Yeni bir "sorunlu" vakası

isasari

Çalışkan Uye
Katılım
22 Şub 2014
Mesajlar
335
Tepkime puanı
307
Yaş
40
Web sitesi
www.isa-sari.com
Atatürk Havaalanı civarlarında yeni bir sorumsuz-sorunlu "drone" kullanıcısı vakası yaşanmış. Haber şurada:

Kapak olarak da GoPro'lu Phantom 1'i eklemişler. Zor günler bizi bekliyor gibi...
 
[Foto]: 09.05.2015 - Ankara // Bizim Ekipten Eskişehir Provası :laugh:

+9 Türk'ün Multikopterle imtihani şeklinde büyüyüp gidiyor bu sorumsuz olaylar.Sonunda bir yaptirim gelsin artık kurunun yanında yaşlarda yansın.B.ku çıktı zaten bu ulkede multikopter sektorunun.Dji ürünlerinden nefret eder oldum.
 
Yeni bir "sorunlu" vakası

Herkes alıyor dji alanların içinde de çıkıyor böyle sorumsuzlar...
 
Yeni bir "sorunlu" vakası

Bu mdellerin oyuncak olmadığını anlasınlar abi en büyük ceza yaptırımı gelsin böyle şehir içince uçan kişiler için bu şekilde uçuş yapanlar modellerin bırakın uçaklara insanlara bile ne kadar zarar verebileceğinin farkında değil
 
Yeni bir "sorunlu" vakası

biz bu kadar emek para harcayıp kafa patlatırken böyle sorumsuz ...ler yüzünden yasak yersek o phantomun kollarını dik tutup neyse... :mad:
 
Yeni bir "sorunlu" vakası

Bu konu hakkında sivil havacılık genel müdürlüğünün 30.13.2013'te yayınlamış olduğu bir talimatname var.



IHA-Dron-FPV kısımları ile çok ilgilenmiyorum. Ancak mevcut yasa, "aerobasi" uçuşu yapan kişileri kapsamıyor, ve değişiklik olursa da kapsamaz diye tahmin ediyorum.

Şöyle alıntılayım:
Madde 2; Model uçaklar ve kapalı mekânlarda kullanılmak üzere üretilmiş uçabilen oyuncak veya araçlar bu talimatın kapsamı dışındadır.
Azami kalkış kütlesi 4 kg’dan ve azami hızı da saatte 50 km’den daha az olan ve azami irtifası yer yüzeyinden 100 metreyi geçmeyen İHA’lar bu talimatın kapsamı dışındadır.

Madde 4, tanım; Model uçak: Açık alanda kullanılabilen, azami kalkış kütlesi 20 kilogramı geçmeyen, otonom uçuş kabiliyeti olmayan, kullanıcının görüş sahası içinde uçurulan ve sadece spor ve eğlence amacıyla kullanılan insansız hava araçlarını

Şimdi durum buraya kadar net değil. Flybarless sistemlerde rescue / autolevel mekanizaları otonom uçuş kabiliyeti kazandırıyor mu? 700 heli'lerin kütlesi 4 kg'dan yüksek değil mi?

Bakalım talimatname ile düzenlemeye alınan IHA'da belirleyici nedir?

İHA sistemi: En az bir İHA, komuta, kontrol ve işletilmesi için gerek duyulan yer sistemleri ve hava-yer haberleşmesini sağlayan tümleşik sistemleri ile kalkış ve iniş sisteminden oluşan bütünü

Kontrol istasyonu: İHA’yı uzaktan kumanda ederek kullanmak veya otonom görevleri takip etmek, operasyonları süresince ve görüş alanı dışında iken, yer ve durumunu izlemek için kullanılan, yerde veya bir platformda bulunan cihaz veya sistemi,

Kişisel görüşüm:
Kullandığınız rc'de görüş alanı dışında modelinizin yer ve durumunu izlemenizi sağlayan düzenek var ise (her türlü gerçek zamanlı görüntü transferi, telemetri), veya "return to home", barometrik sensör vb. var ise (otonom sistem), uçuşa hazır (bataryalı) ağırlık da 4 kg'ı geçiyorsa, o zaman yukarıdaki talimatnameyi dikkatli okuyun derim.
 
Yeni bir "sorunlu" vakası

İlker Sönmez' Alıntı:
4 kiloyu neye göre belirlediler ben onu merak ediyorum.

Bizim ameliyatların performans puanlarını belirleyen tkhk'dan yardım almış olabilirler.

Şöyle de olmuş olabilir:
A: Buraya ne yazalım?
B: 4 yazalım, çok mu?
C: Yukarı 20 yazdık, ikinin solundaaaki sıfırı at, kendiyle çarp, kaldı mı dört?

Yada multide en çok quad var, onda da 4 pervane var?
5 olmasın.
:)

Şaka bir yana, talimatname gerçekten güzel ve detaylı yazılmış, gerçekten bu işten anlayan insanlara konsülte edildiği anlaşılıyor. Tabii daha da detaylandırılabilir. Muhtemelen 1 kez daha hava alanı sahası işgal edilirse yenilenir / güncellenir.
 
Yeni bir "sorunlu" vakası

Recep Şurgun' Alıntı:
Bu mdellerin oyuncak olmadığını anlasınlar abi en büyük ceza yaptırımı gelsin böyle şehir içince uçan kişiler için bu şekilde uçuş yapanlar modellerin bırakın uçaklara insanlara bile ne kadar zarar verebileceğinin farkında değil

Kanka multinin neresi oyuncak değil gelişmiş oyuncak işte. Oyuncak olduğu için herkes oynayınca tehlikeli oyuncak haline geliyor.