Yüksek Güçlü Server Güç Kaynağı (PSU) Kullanımı / HP DPS-600PB

Emre Kaman

Moderator
Katılım
21 Kas 2013
Mesajlar
6,273
Tepkime puanı
12,103
Yaş
42
Konum
İzmir
İlgi Alanı
Heli
Arkadaşlar konunun başında belirteyim, ben aşağıda anlatacağım işlemleri yaparken ne yazık ki fotoğraf çekmedim. Fotoğrafları yaparken kullandığım kaynaklardan aşıracağım. :)

Yüksek güç isteyen şarj cihazlarında kullanılabilecek daha uygun fiyatlı bir alternatif server güç kaynaklarıdır. Uygun fiyatlı derken, bunlar aslında pahalı ve çok kaliteli ürünlerdir. Ancak hassas ve önemli makineler olan server'larda kullanıldıkları için, belirli bir süre sonunda değiştirilirler ve yerlerine yenileri takılır. Çıkarılan güç kaynakları ise piyasada (ebay, amazon) oldukça düşük fiyatlara satılır. Yani aslında konumuzun asıl başlığı "Çıkma server güç kaynakları" gibi düşünülebilir :)

Bu güç kaynaklarının fiyat dışındaki bir başka artısı ise, sıcak ve havasız server ortamında yıllarca kesintisiz ve hatasız çalışmak üzere üretilmiş olmalarıdır. En büyük dez avantajları ise, sıcak ve havasız server ortamında yıllarca kesintisiz çalışmış olmalarıdır. :) Çıkma alacağınız güç kaynağının ömrünün ortalarında mı, sonunda mı olduğunu bilemezsiniz.

Öncelikle konunun buradan sonrasında anlatacaklarımla ilgili çok önemli ve gerçekten çok önemli uyarılarım var. Mutlaka okuyun, işin ucunda hayatınız olabilir.

- Bu konuda anlatılan modifikasyonların uygulanması tamamen kişiye bağlıdır, hayati ve maddi risk söz konusudur, hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmiyorum.
- Anlatılan modifikasyonları eğer konu hakkında yeterince bilgi ve beceriniz yoksa uygulamayın.
- 220v ile oynamak tehlikelidir, şakaya gelmez, ölümcül risk taşır.
- Söz konusu güç kaynakları oldukça güçlüdür. DC çıkışı 50-60 Amper akım verebilmektedir. Gerilim 12v olsa bile bu derece yüksek akım ölümcül olabilir.
- Bu güç kaynakları RC şarj ekipmanı olarak tasarlanmamıştır. Yapacağımız modifikasyonlarla cihazların kullanım amacının dışına çıkıyor olduğumuzu, ne yaptığımızı bilmeden yapıyorsak bir sorun çıkabileceğini aklınızdan çıkarmayalım.

Neden HP DPS-600PB?

Ben şimdiye kadar HP DPS-600PB güç kaynakları ile biri kendime, biri Mevlüt abiye olmak üzere iki takım yaptım. Yaklaşık 4-5 aydır sorunsuzca kullanıyoruz. Piyasada HP, DELL, IBM ve ACER başta olmak üzere çeşit çeşit marka ve model bulabilirsiniz. Hepsinde işin mantığı aynı olsa bile, modifikasyonda kullanılan yöntem farklı olabilir, yada bazı modeller RC şarj aracı olarak kullanılamayabilir. Bir PSU almadan önce mutlaka hakkında araştırma yapmalısınız. HP DPS-600PB güç kaynaklarından iki tanesini ebay'den kargo dahil 100$ altında bir rakama temin edebilirsiniz.

Benim bu modeli tercih etme sebeplerime gelirsek;

- RC camiasında (yabancı) oldukça yaygın kullanılması ve hakkında bolca bilgi bulunması
- Ebay'de rahatça bulunabilmesi
- 575W gücü (etiket değeri 575W ama 600w'a kadar hiç sorun çıkarmıyor)
- Benzer güçteki modellere göre daha küçük oluşu
- Seri/paralel bağlantının oldukça rahat yapılabilmesi

Neden iki?

Neden iki tane diyebilirsiniz. Bu tarz güç kaynakları 12v civarında (max 13.5v civarı) gerilim verirler. 300W tan 900-1000w a kadar modelleri bulunabilir. Eğer 24v ve üzeri şarj aleti kullanıyorsak iki tanesini seri bağlayarak, 48v destekli bir cihazımız varsa 4 tanesini seri bağlayarak kullanabiliriz. 2 seri 2 paralel de kullanabiliriz. Benim örneğimde, 575W iki güç kaynağı ile 1150w güç elde edebiliyorum (hatta 1200w) ve PL8 için gayet yeterli. Önemli olan, güç, fiyat ve boyut olarak işimize en iyi yarayacak olan güç kaynağı kombinasyonunu bulabilmektir. Eğer 12v bize yetiyorsa, tek bir güç kaynağını basit bir modifikasyon ile rahatça kullanabiliyoruz. Seri ve paralel bağlantıda ise iş biraz daha karışıyor, özellikle seri.

Kısaca seri ve paralel bağlantı nedir?

Pillerdeki bağlantı ile aynı şeydir. Bir + uç diğerinin - ucuna gidiyorsa seri bağlantı, + uç +'ya, - uç -'ye gidiyorsa paralel bağlantıdır. Seri bağlantıda amper aynı kalırken, voltaj toplanır, paralel bağlantıda voltaj değişmezken amper toplanır. Güç kaynaklarında pillerden ayrı olarak bir de topraklama ile ilgilenmemiz gereklidir, bir sonraki adımımız da bu.

Topraklama'nın iptal edilmesi

Arkadaşlar bu kısım seri bağlantı yapacaksak gereklidir, tek bir güç kaynağı kullanacaksak, yada paralel bağlantı yapacaksak bu kısmı atlayabilirsiniz.

Şimdi öncelikle güç kaynaklarımızın AC ve DC ksımlarını birbirinden ayrı olarak düşüneceğiz. Bu tarz güç kaynaklarının genellikle hem AC girişleri, hem de DC çıkışları topraklıdır. Ancak seri bağlantıda bu bizim işimize gelmiyor, çünkü seri bağlantı yaptığımızda toprak hattına kısa devre yaptırmış oluyoruz ve sigorta atıyor :)

İki seçeneğimiz var. Güç kaynaklarının birinde ya AC tarafının yada DC tarafının toprağını iptal edeceğiz. Ben DC tarafının topraklamasını iptal etmeyi daha uygun buluyorum. Bu sayede en azından güç kaynağının kasasına rahatça temas edebilirim ve iki güç kaynağının birbirine temas etmesinde bir sakınca olmaz. AC tarafının topraklamasını iptal etmeyi tehlikeli bulduğum için o kısmı anlatmıyorum, isteyen daha detaylı bilgiyi rahatlıkla bulabilir.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi öncelikle 1 numaralı okla gösterilen iki teli keserek ayırıyoruz. Daha sonra üst taraftaki vidayı söküyoruz ve o kısmın güç kaynağının metal kutusu ile olan her türlü ilişkisini kesiyoruz. Ben burada araya plastik pul attım ve metal vida yerine plastik vida kullandım. Son olarak güç kaynağının - çıkışı ile metal kasası arasında multimetre ile kısa devre kontrolü yapıyoruz ve olmadığından emin oluyoruz. 10 kere 15 kere kontrol ediyoruz, multimetre biplememeli, yoksa fişe taktığımız anda sigorta atacaktır.

Güç kaynağını çalıştırmak

Eğer daha önce bir PC güç kaynağını harici olarak çalıştırmışsanız bu kısım tanıdık gelecektir. Bazı pinleri birbirleriyle kısa devre yaparak güç kaynağımızı çalıştıracağız, hatta kontrol edeceğiz.

Güç kaynağımızın pinout şeması şu şekilde:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu noktada da farklı yollar izlenebilir. İsterseniz güç kaynağının arkasındaki pinleri servo soketleri yardımıyla yada lehimleyerek kısa devre yapabilirsiniz ve ana çıkışlara kablo lehimleyerek kullanabilirsiniz. Yada o soketleri bulunduran siyah parçayı komple çıkararak işinizi içeride görebilirsiniz. Ben bu ikinci yöntemi tercih ettim.

Eğer ikinci yöntemi uygulamak isterseniz, üzerinde pinler ve ana çıkışlar olan siyah parçayı tamamen çıkarıyorsunuz. Çıkarırken bir soketle bu siyah parçaya bağlanmış olan bir yassı kablo göreceksiniz. Ben bu soketi de keserek aşağıdaki tabloya göre kısa devreleri yaptım, boş bırakacaklarımı ise yalıttım. Ana çıkışları içerde açıkça görebilirsiniz. 10awg kablolar ve uygun terminal uçları ile dışarı çıkabilirsiniz.

Her iki yöntem için de aşağıdaki tablodan hangi pinin yada yassı kabloda hangi kablonun ne işe yaradığını görebilirsiniz.

Yassı KabloPin Açıklama
18GND (-)
28GND (-)
34Fan hızı (min için GND ile bağlayın)
410PsOn, güç kaynağını açmak için PsKill ve GND ile bağlayın
56PsKill, güç kaynağını açmak için PsOn ve GND ile bağlayın
67+S (positive sense)
712Power OK/Fault (OK = 3.8V, Fault = 0V)
89-S (negative sense)
911Current Share
108GND (-)
Mor1+5v
2+5v
3+5v
Mavi5-12v

Bu yukarıdaki tabloya göre, pin yöntemiyle gidecekseniz, 4-6-8-10 numaraları pinleri kısa devre yapmanız lazım.
Eğer kablo yöntemini seçerseniz, 1-2-3-4-5 numaralı kabloları (kırmızı çizgili kablo 1, devamı sırayla) güç kaynağının GND (-) çıkışına bağlamanız lazım.

Notlar:

1. Eğer 3 numaralı kablo (4.pin) GND(-) ile bağlanırsa güç kaynağının fan hızı minimuma düşer, ancak güç kaynağı ısındığında fan hızı otomatik olarak yükselir. Sessizlik açısından çok faydalı olan bir akıllı fan uygulaması bu güç kaynağında otomatik olarak var :)
2. +S ve -S uçlarını bir 10k bir potansiyometre ile bağlarsanız güç kaynağı çıkış voltajını kontrol edebilirsiniz. (12.7- 13.8v arasında) Eğer boş bırakırsanız güç kaynağınız 12.5v verecektir. Ben boş bıraktım. (13v ve üzeri çıkış özellikle yüksek amper çekilen durumlarda güç kaynağını zorlamakta ve korumaya sokmaktadır.)
3. Eğer birden fazla güç kaynağını paralel olarak kullanacaksanız, her bir güç kaynağının Current Share kablosunu birbirine bağlamanız gerekir. Bu sayede güç kaynakları yükü eşit olarak paylaşırlar.




Arkadaşlar konunun görsel olarak biraz zayıf kalmış olduğunun farkındayım, ancak başlarken belirttiğim gibi bu işlemleri yaparken fotoğraflamamıştım. Belki bir kez daha yapma şansım olursa, o zaman konuyu fotoğrafa boğacağımdan şüpheniz olmasın. :)

Konuyu kendi kullandığım güç kaynağı üzerinden örnek vererek anlatmaya çalıştım, ancak temelde mantık aynı, başka marka ve modellerle ilgili bilgiyi de internetten rahatlıkla bulabilirsiniz. Bir başka deyişle, eğer böyle bir işe niyetiniz varsa, hakkında bilgi bulabileceğiniz bir güç kaynağı almaya dikkat edin :) :saygilar:


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Yüksek Güçlü Server Güç Kaynağı (PSU) Kullanımı / HP DPS-600PB

Bizleri kırmayıp böyle faydalı bir konu hazırladığın ıcın tesekkur ederiz, ellerine emegine saglık :bravo:

Benim elimde de 2 tane benzer server güç kaynaklarından var ama usendigim ıcın aylardır öyle bekliyordu :lol: artık yapma vakti geldi galiba :D


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Abi ellerine sağlık güzel ve faydalı bir konu olmuş.
Elektrik işlerinden çekinsem de bilgi olarak öğrenmek lazım diye düşünüyorum :saygilar:
 
Herşeyi yaptım sıradan, en son priz bağlantısını yapıyordum kiii....

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



Efsane konular serisi devam ediyor, emeğine sağlık abi :saygilar:
 
Abi eline koluna sağlık çok güzel olmuş,
aslında çok önemli bir konu bu, şarj aletlerinin güçleri arttıkça power supply işi önem kazanıyor.

Çok teşekkürler :RCKolik:
 
çok güzel bir konu olmuş. bende bir ara bunlara merak salmıştım.. :lol: :lol: :RCKolik: :RCKolik:
 
Eline sağlık Emre, bu konularda kendimi becerikli görmüyorum ama okuyup öğrenmesi bile çok keyifliydi. :thumbup: :bravo:
 
Emre Kaman' Alıntı:
.. Arkadaşlar konunun görsel olarak biraz zayıf kalmış olduğunun farkındayım, ancak başlarken belirttiğim gibi bu işlemleri yaparken fotoğraflamamıştım. Belki bir kez daha yapma şansım olursa, o zaman konuyu fotoğrafa boğacağımdan şüpheniz olmasın. :)
Sen yeter ki iste Emre'm ;D Bakalım benim elimde yapılmayı bekleten PSU hangi markaymış :laugh: :D

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Yüksek Güçlü Server Güç Kaynağı (PSU) Kullanımı / HP DPS-600PB

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Sen yeter ki iste Emre'm ;D Bakalım benim elimde yapılmayı bekleten PSU hangi markaymış :laugh: :D

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Ahaha :rolleyes: :eek:

;D ;D :lollol: :lol: :lol:

Gönder gelsin abi :D
 
Yüksek Güçlü Server Güç Kaynağı (PSU) Kullanımı / HP DPS-600PB

Yeni arkadaslarimiz var... :D

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Yüksek Güçlü Server Güç Kaynağı (PSU) Kullanımı / HP DPS-600PB

Şov yapıcaz abi ;D
 
Yüksek Güçlü Server Güç Kaynağı (PSU) Kullanımı / HP DPS-600PB

Hey maşallah :bravo: :thumbup: