Multicopter Toplarken Karşılaştığım Problemler ve çözümleri [CEVAP]

futureng

Yeni Uye
Katılım
18 Eki 2016
Mesajlar
27
Tepkime puanı
2
Yaş
45
Umarım acemi ve yeni başlayanlara yardım niteliğinde olur.

Benim Topladığım İlk Multicopterim ve özellikleri şu şekilde:

Frame (İskeleti) = 230mm
Motor = DYS 2150KV
ESC = Racerstar 15 Amper (ms15a BLHeli_S)
Propellers (Pervane) = 5045 (2 kanatlı)
Uçuş Kontrol Kartı (Flight Card) = SPRacing F3 micro
Kumanda = FlySKY TH9X Receiver + 8 Kanal Alıcısı

1-Ucuz olacak diye kesinlikle markasız hantal olan SimonK diye geçen ESC lerden almayın. Programlanması zor ve ağır.

2-Blheli tipi ESC ladıysanız, Motorların eş zamanlı dönmesi için esclerin hepsini "Blheli Suit" programı ile bilgisayara bağlayıp son "firmware" lerini güncelleyip, motorları senkronize edin.

3-Ayrıca bu işlemden sonra motorların kumanda-motor kalibrasyonu için, sinyal kablosunu kumanda alıcısındaki gaz (throttle) kanalına direk bağlayın. Gaz kolunu max. alın. sisteme elektriği verin. Melodinin bitmesini biraz bekleyin (7-8sn) ve gaz kolunu aşağı indirin ve yine melodi bitince kapatın. 4 motor içinde aynı kalibrasyonu yapın.

4-Multicopterimizin ilk kalkışlarda dengeli kalkmasını istiyorsak,
*"Uçuş kartını" Çerçevenin orta-denge noktasına yerleştirmeye özen gösterin. (Çünkü cihaz kalkarken sensörlerden motorlara denge için devir azaltma-yükseltme komutu gidiyor)
* Pervane ve motor yönlerini ısrarla kontrol edin.
* Uçuş kartınız, multicopterinize tam yatay konumda yerleşmiyor olabilir, eğer yamuk olsa bile olsa, CleanFlight tan karta bağlanıp "Roll" "Pitch" açı değerleri ile oynayıp, sanki kart düzmüş gibi sistemi devreye almış oluyorsunuz. (2-3 derecelik açı oynayıp sistemi test edebilirsiniz)
* CleanFlight uygulamasında, "mode" ksımından uygun bir kanal atayarak, atadığınız switch vasıtası ile motorların ARM olma tanımı ile birlikte "ANGLE" modunu da aktif edin, ikisi birlikte aktif olsun. (ANGLE modu daha stabil uçmayı sağlıyor. Diğer modları öğrenince de yazarım)

5- Ayrıca FPV yarış quad cihazlarında acemi arkadaşlara kesin tavsiyemdir iler-geri sağ-sol (AIL-ELE) % hassasiyet ayarını, kumandanın kendi menüsünden %50 düşürün, yoksa ufak dokunuşlarda keskin hareketlere ve kırımlara neden oluyor.

6-Yine dengeli bir kalkış için, Quadınızı bilgisayara bağlayın, Cleanflight tan kumanda sinyallerini göreceğiniz menüyü açın. Kuamndayıda açtığınızda oradaki ayarların oynadığını göreceksiniz. Kumanda menüsünden "SubTrim" menüsün girip, "Ail" "Ele" gibi ayarları arttırıp azaltarak Seviyeyeleri 1500 e ayarlayın. Bu ayar dengeli uçuş için çok önemli[attachimg=1]
 

Ekli dosyalar

  • cf.jpg
    cf.jpg
    113.5 KB · Görülme: 84
Geri bildirim ve paylaşım için teşekkür ederiz Abdullah, emeğine sağlık %p :thumbup:

İnşallah bu tür paylaşımlar yeni başlayan arkadaşlara güzel bir tecrübe aktarımı olmuş olacak :RCKolik: