Ekranlı Servo Tester

Potansiyometre yerine rotary encoder denilen elemanı kullanmak için bu akşam bir süre denemeler yaptım. Oldukça başarılı. Rotary encoder nedir diyenler için kısaca yazayım, hani artık birçok araba radyosunda ya da elektronik alette sonsuz turlu ayar düğmeleri var ya. Hatta bir de butonları oluyor. Yani hem çeviriyor hem de tıklıyoruz. Haa şimdi aklıma geldi. Birçok kumandanın ekranının sağında da rotary encoder var. Umarım anlatabilmişimdir. İşte ufak tefek parazit yapan potansiyometre yerine rotary encoder kullanırsam o ekrandaki son hanenin titremesi de ortadan kalkacak. İşte rotary encoderi okumak ve servo sinyaline dönüştürmek için çalıştım bu akşam. Gayet iyi oldu ama şöyle bir sorun var. Servo çok yavaş hareket ediyor çünkü rotary encoder mikrosaniye mikrosaniye artırıp eksiltiyor sinyali. Dörder mikrosaniyelik adımlarla makul bir çalışmaya ulaşabildim. Öyle yaptım ki sağa sola istediğim gibi çevirirken butona tıklayınca servo yeniden merkez konuma geliyor.
Bir sonraki aşamada planım şu:
Bu konuda gördüğünüz servo testerin potansiyometresi yerine rotary encoder takacağım. Ekstradan buton ortadan kalkacak. Çalışma sırasında butona tıklayarak ekrana modlar gelecek ve aralarından seçim yapılacak. Bu modları da "Hızlı", "Hassas", "Merkez" ve "Sweep" olarak planladım. Hızlı modunda yukarıda anlattığım gibi dörder adımlık hareket söz konusu. Hassas modda ise birer adım ilerleyecek. Sweep modunda yine rotary encoder çevrilerek tarama hızı değiştirilecek.
Kısaca keyifli bir hafta var önümüzde...
 
Bu konuda gördüğünüz servo testerin potansiyometresi yerine rotary encoder takacağım. Ekstradan buton ortadan kalkacak. Çalışma sırasında butona tıklayarak ekrana modlar gelecek ve aralarından seçim yapılacak. Bu modları da "Hızlı", "Hassas", "Merkez" ve "Sweep" olarak planladım.
Daha ne olsun abi %p:bravo::thumbup:
 
Abi, uçuş arasında çay demleyip pilotlara servis yapan bir robot olsa fena olmazdı sanki? Bence ilk fırsatta çalışmalara başlayabilirsiniz abi. :lol: Şaka bir yana çalışmalarınızı hayranlıkla takip ediyorum, Tebrikler abi.:)
 
Bugün hastaneden biraz erken çıkıp Karaköy'e gittim. Eksik ıvır zıvırlar ve rotary encoder'ler aldım. Eve gelip hemen rotary encoder için iki plaket tasarlayıp bastım. Birisi minik bir servo tester. Rotary encoder üzerinde bir buton olduğundan söz etmiştim. İşte ona tıklayarak mod değiştirilen bir devre oldu. Normal çalışmada rotary encoder ile hassas ayar yapılıyor. Bir tıklama sonrası daha kaba ayar yapılıyor. Bir tıklama sonrası merkez konum. Sonraki tıklama sweep. Sonra tekrar merkez konum ve bir tıklama ile başa dönülüyor.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

İkinci plaket ise ekranlı servo tester'in rotary encoderli hali. Onu az önce lehimledim. Henüz kodu ile ilgilenemedim. Muhtemelen geç saatlerde onun da videosu gelir. :)
 
Bu akşam için son olarak encoder sisteminin ekranlı devreye adapte edilmesi işi vardı. Öncekilerden edinilen deneyimle bu proje tek seferde sorunsuz çalıştı. İnanamadım! :)

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Şimdi buna uygun bir kutu oluşturmam lazım...
 
Sümer abi senin emeğine paha biçilemez tabiki :) Merakımdan soruyorum maliyeti ne kadar bu yeni ürünün ? Ekranıydı diğer devrelerdi vs...