Burada temel sorun şu: Yalancı güvenlik hissi...
Sağlık sektöründeki "çekap", "bilmemne otunun ekstresi", "bilmemne drajesi", "bağışıklık güçlendiriciler", "detox", "ozon" vs vs gibi olayları düşünün. Tümü bilimsel temelden yoksun ticari uygulamalar. İnsana yalancı güvenlik hissi veriyorlar. Ancak işin insanî bir boyutu var: İnsanlar mucizeleri seviyorlar. Sen ne kadar anlatırsan anlat o gidip o bilmemne otunun tozunu kahvaltıda yiyor ve psikolojik olarak rahatlıyor. Sen anlattığınla kalıp kötü kişi oluyorsun. Ama farketmiyor çünkü benim de bildiğimi paylaşma yükümlülüğüm var. Bilimsel izahı ile, kanıtlarıyla. Bu konuya yazma nedenim de bu.
Elektrik besleme senaryolarını gözden geçirerek bu tür bir aletin hangi senaryoda gerçekten yardımcı olabileceğini de anlarsınız. Ama ben alıcıma yedek besleme yapacaksam elektriğin birkaç saniyede boşalacağı kesin bir kondansatörden (kapasitör demiyoruz Türkçe'de) gelmesi yerine bir LiPo'dan gelmesini tercih ederim.
Zaten 600 ya da daha büyük boyutta bir helikopteri ESC'nin BEC'ine bırakacak kimse olabileceğini düşünmüyorum. Mutlaka ayrı bir kaynak kullanılıyordur o boyutlarda. Ehh o zaman bu modülün birkaç gram fazlasına yedekli gerçek bir besleme yapmak mümkün.
Bakın uzatıyorum ama sohbete dalınca duramıyorum. İşin iç yüzünü bilince birçok numarayı çözüyorsunuz. Size bir örnek vereceğim.
PowerBox diye bir Alman markası var. Bu konunun başlarında sözünü ettiğim çift pilli besleme sistemini üretiyor. Adamlar ürün kılavuzunda diyorlar ki, oldu ki regülatör katı bozuldu, o zaman otomatik olarak girişteki gerilim çıkışa aktarılır ve uçağın kontrolünü kaybetmezsiniz. Ne kadar güzel değil mi? Hani bilmeyen diyecek ki adamlar ekstra önlem olarak bunu düşünmüşler. Halbuki bu MOSFET transistörlerin bir özelliği. Çıkıştaki MOSFET yanarsa doğrudan kısa devre oluyor ve ister istemez giriş gerilimi çıkışa aktarılmış oluyor.
Ne alaka derseniz, hani burada diyoruz ya, alıcı voltajı belirli bir değerin altına inince bu alet onu farkedip devreye giriyor diye. Aslında bir şeyi farkettiği falan yok. Sen sabit 6 V üretirsen ve sisteme bir diyotla bağlanırsan, sistemdeki gerilim 5.3 V'un altına inince senin herhangi bir şey yapmana gerek kalmadan alıcı bu ek üniteden akım almaya başlar. Bu temel bir elektrik kuralıdır. Ama adamlar sanki özel devreler, şunlar bunlar varmış gibi anlatıyorlar.
Neyse uzatmayalım...
Emre'nin dediği nokta çok çok önemli. Diyelim ki LiPo dolu ama BEC gitti. Sistem de devreye girdi. Yaklaşık 30 - 40 saniyemiz var. Ama biz bunun farkında değiliz. Eee o zaman ne olacak???