RC katamaran

RC katamaran

Kadir Bey , merhaba , öncelikle tekne konusu olarak forumumuzda bir konu açılması , beni mutlu etti.Bu sebeple Fatih Bey'e de çok teşekkür ediyorum.Naçizane kısmen bildiklerimi anlatıp faydalı olabilirsem ne mutlu bana.
Gelelim kalıp olayınıza , o modelden iki parça şeklinde kalıp alabilirsiniz.El yatırması diye tabir ettiğimiz yöntem güzel olur.Ancak kalıbın ilk katmanı jelkot ile alınırsa , teknenizin dış çepheri cam gibi pürüzsüz olacaktır.Bunun için de teknenize kalıp almadan önce çok güzel ve temiz bir akrilik boya işçiliği uygulayıp , pasta cila ile parlatırsanız kalıp harika olacaktır.Jelkotu ince bir katman sürüp , kürleşmeye başladığı noktada 6 oz örme elyaf yatırma yaparak devamını polyester ve kaba elyaf ile takviye yapabilirsiniz.
Yatırma işlemine başlamadan önce krem vax ya da sıvı PVA vaks sürerek ve bunu tekneye güzelce yedirerek , kalıp ayırma durumunda yapışma sıkıntısından kurtulusunuz.
Ancak bu işler için malesef iyi havalandırılan bir atölye gereklidir.Zira bu maddeler gerçekten sağlığa zararlıdır.Ayrıca 20 derece oda sıcaklığında , bu kimyasallar daha iyi sonuç verirler.Havanın nem oranı bile çok önemlidir ki , ne jelkot ne polyester dökümü , nem olayını hiç sevmez.Ortam kuru olmalıdır.
Tabi birde tecrübe olayı , bu önemlidir neden derseniz , mali olarak zorlar.En son bildiğim jelkot tenekesi 250 tl gibi bir rakamdı ve teneke bazında satılıyordu(Burada öyle)
El yatırması kalıbı aldık diyelim , teknenin hafif olması isteniyorsa örme elyaf ve jelkot döküm olacak yine , ama bu sefer vakumla almalısınız.Vakum torbası , ayırma bezi , vakum kompresörü gibi ihtiyaçlarınız olacaktır.Youtube de yüzlerce uygulama videosu mevcuttur.
Netice olarak imkansız değil ancak kalıp işi zor ve biraz maliyetli bir iştir.Kimyasalların karışım oranları bile başlıbaşına ayrı bir uzmanlıktır.
En önemli ve vurgulamak istediğim nokta ise , sağlık yönü . Bu çalışmaları maske,gözlük ve sağlam eldiven olmadan asla yapmayınız.Hiç bir eğlence , ya da obje , sağlığımızdan kıymetli olamaz.
Bildiklerimi paylaşmaya çalıştım , ama bu iş bir derya , yüz yüz bitmez , araştırıp , okuyup , uygulamalar yaparak pek de güzel kalıplar yapabilir ve bizlere güzel görseller sunabilirsiniz.... :saygilar:
 
RC katamaran

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim sizin söylemiş olduğunuz yatırma tekniği ile yapıca fakat vakum yöntemini görmedim güzel bir araştırma yapıcam bugün stickerlarını sipariş vermiştim onlar elime ulaştı reklamcıya verip çoğaltıcam belki arkadaşların ihtiyacı olur
 
Kadir bey malzeme konusunda ve bilgi için (ticari bir site linki eklemenin sakıncası olurmu bilmiyorum ama) ile görüşürseniz ihtiyacınız varmı bilmiyorum ama özellikle bilgi eksikliği ve merakınızı gidereceklerine eminim. Hakan beyin dediği gibi yatırma yöntemi daha kolay. Fakat kalıbı ayırmak için kullanacağınız wax da çok önemli. 5 kat sürüp kalıbın ayrılmadığı da çok olur. İyi araştırırsanız hem teknik olarak hem de malzeme kalitesi olarak kullanacağınız ürün seçimine dikkat etmenizde fayda var.
 
RC katamaran

Herkese fikirleri ve yorumları için teşekkür ederim
Fatih bey vermiş olduğunuz siteyien kısa zamanda araştırıp bilgi sahibi olacağım tşk ederim ama ne olursa olsun bir kere yapmaya çalışıp içimdekimi tamam gerekli
 
RC katamaran

Bugün boş kaldığım için motorun debriyajını değiştirdim performansını çok merak ediyorum

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
RC katamaran

Üzerinden çıkan debriyaj balatası ve çan biraz ufak yeni taktığım daha büyün bakalım ne olucak
 
RC katamaran

Kadir bey motorlara karşı farklı bir ilgim var. Hiç böyle bir motorum olmadı ama eğer olsaydı bende sizin yaptığınız gibi izlerken güzel bir kahve içerdim. :)
 
RC katamaran

Eşim sağolsun böyle odaya geçip bazen kendimi kaybediyorum sonra bir bakıyorum kahvem karşımda şuan herşey Yolunde bir senelik evliyim geçen bi uçak almış hediye Umarım hep böyle olur.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
RC katamaran

Kadir Türkyılmaz' Alıntı:
eşim sağolsun böyle odaya geçip bazen kendimi kaybediyorum sonra bir bakıyorum kahvem karşımda şuan herşey Yolunde bir senelik evliyim geçen bi uçak almış hediye Umarım hep böyle olur
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
RC katamaran

Vallahi aslında yaptığım borçları bir bilse bu uçaklar tekneler vs. Ne olur hiç tahmin edemiyorum
 
RC katamaran

Kadir Türkyılmaz' Alıntı:
Eşim sağolsun böyle odaya geçip bazen kendimi kaybediyorum sonra bir bakıyorum kahvem karşımda şuan herşey Yolunde bir senelik evliyim geçen bi uçak almış hediye Umarım hep böyle olur.
Çok şanslısınız Kadir Bey %p Allah bozmasın, her daim böyle devam etsin diyelim :laugh:
 
RC katamaran

Ömer abi durum okadar vahim mı
 
RC katamaran

Herkese günaydın ufak bir sıkıntım var yeni taktiğim debriyajın şaft girişi yuvarlak benim şaft ise ucu kare ya şaft almalıyım yada debriyajın ucunu değiştirmeliyim bi fikri olan var mı ?
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Ynt: RC katamaran

Anlattığınizdan pek birşey anlamadim ama motorun ucundaki parca gördüğüm kadarı ile kare degil altigen. Teknelerde motorun hareketini safta aktarmayı bildiğim kadarı ile iki parca arasina takilan kaucuk silikonize hortumla yapiliyor

LG-G2 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi