyla onun bir algoritmasi var, vericinin hoplayacagi kanali alici da bilmek zorunda, orda bir durumlar oluyor. Bu kisimdan emin olarak yazmiyorum, hikayeyi tam anlamayip bir kismini uydurmus olabilirim [emoji16][emoji16]

Gelelim neden Futaba etkilendi kismina, aslinda sadece futaba etkilenmemistir. Hatta Futaba etkilenmedi, kendi alicilari ile bir sorun yok. Benim bunu belirtme sebebim sadece futaba alici degil, frsky alici da kullaniyor olmam. Futaba iletisim protokollerini baska firmalarla paylasmiyor, frsky futaba urunleri uzerinde ters muhendislik yapiyor. Arada bu tip durumlar oluyor demek ki.
 
Zaten sorma nedenim o değişklik her ne ise tüm kumandaları etkileyen bir şey olması gerek diye düşündüm. Mesela benzer mantıkla gidersek eski ORANGE alıcıların da Spektrum ile çalışmaması gerekir gibi bir sonuç çıkıyor da bir sorayım dedim ??
 
[Urun]: Futaba 18SZ Tanıtım/Kutu Açımı/İnceleme

Cikariyor olabilir abi. Denemek lazim. Benim elimde 4 tane frsky var. Gelince bir deniycem hepsini, bakalim sorun cikaran olacak mi. Alicilardan birini yeni almistim, 2015 uretimi. Bakalim sorun yasayacak miyim.. :)
 
[Urun]: Futaba 18SZ Tanıtım/Kutu Açımı/İnceleme

Emre Kaman' Alıntı:
Cikariyor olabilir abi. Denemek lazim. Benim elimde 4 tane frsky var. Gelince bir deniycem hepsini, bakalim sorun cikaran olacak mi. Alicilardan birini yeni almistim, 2015 uretimi. Bakalim sorun yasayacak miyim.. :)
14 sg orange ve frsky futaba alıcılar ile çalışmamıştı.hatta bu sebepten uçağımda havada komutlar geç algıladığından yere çakılmıştı.Sonradan araştırdığımda Avrupa için üretilen cihazlarda bu uygulamanın yapıldığı diğer bölgelerde bu sorunun olmadığı idi.Emre sende ne olacak bakalım