Zombi Cessna uçağım

Katılım
13 Ara 2022
Mesajlar
13
Tepkime puanı
26
Yaş
53
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Uçak
Merhabalar kolikler,

sayısız kez kırım ve kırımcık yaşayan 100 cm kanatlı Artech köpük Cessna uçağımı geçen haftalarda elektrik direğiyle buluşturdum, kanat kırıldı, burun üstü asfalta yapıştı. Kanat üç parça, motor sallanıyor, burun kaportası 153 parça. İlk tepki sağlam parçaları toplayıp kalanı torbaya doldurup çöpe atmak olsa da, yavaş yavaş toparlamaya karar verdim. Gözden çıkarılmış bir uçak olduğu için bazı denemeler yapmaya başladım. Zombi diye başlık açtım, yakın yerlerden defalarca kırılan kanatlardaki façaları görünce aklıma başka isim gelmedi.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Yapıştırmak için bu yapıştırıcıyı denedim. 5 dakika kadar elimle bastırıp bir gece kendi haline bıraktım, gayet sağlam oldu. Çabuk donmadığı için oynamaya imkan veriyor, macun kıvamında olduğu için ilk birleştirmeyi yapmak kolay oluyor, köpüğü eritmiyor, ayrıca esnek kalabiliyor. İnce bir kat kullandım, ağırlık yapabilir. Polisitiren köpük için uygun olabilir.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Gövdenin açılan yerleri için sprey yapıştırıcı denedim. İyi yapıştı, eritmedi, esnek kaldı, hemen donmadığı için oynamak mümkün ama sıradan bir yapıştırıcı, olsa da olur olmasa da.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Patex 60 sn yapıştırıcıyı tavsiye ederim. İnce kullanıldığında köpüğü eritmiyor, hemen donmadığı için oynamaya imkan veriyor. CA (siyano akrilat, yani Japon) yapıştırıcı olmasına rağmen esnek kaldığı söyleniyor. Parçaları kısa bir süre bastırdıktan sonra bırakıp tamirata devam edebiliyorsunuz. Yani yavaş donan esnek CA yapıştırıcı. Ancak diğer CA yapıştırıcılar gibi açıldıktan bir kaç ay sonra bozuluyor. Kaç tüp CA yapıştırıcıyı ya donduğu için, ya kapağını yapıştırdığı için, ya da bozulup bir türlü tutmadığı için attım. Bu arada yapışmış CA tüpünün kapağını açtıktan sonra kızgın bir iğne kullanarak ağzını açabilirsiniz. Dikkat edin tüp açılınca kendinizi yapıştırmayın. Ufak tefek tamiratlar için ufak boy CA tüpleri kulllanıyorum, donar bozulursa fire az oluyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Düşme sırasında motor ayakları paramparça oldu, motor yamuldu, yataklar eksenlerini kaybetti. Düzeltmeye çalıştım ama sonunda atıp yerine fırçasız motor taktım. Motoru iki derece sancak iki derece yere bakacak şekilde ayarladım. Motor 11.1 volt 3s pille çalışıyor. 9x4.7 pervane taktım. Tam yükte yaklaşık 7 Amper akım çekti. Elimdeki eski 30A ESC yi kullandım. Pil ise 1000 mAh 3s 25C. Pilin maksimum akımı ESC nin akımının altında kalıyor ama motor çok daha az akım çektiği için sorun olmayacağını düşünüyorum.

Motor eskisinden çok hafif olduğu için ağırlık merkezi kuyruğa kaydı. Tüm elektronikleri ve bataryayı buruna doğru sıkıştırdım, ağırlık merkezi eski yerine geldi.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Hazır denemeler yaparken buruna yeni kaporta (cowling) yaptım. Sanayide kaportacı çıraklarının tamir ettiği Peugeot J9 minibüs kapısı gibi oldu, çalışmaya devam edeceğim.

Bu arada kırımlarımın tamamını iniş sırasında yaşadığım için vericimdeki ayarları kurcalayarak flaperon kullanamaya başladım. Bugün ilk uçuşumu "Yusuf" ile birlikte yaptık. Motor eskisinden çok güçlü, %40 gazla rahatlıkla uçuyor. Trim sorunu, denge sorunu yaşamadım. Sadece sabah saatlerinde hava çok soğuktu ve parmaklarım uyuştuğu için iniş yapmaya kalktığımda üç kere pas geçmek zorunda kaldım. Sonunda gaz kesip yüksek yabani otların içine kontrollü daldım, en ufak bir hasar olmadı.

Bütün gün yüzümde anlamsız bir sırıtma vardı, tüm koliklere aynı duyguyu dilerim.

Hatalarım eksiklerim vardır, bildiklerimi paylaşmak, eksiklerimi de sizlerden duymak için konuyu açtım. Selamlar, saygılar...
 
Evet 3d pla ile bastım. Henüz 3d işinde acemiyim, parametrelerle oynayıp duruyorum. Çok eski Autocad eğitmeniyim ama lisans sorunu olmasın diye katı modelleme için Freecad işkencesiyle uğraşıyorum. Yakında Autodesk Fusion 360 ile modellemeye başlayacağım, o zaman daha çok ve daha iyi işler ortaya çıkartabilirim.
 
  • Sevdim
Tepkiler: Deniz Tanrıverdi