Trex600 elektronik kurulumu

Ahmet SAĞIR

Çalışkan Uye
Katılım
7 Ağu 2014
Mesajlar
325
Tepkime puanı
263
Yaş
45
İlgi Alanı
Uçak
Selamlar arkadaşlar

Trex 600E heliy'e naza h ve jr RG831b alıcının kurulumu ile ilgili yardımcı olabilecek arkadaşlar varmıdır. Uygun olmak kaydı ile ücret de verebilirim. Bugün bir firmadan fiyat istedim verdikleri fiyat o kadar uçuktu ki, örnek vermem gerekirse söyledikleri fiyatın daha altında ben heliyi aldım.
 
Trex600 elektronik kurulumu

Ahmet bey , ücreti mukabil bu kurulumu hazır yaptırmak yerine , şöyle güzel bir konu açsanız , videolu ve fotoğraflı bir şekilde adım adım size yardımcı olmaya çalışarak hem biz öğrensek hem de siz faydalansanız nasıl olur ?...Böylece foruma da güzel bir konu daha eklenmiş olur.Yine de yaşadığınız ili göremedim ama , yardımcı olmak isteyecek arkadaşlarımız olacaktır..... :saygilar:
 
Trex600 elektronik kurulumu

Hakan bey merhaba

Belirttiğiniz gibi konu açıp yapmak elbette daha mantıklı ve öğretici olur fakat konuyla ilgili hiç bir bilgim yok. Temel olarak kavramlara hakimim fakat ne nereye bağlanır nasıl ayarlanır bilmiyorum. Yani kurulum için sıfır bilgiye sahibim diyebiliriz. Hal böyle olunca konu açıp arkadaşlara yük olmak istemedim açıkçası.
 
Trex600 elektronik kurulumu

Açın Ahmet Bey açın.Zaten havalar soğuk , pilotaj seviyenizi de başlangıç seviyesinde olarak tahmin ediyorum , çünkü geçen gün simülasyon hakkındaki sorularınızdan esinlenerek böyle düşündüm.
600 sınıf biraz dikkat ister , kırımı çok pahalı , ama kırmıdan daha önemlisi güvenlik çok önemli...eminim arkadaşlarımız ve ben size her türlü desteği veririz.Size düşen önce elinizdeki ekipmanı bizimle paylaşmak , kumandanız ne , naza-h aldığınıza göre cüsseli bir scale model kokusu alıyorum. :p....Çünkü Naza-H en iyi scale modellere uygun bir sistem.Bilgim var mı , sıfır , siz ne biliyorsanız onu biliyorum.Ancak bilen bir arkadaşımız mutlaka çıkar.Siz donanımı paylaşın , resim , video , atın buraya , sizi yönlendiririz , baktık bazı konularda bilginiz eksik , doğru kaynaktan link veririz , hep beraber okuruz , görürüz , toplarız Allah'ın izniyle..Önümüz kış , geceler uzun , bir de sizden ricam , sisteme bilmiyorsanız asla enerji vermeyin.Enerji vermezseniz , toplayana kadar sağlam kalırlar garanti...
Profilinizi ve mesajlarınızı inceledim de , tanışma konunuzu açmamışsınız , ya da ben göremedim , şöyle kısaca bir tanışma konusu açın , ne iş yaparsınız , nerde yaşıyorsunuz , hedefiniz ne gibisinden basit bilgiler , size daha iyi ve doğru yardım etmemizi sağlar.Örneğin , İstanbul'da ikamet ediyorsanız bir çok arkadaşımız daha çabuk yardım edebilir mesela.
Merak etmeyin Ahmet bey , hevesinizin gitmediği , azim ve sabırla üzerine düştüğünüz sürece , sizden çok güzel bir heli modelcisi olur. :saygilar: :RCKolik:
 
Trex600 elektronik kurulumu

Tekrar merhaba;

Şehir dışına çıktığım için internet imkanım kısıtlı olduğundan yazamadım Hakan bey. O zaman bu başlık trex600 elektronik kurulum başlığı olsun. Tekrar başlık açıp kalabalık yapmayalım.

Modelim scale değil. naza-h henüz almadım. FPV düşündüğüm için almak istiyordum fpv için quad yapacağım sanırım.

ikon yada brain ünite almaya karar verdim. Bu aralar almış olurum. ikisi içinde aynı deniyor fakat donanım olarak bir fark varmı merak ediyorum. Kumandam jr xg8, alıcım hobby king'den aldım klon alıcı ama orijinalini de fbl ünite ile birlikte alacağım. Heli üzerinde ki cylic servolar align ds610 kuyruk servosu ds620, esc align 100Amp.

Şöyle başlayalım istiyorum. Heli üzerinde ki servoların hangi komutlara karşılık geldiğini belirleyelim. Ben düzgün fotoğraflarını çekip yükleyeyim. Hangi servo nereyi kontrol ediyor onu belirlemekle başlamış olalım.
 
Trex600 elektronik kurulumu

Ahmet SAĞIR' Alıntı:
......ikon yada brain ünite almaya karar verdim. Bu aralar almış olurum. ikisi içinde aynı deniyor fakat donanım olarak bir fark varmı merak ediyorum. Kumandam jr xg8, alıcım hobby king'den aldım klon alıcı ama orijinalini de fbl ünite ile birlikte alacağım. Heli üzerinde ki cylic servolar align ds610 kuyruk servosu ds620, esc align 100Amp.

Şöyle başlayalım istiyorum. Heli üzerinde ki servoların hangi komutlara karşılık geldiğini belirleyelim. Ben düzgün fotoğraflarını çekip yükleyeyim. Hangi servo nereyi kontrol ediyor onu belirlemekle başlamış olalım.
Ahmet Bey eğer FBL ünite olarak Ikon / Brain kullanmaya karar verdi iseniz, yeni konu ya da buradan devam etmeye gerek yok.

Şu konudaki videoları izler ve kafanıza takılanları yine aynı konuda sorarsanız, daha çok yardım alabilirsiniz ki inanın pek bir soruya gerek kalmayacak. Zira konuyu :RCKolik: hazırladı ve en küçük detayı bile bizlerle paylatı :thumbup:

 
Trex600 elektronik kurulumu

Ahmet bey , demek daha en başındasınız , simülasyon çalışıyorsunuz değil mi...Bol bol çalışmanız lazım , çünkü FPV işini düşünüyorsanız , bizim son günlerde en çok korktuğumuz olay , acemi fpv'cilerin modelleri olur olmadık yerlere düşürmeleri ve hem kendilerini hem başkalarını hayati risklere sokmalarıdır.
Bu konu çok önemli , asla tamamen pilotajınız oturmadan bu projeyi hayata geçirmeyin.Projenizden vazgeçin demiyorum , elektronik hazırlığınızı yapın , ekipmanı yavaş yavaş toparlayın ama pişmeden asla bu modeli uçurmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum.
600 kırımı pahalı olmasından geçtim , insanı öldürebilecek kadar tehlikeli bir sınıftır.
Simülasyonda yön vermeyi öğrendiyseniz ,(heli kuyruğu bize , burnu karşıya bakacak konumda olmalıdır) kumandanızın sağ stiği yukarı ve aşağı yaparsanız , elevatör yönlerine kumanda eder.Yani ileri ve geri...Yine sağ stiği sola ve sağa komut verirseniz , bunlar da aileron (roll) komutudur , sola ve sağa yatırma komutu.
Sol stiğe gelince , yukarı aşağı (throttle) yani gaz verme komutu , heli motoruna güç verir ve keser , heli yükselip , alçalır.Sol stik sola ve sağa komut verince (rudder) yani kuyruk sola ve sağa dönecektir.Burada dikkat isteyen , kumandadan sola rudder verdiğinizde , helinin burnu sola dönmelidir doğal olarak kuyruk sağa kaçacaktır.
Forumu iyi okursanız , bu konularda grafikli anlatımlar mevcuttur , yeni başlayan indeksli tüm konuları dikkatli ve sabırlı bir şekilde okuyun lütfen.
Şimdilik bunları yazdım , gerisi forumda bolca mevcut , bir de bu modeli uçurmadan , bol simülasyon eğitimi ile birlikte , mikro sınıfı bir heliyle , birebir uygulama yapmanızı şiddetle öneriyorum.Ancak böylelikle büyük modeli kaldırmaya yetecek cesaret ve tecrübeye erişebilirsiniz.
Teknik konuları da mutlaka okuyun , mesela Mehmet Bey'in 450 sınıfı modelin toplanışından , elektronik ayarlarına kadar , aylarca emek verdiği videolar mevcut.Mutlaka izleyin , ben ne kadar anlatsam , birebir görüntülüsü kadar tatmin edici bilgi veremem.
Özetle , yolun daha en başındasınız ve yapmak istediğiniz olay , modelcilikte profesyonel olmuş arkadaşların yapmaya çalıştığı şeyl...Çok sabır , çok dikkat ve çok eğitim.Belki gözünüzü korkutmuş olabilir ama , bu işlerin kuralı bu , sakın parasını vereyim de bir an önce ayarlatıp uçurayım gibi bir mantığa da asla kapılmayın , bizler oyuncak oynayan büyükler gibi görünsek de , bu modeller oyuncak değil , hele acemi ve tecrübesiz ellerde Allah muhafaza neler olabilir , düşünmek de yazmak da istemiyorum.
Kolay gelsin Ahmet bey, yanınızdayız............ :saygilar:
 
Trex600 elektronik kurulumu

Ahmet SAĞIR' Alıntı:
......Şöyle başlayalım istiyorum. Heli üzerinde ki servoların hangi komutlara karşılık geldiğini belirleyelim. Ben düzgün fotoğraflarını çekip yükleyeyim. Hangi servo nereyi kontrol ediyor onu belirlemekle başlamış olalım.
Yukarıda Hakan kardeşim yazınca fark ettim. Anladığım kadarı ile Ahmet Bey yolun çok başındayız. Olabilir hiç sıkıntı değil ;)

Sadece gerekli güvenlik önlemlerini alarak acele etmeden Hakan kardeşimin söylediklerini ve forumdakı temel paylaşımları sindire sindire okuyalım lütfen ;)
 
Trex600 elektronik kurulumu

Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Birçok tavsiyenizi halihazırda uygulayarak forumu uzun zamandır takip ediyorum. Konuları ve videoları sabırla okuyor ve izliyorum. Bazen heliyi karşıma alıp fiziki olarak inceliyorum. Bunlarla beraber tabi ki simulatör çalışıyorum. Türker bey'in eğitim videolarını izliyorum ve bir konu üzerinde en az 3 gün simülatör çalışıyorum. Yönlerle ilgili sorun yok ama kumanda stick'lerine komut verdiğimde hangi servo çalışıyor onu merak ediyorum. Onu da toplamaya başlayınca göreceğim. Şu an 3 modelim var. Bir tane cb180D bir tane v977 bir tane de Trex 600

Şimdilik v977 ile hem canlı simülasyon yapıyorum hemde uçuş hevesimi tatmin ediyorum. 600 şu an yatıyor. toplayacağım inşallah. 600'ü almaya gittiğimde bu büyüklükte bir heliyle karşılaşacağımı bilmiyordum. Fotoğraflarda daha küçük görünüyordu. Görünce zaten kendi kendime dedim senin yolun uzun diye :) Rasim bey'in Forza 450 konusunu görünce bir tane de ben almak istedim fakat toplamak konusunda kendime güvenemedim.Almış olanların toplama konularını okuyunca bir çok detay olduğunu gördüm.(Swashplate level, Servo açı ayarı vb. gibi) Kısmet olursa bir tane alacağım listeye ekledim. Çok beğendim heli'yi. En azından 450'lilik bir heli ile uçmak başlarda daha kolay olur gibi geliyor.

Güvenlik konusunu çok ön planda tutuyorum, önlemlerimi de almadan zaten hareket etmiyorum. Bu konuda çok ciddi davranıyorum. Microyu bile uçururken içeride-dışarıda etrafta kimse olmamasına dikkat ediyorum. Varsa uygun bir yer arıyorum yoksa uçurmuyorum. Üniteyi aldığımda belirttiğiniz konu üzerinden kurulumu yapmaya çalışacağım. Herhangi bir sıkıntıda aynı konuya yazarım. Tekrar değerli tavsiyeleriniz için teşekkürler.
 
Trex600 elektronik kurulumu

Valla Ahmet Bey , sizin gibi aklı başında insanların hem siteye üye olmasını hem de bu hobiyle uğraşmasını sevinerek karşılıyorum. Siz hele bir başlayın manuele göre montaja. Herşeyi (yönünü vida boylarını vs) iki kez kontrol ederek yavaş yavaş ilerleyin. Gerçekten ilk defası korkunç gelsede elektronik ayarları vs 15 dakikalık iş aslında. Herkes elinden gelen yardımı gösterir.
 
Trex600 elektronik kurulumu

Ilker hocama aynen katliyorum, kesinlikle cok dogru ve emin adimlarla ilerliyorsunuz :thumbup:

Hele bir baslayin, takildiginiz yerde :RCKolik: yaninizda merak etmeyin ;)
 
Trex600 elektronik kurulumu

Ahmet bey 450 ile uçmak, 600 le uçmaktan zordur. zira çok oynaktır 450. 600 yapışır olduğu yere, birde boyut büyük olunca görsellik artıyor. ama bu size 600 uçurmak basit gibi bir izlenim vermesin. öncelikle araştıracağınız konu fiziksel montaj olsun. ama bunuda kullandığınız modelin manueline göre yapın. sonra elektronik ekipmanlarınızı tanıyın hangisi ne işe yarar. servo,esc,bec,ünite,motor,alıcı bunların çalışma sistemi nasıl. forumda bu konuda birçok kaynak var. fbl modellerde fiziksel motajı yapınca geriye sadece kumanda ve ünite ayarları kalıyor. kumandayı çabuk öğrenirsiniz. fbl ünitelerde ünitenin marka ve modeline göre ayarlar değişmektedir. kurulumunda kesinlikle yardım almanız gerekir. koskoca modeli o kibrit kutusu büyüklüğündeki alete emanet ediyorsunuz sonuçta :laugh:
 
Trex600 elektronik kurulumu

Arkadaşlar selamlar

Akşam karşıma aldım 600'ü ve klon alıcımı. Ne nedir diye çözmeye çalıştım. Kafama takılan sorularımı iletiyorum sizlere. FBL ünite ile bağlantıların şekli değişecektir ama ben şu an doğru bağlantı yönünü öğrenmek istiyorum.

1- Alıcının olduğu resimde servolardan gelen kabloların yönü nasıl olmalı. Resimde ki takıldığı şekli doğrumudur yoksa tam tersimidir.

2- ESC'den gelen kablo throttle olarak işaretli. Alıcıda ki yeri belli. Peki alıcıya enerjiyi nereden veriyoruz.

3- Servoların göründüğü resimde solda ki servonun görevi nedir.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Trex600 elektronik kurulumu

Ben cevaplandırma çalışacağım Ahmet Bey

1- Alıcı bağlantı yönleriniz doğru

2- Kullandığınız ESC marka ve modeli nedir ? Aslında ESC içinde BEC devresi olan tiplerden mi. Eğer öyle ise, alıcı enerjiyi pil-ESC- Throttle kanalı üzerinden alır. Eğer ESC'niz de BEC devresi yok ise ki %99 600 sınıfı ESC yoktur, bu durumda alıcıya extra BEC devresi üzerinden enerji vermek gerekir. Detaylar ekte.





3- Soldaki servonun adı PITCH servosudur. Görevini ise aşağıdaki videodan görebilirsin

 
Trex600 elektronik kurulumu

Merhaba Mehmet Bey teşekkürler cevaplarınız için. ESC orjinal sanırım align 100a bl100g modeli. Bu model de bec varmı bilmiyorum ama olmadığını varsayarsak eğer bec devresini nereden nasıl temin edebilirim.

Ek olarak ESC'den gelen kabloyu alıcıda ki BATT. kısmına bağlasam alıcıya enerji sağlamış olurmuyum.