Yeni ışıklandırma uygulaması

Sumer Yamaner

Moderator
Katılım
17 Eyl 2013
Mesajlar
8,760
Tepkime puanı
23,144
Yaş
61
Konum
İstanbul
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
Eğeydir DIY bölümünü ihmal ettim. Tufan arkadaşım yakın zamanda bir Fieseler Storch topladı. Harika bir uçak. Ama güzel bir ışıklandırma gerekiyordu. Sonunda uygun bir çözüm üretebildim.
10 mm iri LED'ler aldım önce. Ama ışıkları o kadar cılızdı ki gece karanlığında bile doğru dürüst görünmeyeceklerdi. Bir arkadaşımız PowerLED'ler için mercek önerdi. Ben o mercekleri temin edene kadar farklı bir çözüme yöneldim.
Yakın zamanda toparladığım uyduruk 2 eksen freze masada duruyordu. Ben de iri LED'lerin içini freze ile oydum. Tam bir PowerLED girecek şekilde yuva açtım. PowerLED'leri bu LED gövdelerine yapıştırdım. Açıkçası ışık etkisi hazır mercekten daha iyi oldu bile diyebilirim.
Uçakta kanat uçlarında yeşil ve kırmızı navigasyon lambaları, kanatların önlerinde beyaz projektör (landing / search light) ve tepede de bir kırmızı beacon var.
Üç konumlu bir switch ile * tümü OFF / * NAV ve beacon ON / * tümü ON şeklinde üç modda çalışıyor.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Özlemişiz hakikaten, eskiden sipariş listesi olur barcode'lu ürünler dağıtıma çıkardı. :laugh:

Şimdi bir sürü arkadaşta espri falan yapıyorum zannedecek eminim. :lollol:
 
Eline sağlık Sümer abi çok güzel olmuş.Arduino kartı satın aldım başlangıç seviyesinde 1-2 proje yaptım fakat vakit ayırmadığımdan ilerletemedim.Sizin projelerinizi görünce daha da hevesleniyorum.Yeni projelerinizi merakla bekliyorum abi. :)
 
Süpersin Sümer abi , şunun 450 model için olanını smd ledli yapsak , hemen benim 450 lere monte etsek nasıl olur.:D:thumbup:
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
Elimden geleni yaparım abi , lehim işi filansa sorun değil , sen olur mu olmaz mı tamam de tasarlayalım :)
 
Elimden geleni yaparım abi , lehim işi filansa sorun değil , sen olur mu olmaz mı tamam de tasarlayalım :)

Olmayacak bir şey yok ki. Bana ne lazım olacağını ve azami boyutları söyleyeceksin. Örneğin bir tane şu renk LED, şöyle yanacak, iki tane şu renk LED böyle yanacak vs gibi.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Ülgenalp
Neden ki? Tümü aslında kitten çıkan şeyler... Navigasyon ışıkları da mı olmasın uçakta???

Kitler zaten en baş scale katilleri :)

Kitten çıkması otomatikman scale mi yapıyor o ışıkları?

Nereye takacaksınız onca lambayı merak ettim açıkçası :evil:
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Ülgenalp
Yahu adamlar kanat altlarına landing / search light için podlar yapmış. Kanat uçlarında da uçaklarda genellikle bulunan (!) navigasyon lambaları var. Modelin sahibi de bunları çalışır halde görmek istiyor. Kit üreticisi podlara uygun reflektörlü 6V halojen apmuller vermiş. Uygun soketlerle. Ama ampuller yanık. Navigasyon lambaları ise 10 mm ama zayıf ışıklı LED. Benim yaptığım öncelikle model sahibinin isteğine göre bu dört ışığı çalışır hale getirmekti. Kendimden de bir beacon ekledim çünkü beaconsuz uçak olmaz.
Şimdi...
Bütün bunların arasında herhangi bir "scale" amacı ve hedefi yazılı mı??? :p
Artı...
Slatları olmayan bir Fieseler Storch'u ne yapsan scale yapamazsın ki! :p
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Ülgenalp
Hah kendi ağzınla söyledin işte :) bu ışıklarla uğraşana kadar slat ekleseydiniz modele :evil:

Işık konusuna gelirsek, yaklaşık 2500 saatten fazla Stork uçuşum var, hiçbirisinde beacon görmedim. Ha arkada üstteki mg-15 namlusundan çıkan ışığı beacon sanıyorsan onu bilemem :lollol::lollol::lollol:

O beacon yerine rudderin arkasına bir beyaz ışık taksan o zaman elini öperdim :) zira beaconsuz uçak bal gibi olur (2. Dunya savaşı döneminden konuşuyoruz) ama kanatlarında seyrüsefer lambası olup da rudderında olmayan olmaz :coolxf:

İniş/arama ışığına gelirsek, orjinalde sadece sol kanat altında vardır ama arada sırada basit saha modifikasyonlarıyla diğer tarafa da takıldığı biliniyor, o yüzden bu konuda çok zorlamıycam :) zaten kuyruk beyaz lampasını beacona çevirerek bu mevzuyu önemsiz hale getirdin sen kendin :evil::evil::evil::lollol::lollol::lollol::saygilar::saygilar::saygilar: