RC Uçaklarda kanal sayısı.

Özkan KAYA

Çalışkan Uye
Katılım
1 Ara 2013
Mesajlar
542
Tepkime puanı
130
Yaş
38
İlgi Alanı
Uçak
Meerhaba;

Rc helilerde kanalı tam anlamıyla anladımda, rc uçaklarda kanalllar ne anlama geliyor ve kanal çeşitlerini içeren bir döküman var ise ilgili linki verirseniz sevinirim.
 
RC Uçaklarda kanal sayısı.

Kanal, aslında modelin türüne göre değişen bir kavram değildir. Modelimizin yerine getirmesini istediğimiz her bir fonksiyon için bir kanal gerekir. Helikopterde 4 kanal için düşünürsek, gaz, yani alçalıp yükselme için 1, sağ sol yatış 1, kuyruk dönüş 1 ve öne arkaya yatış için 1 olmak üzere toplam 4 kanal anlamına gelir. Pallerin açılarının değişim ve gyro değerleri değişimini de kattığımızda 6 kanal olur. Uçakta ise temel 4 kanal aynıdır. Yani gaz için 1, sağ sol yatış (eleron) için 1, öne arkaya yatış (elevatör) için 1 ve dönüş dümeni (rudder) için 1 olmak üzere toplam 4 kanal eder. Modelimiz motorsuz ve eleronsuz bir planör ise 2 kanal bile yeter. Ancak, modelimize, temel işlevlerin dışında, eklemek istediğimiz her bir ilave işlev için bir kanal gerekir. Örneğin, flap istiyorsak +1, iniş takımını açıp kapamak için +1, havadan şeker atacağım +1 şeklinde devam eder gider. Bunların birbirleriyle ilintili çalışmaları ise karışımlar (mix) ile olur ki bu ayrı bir konudur.

Kaçıncı kanalın hangi işlevi yerine getirdiği ise radyo sistemimizin markasına göre değişiklik gösterir. Yani, Futaba ve Hitec'te 1. kanal eleron iken, JR ve Spectrum'da gazdır.
 
RC Uçaklarda kanal sayısı.

merhabalar özkan bey,
basitçe uçaklarda kanal kavramı sudur.mesela esc yani gaz 1 kanaldır.rudder dediğimiz kuyruktaki yön dümeni dikey stabilizör 1 kanaldır.elevon dediğimiz yatay stabilizör yani yükseliş dümeni 1kanaldır.aileron dediğimiz kanatlardaki yon veren kısımlar 1 kanaldır.yani 4kanal bir model de rudder elevon aileron ve gaz vardır.bazı modellerde aileron olmaz ve 3 kanallı olur.flap takarsınız o da bir kanal olur.bazılarında ise iniş takımları açılıp kapanır o da ayrıca bir kanal olur.ışıklandırırsınız o da ayrı bir kanal olur(lipo usutnden enerji verirseniz.) durum kısaca budur.tam anlatabildim mi bilemiyorum fakat umarım işinizi gorur..:)
 
RC Uçaklarda kanal sayısı.

Ömer bey açıklamalaırnız için teşekkürler..

model heli ile başladım ama uçakların uçması faha çok hoşuma gidiyor ve iyi bir rc uçakçı olacağım herhalde, yani bir elektrikli model uçağımızda minimum 4 kanal var diyebiliriz. 5 kanallı bir kumanda demek yani iniş takımlarını açmak ve kapatmak ta demektir herhalde. yiyi bir 4 kanallı ve 6 kanallı heli pilotu olduktan sonra uçağa devam edersem zorluk çekmem diye düşünüyorum. ayrıca mutlaka simülatör çalışmalımıyım uçak için?
 
RC Uçaklarda kanal sayısı.

Erinç bey çok teşekkürler;

Model heliden çok model uçak daha eğlenceli sanırım, çünkü izlerken o daha çok insana eğlence veriyor, yani ben bir elektrik motorlu uçuşa hazır bir uçak seti aldığımda ve bunda 5 kanal mevcut kumanda var ise ve iniş takımları açılıp kapanıyor ise demekki minimum 4 kanal üstüne iniş takımlarıda bir kanal oluyor sanırım. ayrıca aşağıdaki linkte bir uçak beğendim heli ile kendimi iyice geliştirdikten sonra bu uçağı almayı planlıyrum. yorumlarınızı bekliyorum. ayrıca heli ile iyice kendimi geliştirince uçak için simülatmr çalışmam şart mıdır?




 
RC Uçaklarda kanal sayısı.

Heli veya uçak, bu tamamen kişisel tercihle ilgili bir şey. Helide uçuşunu geliştirdikten sonra, uçağı daha kolay halledebilirsin. Ama elinde bir simulatör zaten varsa, neden çalışmayasın ki?

Linkteki uçağa gelince, başlangıç için pek uygun bir model değil. Alttan kanatlı, ama uçuşu daha kolay bir model seçebilirsin.
 
RC Uçaklarda kanal sayısı.

Merhaba;

Elimde simülatör yokta yakıtlı uçak düşünüyorum, daha gerçekçi. bana önereceğiniz bir site uçak v.b varsa belirtirseniz sevinirim.
 
RC Uçaklarda kanal sayısı.

Özkan Bey size karar vermeden ve model almadan önce forumda biraz daha fazla zaman geçirmenizi, çevrenizdeki tecrübeli modelcilerin tavsiyelerini almanızı ve acele etmemenizi öneririm. Şuan ciddi bir kararsızlık içerisinde olduğunuzu görüyorum.

Benim fikrime gelince; " Ben heli kullanıyorum o zaman uçağı hayli hayli kullanabilirim. " gibi bir mantık bence doğru değildir. Uçak ve heli tamamen birbirinden farklı disiplinlerle uçurulabilen modellerdir. Yani bence mutlaka simulatör çalışmanız gerekir, en basitinden heli ile kazandığınız pilotaj size uçağın olmazsa olmaz temel manevraları olan iniş ve kalkış manevralarıyla ilgili hiçbir yetkinlik kazandırmayacaktır. Bu durumda hiç tecrübe etmeden kalkış ve iniş manevrası gerektiren bir model uçağı uçurmak istediğinizde istenmeyen kırımlar yaşama ihtimaliniz olasıdır diye düşünüyorum.
 
RC Uçaklarda kanal sayısı.

Özkan Bey,

Abi ve kardeşlerimiz zaten gerekli cevapları vermişler. Ama vaktiniz olduğunda şu konulara mutlaka göz atın. Size kafanızdaki soruların ve daha da fazlası zaten daha önce detaylı olarak ele alındı ;)