Western Robotics ChinookG2E Optic Takometre

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,463
Tepkime puanı
43,430
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Bize gore her grupta olmasi gereken temel Demirbas ekipmanlarindan birisi de Takometre.

Takometre konusunu daha once detayli bir sekilde incelemistik.



Kaliteli urunleri ile bilinen Western Robotics firmasi da yeni bir Takometre piyasaya cikarmis.



Ozellikleri daha once inceledigimiz TURNIGY Takometre ile nerede ise ayni ama fiyati nerede ise 3 kat, $160 :-\

Bu durumda yine en mantiklisi TURNIGY takometresini almak :thumbup:



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


OZELLIKLER:
-- Reads a wide range of rotor head speed from 500 to 4200 RPM. Additional display for 3 and 4 blade systems (up to 3334/2500 RPM).
-- High accuracy RPM readings within 10 RPM.
-- Easy to use dial to adjust the RPM speed with onboard memory board to save RPM settings.
-- Large viewing window for clear visual of model’s rotor blades.
-- Low battery unit indicator
-- Operates on one single 9V battery (sold separately).
On/Off Power Rocket Switch
 
Western Robotics ChinookG2E Optic Takometre

Takometresiz olmaz arkadaşlar. , ben bu işi öğrendim ya da gerçekten öğrenmek istiyorum diyen herkese şart bir alet.Ben yalnız olduğum için bütçemi zorladı :( , ama aklımda en az iyi bir ünite kadar gerekli ekipman olarak görüyorum.Yalnız Turnigy azcık pahalı derken , bu da abartmış hakikaten.Yine de adamların o fiyatı istemesinin haklı bir sebebi vardır belki.. :rolleyes:
 
Western Robotics ChinookG2E Optic Takometre

Forumda sürekli yeni ürünler tanıtılıyor. fbl ünite, jeneratör, yeni modeller vs.. Benim gibi modeleciliğe kısıtlı bütçe ile girenler ise minimum düzeyde ekipman ile bu hobiyi sürdürmeye çalışıyorlar. Gönül almak ister ama...
Şimdi düşünüyorum da bu ne gibi bir işime yarayacak. Kafa devrini bilmem benim pilotaj seviyesinde olan biri için ne kadar elzem. Yaparım ayarlarımı çıkarım alana. Heli uçuyorsa sorun yoktur benim için.
Hakan bey en az iyi bir ünite kadar elzem olduğunu söylemiş. Ben katılmıyorum. Aslında iyi bir ünitenin klon bir üniteden farkını (Rescue modunu saymazsak) da anlayamıyorum. Ama sırf belki beni kırımdan kurtarır diye bu aralar bir spirit almayı planlıyorum. Yoksa klon Vbar neyime yetmezdi.
 
Western Robotics ChinookG2E Optic Takometre

Cahit Kaş' Alıntı:
...Hakan bey en az iyi bir ünite kadar elzem olduğunu söylemiş. Ben katılmıyorum. Aslında iyi bir ünitenin klon bir üniteden farkını (Rescue modunu saymazsak) da anlayamıyorum
Cahit hocam sana hem katılıyorum hem de katılmıyorum. :laugh:

Misal söz konusu olan uçmak olduğunda katılıyorum. ;) Bu durumda bir şekilde iki pervanesi dönebilen herhangi bir model yeterli. Üniteyimiş, devirmiş, governormuş, takometreymiş hepsi gereksiz ayrıntılar. Hep aynı örneği veriyorum ama videolarını izlediğimiz pilotlara uçmaları için ne verirsen ver bir önemi yok, adamın eline vantilatör kıvamında birşey bile tutuştursan yaptıklarını gördüğünde moral bozar. :laugh:

Diğer tarafa geçersek ise bu hobi sadece uçmaya endeksli bir hobi de değil. Tanıdığım tanımadığım birçok arkadaşım esasen aktif uçucu değiller ama her zaman modelcilikle ilgililer. Hatta hiçbir zaman kullanmayacakları ürünleri sadece meraklarından incelemek için satın alan modelciler bile var. Bunun haricinde ise benim gördüğüm 2 grup daha var. Biri maddi durumu çok iyi olmasa bile " Olmuşken en iyisi olsun " grubu. Bu grup gerekirse yıllarca para biriktirmeyi göze alıp bilinen ve güvendiği ürünler dışında alternatif çözümleri benimsememekte. Son grup ise ayar konusunda takıntılı grup. :laugh: Bu grup en eğlencelisi bence. Sahada yıllarca ayar yaparken görebilirsin bu arkadaşları ve modelin ayarları hiçbir zaman yeteri derecede iyi olmaz. Çünkü zaten modeller daha ayarları bitmeden kırılırlar ve her yenileme veya tamirat sonrası bu ayarlar yeniden başlayıp sonsuza kadar böyle devam eder...

Bana göre her modelci belli imkanlar çerçevesinde bu 3 grubunda değişik oranlarda fahri üyesidir. :laugh: Bu oranlar bile zaman içersinde değişkenlik gösterir bazen uçuş tarafına kayarız, bazen alım tarafına kayarız hiçbirini yapamazsak araştırma yaparız. Daha da olmadı Rckolik'te grip diğerleri ne yapıyor diye bakarız. :lol:

Modelciler pekte standartlar içerisinde kalabilen insanlar olmuyor genellikle. Her birinin farklı taraflarını görüyorsundur. Örneğin sana baktığımda V922'den sonra TT Raptor G4 aldın sence de enteresan bir manevra değil mi :laugh:

Belki enteresan ama iyi ki de öyle yaptın, sonuç ortada. :bravo: Ben bunu yapamazdım örneğin. :RCKolik:

Demem o ki hobi diye tabir edilen ve marjinal fayda beklenen konularda fayda-maliyet analizi yapılamıyor bana kalırsa. :laugh:

Konuya geri dönecek olursak takometrede güzelmiş hani " Keşke benim olsa ! " :lol: :lol:
 
Western Robotics ChinookG2E Optic Takometre

Takometre konusunda Cahit hocama katılıyorum :) Ben de çok ihtiyaç duymadım, ayarımı yaptım çıktım. Emre abi mr.mel'e güvenmiyorum alalım dedi, iyi dedik ucuz yollusundan edindik bi tane. 160 dolar buna verene kadar 11 dolar daha koyar spirit alırım :laugh: mr.mel çok doğru değil belki evet ama çok yanlış da değil, orda çıkan değerin %5 throttle üzerine koyup uçulursa bence son derece uygun olur.

Ünite konusunda hem katılıyorum hem katılmıyorum. Kbar ile başladım güzel de uçtum gaui x3 ve forza ile... Sonrasında ikon aldım az biraz kullandım model değişikliği ve bavarian kampanyası çıktı. Bavarianda kalacağım sanırım, beni iki çok büyük kırımdan kurtardı. Reflekslerim daha iyi olsa belki üçüncüsünden de kurtaracaktı, neyse hasar aşırı değil şansıma. Benim pilotajımda rescue çok önemli. Yoksa hover, iki götür getir, sürekli tail-in... Bu olur yani...
 
Western Robotics ChinookG2E Optic Takometre

Mehmet Abi turnigy ile aynı özelliklerde bence daha kaliteli ve daha ucuz şu var bi de beklemek yok ben burdan almıştım..
 
Western Robotics ChinookG2E Optic Takometre

Ben de ilave de bulunayım.

Takometre bireysel olarak fazla gelebilir ama 3-4 kişilik bir grup için $10 verilerek ortak bir tane çok rahatlıkla alınabilir. Zaten bu nedenle ilk mesajımda "Her Grup için gerekli"... ifadesini kullandım ;)

Aslında bana göre eskiden çok elzemdi. Yani ESC Governor :laugh: henüz keşfedilmemiş, throttle curve değerleri ile uçulurken. Hele bir de motorunuz kitden çıkan bir motor değilse. Şimdiki ESC gov özelliği gerçekten çok başarılı. Bu nedenle bir kere teyid etmek zaten yeterli oluyor. Ha ben teyide ihtiyaç duymuyorum derseniz tabii ki zorunlu değil. Çubuklu modeller varken LEVER kullanmadan ayar yapan arkadaşlarımız da çoğunluktaydı bir zamanlar. Bu tamamen bir tercih meselesi :)

Diğer taraftan Rescue özellikli FBL konusuna gelince. Bu da tamamen göreceli bir durum. Kimine göre aradaki farkı yedek verip uçmak mantıklı iken, kimine göre bunu almak. Bu tamamen kişisel tercih ve rahatlık meselesi bence. Mesela bu özellik pilotaj anlamında ben de, Rasim de işe yaradı ama başkasında aynı etkiyi göstermeyebilir.
 
Western Robotics ChinookG2E Optic Takometre

Bende zamanında Takometre çok kullandım.Özellikle Nitrolu helikopterlerde kafa turunu iyi ayarlayabilmek için.Takometrenin Şarjı kendinden bitiyordu ama kendim manuel on-off anahtar yaptım bu sorunu çözdüm. %p Hala da kumanda çantamda mutlaka taşırım. İhtiyacı olan olabilir diye.
Şuan Elektrikli modellerimin hepsinde Castle ESC bulunduğundan ,Esc nin GOVERNOR unu aktif hale getiriyorum.Gear Ratio hesabı ile de kafa turumu Esc nin istediği düzeyde tutuyorum. :thumbup:
Gayet başarılı kafa turu.Şaşmıyor.
 
Western Robotics ChinookG2E Optic Takometre

Türker kardeşim durumu çok güzel özetlemiş. :thumbup:
Bu alete ihtiyacı olmadan , elzemliğini de anlamak zor zaten.
Bu tamamen yapmayı düşündüğün işe göre , ihtiyaç olabilecek bir alet.Çoğumuz hazır kitler , üzerinde gelen donanım veya , en abartılısından da alsak , tavsiye edilen upgrade üzerinden hareket ediyoruz.Ancak ben scale uçuşla ilgiliyim , hazır yapılmış scale kitler var ama , parasını tahmin etmek zor değil.Örneğin benim scale ec135 , 4 pal rotor takmam gerekiyor ki , orjinal heli görüntüsünü tamamlayabileyim.Scale modellerde en büyük sıkıntı , ısıdır.Isı da batarya dahil tüm ekipmanın düşmanı.Isıya ne sebep olur , rotordaki yük , motorun gücü , kullandığın ekipmanın yeterliliği gibi faktörler girer devreye.
4 palli rotor taktığım zaman , kafa devrini ayarlamam gerekecek , ne çok hızlı olmalı , ne çok düşük olmalı , burada değişik pinyonlarla deneme yapmam gerek , hatta değişik motorlar denemem gerek , bazı scale pilotları kafa devri , kuyruk ataleti ve soğuk bir ekipman dengesini kurabilmek için , ana dişlinin bile diş sayılarında oynamalara gidiyorlar.
Bu işler deneme yanılmayla oluyor , ama ezbere değil , log tutuyorlar , yaptıkları değişikliklerin neleri etkilediğini inceliyorlar , kısaca , yine Türker'in dediği gibi ayar işi koca bir dünya :D . Ben kendi amacımda bu aletin elzem olduğunu düşünüyorum , 4S pille 10-12 dakika sorunsuz(450 size scale uçuş için) ve sistemi hiç ısıtmadan scale uçuş yapabilen pilotlar var , onların videolarını izler ve konularına bakarım , ve bu aleti sık sık kullandıklarını gördüm. Amaç doğrultusunda gerekli ve faydalı bir alet.
Alışveriş kaşıntısı tutunca , olur olmaz herşeyi almak istiyoruz , bu da çantanın bir kenarında dursa fena olmaz.Kesinlikle gereksiz bir alet diyemeyiz en azından.
 
Western Robotics ChinookG2E Optic Takometre

Ben de hiçbirisi ile uğraşmamak için zamanında hitec Aurora 9 almıştım.
Sensör kiti aldım hem sıcaklık hem devir gps takarsan daha fazla bilgi ne ararsan hepsini ekrandan görüyorum.



Heliler için optik ,uçaklar için manyetik sensör mevcut.
 
Western Robotics ChinookG2E Optic Takometre

Mehmet Beyin dediği gibi grup olarak alınabilir. Jeneratör gibi. Ben tamamen gereksiz demiyorum. Ama şu an ben kendim için çok elzem görmüyorum.
benim hobiye başlamam ile ciddi borçların altına girmem aynı döneme denk geldi. Benim hayalim bir kaç yıl sonra borçlarım da biterse ve çocuklarım biraz daha büyüdüğünde ek kazançlarımın çoğunu hobiye yatırmak. O zaman bu işi hakkıyla yapabilirim. her şeyi ince ayrıntısına kadar irdeler ve kafa turuna da kafamı yorarım.