[Urun]: RunCam HD - Mobius artık yanlız değil ...

Zafer ŞAHİN

Mahna Mahna ...
Katılım
29 Ağu 2013
Mesajlar
1,313
Tepkime puanı
2,193
Yaş
47
Konum
İstanbul
İlgi Alanı
Multikopter
Arkadaşlar merhabalar,

Mobius kamera özellikle 250 sınıfı Quad'larda baştan beridir nerede ise alternatifsizdi. GoPro ve SJ4000 benzeri kameraların aerodinamik yetersizlikleri, ağırlıkları ve sürüklenme özelliklerinin fazla olması, 808 tipi kameraların şekil itibarı ile konuşlandırılma zorlukları ve görüntü kalitesinin nispeten düşük olması, Mobius'u bu sınıfta rakipsiz yapmaktaydı. FPV kameralarının çoğunun temeli olan CCTV güvenlik kameraları konusunda uzmanlaşmış bir firma olan RunCam, Mobius'un bu rakipsizliğini RunCam HD modeli kamerası ile bozdu. $49'luk fiyat etiketi ile piyasada "Bütçe Dostu Mobius Alternatifi" olarak kendisine yer bulmaya çalışan RunCam HD modelini biraz inceleyelim.



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Önce kısa bir şekilde teknik özelliklerden bahsedelim.

Angle of Field..............: F.O.V 120°
Photo Resolution............: 3MP
Video Resolution............: 1080P 30FPS FULL HD, 720P 60FPS, 720P 30FPS HD
Video/photo Files Format....: *.MOV / *.JPG
Live TV Video Output........: NTSC / PAL
Interface...................: Mini USB
Max TF Card Supported.......: 64G(Suggest using Class 6 or above)
Image Flip..................: 180 Deg Roation
Weight......................: 41 g
Dimension...................: 60mm(L) * 35mm(W) * 18mm(H)
Rechargeable LIPO Battery...: 750mAH
Continuous Recording Time...: About 80 Minute
Working Voltage.............: DC 5V
Working Current.............: <500mAH


Yukarıdaki teknik özellikler, kağıt üstünde hemen hemen Mobius ile aynı. Ama görebildiğim kadarı ile RunCam HD modeli kameranın öne çıkan 3 özelliği var.

- Fiyatı daha ucuz
- Plastik kasasının iç tarafında kullanılan iletken malzeme seyesinde GPS ve UHF sinyallerine karşı Mobius'dan da az gürültü üreten bir çözüm. Bu arada Mobius'un elektronik gürültü için "zırhlandırılmış" kasalarının da piyasada mevcut olduğunu fakat ek bir ücret ödenmesi gerektiğini belirtmem gerekiyor.
- Mobius'un karşıdan bakınca sağda konuşlandırılmış kamera merceğinin aksine, RunCam HD modeli kamera merceğinin tam ortada konuşlandırılmış olması simetri hastalarının çok beğendiği bir özellik olmuş.

Görüntü ayarları konusunda Mobius daha zengin seçeneklerle RunCam HD'den daha önde ... Ama bu RunCam HD'nin kötü bir görüntü kalitesine sahip olduğu manasına gelmiyor. Şu iki videoda RunCam HD'nin "White Balance" ve parlaklık-aydınlık geçişleri konusunda biraz daha başarılı olduğunu görebilirsiniz. Ama Mobius ise detaylarda biraz daha başarılı. Tabii Youtube üzerinden izlemek asla doğrudan görüntüyü izlemek ile aynı şey değil, bunu hesaba katmak lazım.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

RunCam HD kamera üzerinde gelen F2.0 lens yerine, $5 ek ücret ile sunduğu F2.8 lensin daha başarılı görüntü kalitesine olanak verdiği kendi sitesinde belirtiliyor ama henüz bununla ilgili net bir bilgi bulamadım. Ki kendi sitesindeki resimlerde de bir fark olmasına rağmen, bu fark "gece ile gündüz" değil.

Ürünü şimdilik en uygun fiyata kendi sitesinden alabiliyorsunuz. Ve genel olarak $70 civarı fiyat etiketine sahip Mobius'dan $20 daha ucuza, yaklaşık aynı performansa sahip bir alternatif olan RunCam HD kamerayı edinebiliyorsunuz. Görünen o ki, kendi sınıfında denemeye değer bir alternatif.
 
Mobius sanki biraz daha net gibi, tabi fiyat olarak 20 USD fark göz ardı edilmemeli...
 
Alternatif her zaman iyidir :halay: Paylaşım için teşekkürler Zafer Hocam :thumbup:
 
[Urun]: RunCam HD - Mobius artık yanlız değil ...

sj4000 - gopro3 karşılaştırmalarındaki gibi, alternatif daha canlı renk tonlarıyla çekmiş. canlı sevenler için güzel gayet. 20 dolarda azıcık para değil şu dönemde :laugh:
 
[Urun]: RunCam HD - Mobius artık yanlız değil ...

Seçeneklerin artması, fiyatın düşmesine ve farklı tercihlere imkan tanıyor. Öte yandan da teknik ayrıntılarda boğulan ve aradaki farkların ne olduğunu tam olarak anlayamayan benim gibi kimselerde ise çok fazla kafa karışıklığına neden oluyor. Ama seçim yaparken ihtiyaçlarımıza hangi ürünün daha uygun olduğunu da bu tür inceleme yazıları sayesinde anlıyabiliyoruz.

Teşekkürler Zafer bey! Kalemine sağlık! %p