Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

drulenia

Mutfakta elimin hamuru, sahada pal'imin çamuru :P
Katılım
14 Haz 2015
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Yaş
41
Sevgili Mehmet abi'ye sözüm üzerine daha önce başka bir platformda paylaştığım bir yazıyı burada sizlerle de paylaşıyorum..

Eşim bu hobiye 2 yıl kadar önce big lama ile başladı. Hala ready to fly kit’i aldığı zamanki heyecanını hatırlıyorum. Salonun ortasına helikopter pisti yaptık, günlerce simulasyon ve hover çalıştı. 1,5 yıl önce ilk kez bir buluşmaya katıldık, kendi adıma 650 size, 700 size heli’leri ilk kez orda gördüm, nitrolu helikopteri ilk kez orda gördüm. Ergün o zamanlar sadece hover ve alan turu yapıyordu. (zaten 4 kanallıyla ne yapılabilir ki başka) onu da gittigimiz ortam çok rüzgarlı olduğu için yapamadık ve diğer uçuşları ağzımız açık izleyerek (yine kendi adıma konuşuyorum “waaaoouw adam ters uçuyor şuna baak..” şeklinde) tabiri caizse boynumuz eğik geri döndük. O günden sonra Ergün bu hobiye daha da önem vermeye başladı. 2011 ilkbaharında hemen her akşam rüzgar durumuna göre kah okulun bahçesine kah Aşık Veysel’e gidip big lama uçuruyorduk. O zamanlar Jarvis yoktu ama nöbetçi olmadığım her akşam Ergün’le birlikte gidiyordum. Çok yorgun da olsam, ertesi güne bir ton işim de olsa gidiyordum, kendi deyimiyle “başarılı kalkışlarıyla başarılı inişlerinin sayısı eşit olduğunda” sevincini paylaşmak, bir kırım yaşadığında da yanında olup teselli etmek için...

İnanın ilk başlarda çok sıkıcıydı. Gerçekten o helikopterin yerden kalkmaya çalışmasını seyretmek insanın içini daraltıyodu. Ama kendi kendime dedim ki “sen Ergün’ün yerinde olsan ne isterdin?” tek başına olmak mı? yoksa birisinin sendeki ilerlemeyi farketmesini mi? Hergün bir gün öncesine göre neleri farklı yaptığına dikkat etmeye başladım. Cep telefonu veya fotograf makinasıyla uçuşlarını kaydediyordum, sonra akşam onları birlikte izliyorduk, Ergün de kendini dışardan gözlemleyerek nelere ağırlık vermesi gerektiğini anlıyordu. Bir miktar dahil olunca (çorbada tuzum olunca) ben de keyif almaya başladım. Artık 4 kanallıyla yapacak hiçbişeyimiz kalmamıştı. 6 kanallıya geçmek zamanıydı ve Ergün 450 “toplamaya” başladı.

Toplamak demek bu hobiye bir de atölyenin dahil olması demekti. Salonun bir köşesini atölye tahsis ettik, ilk başlarda durumumuz şuydu; Ergün işten eve geliyor, ben gelene kadar heli’siyle uğraşıyor (mekanik uğraş ve internetten teorik araştırma) sonra ben geliyorum, yemek yiyoruz ve Ergün yeniden hobisinin başına geçiyor, ben zaten haftaiçi pert vaziyette olduğum için erkenden yatıyorum ve Ergün geç vakitlere kadar hobisiyle uğraşıyor.. Evet bu gerçekten çok zor bi durum gibi gözükebilir bir eş için, ama ben hep düşündüm ki dikkatini ne kadar bölmezsem o kadar kısa sürede biter ve benim nöbetçi olduğum gecelerde kocamın evde sıkılmadığını, kendini hobisiyle oyalandığını bilmek beni hep iyi hissettirdi. Nöbet ertesi geldiğimde bana neler yaptığını gösteriyordu, ben o zamanlar neredeyse hiç anlamasam da onu mutlu görmek bana yetiyordu. İlk hevesi geçtikten sonra yani 450 ilk kez havalandıktan sonra atölye çalışmaları eskiye göre seyreldi. 2011 yaz ortalarına doğru 450 hergün uçuşa hazırdı. Ama Ergün de hep söyler; kırımlar oluyordu. Ve bu kırımlar hem zaman hem de maddi açıdan “kırıcı” oluyordu gerçekten.. Ergün üzülüyordu, o heli tekrar havalanana kadar keyfi yerine gelmiyordu. İkinci bir helikopter toplamaya başladı (500) ama çok yavaş ilerliyordu. Bir de bu kırımlar biraz şevkini kırmıştı. Bir dönem (2011 kışından 2012 sonbaharına kadar) heliler evde biblo görevi gördü, bizim düğün müğün, yeni alınan bilgisayar ve 2012’nin yeni çıkan bilgisayar oyunları heli’lerin pabucunu bir süre dama attı.

Evlendikten sonra salondaki “hobi masası” evdeki ayrı bir “hobi odası”na dönüşünce Ergün daha da rahat çalışma fırsatı bulduğundan heli’ler sergilendikleri büfeden indi. Sonra nano CPX hayatımıza girdi.. (evde uçuş keyfi.. ) her gün 3-4 pil belki de daha fazla nano ile indoor antrenmanlara başladı. Ve nano ile Ergün ilk kez o bizim boynu bükük buluşmamızdaki ters dönme hareketini (“invert” neymiş o zaman öğrendim) yapmaya başladı. Bir yandan da 130x’e internetten sürekli bakıyor alsam mı almasam mı diye düşünüyordu. Ben de aynı dönemlerde “kocama yılbaşında ne alıcam?” diye dertleniyordum. Çünkü gerçekten ona birşey beğendirmek çok zordur. Fırsatı bulmuşken hemen 130x’ini sipariş ettim. Dalışa başladığımız zamandan beri ben hep sualtı fotoğraf çekmeyi hayal etmişimdir. Hayal ettiğimiz housing düğün hediyesi olarak gelmişti ancak o housing’e uygun makinayı bir türlü alamadığımızdan 2012 yazında da fotograf çekememiştik. Ergün 130x’e ne kadar mutlu olduysa ben de onun bana aldığı Canon’a o kadar mutlu oldum. Hayatımıza katılan Jarvis sebebiyle günlük gezintilerimiz olmalıydı ve evet hem Jarvis’i çıkartıp hem de helikopter uçurabiliyorduk. Ve artık Ergün’ü havada seyretmek keyif veriyordu çünkü çok fazla farklı figür yapabilmeye başlamıştı. Bir yandan da bu hobi ile ilgili o kadar çok okumuştu ki, artık bu işin author’u haline gelmişti. Mart 2012 sanırım, 1,5 yıl sonra ilk kez Çiçekliköy’de bir buluşmaya katıldık. Ergün kırımsız çok güzel uçuşlar yaptı ve ben de çok keyif aldım. Oldukça kalabalık bir buluşmaydı ve ne ben ne de Jarvis doğru düzgün kimseyi tanımadığımızdan bi kenarda durup izledik, o günün fotoğraflarında bile çok uzaklarda bir silüet olarak görünmüşüz ama Ergün’ün mikro heli’leri epeyce konuşulmuştu. Bu arada Ergün internetten bu işin teoriği ile ilgili ciddi bir araştırma işine girdi ve arada ben de kafamı uzatıp okuduklarına göz attığımda genel hatları, anlayabileceğim kadarını üşenmeden bana da anlattı. Bu sayede rc helikopterlerle ilgili genel bilgilere sahip oldum, bazı belli başlı terimleri öğrendim. Bunları öğrendikçe buluşmalarda yapılan sohbetlerden anlamaya ve onlardan da bişeyler kapmaya başladım. Bu da buluşma günlerini daha da keyifli geçirmeme neden oldu. Bir süre sonra buluşma organizasyonlarını Ergün yapar hale geldi. Kaç kişi gelecek, en çok neresi isteniyor, aracı olmayanların transferleri nasıl olacak.. bunların hepsiyle tek tek ilgilendi. Havaların iyice ısınmasıyla acaba buluşmalarda yemek de eklesek daha iyi bir kaynaşma olmaz mı diye düşündük.. Önce kahvaltılı yapalım dedik ama erken vakitte buluşma alanına gidince tepemize güneş geçti ve mangala döndük.. Hem mangal çok daha keyifli oluyor, hem de uçuş yaptıgımız alanda yapılabiliyordu.

Her neyse, ben eşimle birlikte bu buluşmaların hepsine katıldım, v911 denemelerim oldu, rüzgara yenik düştük, bu nedenle Ergün nano’yu bana verdi ama 6 kanallıya sizler kadar kolay adapte olamadım ve hover’ı hala beceremiyorum, bunun yerine simülasyonda sorunsuz hover yapabilene dek pisti ve hava sırasını işgal etmektense günün spontan fotoğraflarını çekmeyi kendime görev edindim. Jarvis hepimize alıştığı ve uslu bi köpek olduğu için sürekli süpervizyon istemiyordu, böylelikle ben de herkesi ayrı ayrı fotograflayabiliyor ya da uçuş videolarını çekebiliyordum. Benim ısrarlı katılımlarımdan sonra katılımcılara eşlerin (sizin deyiminizle “hanımların”) eklenmesi arttı ve gerek eşlerden gerek hobicilerden çok güzel dostluklar edindik. Kendi adıma hiçbir buluşmada sıkılmadım, “hanımlar” ekibinin de sıkıldığına şahit olmadım. Jarvis de bir süre sonra Ege ekibinin maskotu haline gelmeyi de başardı.

Sonuç itibariyle Ergün beni hiçbir buluşmaya gelmem için zorlamadı bir ikna süreci yaşamadık, hepsine kendi isteğimle severek geldim ve hepsinden de ayrı keyif aldım. Hatta geçen buluşmada farkettim ve sanırım Büyük Okan’a dedim ki; “her buluşma bir öncekinden daha keyifli oluyor” Ergün’ün uçuşlarını seyretmekten gerçekten keyif alıyorum hatta video çekimi yaparken uçuşu kendi gözlerimle seyredemedim diye üzüldüğümden her uçuşunu kaydetmiyorum. Evet kırım oldu mu bizim evimizde de kriz oluyor, hele ki yedeğimiz yoksa canımız sıkılıyor, suratımız asılıyor, ptt kargo ziyareti sonrası uzun saatler atölyede geçiriliyor, insan eşini özlüyor ancak bu bir hobi ve saygı göstermek gerekir diye düşünüyorum. Çünkü başarılı ve estetik bir uçuş sonrası eşinizin mutluluğu ve bunu orada sizinle paylaşması, katılamadığınız uçuşları size büyük bir heyecanla anlatması, tüm iş stresini, sıkıntılarını bir hobiyle atması ve bu hobi sayesinde güzel insanlar tanıması paha biçilemez..

Son olarak maddiyattan da bir eş gözüyle bahsedeyim, ben evin savruk insanıyım, kesinlikle tutumlu değilim, Ergün hesabı kitabı benden çok daha iyi bilir ve tutar. Onun parası bunun parası diye birşey yoktur, maaşlarımız ortaktır ve yaptığımız her harcamadan birbirimizi haberdar ederiz. Böylelikle eşzamanlı olarak ikimiz birden büyük harcamalar yapmamış oluruz. Buluşmalar bu yönden bakıldığında da çok uygun aslında. Eşiniz, dostlarınız ve köpeğinizle açık havada hoş bir haftasonu geçiriyorsunuz, neredeyse tüm gününüz orda geçiyor, ve ortalama kişibaşı 20TL ve yol dışında bir masrafınız olmuyor. Akşam zaten açıkhava çarpmış halde eve geldiğinizden kıpırdayacak haliniz olmuyor..

Şimdi bayanlar bana soruyor, bazen de beyler soruyor; “sen bişey demiyo musun?” “sen kocana karışmıyo musun sürekli bununla uğraşıyor ve sana zaman ayırmıyor?” Ben eşime birşey demiyorum, onun yanında olmaya çalışıyorum, onun hobisine saygı duyuyor, onunla birlikte ben de kendi hobimi geliştirmeye çalışıyorum..
 
Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

Geçekten çok güzel bir yazıymış, ben ilk defa okudum. :bravo: :bravo: :bravo:

Çok fazla birşey söyleyip nazar değdirmek istemiyorum. :) Benim eşimde sağolsun bana karşı çok anlayışlıdır.

Umarım birgün hep bir araya geliriz. Bizim aileye yeni katılan Doruk adında 2 yaşında bir ufaklık var, yalnız Jarvis kadar sakin olduğunu pek söyleyemiyeceğim. :lol: :lol:

Görüşmek dileğiyle :saygilar:
 
Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

Doruk'un işi kumandalarla :laugh: Modeller pek ilgisini çekmiyor. Modelciliğe sim ile başlayanlardan, doğru yolda ilerliyor.

Yazıyı ben HT de okumuştum. Çok güzel gerçekten, bir model tutkunu daha ne isteyebilir ki :) Darısı başıma desem de, kendimi çok beklenti içine sokmak istemiyorum. Büyük ihtimal alakası bile olmaz hobimle. Neyse gölge etmesin başka ihsan istemem ;D
 
Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

Çok güzel bir yazı olmuş. "Her başarılı erkeğin ardında bir kadın vardır" 'ın modelcilik versiyonu olmuş :)
 
Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

Elinize sağlık, güzel paylaşım için teşekkürler. :saygilar:
 
Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

Rasim Öztürk' Alıntı:
Doruk'un işi kumandalarla :laugh: Modeller pek ilgisini çekmiyor. Modelciliğe sim ile başlayanlardan, doğru yolda ilerliyor.

Yazıyı ben HT de okumuştum. Çok güzel gerçekten, bir model tutkunu daha ne isteyebilir ki :) Darısı başıma desem de, kendimi çok beklenti içine sokmak istemiyorum. Büyük ihtimal alakası bile olmaz hobimle. Neyse gölge etmesin başka ihsan istemem ;D

Bende HT de okuyup baya beğenmiştim bu yazıyı. Ellerinize sağlık.

Rasim bizim Berkay' a Simone yi istemeye gideceğiz Almanya'ya. İstersen dönüşte İspanya ya gider senin için Raquel'i istemeye gideriz. :laugh:
 
Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

Zamanında okumuştum ama bir kez daha sonuna kadar keyifle okudum. Çok içten ve samimi bir şekilde kaleme alınmış güzel bir yazı :bravo:

Ben de Ergün kadar olmasa da :D çok şükür eş anlamında şanslı kişilerden birisiyim. Allah herkese böyle anlayışlı eşler nasip etsin inşallah :)

Beni kırmayıp, yazıyı burada da paylaştığın için tekrar teşekkür ederiyorum Deniz :thumbup: İnşallah en kısa süre içerisinde "Eşlerle" yapılan başka bir buluşmada görüşmek dileğiyle :saygilar:
 
Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

Deniz çok güzel bir yazıydı, HT'de de okumuş çok beğenmiştim :)
 
Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

:saygilar: Merhabalar arkadaşlar ,öncelikle bu güzel yazı için Mehmet beye teşekkür ederim,keyifle okudum,herkes pahalı bir hobi diyor ,tabiki öyle amma ,şöyleki günde 2 paket
sigara içen arkadaşlarım var , güne 20 lira elli kuruş ayda 600 küsur yılda 7200 gibi rakam yapar,artı depresyonu önlediği içinde sıkıntı çekip ilaç almazssınız,daha ne olsun ,ayrıca eşimde uçuşlardan keyif alıyor, onun için uçuş demek ayrıca mangal demek,, :lollol:
 
Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

Eline sağlık Deniz abla :agreed: Bende HT'de okumuştum daha önce :)
tamerkaymakci' Alıntı:
Bende HT de okuyup baya beğenmiştim bu yazıyı. Ellerinize sağlık.

Rasim bizim Berkay' a Simone yi istemeye gideceğiz Almanya'ya. İstersen dönüşte İspanya ya gider senin için Raquel'i istemeye gideriz. :laugh:
Benim niye haberim yok :) Neyse sorun değil ne zaman gidiyoruz ?
 
Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

Çok güzel içtenlikle yazilmis bi yazi.ilk kez okudum ellerinize saglik.allah razi olsun benim hanim da sizin ergun hocama oldugunuz kadar olmasa da hep bana destek olmustur.bu yazinizi ilk fırsatta kendisine okutacam.neticede aile ve sevdiklerimize yeterli zaman ayirmamiz şart.ayni zamanda bi insanin kaliteli bi hobisi olması gerektiği de bilimsel ispatlanmis bir gerçek...
 
Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

Daha önce okumuştum ve çok beğenmiştim. tekrar hatırlamak çok güzel.

burda önemli olan 2 ayrı hobinin ortak paydada buluşması.

bende eşimi yoğun iş temposundan uzaklaştırmak için uçuşa götürüyorum. veya o beni uçuşa götürmüyor :yuppi: :yuppi: :yuppi:
 
Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

Okurken zevk veren bir yazi olmus, yazanin eline saglik,
Cok guzel bir sey, ailecek destek ve bir hobiden zevk almak, almasakta paylasmak,
Bende sansliyim, sagolsun balkondaki yemek masasinin artik bir atolye masasi olmasina bile birsey demiyor,
Neredeyse 1 aydir deli gibi forumlarda saatler gecirmeme ve youtube de zaman gecirmeme kizmiyor,
Benimle ucurmaya geliyor, bulusma yakalarsak gelir kacirmaz,

Sadece kirima kiziyor :) Kirim bu isin fitratinda var deyincede gozume sert bakiyor o kadar :)
Ha birde nitro bidonlarina kizdi, bir evi havaya ucurmadigin kaldiydi diye :)
 
Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

Hanımlarımız başımızın tacı , onlar gerçekten istemese , bu hobi ne kadar zevkli yapılabilirdi bilemiyorum , sonuçta hobide yaşadığımız sevinçleri , kederleri ilk önce onlarla paylaşıyoruz.Evet , belki biraz ilgisiz gibi davranabilirler, (genel olarak) , ama onların öncelikleri vardır , evde çocuk varsa , ilk öncelik tabii ki onun , sonra günlük evin rutin iş yükü de devreye giriyor.Ben akşama kadar deli gibi çalışsam da , eve gelince mesaim bitmiş oluyor , ama hanımın mesaisi , hepimiz yatana kadar devam.Oğlanın istekleri bitmiyor , sürekli ilgi ve alaka , ben forumun başına oturunca çay demleniyor , önüme konuyor , ben foruma dalarken , evde iş yine devam , yarının yemek programı , bulaşığı , çamaşırı derken o koşuşturmaca da bazen bana takılır , bıkmadın mı hala şu helikopterlere bakmaktan , yazmaktan,okumaktan falan diye....Aslında bir kızma tepkisi değildir bu , birazcık da arkana dönüp bizlerle ilgilensen tepkisidir.Ben de çok üstelemem , onlara katılıp gönüllerini alırım , ama heliyi ortaya çıkarınca , kimse karışmaz , çünkü benim ailemden sonra belki en önemlim o dandrik helidir , bilirler , bir yerde takılırsam , sıkılırım , büzülürüm , bakarım çıkarı yok , üzülme bir şekilde halledersin hadi toparlan der , ben de onu kırmam.
Aşağı yukarı hepimizin evinde olan durum budur , dengeyi her daim korumak gerek , Deniz hanım emsaline az rastlanır , eşiyle beraber her aktivitesine ortak olmayı bilen ve seven bir insan profili çizmiş bu mükemmel yazısıyla , ne mutlu onlara , Allah daim etsin , bu sadece hobi de değil , tüm yaşam şartlarında böyledir diye tahmin ediyorum.
Bizim hanım da ortak olmaya çalışır bazen , simülatörü falan veririm , bir iki köpük uçak uçurur , aslında bizim aldığımız keyfin onda birini bile almaz ama , hımm güzelmiş , iyice öğren de adam gibi bir uçuşunu da görelim diye takılır bana... :laugh: Tabi ben yine uçamam ve benim şah her seferinde mat olur karşısında... :lollol:
Uzattım yine , çene düştü mü durmuyor , bu hobi çok keyifli , insana mutluluk veriyor , aile de öyle , ve tüm öncelikler tabii ki onların olmalı , eşlerimiz hobimizi sevse de sevmese de , o evde hobi malzemeleri duruyorsa , size destek veriliyordur :thumbup: Kendi adıma şükürler olsun , eşim çok anlayışlı ve tüm engellere rağmen bir şekilde hobimi icra edebiliyorum , dilerim tüm arkadaşlarımız da aynı şekilde yapabiliyor olsunlar. :saygilar:
 
Bir Eş Gözüyle RC Helikopter

Cok guzel bir yazi olmus.
emeklerinize saglik %p