Yerli Üretim RC Helikopter

Doğuş Arısoy

Tecrübeli Uye
Katılım
6 Kas 2015
Mesajlar
1,178
Tepkime puanı
610
Konum
İzmir
İlgi Alanı
Heli
Öncelikle herkese merhaba, aklımda bir fikir var belki biraz kaçık olabilir ama başlamak bitirmenin yarısıdır diye düşünüyorum. Aramızda gerçekten yetenekli kendi alanlarında profesyonel insanlar mevcut. Güçlerimizi birleştirebilirsek belki yerli bir RC Helikopter imal edebilir miyiz diye düşünüyorum. Aslında üretmek değil de ilk başlarda klonlamak daha doğru olabilir. Örnek alabileceğimiz bir modeli adım adım ilerletmek gibi.

Mesela burada bana göre seçmemiz gereken bir yol var üretime nereden başlayacağız. Sonuçta burada bir genelleme bulmak lazım. Her kırımda bize masraf olarak çıkan nedir? Veya bu kiti alırken en pahalı olan nedir? Bence burada kırımlarda karşımıza çıkabilecek meseleleri irdelemek daha doğru olacaktır. Birde kar - zarar dengesini de kurmak lazım. Ama şayet bu tarz riskler alınmazsa gelecekte de model konusunda dışarıya bakan biri olacağız. Tabi bir atölye oluşturalım değil amaç. Bir canopy tamirine özendirelim insanları. Ufakta olsa çizim bilgisine sahip bir insan kendi karbon frame konusunda çizimini yapsın. Su jeti ile kestirip kullanabileceğimiz bir karbon plaka bulalım. Kısaca bu hobiyi ülkemiz için sürdürebilir bir şekle sokmak benim niyetim. Siz değerli büyüklerimden de bu konuda destek istiyorum.

Kendimize bir yol çizelim, bu işin malzeme temini konusunda ar-ge çalışmalarımızı yapalım, kırım maliyetlerimizi düşürme yoluna giderek aslında kendi model inşaamız için temel bilgileri öğrenelim. Bu işin sonu olur mu bilmiyorum ama ben bir şeyler olabileceğini düşünmekteyim.
 
Yerli Üretim RC Helikopter

Olmayacak şey değil aslında. Almanya yıllardır bu işi butik heli şeklinde yapıyor. Bakınca onların da yaptığı şey bu düşüncenden çok da farklı degil.

Ama nasıl yapacağız iste sıkıntı burada başlıyor... Daha geçenlerde bir arkadaş ile bu konuyu konuştuk. Gerçi bizim amacimiz farklıydı ama :)

Şayet amaç Kırım masraflarını azaltmak ise, yurtdışında hazır almak her daim daha ucuz olacaktır. Kaldı ki kurtarma sistemleri gelince artık Kırım oranları da oldukça düştü.

Her şey imkan meselesi. Ülkenin ve bizim imkanlarınız malum.... deyip şimdilik sözü başka arkadaşlara bırakayım.

Özetle yaparız hem de kralını da istesi var....


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Yerli Üretim RC Helikopter

Benimde son zamanlarda kafamı kurcalayan konulardan biri bu. Aslında çok zor olmasa gerek diye düşünüyorum. Tedarikçileri ayarlayıp ufak bir montaj fabrikası 10 numara iş görür. Tabi bu işin en kolay kısmı. Asıl önemli kısım bence pazarlama. Kime ne kadar satılacak ? (Export Domestic) Gelir gider oranı ne olacak ? Özet olarak kurtarır mı kurtarmaz mı ? Bu kısım epey düşündürücü :)


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Yerli Üretim RC Helikopter

Güzel bir başlık , daha önce de kendi aramızda tartıştığımız bir sohbet konusu... :)
Artık dışarıya bağımlılık öyle bir durum oldu ki , adama hayal bile kurdurmuyor...Doğuş , tamamen yerli bir multicopter yapalım desen , belki daha fazla katılan ve yapalım diyen kişi çıkar ama rc helikopter dersen işte orada insan bir durup düşünüyor...Mekanik ve elektroniğin , fizik kurallarının hat safhada kullanıldığı ve limitlerinin zorlandığı başka bir komplike alet var mıdır bilmiyorum ama , helikopter işte o kadar karmaşık bir alet....Karşıdan bakılınca basit görünen , ama işin içine girildiğinde davulun sesinin o kadar da hoş gelmediği misal bir alet...
Ülkemizde bu işi yapmak mümkün iken , yapılmamasının temel nedeni , atılan taşın ürkütülen kurbağaya değmeyecek kadar ağır ve büyük bir taş olmasından kaynaklanıyor.Yapılacak arge ve diğer maliyetlerin sonunda , dışarıya açılmazsa , daha doğrusu pazar bulunamazsa , tamamen ölü bir yatırım ve boşa sarfedilmiş emek olacağı kaçınılmaz...
Derseniz ki , yapılmaz mı , elbette yapılabilir , 10-15 belki daha da fazla helikopter alınabilecek parayı bir heli için harcamayı göze alırsak , sırf nefsi tatmin amaçlı ,bak biz de yapabiliyor muşuz demek için , yüzde yüz değil de , yüzde elli gibi yerli üretim rc helikopterimiz olacaktır...
Bu kadar mı karamsarsın diyenlere , gerçekçiyim diyerek yanıt veriyorum.Daha önceki işimde makina imalatı vs. işler yaparken , bir üreticinin çektiği sıkıntıları gördükten ve de işsiz kaldıktan sonra , üretimle alakalı tüm sorulara , pembe renkli değil de gri renkli cevaplar vermek zorunda kalıyorum.
Maliyeti düşürmek için kalıp yapmak gerekir,(plastik parçalar ve dişliler için) ilk kalıplar çok pahalı olacağı için , mümkün olan en kısa sürede en fazla parçayı çıkararak , maliyeti aşağılara çekmek mümkün olacaktır.CNC parçalar ayrı bir muamma tabii ki , HK'dan 20 dolara aldığımız DFC kafayı , acaba burada hangi sanayi ya da hangi usta o paraya çıkarır , hadi malzemesi de bizden olsun , bilebilene aşkolsun...Elektroniğe girmiyorum bile , o yüzden yapılacak model yüzde yüz değil yüzde elli yerli üretim olabilir dedim...
Fakat yine de ümit etmek gerekir ,mücadele etmek gerekir, belki bir yapan çıkar , yapanı da bunca zorlu koşullar altında bu işi başardığı için ,sadece takdir edebiliriz, haliyle fiyatlar yüksek olacağı için yine gider dışarıdan model alırız :D
 
Yerli Üretim RC Helikopter

İnsanların çoğu yerli deyince, her yerde dalga geçilen dandik, vasıfsız ürünleri hatırlıyor. Yerli olupta Dünya standartlarında üreten yok mu, bir sürü. Lakin akıllarda kötü imaj yer etmiş. Yeni firmaların tanıtım, bayilik, markalaşma sürecinden önce bu yargıyı yıkması gerek bence. Neler neler yapılıyor bu topraklarda, bu neden olmasın ?
 
Yerli Üretim RC Helikopter

Ben emekli ikramiyem ile kendime kadar, "dünyada tek olacak" bir heli yapmayı düşünüyorum :D
 
Yerli Üretim RC Helikopter

Her ne kadar heli cahili bir insan olsamda ilk olarak güzel bi frame tasarlamak ve satışını yapmak ve yavaş yavaş buyumek yerli servo motor vb gibi uretimleri sirasiyla geliştikçe yapmak bana daha mantikli geliyor eğer frame uretecek yer yada imkan bulunamazsa frame tasarimini seri numarasi ve antifake kodu ile online frame tasarim ve lisans satişi yapilabilir bu sayede yurt dişindaki firmalar her frame sattiğinda tasarlayan firmayada surekli para akişi olur tabi bunu yapmak için önce o frame için uluslar arasi teklif hakki almak lazim, anlamadiysaniz kusura bakmayin biraz karişik yazmiş olabilirim :eek:f:
 
Yerli Üretim RC Helikopter

Bence yapılabilir ama yapılamaz. :laugh:
 
Yerli Üretim RC Helikopter

Ülkemiz şartlarından Helikopteri komple üretemeyiz, belki ama Lynx tarzı olabilir Örneğin Ülkemizde Sadece carbon fiber pal üretimi yapsak sağlayacağı katkıyı düşünemiyorum, yaklaşık olarak olarak 2 yıldır bu hobiyi yapıyorum ve altı takım pal aldım ve CNC de işlenmiş bir parça aldım.

- Rulman bunların numaraları var ve standartları var rulmanları direk üreticiden alıp satılsa ülkemizde çok getirisi olur çok değişen bir parça.

- Kuyruk Boom Alüminyum boru Dikkatli delinmiş bir kaç delikle iş tamam.

- Diğer bir diğer konuda Piller, biraz araştırma yaptım ülkemizde Lipo üreten fabrika yok ama kuru akü üretimi yapılıyor. Tunelsan ve Birikimpilleri adında iki firma özel üretim piller yapabileceğinden bahsetmiş ama lipo ya hiç girmemiş, Lipo piller kullanım açısından çok özel piller ve üretimi zahmetli olan piller günümüzde Rc araçların artmasıyla tüketimi hayli fazla olan pillerin üretiminin yapılması konusunda ikna edilip atölyesi kurdurulabilir.

- Sonra plastik enjeksiyon firmalarıyla anlaşıp Kalıplar hazırlanıp Kuyruk palleri, Uçak probları, Quad probları, yapılabilir yurt dışına maliyetine versen (rekabetten Dolayı) içeride kargo ve ötv den dolayı ucuza bile gelir eminimki bütün Rc mağazalarıda satar.

fikirler Çoktur ama asıl iş bu işlerin başına geçip organize edip kendine iş edinecek ilk zamanlar çıkar gütmeyecek kişiyi bulmakta sonra zengin olması içten bile değil.
 
Yerli Üretim RC Helikopter

Aslında hiçbir şey imkansız değildir. Bir Türk markası olan ve İstanbul'da olan MCD racing ( ) dünyada ilk 1/5 benzinli 4x4 monster-truck'ını üretti ve aşırı derecede tutuldu bu modeller. 1/5 katagorisine adeta bir dalış yaptı MCD ve başarılı oldu modeller yok sattı. Tabi satışları daha çok yurt dışı odaklı, dolayısıyla fiyatlar Türkiye'ye göre yüksek ama yurt dışındaki biri için alınır düzeyde. Hiçbir şey yapılamaz değildir. Elin Çinlisi yapıyor da biz mi yapamayacağız? Niye bir marka daha çıkmasın ki Türkiye'den, yapan yapıyor.
 
Yerli Üretim RC Helikopter

Hadi İnşallah. :thumbup:
Neden olmasın? Sağlam parası olan bir girişimciye bakar mesele. :coolxf:
 
Yerli Üretim RC Helikopter

Bu konuda sabaha kadar yazabilirim :) oncelikle yerli nedir, neye yerli denirden baslayarak...

Ulkemizde asil sorun bu ulkede uretim yapmanin neredeyse cezalandirilmasidir. Vergiler, kafaya gore degisen yonetmelikler ve dahasi. Fikir uretimi, tasarim vesair isler yapmak desteklenmez, hos gorulmez.

Yerli urun taniminda fena bir anlam kaymasi yasaniyor. Diger bir cok kavramda oldugu gibi. Aslinda pek yazmayi dusunmuyordum, ama asagidaki habere denk gelince, iste dedim, ulkemizin "yerli" anlayisina muhtesem bir ornek. Buyrun:

http://www.cumhuriyet.com.tr/m/haber/teknoloji/661817/Bir_Turkiye_hikayesi___10_yil_calistik_Google_a_yerli_rakip_yaptik__dediler__altindan_bakin_ne_cikti.html
 
Yerli Üretim RC Helikopter

Berke Kar' Alıntı:
Aslında hiçbir şey imkansız değildir. Bir Türk markası olan ve İstanbul'da olan MCD racing ( ) dünyada ilk 1/5 benzinli 4x4 monster-truck'ını üretti ve aşırı derecede tutuldu bu modeller. 1/5 katagorisine adeta bir dalış yaptı MCD ve başarılı oldu modeller yok sattı. Tabi satışları daha çok yurt dışı odaklı, dolayısıyla fiyatlar Türkiye'ye göre yüksek ama yurt dışındaki biri için alınır düzeyde. Hiçbir şey yapılamaz değildir. Elin Çinlisi yapıyor da biz mi yapamayacağız? Niye bir marka daha çıkmasın ki Türkiye'den, yapan yapıyor.
Bundan haberim yoktu ama gerçekten gururlandım, çok güzel işler yapıyorlar. :saygilar: :saygilar: :thumbup: :thumbup:
 
Yerli Üretim RC Helikopter

Mustafa Çoban.' Alıntı:
Bundan haberim yoktu ama gerçekten gururlandım, çok güzel işler yapıyorlar. :saygilar: :saygilar: :thumbup: :thumbup:
Aynen :bravo: Bu vesile ile bunu da öğrenmiş olduk ve ne yalan söyleyeyim gurur duydum :halay:


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Komple helikopter olmasa da, kırımlarda en çok kayıp yaşadığımız helikopter pallerini üretebilsek çok çok iyi olabilirdi...

Neden pal dedim, çünkü her helikopterin ortak kullandığı şey paller :D Pil de olabilir ama o konu uzak kalıyor nedense :rolleyes:

700 sınıfı helikopter ortalama pal fiyatı bugunki kur ile yaklaşık 300-400 TL'ye denk geliyor... :islik: