Mikroişlemci kontrollü switch

Mikroişlemci kontrollü switch

Sümer Yamaner' Alıntı:
Kullanma kılavuzu... (Her ne kadar çıkış MOSFET'i 14 A desteklese de ben üretici olarak 5 A olarak belirledim limitimi).

Abime bak bir de manual hazırlamış :thumbup: Ne diyelim sen Türkiye şartlarına 1-2 tık fazlasın abi :halay:
 
Mikroişlemci kontrollü switch

Sümer Yamaner' Alıntı:
NOT: Uçak açıyor adamın zihnini! :yuppi:
Abi ona bakarsan zihin açılsın diye elektrikte vermişler insanlara, ben böyle iyiyim. :laugh: :lollol:
 
Mikroişlemci kontrollü switch

Evet, siparişim Cumartesi günü elime ulaştı, hem de kargo dahil! Tekrar teşekkürler!

Video değil ama fotoğraflı bir kutu açılışı yaptım, buyrun...

Kargo torbasını heyecanla açtım.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Ama , o ne? İçinden bir ilaç kutusu çıktı! :eek:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Tam "eyvah, yanlış ürün gönderilmiş, hem de alakasız!" derken...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Ve işte!...Yurt içinden alış veriş yapmanın keyfi! Hemen test edildi, onaylandı!

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Mikroişlemci kontrollü switch

Bu modül ile ilgili bazı düşüncelerimi paylaşayım.
Öncelikle çıkışta kullanılan MOSFET'in azami akım değeri (sürekli olarak) 14 Amper. Ancak transistörün ON direnci 0.800 ohm. 14 Amper ve 0.8 ohm 150 Watt ediyor ki böyle bir kullanımda ciddi bir soğutucu gerekli. Ben bu modülü öncelikle küçük modeller ve benzinli motor ateşlemesi için planladım. Boyut ve ağırlığı düşük tutmak için de herhangi bir soğutucu kullanmadım. Bir sonraki sürümde çıkışta iki paralel MOSFET olacak ve bunlar bir soğutucuya bağlı olacaklar. O zaman en az 20 Amper akım çekilebilecek diye düşünüyorum.
İşte bu düşünceler içindeyken aklıma başka bir şey geldi. PowerBox ürünü Sensor Switch denilen ve benim hem orijinalini hem de çakmasını bolca kullandığım çift pilli regülatör. Orijinalinin kılavuzunda, herhangi bir aşırı akım durumunda regülatörler yanarsa giriş doğrudan çıkışa bağlanır yazıyor. Bu büyük bir güvenlik unsuru. Adamlar bunu nasıl yaptılar acaba diye düşünürken aslında bunun MOSFET'lerin doğal davranışı olduğunu farkettim. Birkaç kaynaktan da teyid ettim. MOSFET'ler fazlaca ısınırlar ve bundan dolayı bozulurlarsa (kavuracak kadar yüksek, spesifikasyon dışı akımdan söz etmiyorum tabii) kısa devre oluyorlar. Yani demem o ki benim tasarladığım bu switch modülünde işler ters gider de MOSFET yanacak olursa çıkış ON oluyor. Tabii bunu prototip üzerinde test edeceğim ama teorik beklenti bu. Bence bu da önemli bir güvenlik unsuru olacak ve modülün daha büyük modellerde de güvenle kullanılabilmesine olanak sağlayacak.
 
Mikroişlemci kontrollü switch

Sümer Yamaner' Alıntı:
...... Yani demem o ki benim tasarladığım bu switch modülünde işler ters gider de MOSFET yanacak olursa çıkış ON oluyor. Tabii bunu prototip üzerinde test edeceğim ama teorik beklenti bu. Bence bu da önemli bir güvenlik unsuru olacak ve modülün daha büyük modellerde de güvenle kullanılabilmesine olanak sağlayacak.
Bu duruma bildiğim kadarı "FAILSAFE - ON" diyorlar. Test sonucu merakla bekliyoruz abi. Eğer beklendiği gibi sonuç çıkarsa, gerçekten bu anahtar için büyük bir ARTI olur ve bence fiyat en az 3'e katlar :laugh: ;D
 
Mikroişlemci kontrollü switch

Sorumlu üretici olarak bir güncelleme yapmam gerekiyor:

Switch'i 46'lık bir uçağa takıp denedim. Kullandığım çıkış MOSFET'inin özellikleri nedeniyle ne yazık ki 4'lü NiMh ya da NiCd pilde saçmalıyor. İlk versiyon switch mutlaka 2S LiFe, 2S LiPo ya da 5'li Ni pil istiyor. 2S LiPo ve LiFe ile en ufak bir sorun çıkarmadı ve bolca servo hareketine rağmen ısınma olmadı.

Dün üzerindeki MOSFET'e paralel bir MOSFET daha lehimleyerek yaptığım test sonucu mükemmeldi. Bu sefer artık 4'lü Ni pillerle de sorunsuz çalışmaya başladı.

Ürünü geri çağırdım! :D :p Yeni seri MOSFET'ler getirttim ve onlarla değiştiriyorum. Eski MOSFET'lerin iç direnci 0.8 ohm iken yenilerde max. 0.2 ohm. Ayrıca güvenlik amacıyla her bir üniteye çift paralel MOSFET takacağım. İç direnç 0.1 ohm olacak.

Daha sonra bir prototipi feda edip kısa devre testini yapıp sonucu sizlerle paylaşacağım.
 
Mikroişlemci kontrollü switch

Sümer abi, pratik bilgim çok iyi olmadığından soruyorum, mosfetleri paralel bağlarken, ne olur ne olmaz diye araya yarım Ω civarı birşeyler takıştırmak gerekmez mi ?

Bir de hazır sormaya başlamışken sorayım :laugh: , kullandığın mavi-turuncu-beyaz ambalajlardan nasıl temin edebiliriz ?
 
Mikroişlemci kontrollü switch

Zafer SAHIN' Alıntı:
...
Bir de hazır sormaya başlamışken sorayım :laugh: , kullandığın mavi-turuncu-beyaz ambalajlardan nasıl temin edebiliriz ?

Zafer bey, o ambalajla gelen ürünler sorunlu, bilgin olsun!... :lollol:
 
Mikroişlemci kontrollü switch

Bipolar transistörlerde paralel bağlama sorunlu ve riskli. Mutlaka ek dirençler falan gerekiyor. MOSFET'lerde doğrudan üst üste lehimlemek mümkün. Hatırlar mısın bunu şu motor sürücüsü entegre konusunda konuşmuştuk. Onu yabancı forumlarda üst üste lehimleyip akım kapasitesini artıranlar vardı.
Ambalaja gelince... Tıp fakültesi bitirip genel cerrahi ihtisası yapan elektronikçilere özel bi ambalaj malzemesi! :p :D :p :D
 
Mikroişlemci kontrollü switch

Son durum:

Prototipte IRF9630 MOSFET kullanmıştım. Bunların kapalı devre direnci 0.800 ohm olduğu için 4 hücreli NiXX pillerde sıkıntı oluyordu. 46'lık bir uçakta yaptığım testlerde servoları birlikte hareket ettirdiğimde çıkış geriliminin çok düştüğünü gördüm.
İlk olarak aynı MOSFET'i paralel bağlayarak denedim. Belirgin olarak düzeldi ama yine de gerilim düşüyordu. Bu seri switch yani Versiyon 1.0 olanları 1A altı uygulamalar için kullanma kararı aldım. Yani tek silindirli benzinli motor ateşlemesi gibi.
Sonra kapalı devre direnci 0.117 ohm olarak belirtilen IRF9540 ile denedim. Eskisi kadar değilse bile yine de bir gerilim oynaması vardı. Ancak switch'i aradan çıkarıp aynı pili alıcıya doğrudan taktığımda da aynı oynama oluyordu. Yani artık olay pilin akım kapasitesi ile alakalı hale gelmişti. (Eski bir pil paketi ile yaptım testleri). Her durumda 2S LiFe pil takınca en ufak bir sıkıntı yaşanmıyordu.
Ben de Versiyon 2.0 switchlerde paralel bağı IRF9540 kullandım. Kapalı derve iç direnç bu şekilde 0.06 ohm'un altına indi.
Ancak...
Bu arada sadece test yapmadım aynı zamanda kaynak da okudum ve gördüm ki MOSFET'lerin iç direnci uygulanan gerilimle de ilgiliymiş. Bu tabii standart ohmik bir dirençte olmayan bir özellik. Düşük iç direnç yüksek voltajla sağlanıyor.
Sonuçta 4'lü NiMh eski bir pil ve çiftli IRF9540 çıkışlı V2.0 switch sorunsuz olarak iş görüyor ama ben yine de bu switch için testler tamamlanana kadar 2S LiPo ya da 2S LiFe kullanılması taraftarıyım.
 
Mikroişlemci kontrollü switch

Evet bu akşam switch'in V3.L versiyonu tasarlandı. L harfi "Laz"'ın "L"'si!!! :p
Aslında V3.ZS yani Zihni Sinir diyecektim ama L daha güzel oldu.

Plaket biraz daha büyüdü ama artık abartılı derecede güvenli oldu.
Paralel bağlı ve iç dirençleri max. 0.117 ohm olan iki MOSFET var. Buna ek olarak başka bir transistörle sürülen minik bir röle de var. Röle de MOSFET ile paralel. Yani normal şartlarda röle üzerinden girişteki gerilim çıkışa kayıpsız iletiliyor. Haa oldu da titreşimle röle anlık ayrıldı, MOSFET'ler babalar gibi akım sağlıyorlar. Çıkış gerilimi azıcık oynasa da bunun ters bir etkisi olmuyor.

Kesinlikle bunun patentini almalıyım!
 
Mikroişlemci kontrollü switch

Dur sen almadan ben hemen patent başvurusunda bulunayım abi :D


Sent from my iPhone using Tapatalk