Video verici kanada nasıl yerleştirilir ?

tanz

Yeni Uye
Katılım
12 Kas 2014
Mesajlar
39
Tepkime puanı
2
Yaş
34
Merhabalar

Konuyu yanlış yere açtıysam affınıza sığınıyorum adım ünal fpv'ye yeni başlıyorum hemen hemen gereken ekipmanlarımı aldım uçağımı kurmaya başlıyorumda uçağın bir kanadına video vericiyi diğer kanadına kumanda alıcısını yerleştirmeyi planlıyorum kablo kalabalığı kanatlarda olmasın diye kumandanın alıcısı gövde de video vericisi uçağın ön kısmında olsun istiyorum fakat antenleri iki kanatta olsun istiyorum antenler ile video vericisi ve kumanda alıcısı arasındaki uzatma kablolarını nasıl yapabilirim forumda aradım fakat bulamadım
 
Video verici kanada nasıl yerleştirilir ?

Sorularını sormadan önce bir tanışma konusu açıp bizlerle tanışmış olsaydın bence daha şık olurdu Ünal.

 
Kusuruma bakmayın Türker Bey gece geç saatler de konuyu açtığımdan tanışma bölümünü fark edememiştim . Az önce tanışma bölümünd konuyu açtım [emoji4]
 
Video verici kanada nasıl yerleştirilir ?

Kullanılan frekanslarda yapılacak her türlü anten uzatması çok ciddi kayıp demektir. Ayırca bir antenin bir model uçağın burnunda ya da kanadında olmasının bir fark yaratacağını düşünmüyorum. Anten her zaman en kısa yoldan devreye bağlı olmalıdır kanımca.
 
Teşekkür ederim Sümer Bey Peki yerdeki antenler içinde aynı durum mu geçerli mesela fatshark gözlüğe immersionrc patch anten takıcam anten gözlükle beraber kafamda olunca kafamı sağa sola hareket ettirince yada gözlüğü cıkarma gibi bir durumla karşılaşırsam bağlantı kopmaz mı?
 
Video verici kanada nasıl yerleştirilir ?

Ben genel bilgi verdim sadece. FPV sistemleri ile deneyimim yok ama ben olsam alıcı antenini hareketli yapmazdım yani kafama takmazdım. Yine de bu söylediğim sadece kişisel fikrimdir.
 
Video verici kanada nasıl yerleştirilir ?

Patch ve helikal antenler, genellikle uzun mesafeli doğrusal uçuşlarda kullanılırlar. Yakın geçişlerde sinyal kaybı yaşanmaması içinde, diversity sistemler(iki farklı kaynaktan gelen yayını yakalayabilen) üzerinde tamamlayıcı olarak clowerleaf ya da en azından rubberduck antenler ile beraber kullanılırlar.

Patch antenler sadece çok dar bir açıda(siz deyin 30 derece ben diyeyim 40 derece... ), yüksek kazanç değeri, daha farklı bir ifade ile sinyal iletimi sağlayabilirler. Bu görüş açısının dışına çıkıldığı anda sinyal kaybı olur. Özellikle gözlük gibi, modelin yönünün görmenizi imkansız kılan bir cihaz üzerinde, biraz önce söylediklerim ışığında patch anten kullanmanın hiç bir kullanışlılığı olmaz.
 
Video verici kanada nasıl yerleştirilir ?

Anten boyu hakkında Sümer abi, cevabı vermiş ama bir ekleme de ben yapayım. Anten boyu her frekans için belli ve sabittir. Anten yapmak için kullanılacak malzemenin tipine ve kesitine göre ufak tefek sapmalar olsa da bunlar da gene de (1/2)λ gibi sabit değerlerdir.

"f" frekans, "c" ışık hızı ve λ dalga boyu olmak üzere, 5.8G frekansında çalışan bir antenin boyu λ = c \ f denkleminden yararlanarak hesaplanabilir. 5.8Ghz için gerekli antenin boyu (1\2)λ = 25.86 mm olarak bulunur.

Aslında antenin boyunu bulmak işin sadece bir kısmıdır. Antenler, zaten belli olduğu üzere belirli bir frekansta yayın yaparlar. Doğru akımda, 0 Ohm dirence sahip olan düz bir kablo ise fekans ile beraber iletkenlik özelliklerinden bazılarını değiştirmeye başlar. WiFi antenlerinden bazılarında, dikkat ettiyseniz 50 Ohm yazar. Wifi ya da benzeri frekanslarda kullanılan cihazlar için genel kabul, ilgili frekansta 50 Ohm dirence sahip olmalarıdır. Çünkü, antenin bağlanacağı verici ve alıcı devrelerinin de bu frekansta 50 Ohm direnci vardır. Ve anten ile cihaz aynı direnç değerine sahip olmazsa, vericiden antene, ya da antenden alıcıya doğru iletilen yayın, seker ve ters yöne doğru geri döner. Yüksek güçlü vericilerde bu durum büyük bir risktir çünkü, yansıyan gücün büyük olmasından kaynaklı olarak, gücü almak değil vermek için tasarlanmış devreler, ısınarak yanabilirler. Bu sebeple, yüksek güçlü vericilerin, asla antensiz çalıştırılmaması tavsiye edilir.

Kısa mesafeli alıcı ve vericilerde malzemenin 50 Ohm ile uyumlu olup olmaması çok bir şey değiştirmez, ama uzun mesafeli sistemlerde, verici ve alıcı performansını son damlasına kadar kullanabilmek için, hem malzeme tipi ilgili frekansta tam 50 Ohm verebilmeli hem de ilgili frekansın dalga boyu ile tam uyumlu olmalıdır.

Yukarıdaki tanımlardan da anlaşıldığı üzere, anten yapımı ciddi hesaplamalar gerektiren ayrı bir uzmanlık alanıdır. Elbette basit hobi sınıfı antenler yapmak aslında o kadar zor olmasa da, ciddi bir el becerisi ve doğru formülleri kullanacak bir mühendislik gerektirir.

Her kanatta ayrı anten kullanımı işine gelince, benim aklıma sadece iki yol geliyor.

1 - Diversity destekli bir alıcı kullanmak. Ama 6 santimlik(2.4Ghz) yada 3 santimlik (5.8Ghz), antenlerin ucundaki asıl alıcı kısımları, birbirine dik açıda konuşlandırılmazsa, Radyasyon deseninin verimsiz kullanılması sebebi ile , pratikte tek anten kullanma ile hiç bir fark oluşmayacaktır.
2 - Vee anten kullanmak. V harfi şeklinde tek bir anten kullanılabilir ama bu antenin hesaplaması ve yapımı ile ilgili bir konumuz yok. Fakat gene de şu konulardaki bilgilerden ve formullerden yararlanılabilir.




Antenler hakkında bazı ek bilgiler ise şu konuda bulunuyor.
 
Teşekkür ederim Zafer bey anten yapmak değilde anteni vericiden uzak bir noktaya yani kanada yerleştirmek istiyorum aradaki bağlantıyı nasıl bir kablo kullanılacağını merak ediyordum ama Sümer beyin dediği gibi antenle verici arası uzak olurda ciddi kayıplar yaşanıyorsa hiç gerek yok diye düşünüyorum
 
Video verici kanada nasıl yerleştirilir ?

Genelde RG174 tipinde kablo hem anten kablosu hem de anten uzatma kablosu olarak kullanılır. RG174 aslında, dışında metal bir tel kafes bulunduran ince bir koaksiyel kablodur. Kafes kısmı gerekli uzunlukta sıyrılırsa anten, sıyrılmadan kullanılırsa uzatma kablosu vazifesi görür. Aslında 50 Ohm dirence sahip herhangi bir koaksiyel kablo iş görür ama burada önemli olan, alıcının çıkışındaki ve asıl kullanılmak istenen antenin girişindeki konnektörün ne olduğu... RG174 gibi bir kablo kullanılırsa, gerekli kablo ve konnektörleri hem bulmak hem de lehimlemek ya da takmak, iyi bir el işçiliği gerektirir. Dolayısı ile anten uzatmak, genelde pek tercih edilen bir yöntem değildir. Ama fabrikasyon uzatma kablolarında kayıplar, santimetreler ile değil metrelik mesafelerden sonra ölçülebilir olmaya başlar.