MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ve 10 Efsaneyi çürütelim.

Zafer ŞAHİN

Mahna Mahna ...
Katılım
29 Ağu 2013
Mesajlar
1,313
Tepkime puanı
2,193
Yaş
47
Konum
İstanbul
İlgi Alanı
Multikopter
FPV yaparken parazitsiz bir görüntü alabilmek için antenler gerçekten de çok önemlidir. Şu anda FPV için kaliteli antenler üreten belli başlı kişiler bu işe bir nevi hobi olarak başlamış ve bilgilerini insanlarla paylaşmışlardır. Aşağıdaki 10 maddelik metni yazan "sircana"da tarafından üretilen Skew Planar Wheel(SPW) isimli antenlerin tasarımcısı/üreticisi'dir.

Yazıda spiroNET, Skew Planar Wheel(SPW), Pinwheel diye belirtilen antenler, genelde tamamı cloverleaf ya da çiçek anten olarak bilinen türün, farklı üreticiler tarafından tasarlanmış varyasyonlarıdır.

Aşağıdaki 10 maddelik yazı 30 Ağustos 2012'de "sircana" tarafından kaleme alınmıştır. "sircana"'nın önsözüne de, bu alana önemli ölçüde katkıda bulunmuş insanları da tanıttığı için ve de ilginç bir şekilde "meyve veren ağacı taşlarlar" atasözünü anımsattığı için yer verdim.

Tercümeyi yapmadan önce "sircana"'dan izin aldım. Yazının orjinaline ise ulaşabilirsiniz.

İçerik:
-- Giriş
-- Efsane-1: VSWR, Anten Performansının Ana göstergesidir
-- Efsane-2: Antenin Salınım Frekansı, çalışma frekansına tam olarak uyumlu olmalıdır (Yani seçilmiş olan Kanal)
-- Efsane-3: Belli bir Frekansa tam olarak ayarlanmış OMNI Antenler, tam mükemmel olmayanlara kıyasla mesafeyi 2 katına çıkarabilir
-- Efsane-4: LOB sayısı performansta önemli bir etkiye sahiptir
-- Efsane-5: Koaksiyel kablo, konnektörler veya adaptörlerden gelen her kayıp, Önemlidir
-- Efsane-6: Video mesafesi limitlerini zorlamak kolay değildir
-- Efsane-7: Yüksek kazançlı bir anten size daha uzun bir mesafe sağlar
-- Efsane-8: Bir Anteni tasarlamak ya da Optimize etmek için ücretsiz araçlar yeterlidir
-- Efsane-9: Yeni bir anten geliştirmek (Tasarım ya da Üretim Metodu) hiç de zor değildir
-- Efsane-10: Şimdiki Video Alıcıları ve Vericileri, FPV için yeteri kadar iyidirler
-- Çevirmen Notları
 
MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim.

MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim. - sircana tarafından...

Öyle gözüküyor ki son bir kaç aydır Fatshark/ImmersionRC'nin yeni spiroNET(1) antenlerine karşı bir savaş başlatılmış durumda. İlgili yazılarda bir kaç defa ismim zikredilmiş olsa da, tartışmalara katılmayı reddettim. Fakat her "kesin olmayan"("yanlış" demeyi tercih etmiyorum) teknik iddayı okuduğumda rahatsızlık hissetmekten kaçınamıyorum, ve gerçek şu ki spiroNET hakkında yapılan tartışmalar, antenler hakkında kafa karışıklıklarının oluşmasına yol açıyor, özellikle de kendi kendini "uzman" ilan eden bazıları tarafından.

Bu yazıma bazı aşırı cevaplar alacağımı zannediyorum, öyle ise ilk önce duruma açıklık getireyim:

- Ben Sander'in(2) fanboy'u değilim. Bu, başkasının işine saygı duymak hakkında bir sorudur, özellikle de o kişi FPV alanına bir çok parlak tasarım getirmişse...

- Hiç kuşkusuz, hepimizin Dairesel Kutuplanmış(3) antenler kullanarak uçuyor olduğumuz gerçeğinin sorumlusu Alex(IBCrazy)'dir. Onun RCG'deki(4) makaleleri haberi yaydı ve hepimiz onun çabalarına ve cömertliğine minnet duymalıyız. Fakat Alex ne Dairesel Kutuplamayı icat ettmiştir ne de "Skew Planar Wheel" konseptinin sahibidir. Ve o Dairesel Kutuplamayı FPV için öneren ilk kişi de değildir, sadece OldManMike, Devonboy/Devonian, Mr. RC-Cam ve onlar gibi bazı diğer diğer profesyonellerden öğrenmiştir. Alex bunları sahiplenmek için gereğinden fazla dürüsttür, ama onun yerine bu sahiplenme iddialarını yapan başkalarını(Alex'i korumak isteyen) görmüştüm.

- Hem Alex(IBCrazy) hem de Hugo(Hugeone), muazzam ölçüde cömertlik gösterdiler. Eminim ki paylaştıkları ve yaydıkları teknoloji, onları planlamadıkları bir şekilde antenleri satma yoluna itti. Tamamen aynı yolu izlemeye başladığımda ikiside beni içtenlikle karşıladılar, ve daima birbirimize saygı duyduk hatta yardımlaştık. Yeni gelenler için ise aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Daha fazla da yorum yok...

- Sonu gelmeyen tartışmalar başlatma niyetinde değilim. Bu başlığı oluşturdum çünkü insanların kafasını karıştıran bazı teknik tartışmalar hakkında kendi görüşümü belirtmediğim için biraz suçluluk duyuyorum. Teknik sorulara kibarca yanıt vereceğim, fakat teknik gerçekleri sonsuz kereler doğrulamak için zamanımı harcamayacağım.

- "Circular Wireless"i(5) bir hobi olarak devam ettiriyorum. Buradan gelir elde ediyorum, %80'ini yeniden buraya harcıyorum ,ve keyif alıyorum, ama buraya bel bağlamayacak kadar şanslı birisiyim. Bizimkiler en pahalı antenler olmakla beraber, bu başlık vasıtası ile, daha ucuz seçeneklerin satışına yardım etmiş olacağımı tahmin ediyorum, ama çok da önemsemiyorum.

- Benim eğitimim, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliğidir(dünyadaki eşdeğerinden emin değilim, diyelim ki en üst seviye, Doktor'un(6) hemen altı). Kablosuz video sistemleri hakkındaki araştırmalarım beni üniversite zamanındaki bazı eski ilişkilerimi tekrar kurmaya sürükledi, ve şimdi anten uzmanı Doktorlar ile beraber çalışma şansına sahibim ve evimden çok daha pahalı, çok modern bir anten labaratuarına kesintisiz erişimim var. Amacım böbürlenmek değil, sadece saçmalamadığımı belirtmek için bunları açıklıyorum.
 
MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim.

1 - VSWR, ANTEN PERFORMANSININ ANA GÖSTERGESİDİR

YANLIŞ. Herşeyden önce VSWR(7), Amatör Radyolar(HAM:)coolxf:) içindir. Mikrodalga mühendisleri "Geri Dönüş Kaybı" parametresini kullanmayı tercih ederler. Aralarında doğrudan bir ilişki vardır ve hatta internet üzerinde düzinelerce dönüştürücü hesap makinesi bulabilirsiniz. VSWR, Geri Dönüş kaybı, Sll ya da hangisi ile çalışmayı tercih ediyorsanız, bu değerler sadece aktif ekipmanın(9) giriş ya da çıkış empedansının, anten empedansı ile uyumunu gösteren bir değerdir. Bizim durumumuzda, hedefimiz anteni mümkün olduğunca 50Ohm'a yaklaştırmaktır. Fakat buradaki sorun, empedansın sabit bir bileşeni(rezistif) ve aynı zamanda frekans ile ciddi oranda değişen kompleks(endüktif ve kapasitif) bir bileşeni olmasıdır. Bu sebeple yapmak istediğimiz şey, hedeflediğimiz frekansta 50 Ohm elde etmektir.

Geri Dönüş Kaybı parametresi, farklı frekanslarda anten tarafından yansıtılan enerjinin miktarını ölçer. Geri Dönüş Kaybı < -10db olduğu sürece antenin (ilgili frekansta)uyumlu olduğunu kabul eden endüstriyel bir fikir birliği mevcuttur. Bu demektir ki gücün %10'u anten tarafından (verici ya da alıcı elektronik devreye) geri yansıtılmaktadır(gücün %90'ından anten tarafından faydalanılmaktadır). Circular Wireless'da biz, -13 desibel'i yani gücün (en fazla) %5'inin geri yansıtılacağını garanti ediyoruz. Belirli bir frekansta mükemmel uyumu yakalayabilir ve nerede ise %0 yansıma elde edebilirsiniz. Bu ise size yaklaşı %2,5 ekstra mesafe kazandırır... Ortam nemindeki değişmeler ise çok daha fazla mesafe farklılıklarına yol açar. Öyle ise, VSWR yada Geri Dönüş kaybı değerine takıntılı olmak, işe yaramaz diyebiliriz.

Gerçekte anteni %90, %95 ya da %99 emepedans uyumlu almak, özellikle mesafeyi etkileyecek, o da teoride en iyi %5'lik fark oluşturacaktır. Örnek vermek gerekirse, 50hm'luk bir direnç, tüm frekans spektrumuna mükemmel uyacaktır, ama bu onun anten olduğu manasına gelmez...

Tamam, ama evet: %2,5 fazla mesafe, %2,5 fazla mesafedir. Buna şüphe yok. AMA, çok daha önemli parametreler de bulunmaktadır ve kimse bu parametreler hakkında konuşmuyor, çünkü kimse onları test etmiyor(bu işi yapacak ekipman en azından dolar olarak 6 sıfırlı olmak zorunda...).

Dairesel Kutuplamanın saflığı(çizgiden elipse, elipsten de mükemmel daireye kadar gidebilir) aynı zamanda frekans ile beraber değişir ve her zaman "en iyi uyum" ferkensında meydana geliyor değildir. Bu saflık, anteni "barrel"(10) için daha uygun hale getirir, X ve Y bileşenleri sabit olduğu gibi, limitlerde uçuluyorsa mesafe düşümü de olmayacaktır.

Radyasyon deseninin XY düzlemindeki düzgünlüğü(mükemmel daire), 360 derecelik dönüşleri(11) sinyal kaybı olmadan yapabileceğiniz manasınada gelir.

Mümkün olan en düşük kazanç değeri(12) ile beraber, radyasyon deseninin düzgünlüğü, antenin eksenindeki radyasyon boşluklarının daha dar olacağı manasına gelir ve "loop"(13) yaparken çok kısa bir an sinyal kaybı olur.

Öyleyse, VSWR çok önemli değildir ve antenin performansı ile alakalı olarak resmin sadece çok ufak bir parçasını göstermektedir.
 
MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim.

2 - ANTENİN SALINIM FREKANSI, ÇALIŞMA FREKANSINA TAM OLARAK UYUMLU OLMALIDIR(YANİ SEÇİLMİŞ OLAN KANAL)

YANLIŞ. Çürütülmüş mit #1'de açıklandığı üzere, anten belirli bir frekans aralığında çalışabilmek için uygundur, ki bu aralık da Geri Dönüş Kaybı < -10db olduğu aralıktır. Bu frekans aralığında(ki bu antenin bant genişliğidir), mesafe anlamındaki performans değişikliklerini farketmek imkansızdır.

Bunu kanıtlamak adına, SPW58 için bizim web sayfamızda gösteriyor olduğumuz Geri Dönüş Kaybı değerlerinin şimdiki tasarıma değil ama eski prototiplere ait olduğunu itiraf edeceğim. Bizim şu anda temin ediyor olduklarımızın en düşük Geri Dönüş Kaybı(yani salınım frekansı) 6GHz'nin üstündedir. Niye ? Çünkü boyut önemlidir, hem sürüklenme(14) hem de dayanıklılık manasında. SPW58'in bant genişliğini, hala -13desibel Geri Dönüş Kaybını istenilen bantta(5645-5945MHz, SPW58'in toplam bant genişliğinden çok daha küçüktür) garanti edebileceğimiz bir şekilde yukarıya taşımaya karar verdik, ama anteni daha ufak hale getirdik. Aşağıdaki resim şimdiki ürün(soldaki) ve 5800Mhz'e tam olarak ayarlanmış el yapımı bir tane arasındaki farkı göstermektedir.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Öyleyse, antenin tepe salınım frekansını, belirli bir frekensa uyumlu yapmaya takıntılı hale gelmek, manasızdır.

NOT: Bu noktada diğer herhangi bir anten üreticisini, kendi Omni anten setleri ve Circular Wireless SPW58 arasında mesafe testi yapmaya davet etmek istiyorum. Eğer herhangi birisi kendi antenlerinin daha iyi olduğunu ispat ederse(tamamen aynı test koşullarında), SPW58'ler için ödemiş olduklarını geri ödemekle kalmam, tamamen ücretsiz olarak tam set CW ürünlerinden de gönderirim.
 
MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim.

3 - BELLİ BİR FREKANSA TAM OLARAK AYARLANMIŞ OMNI ANTENLER, TAM MÜKEMMEL OLMAYANLARA KIYASLA MESAFEYİ İKİ KATINA ÇIKARABİLİR

YANLIŞ. Mesafe temel olarak aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

- Verici gücü
- Verici antenine iletilen güç(yani empedans uyumu = VSWR = Geri Dönüş Kaybı)
- Verici anteninin yönelimi (biz bunu -yanlış olarak- "kazanç" olarak adlandırıyoruz)
- İletim kayıpları(genellikle aradaki uzaklık ana etkendir ama atmosfer koşullarından da etkilenir)
- Alıcı antenin yönelimi
- Alıcı hassasiyeti

Sadece empedans uyumu, mesafeyi iki katına çıkarmak için gerekli olan ekstra 6 desibeli(15) sağlayacakmış gibi davranmak gerçekten gülünçtür.
 
MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim.

4 - LOB SAYISI PERFORMANSTA ÖNEMLİ BİR ETKİYE SAHİPTİR

YANLIŞ. "Skew Planar" temel konsepti 3 veya daha fazla lob sayısı için iş görmektedir. 3 lob ile radyasyon deseninin düzgünlüğü ve ve XY düzlemindeki eksensel oranı hafifçe etkilenmektedir ama iş görmektedir. 4 lob ile XY düzleminde nerede ise mükemmel düzgünlük elde edersiniz. Bundan daha fazlası(5, 6, 12 lob), performans manasında nerde ise hiç bir şey getirmemektedir.
 
MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim.

5 - KOAKSİYEL KABLO, KONNEKTÖRLER VEYA ADAPTÖRLERDEN GELEN HER KAYIP, ÖNEMLİDİR

YANLIŞ. Bir yerlerde farklı bir koaksiyel kablo kullanımı hakkında bir yazı okumuştum, sırf "kötü" olanın 5.8Ghz'de 300db/100m kaybı var diye.

Tamam, diyelim ki biz bu "kötü" olanı değiştirdik ve kaybı olmayan mükemmel bir kablo kullanmaya başladık. Bu demektir ki 10cm kablo için(daha uzun bir kablo kullanmak için bir sebep göremiyorum, ama tamam, şunu 20cm yapalım...), öyleyse 20cm kablo için 0.6db kaybınız olur. Mesafe anlamında, eğer bu istenmeyen 0.6db kayıptan kaçınmak istiyorsanız, teorik olarak %7,5 mesafe artımı sağlarsınız. Vay be !!!

Başka bir şey daha itiraf edeceğim. Biz SPW'lermizin dizaynını değiştirdik ve düz ve açılı konnektör tercihi sunmak yerine, şimdi yanlız düz SMA antenleri üretiyoruz ve beraberinde açılı SMA adaptörü veriyoruz.

Bu adaptörler arasındaki farkı biliyor musunuz ? (Bizim verdiğimiz, sağdaki parlak olan):

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Soldaki 5.8GHz için uygundur. Sağdaki de 1.2Ghz ve 2.4Ghz'de iyidir fakat 5.8Ghz'de o kadar da iyi değildir.

Soldaki bizim SPW satış fiyatımızdan daha pahalıdır(35 euro), sağdakinin fiyatı ise uygundur.

Soldaki yerine sağdakini kullanmanın, mesafe anlamında ve "loop", "barrel" ve dönüşler yaparken görüntü atlamaları manasında etkisinin ne olduğunu biliyor musunuz ? HİÇ.

Eğer birisi daha fazlasını istiyorsa, her zaman için soldakini satın alabilir. Ama, ben parasını israf etmesini önermem. 5.8Ghz için değil ve kablosuz analog video görüntü aktarımı için değil...
 
MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim.

6 - VIDEO MESAFESİ LİMİTLERİNİ ZORLAMAK KOLAY DEĞİLDİR

YANLIŞ. Sadece doğrusal kutuplanmış ve yüksek kazançlı(6-8db gibi) bir omni anteni uçağınıza takın, düz uçun, bulabileceğiniz en büyük çanağı alın ve onu tam olarak uçağınıza doğrultun. Çok kolay.

5.8GHz rekorunun çok zun bir süre boyunca, uçağını aynı uçuşta kaybetmiş biri tarafından elinde tutulduğunu gözönüne alırsanız ve şimdikinin oldukça stabil ve RTH donanımlı bir uçak tarafından yapıldığını gözönüne alırsanız, dürüstçe onların FPV deneyimin geliştirmek adına çok bir şey kattığını düşünmüyorum.

Ufuğun nerede olduğunu tahmin ederek uçarak ve eve dönüşü gösteren OSD okunun işaret ettiği yöne doğru, Siyah/Beyaz ekran üzerinde atlamalar ve karlanma nedeni ile başka hiç bir şey göremeyerek, ve uçağın nereye gittiğini tahmin edememe durumunda RTH'ı açabileceğini bilmek, benim şahsi düşünceme göre manasızdır.

Ben ziyadesi ile video kalitesini arttırmak ile ilgileniyorum, ki bu sürükleyici bir FPV deneyimini arttırmak manasına gelir. Benim için herhangi bir kurulumun en yüksek mesafesi, karlanmayı ve ekran atlamasını ilk gördüğüm noktadır.
 
MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim.

7 - YÜKSEK KAZANÇLI BİR ANTEN SİZE DAHA UZUN BİR MESAFE SAĞLAR

YANLIŞ(TABİİ Kİ BİR KIZ GİBİ UÇMUYORSANIZ...). Pasif Omni antenler için, kazancı arttımanın tek bir yolu vardır: Radyasyon deseni düzleştirmek/basıklaştırmak. Bu da mesafe limitlerini zorladığınızda, her yaptığınız yana eğilme, yükselme veya dalış hareketinde video sinyalini kaybedeceğiniz manasına gelir. şahsi fikrime göre manasızdır.

Ben mümkün olan en düşük kazanç değerine sahip omni antenleri tasarlamayı tercih ediyorum, ve alıcı tarafındaki kazancı arttırmayı tercih ediyorum. Bu şekilde görüntü atlamaları olmadan daha akrobatik uçuşlar yapabilirsiniz( radyasyon boşluğunu doğrudan alıcıya yöneltmeniz haricinde tabii, ki bunun da normal uçuşta gerçekleşmesi oldukça zordur).
 
MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim.

8 - BİR ANTENİ TASARLAMAK YA DA OPTİMİZE ETMEK İÇİN ÜCRETSİZ ARAÇLAR YETERLİDİR

YANLIŞ. Yazılımsal simulasyon araçları her zaman doğruyu söylemezler, özellikle de NEC(16) gibi basit olanlar.

Örnek vermek gerekirse, dairesel kutuplanmış bir anten tasarımı vardır, mükemmel düzenli bir radyasyon deseni ile harika bir NEC simulasyonu gösterir(ve hayır, Cloverleaf hakkında konuşmuyorum...).

Bu ise gerçek radyasyon deseninin, sessiz odada(17) test edilmiş bir görüntüsüdür. Çok da iyi değil...
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Yazılımsal simulasyon araçları her zaman doğruyu söylemezler. Profesyonel tasarımlar için gerçek, bir çok farklı yazılım aracında simule edildikleridir. Çünkü her biri farklı algoritmalar ile çalışırlar.
 
MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim.

9 - YENİ BİR ANTEN GELİŞTİRMEK(TASARIM YA DA ÜRETİM METODU) HİÇ DE ZOR DEĞİLDİR

YANLIŞ. Circular Wireless'de, düz bir Dairesel Kutuplanmış Omni anten geliştirmek için ciddi bir kaynak ayırdık.

Başarılı bir anteni geliştirmek, şans eseri elde ettiğiniz bir şey değildir. İzlenmesi gereken bazı adımları vardır:

TASARIM
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


SİMULASYON
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


PROTOTİP ÜRETİMİ
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


LABARATUAR TESTLERİ... OFFF!!! BAŞARISIZ. VE EN İYİ YAZILIMSAL SİMULATÖRDE ÇOK İYİ GÖZÜKÜYORDU...
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu da tasarım ile alakalı. Varolan tasarımlar ile ilgili üretim metodlarını geliştirmek belirgin değildir...

Endüstriyel işlemler, endüstriyel işlemlerdir: kesin, istikrarlı, yüksek verimli, v.s.

El yapımı ile karşılaştırılamazlar. Ama bu endüstriyel işlem adımlarını geliştirmek zorundasınız.

Bir örnek(biraz "sır" gösterelim...):
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Göründüğü kadar kolay değil. 3 farklı tedarikçi değerlendirilir, ve mükemmeliyete ulaşana kadar bir çok test yapılır.

Sonuç ? Mükemmel eksensel simetri. Bizim SPW58'imiz ve el yapımı bir SPW ile bir karşılaştırma:
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim.

10 - ŞİMDİKİ VİDEO ALICILARI VE VERİCİLERİ, FPV İÇİN YETERİ KADAR İYİDİRLER

YANLIŞ. Şimdiki tüm RF(1:coolxf: modülleri FPV için düşünülmedi. Durağan uygulamalar için düşünüldüler.

Bir başka örnek daha: 5.8GHz alıcı modüllerinin ilginç bir fenomenden muzdarip olduğu bir çok insan tarafından belirtilmektedir: uzaklaşırken bazı gürültülü bantlara rastlanılır. Örneğin 1000 metrede nerede ise tamamen sinyali kaybedersiniz ama daha uzağa uçacak kadar cesursanız mükemmel görüntü geri gelir ve 2km'ye kadar uçabilirsiniz.

Benim kişisel görüşüm bunun, bizim uygulamamıza uygun olmayan, kötü tasarlanmış Otomatik Kazanç Kontrol(19) ünitesinden kaynaklanıyor olduğu yönündedir.

Özel olarak FPV için(yani hareketli vericiler) dizayn edilmiş kablosuz video aktarım ekipmanları daha sonra gelecektir ve bu, şimdiki kurulumlarda büyük çapta bir gelişme sağlayacaktır. Az bir şekilde gelişme gösteren, antenlerin VSWR değerinden daha çok olacaktır...
 
MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim.

ÇEVİRMEN NOTLARI

Anlatım her ne kadar basite indirgenmeye çalışılmış olsa da, tercüme etmiş olduğum bu 10 maddelik yazının orjinal sahibi "sircana", antenler hakkında ciddi birikime sahip bir insan. Bu sebeple hem kendimin hem de yazıyı okuma zahmetine katlanacak insanların bir nebze de olsa daha rahat anlaması için bazı notlar aldım.

(1) - Aslında klasik bir cloverleaf antendir ama Sander/ssassen isimli tasarımcısı ısrarla antenlerinin yazım şeklide dahil olmak üzere spiroNET'den başka bir isimle çağırılmasını istememektedir.

(2) - spiroNET antenlerinin ve de "Sander style" denilen ve çok kolay yapılan bazı antenlerin tasarımcısıdır.

(3) - Circular Polarised ya da Dairesel Kutuplanmış antenler, yerden yansıyan sinyallerin ters kutuplanması sayesinde multipath etkisine karşı dayanıklıdır ve bu sebeple FPV için çok uygun kabul edilirler.

(4) - RCG ya da RCGorups, rcgroups.com web adresinde bulunan belki de RC hobisi ile ilgili en büyük forum sitesinin adı.

(5) - sircana'nın anten ekipmanları üretmek için kurduğu firması. Merak edenler için adresi :

(6) - Doktor kelimesi bizde genellikle tıp ile uğraşan kişileri belirtmek için kullanılmasına rağmen aslında akademik bir ünvan olduğundan dolayı burada ayrıca belirtmek istedim.

(7) - VSWR : Voltage Standing Wave Ratio. Yazıda da bahsedildiği üzere antenin kullanamayıp yansıttığı gücü betimlemek için kullanılan bir değer. Nasıl hesaplandığı ile ilgili detaylı bilgiler için ve bakılabilir.

:)coolxf: - Aslında Amatör radyoculuğu tarif eden HAM isminin yığınla açıklaması var. Hangisinin doğru olduğu ile ilgili açıklamalar için ve deneyebilirsiniz.

(9) - Burada bahsedilen aktif ekipman, alıcı ve verici devreleridir. Elektrikle beslenmek durumunda olduklarından aktif ekipman olarak adlandırılırlar.

(10) - "barrel"den kasıt "roll" hareketidir. Tam türkçe karşılığından emin olamadığım için böyle bıraktım.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


(11) - Dönüşlerden kasıt "yaw" hareketidir.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


(12) - Kazanç değerinin yükselmesi, radyasyon deseninin Z ekseninde basıklaşmasına yol açacaktır.

(13) - "loop"dan kasıt "pitch" kullanırak yapılan dönüş hareketidir. Tam türkçe karşılığından emin olamadığım için böyle bıraktım.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


(14) - Burada bahsedilen sürüklenme, diğer ismi ile "drag" dır. Aerodinamik etkiler nedeni ile bir cismin havaya karşı gösterdiği dirençtir. Anten ne kadar büyük olursa, uçuş esnasında göstediği hava direnci artacaktır.

(15) - Desibel logaritmik bir ölçü birimidir, yani watt cinsinden bildiğimiz güç gibi 2 kat artışını 2 ile çarparak değil önceki değere 3db ekleyerek buluruz. 100mw 50mw'den 3db daha büyük bir güç birimidir. Mesafe ise watt cinsinden güçle doğru orantılı değil, gücün karekökü ile orantılı olarak artar. Yani mesafeyi 2 katına çıkarmak istiyorsak gücü 4 kat arttırmamız gerekir. Bu da 3db + 3db = 6db eder.

(16) - , kökleri 1970'lere dayanan bir anten modelleme yazılımıdır.

(17) - , dışarıdan sinyal almayacak, içerideki sinyallerin ise yansımayacak şekilde davranması için tasarlanmış bir odadır. Akustik sessi odalarda teorik olarak, bağırırsanız kendinizi işitmezsiniz. Ama burada bahsedilen Radyo Frekansında işlevi olan sessiz odalardır.

(1:coolxf: - RF yada Radio Frequency ya da Radyo Frekansı modülleri, kablosuz iletişim için radyo frekansını kullanan her türlü alıcı verici cihazın genel adıdır.

(19) - AGC ya da otomatik kazanç kontrolü, sinyal seviyesini sabit tutmak için çalışan bir döngüdür. Video kameralardaki, ışık seviyesine bağlı olarak giriş sinyalinin azaltılması yada arttırılması böylece görüntünün belirli bir aydınlık seviyesinde tutulmaya çalışılması bunun en belirgin örneğidir.

Sürç-ü lisan ettiysek affola :).
 
MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim.

Yabancı forumlardan özlediğimiz bir tablo , sonunda detaylı bilgilere Türkçe ulaşıp yeni şeyleri öğrenebileceğiz. Emeğiniz için teşekkür ederiz Zafer Bey. Eğer başka rezerve gerekli olursa araya ekleme yapabiliriz.
 
MYTHBUSTERS: Antenler hakkında ciddi ciddi konuşalım ya da 10 miti çürütelim.

bu sene ilk lere şahid oluyoruz. bu kadar geniş kapsamlı bir anlatım çok emek isteyen bişey. şimdiden ellerinize sağlık.