[Urun]: Yeni Proje: Goblin Speed

İlker Sönmez

Tecrübeli Uye
Katılım
29 May 2014
Mesajlar
1,494
Tepkime puanı
2,511
Yaş
47
Konum
Adana
Web sitesi
www.drilkersonmez.com
İlgi Alanı
Heli
Speed uçuş stiline balıklama bir dalış yapmaya karar verdim :) Şaka bir yana goblin 380 resimlerini gördüğümden beri ne güzel speed gibi yapmışlar yorumları ile yavaş yvaş fikirler oluşmaya başladı. Önceleri bir 380 alıp minyatür speed olarak vitrine koymayı düşünüyordum. Sonradan böyle modellerin uçması gerektiğine kanaat getirdim. Bilen bilir küçük modellerden pek haz alamadığım için neden gerçek bir speed olmasın fikri oluştu. Tabi elektroniğin dehşet verici pahalı olması ve elimde patlayacak olması da işin cabası. Kim bir ESC ye 850 dolar verir ki :lollol: :lol:

Ancak okudukça , eğer dünya hız rekorunu kırmaya çalışmıyorsak bu kadar pahalı donanımlara gerek olmadığını anladım. Zaten her filoya bir goblin gerekli değil mi :)

Geçenlerde paylaştığım bir modelciyi kaşıntı tutarsa başlıklı konudaki videoyu burada tekrar paylaşmak istiyorum. O zaman neden bu videoyu paylaştığımı şimdi daha iyi anlarsınız :)

Konunun devami olan kutu acma ve inceleme icin asagidaki konumuza bakiniz

[Urun]: Goblin Speed Kurulum , İnceleme

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
[Urun]: Yeni Proje: Goblin Speed

Speed helikopterlerin normal 700 lerden farkı nedir dendiğinde , bu modellerin düz ve hızlı gitmesi için gereken birkaç özelliği vardır. Düzgidebilmesi için kuyruk gaininin sıfıra yakın olması (rate mod) gereklidir. Kuyruk palleri aşırı tepki verip yönünü bozmaması için küçük olmalıdır. Misal 700 boyutlu normal bir modelde 105 kuyruk pali kullanılırken speedlerde 550 lere kullanılan 95 mm kuyruk pali kullanılır.

Gövdenin yapısı ve aerodinamik özellikleri herkesçe biliniyor , ancak gerçekten bu işle profesyonel olarak uğraşan kişiler , hız rekorunu kırmaya çalışanlar için goblin speed şakaa gibi bir makinadır. Onlar henselheit , diabolo gibi halis muhlis speed makinalarından başkasını tanımazlar. Amma o makinalarla da canım 3d yapmak istedi diyemezsiniz. Özetle Goblin speed güzel bir speed - 3D melezidir.

Speed makinalarda uzun süreli aşırı amperler tüketilir. Misal 250 amper 15-20 sn boyunca çekilir. Bu ısıya dayanabilecek elektronikler gerçekten çok pahalıdır. 3d makinalardaki bir saniyeden daha kısa süren amper pikleri gibi dayanılabilir bir yük değildir. O yüzden bütün kabloların 6 awg , konnektörlerin 8 mm olması , motor ile esc'nin birbirine lehimlenmesi önerilir. Bu yüzdendir ki speed modellerde esc yuvası motorun dibindedir ve kontronik 200 hv gibi speed için üretilen esc lerde kablolar konnektörsüz bağlanır.

Elektronik seçiminde yüksek süreli yüksek amper verebilen ESC , kalın ve tek sarım telli motorlar (10k watt peak), yavaş ama yüksek torklu servolar ve Speed için dünyanın ilk tercihi Helicommand FBL üniteleri tercih edilir.

--------------------------------------------------------------------------

Bu goblinile goblin 700 competition serisinin birçok parçası ortak. Bu makine 720 pal çeviriyor. Kafaturu 2600 , pitch +15 . Akımı çeken bu aşırı yük.
Burada 14S ve 12S seçimi ilk önce karar kılmamız gereken nokta. Malum 14S olduğunda voltaj yükseldiği için aynı gücü elde etmek daha düşük amperle mümkün oluyor. Tavsiye edilen ideal piller 7S 4500 mah 60 C. Tabi buna uygun bir şarj aleti de gerekmesi büyük bir sıkıntı. Gene bu 7S pilleri diğer modellerde kullanabilmek için diğer modellerin ESC'lerininde değişmesi gerekiyor. Bu sıkıntılar bizi 12S setup ve yüksek amper/ısı sarmalına itiyor.

Modeli havada yakmamak için 12S sistemi daha düşük kafaturunda kullanmak gerekiyor , bu da hızı sınırlıyor. O yüzden baba bir makina için 14S gerekli. Ancak şimdilik benim planım 12S'de kalmak. Belki bir piyango çıkarsa fikrim değişebilir:)

Düzeltme: Piyango çıkmadı tabi ancak araştırınca gördüm ki 5000 mah 60C 6S piller ile 4500 mah 7S 65C pillerin fiyatları aynı. Şarj aletinde de yaklaşık bir 70 dolar fark var. O yüzden tüm sistemi komple 14S yapmaya karar verdim.

Dolayısıyla çok hızlı uçan bir makina değil , hızlı uçan bir makina yapabliyoruz.

-----------------------------------------------------------------------------

Elektronik seçimleri:
Motor :
Son dakika kararıyla motor tercihimizi değiştirdik. Yeni motorumuz Xnova Temptation Series (XTS) 4530-480KV
Aşağıda motorun orjinal açıklaması ve altındaki paragraftada benim yorumlarım mevcut.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Xnova XTS 4530-480KV 5+5YY Brushless Motor 1.4mm Wire 6mm-38mm Shaft A
The Xnova motors XTS series is well designed and optimized to perform. With up to 1,6mm thick wire, we can offer you a second to none quality motor with higher torque level and overall performance than Xnova normal series. This motors have been tested under extreme conditions, such as up to 42 degrees C outdoor temperature for countless numbers of hard 3D flights ,with great results in specially 800 size helicopters. These motors offer perfect choice for speed flying enthusiasts. All XTS motors are 100% hand-wound. Each motor runs trough a complete quality control test. Xnova brushless high performance outrunner motor designed for extrem 3D 700-800mm helicopter where highest power to weight ratio is important. 12S and specially 14S optimised.

Yorum: Xnova XTS 4530-480KV motorlar tek ve kalın tel kullanılarak %100 elle sarılıyor. Dahaönceki mesajlarda da belirttiğim gibi speed modellerde yüksek akım altında daha fazla verimlilik için tekli sarım motorlar tercih ediliyor. Bu seri (XTS) normal seri x-novalara göre genel performans ve tork olarak daha üstün. Mesela yakın zamanda çıkacak Goblin 380 motorları için normal seri motorlar ve xts versiyonu mevcut. Xts versiyonu Tareq'in tercihi sloganıyla geliyor. Yukarıdaki paragrafta motorun testlerinin ekstrem dış koşullarda 42 derece sıcaklıkta yapıldığı söyleniyor. Bu da motorun Adana için uygun olduğunu gösterir. :lol: Bu testlerde özellikle 800 sınıfı helikopterlerde hard 3d uçuş için çok iyi sonuç verdiğini söylüyorlar. Hemen arkasındanda bu motorun speed flying için mükemmel seçim olduğuna yer verilmiş. Güç ağırlık oranı olarak 4530 serisi (535 gr) büyük abileri olan 4535 ve 4540 serilerine göre ağırlık performans olarak daha başarılı. Abileri 700 gr civarı ağırlıkta iken 500-600 watt daha fazla güç üretiyorlar. Bu motoru seçmemizdeki bir diğer sebepte KV değerinin hem 12S hemde 14S kullanımına uygun olması. 12S de kullandığımız 500KV motorlara çok yakın KV değerleri ile 14S için optimize edilmiş bu motora çok yönlülük sağlıyor. Misal scorpion 4530-450KV motoru bu motorun eşdeğeri olarak piyasada , ancak sadece 14S kullanımı öneriliyor, aynı zamanda güç üretimi olarak daha zayıf kalıyor.

Daha önceki tercihimiz KDE Direct 700XF-535KV 4530 serisinden bir motor 14S kullanımına uygundu ancak çoklu sarım olduğu için tercihimizi değiştirdik. Bir düşük KV olan 505Kv versiyonu ise 4535 kategorisine girdiği için ağırlığı ve akı çekme kapasitesi çok yüksek olduğu için hedef güç kullanımı planımıza uymuyordu.


Özellikler:

High qual. Neodym Mag.heat res. up to 150 degree C.
Specialized wires,heat resistance up to 300 degree C.
Precise balanced.
High performance stator metal sheet.
High quality NMB bearings. (2 on top 1 at bottom)
Marked leading high effiency up to 93%.
Cooler running.
Superb quality and machining of CNC parts.
Improved torque and power output.
1.4 mm thick wire.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



ESC: YGE 160 HV V4 (Opto) with Heatsink
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Servolar:
Savox 1268HG

Cyclicler:
Specifiaction
* Dimensions: L:48.0 x W:20.0 x H:37.2mm
* Weight: 62g
* Speed (sec/60°): 0.11 @7.4V
* Torque (kg-cm): 26 @7.4V
* Case: Aluminium

Tail:
Specification
Torque: 4.2 kg-cm (58.33 oz/in)(6.0V)
Torque: 5.1 kg-cm (70.82 oz/in) (7.4V)
Speed: 0.05 s (6.0V)
Speed: 0.04 s (7.4V)
Weight: 63 g (2.22 oz)
Dimensions:40 x 20 x 40 mm ( 1.57x0.79x1.50 in)
Operating Voltage:6.0 ~ 8.4 V DC Volts ( 2S Lipo un-regulated )
Working frequence:760μs / 560hz
Dead band:0.0005ms (Default)
Bearing Type:2BB
Motor Type:Brushless Motor
Gear Type:Chrome-Titanium alloy gear

FBL: Bavarian Demon 3SX

BEC: Western Robotics Hercules

12S-14S setup kararını daha veremedim . Her ihtimale karşı elektronikleri 14S uyumlu seçtim.
 
[Urun]: Yeni Proje: Goblin Speed

Modelin servo voltajına 7.4V olarak karar verdim. Kullanacağımız Savox 1268 servolar ile bu voltajda 26kg ve 0.11sn hız elde edebiliyoruz. Benim için gayet yeterli. Servo fiyatı tanesi 78 USD fastlad da . Kuyruk servosu olarak MKS'nin HBL 669 versiyonunu tercih edeceğiz , bu servoda 7.4 V da 0.04 sn hızda ve 5 kg civarı tork üretebiliyor. Fiyatı şu anda 104 dolar.

8.4V kullanabilen outrage servolarımı şimdilik 550 modelime geçireceğim , ilerde gene başka bir 700 için lazım olabilir diyerek satmaktan vazgeçtim.

Ana sistem voltajı olarak 52V (14S) sistem düşünüyorum. Zaten C değerini yükseltmek içinpillerimi değiştirecektim. Gördümki 7S piller 6S piller ile neredeyse aynı fiyatta , sisteme binen amper yükünü azaltmak için 14S uçurmaya karar verdim. Daha önce ileriye yönelik yapmış olduğum dizayn sayesinde 550 modelimde halihazırda 7S yada 8S ile uçabilecek durumda. HV ESC ve 8S e kadar destekleyen motoru mevcut. Hatta pinionu bile mevcut. Geriye sadece şarj cihazı ve pilleri değiştirmek kalıyor.

Bu seride konnektör olarak Suprax Pro S serisinden 6mm veya 7 mm tercih edeceğim. Bu konnektörlerin özelliği , kablonun koruyucuya girdiği bölümde kabloyu sıkıştıran iki vidası olması nedeniyle lehim erise bile konnektörü tam bırakması mümkün olmuyor.

Kablolama için esc ve pillerin ana akım kablo kalınlığına baktığımızda 10 awg olduğunu görüyoruz. Bu yüzden sadece seri bağlamak için yapacağımız ara bağlantıyı 8awg yapıp diğer kısımları 10 awg olarak tutacağım. Burada önemli olan kablo uzunluklarını minimuma indirmek. Herkesin yaptığı gibi esc motor arasında direkt lehim kullanacağım. Diğer kablolarında mmkün mertebe kısaltacağız.

Geçende Mehmet hocamlada aynı konuyu konuştuk. 6S 5000 mah 60 C batarya ile 7S 4500 mah 65C bataryanın fiyatı aynı. 7S olduğu zaman kapasite biraz daha küçültülüyor. Uçuş süresi değişmiyor , ağırlık değişmiyor.
Burada tek sıkıntı 7S pil kullanımı Türkiye de yok denecek kadar az olduğu için (ben kullananı duymadım) elden çıkarmak çok mümkün değil. Ancak elden çıkarmak için öncelikle daha iyisine ihtiyaç duymak gerekir diye düşündük ve daha iyisine de ihtiyaç yok diyerek , pilleri öldürene kadar kullanırız zaten dedik.

Bu arada merak edenler için 14S kullanabilen belli başlı esc ler :
Kontronic 160-200HV
YGE 160-320HV
Scorpion Commander 160HV
Jeti 200HV

-----------------------------------------------------

Bir diğer konuda hızın ölçülmesi konusu , bu konuda gps bazlı yöntemler ve gerçek uçaklarda kullanılarn hava akımını ölçen yöntemler mevcut. İlk başlarda alışma dönemi olacağı için ne kadar hızlı gittiğimizden ziyade düzgün gitmeye çalışacağımız için hız ölçme sistemi kurulumunu daha uzun vadede daha detaylı inceleyeceğim . ancak amper ölçme işi biraz daha öncelikli. Sisteme ne kadar yük bindirdiğimizi görerek kafaturunu ve pitch açılarını arttırmak en sağlıklısı olacaktır. Burada sıkıntım harici amper ölçme sistemlerinin bulabildiğim kadarıyla maksimum 150 ampere kadar ölçüm yapması. Castle'ın içinde loglarda amper görülebiliyor ama maalesef 14s destekleyen esc yapmamışlar. Kullanacağımız yge esc sayısal bir log tutma durumu yok. Hepsinin bir arada olduğu sawce Kontronic ESC ler var ancak tabi onlarında fiyatları malum. 250 ampere kadar akım miktarını gösterebilecek bir sistem bilen varsa tavsiyelerinden faydalanabilirim.
 
[Urun]: Yeni Proje: Goblin Speed

Nedense birden şu meşhur replik aklıma geldi :laugh: :laugh: : "And the Oscar goes to...."

Demek Türkiye'nin ilk Goblin Speed çok değerli moderatörümüz, kardeşimiz Ilker hocamıza geliyormuş :thumbup: :bravo: :halay:

Demek "Kaşıntı" videosu boşuna paylaşılmamış, meğer altında gerçekten bir kaşıntı varmış :lollol: :lol:

Konuyu yakın takibe aldık. Bakalım nasıl bir model bizleri bekliyor :)
 
[Urun]: Yeni Proje: Goblin Speed

İlker hocam , isterseniz gönderiyorum kaşağıyı :D , ama bu da çok güzel modelmiş bee , insanın ağzının suyu akıyor .. :p
Merakla ve zevkle takip edeceğim , noluyor bu foruma yaaa , alan alana , uçan uçanaaa... :halay: :halay: :halay:
 
[Urun]: Yeni Proje: Goblin Speed

Dur bakalım daha çok para kazanmak lazım. Ya da nisanı beklicez , çocukların okul taksidi bitince :lollol: :lol:
 
[Urun]: Yeni Proje: Goblin Speed

İlker abi 250 lik quad dan goblin speed yapacaksın demek :)

Hayırlısı olsun, işallah tez zamanda radara girersin goblin speedle :)
 
Ynt: [Urun]: Yeni Proje: Goblin Speed

Sabırsızlıkla beklemedeyiz.
 
tamerkaymakci' Alıntı:
İlker abi 250 lik quad dan goblin speed yapacaksın demek :)

Hayırlısı olsun, işallah tez zamanda radara girersin goblin speedle :)

Valla 5-6 tane quad satmak gerek :) Şaka bir yana eve bir goblin sokmak için 80 takla atmam gerek. Bu arada bütçe oluşturmak için dolapları karıştırıyorum , eski bilgisayar parçaları falan ne varsa satışa koydum. Vesile oldu evdeki eskilerden kurtulmak için motivasyon olmadan fotoğrafını çekmeye sitelere koymaya üşeniyordum zaten. şöyle bir ortalığı karıştırınca 5 tane full bilgisayar yapacak kadar eski malzeme çıktı :lol: :) Quadı , 130x'i falan elden çıkarınca en sonunda hesaba bir bakacaz ne alınabilir ne yapılabilir diye.
 
İlker Hocam şimdi forumca bir heyecan sardı bizi. :laugh:

Bugünden hayırlı uğurlu olsun demek istiyor ve biran önce speed konularına kavuşmak için sabırsızlanıyorum. :halay:

Bende Darth Houston neden modelleri piyasaya veriyor hevesini almadan diye düşünüp duruyordum. :laugh:

Bu speed çok yakışacak Adana ekibine. :halay: Bizde epey görgümüzü arttırmış olacağız sayende. :yuppi:
 
[Urun]: Yeni Proje: Goblin Speed

Bakalım hala araştırmadayız.

Üst konulara yazdıklarımı yenimesa joalrakda yazıyorum , çünkü çoğu zaman gözden kaçabiliyor.

" Speed helikopterlerin normal 700 lerden farkı nedir dendiğinde , bu modellerin düz ve hızlı gitmesi için gereken birkaç özelliği vardır. Düzgidebilmesi için kuyruk gaininin sıfıra yakın olması (rate mod) gereklidir. Kuyruk palleri aşırı tepki verip yönünü bozmaması için küçük olmalıdır. Misal 700 boyutlu normal bir modelde 105 kuyruk pali kullanılırken speedlerde 550 lere kullanılan 95 mm kuyruk pali kullanılır.

Gövdenin yapısı ve aerodinamik özellikleri herkesçe biliniyor , ancak gerçekten bu işle profesyonel olarak uğraşan kişiler , hız rekorunu kırmaya çalışanlar için goblin speed şakaa gibi bir makinadır. Onlar henselheit , diabolo gibi halis muhlis speed makinalarından başkasını tanımazlar. Amma o makinalarla da canım 3d yapmak istedi diyemezsiniz. Özetle Goblin speed güzel bir speed - 3D melezidir.

Speed makinalarda uzun süreli aşırı amperler tüketilir. Misal 250 amper 15-20 sn boyunca çekilir. Bu ısıya dayanabilecek elektronikler gerçekten çok pahalıdır. 3d makinalardaki bir saniyeden daha kısa süren amper pikleri gibi dayanılabilir bir yük değildir. O yüzden bütün kabloların 6 awg , konnektörlerin 8 mm olması , motor ile esc'nin birbirine lehimlenmesi önerilir. Bu yüzdendir ki speed modellerde esc yuvası motorun dibindedir ve kontronik 200 hv gibi speed için üretilen esc lerde kablolar konnektörsüz bağlanır.

Elektronik seçiminde yüksek süreli yüksek amper verebilen ESC , kalın ve tek sarım telli motorlar (10k watt peak), yavaş ama yüksek torklu servolar ve Speed için dünyanın ilk tercihi Helicommand FBL üniteleri tercih edilir."
 
[Urun]: Yeni Proje: Goblin Speed

Çekilen akımlar ve sureleri gercekten muazzam... Hal böyle olunca en iyi elektronik almak farz oluyor...

Anladığım kadarı ile Speed hepimiz ıcın değişik bir tecrübe olacak :) bakalım daha ne gibi detaylar bizleri bekliyor :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
[Urun]: Yeni Proje: Goblin Speed

Bu goblinile goblin 700 competition serisinin birçok parçası ortak. Bu makine 720 pal çeviriyor. Kafaturu 2600 , pitch +15 . Akımı çeken bu aşırı yük.
Burada 14S ve 12S seçimi ilk önce karar kılmamız gereken nokta. Malum 14S olduğunda voltaj yükseldiği için aynı gücü elde etmek daha düşük amperle mümkün oluyor. Tavsiye edilen ideal piller 7S 4500 mah 60 C. Tabi buna uygun bir şarj aleti de gerekmesi büyük bir sıkıntı. Gene bu 7S pilleri diğer modellerde kullanabilmek için diğer modellerin ESC'lerininde değişmesi gerekiyor. Bu sıkıntılar bizi 12S setup ve yüksek amper/ısı sarmalına itiyor.

Modeli havada yakmamak için 12S sistemi daha düşük kafaturunda kullanmak gerekiyor , bu da hızı sınırlıyor. O yüzden baba bir makina için 14S gerekli. Ancak şimdilik benim planım 12S'de kalmak. Belki bir piyango çıkarsa fikrim değişebilir:)

Dolayısıyla çok hızlı uçan bir makina değil , hızlı uçan bir makina yapabliyoruz.
 
İlker Sönmez' Alıntı:
....Dolayısıyla çok hızlı uçan bir makina değil , hızlı uçan bir makina yapabliyoruz.
İlker hocam unutmayalım ki, hız felakettir :laugh: :D O yüzden çok hızlı değil de hızlı uöan daha iyidir :D

Şaka bir yana, bu hobi de en sevmediğim nokta bir şeyi değiştirince ya da upgrade edince gerisinin çorap söküğü gibi gelmesi :-\ Pili 7S yapınca, şarj cihazı değişecek, diğer model ESC değişecek.....
 
[Urun]: Yeni Proje: Goblin Speed

Burada en mantıklısı 14S uyumlu bir ESC alıp 12S kullanmak. Motorlarda zaten problem yok. İlerde pilleri 7S yapacam denirse sadece 14S modele has piller alınıp , şarj aleti değiştirilip iş tamamlanabilir. Tüm modelleri 7-14S yapmak daha pahalı olur. Birde ikinci el durumunu düşünmek gerekiyor.