Yurtdışından getirttiğim cameralı qadrocopter imi alamıyorum.

cetindevrim

Yeni Uye
Katılım
12 May 2015
Mesajlar
18
Tepkime puanı
0
Yaş
39
Merhabalar. Yurt dışından cameralı sıradan bir qadrocopter getirttim. PTT kargoya almak için gittim ama hiç duymadğım bir sorun ile karşılastım. Emtiyet 10 ekim tarihinde tüm kargo firmalarına genelge yollamış ve o genelgede qadrokopter, drone ve gokten goruntu alan cihazların izinsiz temini ve yurtdısından getirilmesinde teslimat için emniyet izni istiyormuş. Şimdi emniyeyte gideceğim ve izin almaya çalışacağım. Bunun sebebi terör saldırısında kullanılma durumu vs . vs. imiş. Hoby miz için getirttiğimiz normal ürünü alamıyorum. Şaka gibi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
28.10.15 Tarihli Güncelleme

Herkese merhabalar. Olayın devamını sizler ile paylaşayım. Öncelikle modelime kavuştum ve aldım onu belirteyim ama bir daha kesinlikle qadrokopter getirtmem. Üç günümü aldı.
Sanki büyük insansız hava aracı getirmişim muamelesi gördüm. Terörle mücadele şubede 3 gün boyunca izin için uğraştım. Bu olay sadece Hatay bölgesinde şimdilik anladığım o şekilde. Valilik imzasıyla gümrük ve tüm kargo birimlerine yazı yazılmış ve Drone, qadrokopter ve havadan görüntü alan insansız hava araçlarının yutdışından temini durumunda dikkatli incelenmesi ve terörle mücadele şube müdürlüğünden izin alınarak teslim edilmesi, ayrıca uçuş yapılacağı gün ve saatlerde terörle mücadele şubeden izin alınması :DDD Resmen komedi. Ben askeri personelim, eğer sivil bir vatandaş olsa kesinlikle bu izni vermezler. Benim bile uğraşmadığım şey sorulmayan soru kalmadı. THK uçuş seltifikam var, o ve kurum kimliğim alındı. Uçuş yapacağım tarih ve zaman alındı 3 gün içerisinde izin belgesi düzenlendi. Gelelim gümrük durumuna. Gümrüğe izin kağıyla geldim. Memur şok oldu tabi nasıl izin aldın diye. Daha sonra bende faturası az bir miktar gözüken ürünün satın alındığı k.kartı extresini istedi. 450 tl küsür para. Benden %20 gümrük ve 64 tl pul parası alındı. Yaklaşın 150 tl. Yani aldığım ürünün aslı astarını geçti. Dediğim gibi şimdilik Hatay bölgesinde yasaklanan bir durum gibi ama inşallah yakında diğer bölgelere yayılmaz. Hoby amaçlı aldığım ürün için adamlar büyük İHA getirtmişim muamelesi yaptılar. Bundan sonra ürün getirtecek arkadaşlarım ve abilerimin bu yazdıklarımı dikkate almalarını isterim. Böyle olacağını bilseydim hayatta getirtmezdim.
 
olacağı buydu,
çok ilginç ve üzerinde durulması gereken içeriğinin öğrenilmesi araştırılması şart bir konu bu. süreci paylaşırsanız seviniriz. ne ile karşılaştığınızı bilmek isteriz.
 
Yurtdışından getirttiğim cameralı qadrocopter imi alamıyorum.

Ve sonunda beklenen seyin ilk asması gerçekleşti... Bakalım bunu daha neler izleyecek....


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Okuyunca şaşırdım,çünkü 2 gün evvel phantom aldım öyle bir sorunla karşılaşmadım :-\ :-\ Bende merak ettim doğrusu
 
Son düşürülen predatör-modelimsi uçak yüzünden olmuş olabilir, hangi genelge olduğunu ve kaynağını da öğrenirseniz seviniriz..
 
Arkadaşlar;



adresinde ilgili linkte taslak yer alıyor.

Sayfadan alıntı :
"SHT-İHA Talimat taslağı hazırlanmıştır…
11 Haziran 2015
Türk Hava Sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerinin operasyonlarını, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikleri, İHA’ların uçuşa elverişliliklerine dair hususları ve İHA operasyonları sırasında verilecek hava trafik hizmetlerine ilişkin usul ve esasları belirlemek üzere İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Tescil, Operasyon, Seyrüsefer, Bakım Ve Uçuşa Elverişlilik Usul Ve Esaslarına İlişkin Talimat (SHT-İHA) taslağı hazırlanmıştır.

Taslak talimat ile ilgili görüşlerinizi 10.07.2015 tarihi mesai bitimine kadar “Görüş Bildirme Formu”nu doldurmak suretiyle mevzuat(at)shgm.gov.tr adresine iletebilirsiniz..."
 
Yurtdışından getirttiğim cameralı qadrocopter imi alamıyorum.

yazıklar olsun bu terör mahvetti bizi dahada mahvetmeye devam ediyor, 30 yıldır nice hükümetler terörü yoketme konusunda bir arpa boyu yol katedemedi... ayrıca böyel saçmalık mı olur? terör saldırısında kullanacak adam 3 kuruş ucuz diye yurtdışından mı sipariş verecek? alır buradan rahat rahat, bu ne saçmalık... belki de benim quadın 15 gündür istanbulda beklemesinin sebebi budur. :'(
 
Ne sipariş etmiştiniz. DJİ serisi mi ?
 
ben mjx kameralı quad aldım 15 gündür başakşehir de zimmet alındı diye bekliyor.
 
Artık oyuncaklarına bile izin vermezler , bu iş iyice büyüyüp , kumandalara , alıcılara , bataryalara kadar ilerlerse , işte o zaman yandık...Hadi komple izin vermiyorlarsa , elektroniği sipariş edilir , frame bir şekilde yapılır falan da , bu kadarla da kalacağına ben şüpheyle bakıyorum.
Aynen katılıyorum , eyvahlar olsun... :mad:
 
Bu gidişle diy brushless motor ve diy lipo işine girecez gibi gözüküyor. Biraz Laboratuvar tüpü eldiven falan alıyım. :lol:
 
Ortada kötü örnekler olunca bunlar da kaçınılmaz olacak.

Yasal düzenleme şart bu konuda bir sıkıntı olmaz, ancak yasal düzenleme hepten yasaklamaya dönerse bu kötü olur.
 
Yurtdışından getirttiğim cameralı qadrocopter imi alamıyorum.

Selamlar,

Çok üzüldüm umarım quadınızı teslim alabilirsiniz ayrıca inşallah konu doğru ellerde yorumlanır ve düzene girer.
Zira gönül verdiğimiz bu hobi için önemli bir eksiklikti. Boğaz köprüsü üstünde kontrolsüz uçan quad haberleri
henüz unutulmadı.

Size yardımcı olabileceğini umduğum bazı maddeleri aktarmak istedim ;
Taslakta Madde 2 Ç De 500 gr altı olanlar oyuncak olarak tanımlanmış ve bu tebliğin kapsamı dışında bırakılmış.
Bu maddeyi göstererek quadınızı talep etmeniz belki mümkün olabilir. (Uçuş ağırlığı 500 gr altında ise. paketi ağırlığı değil)

Ayrıca; 500 gr - 25 kg arasında olanlar İHA0 olarak tanımlanmış ; (Taslakta Yanlış yazılmış doğrusu 500gr-4kg arası olanlar) :)
İHA0 lar için
madde 6 ile 7 de genel md lukce uygunluk yazısı gerekmediği
madde 8 de Uçuşa Elverişlilik Sertifikası ve SHY-21 kapsamında Özel Uçuş İzni Belgesi düzenlenmediği
madde 9 da bakımlardan pilotun sorumlu olduğu
madde 14 de pilot lisansı gerekmediği
belirtilmiş. Bunlarda bizler için faydalı olabilir.

Kötü haberler ise; yine İHA0 lar için
- Ticari faaliyetler dışında sportif ve amatör amaçla gerçekleştirilecek uçuşlarda izni ilgili mülki idarededir denmiş,
- Fotoğraf-film çekimi ve ticari amaçlı havacılık için 10 iş günü öncesinden Genel Müdürlüğe başvuru şartı konmuş,
- gündoğumu-günbatımı saatleri arasında, bulutsuz ve en az 2 km görüşe haiz havalarda uçuş gerçekleştirilebileceği belirtilmiş,
- Yerden 300 feet yüksekliğin üzerinde uçuş gerçekleştirilemez denilmiş.
- madde 10 da 3. şahıs mali mesuliyet sigortası zorunluluğu getirilmiş,
- Madde 18 c ye göre çok kalabalık bölgeler için müdürlükten izin gerekiyor
(Meskun mahaller veya yerleşim sahaları şehir, kasaba ve banliyö, sanayi
bölgesi, ticaret alanı, vb. içerisinde yüksek yoğunlukta insan bulunan bölgeleri,)
-!!! izin alınmadan İHA uçuşu yapılması hallerinde ilgili şahıs ve işletmelere
2920 sayılı Kanunun 5 inci kısmında yer alan ceza hükümlerinin uygulanacağı söylenmiş.

Taslağı basıp iyice okumak, anlamak ve yanımızda bulundurmak ta fayda olabilir.


Ve İHA0 ların ticari uçuşları için izin şartı kaldırılması talep edilebilir.

Saygılarımla
Murat
 
Murat bey bilgilendirmeniz içn teşekkürler, 500 gram ın altında olanlara izin gerekmemesi çok iyi olmuş, benim 15 gündür biryerlerde bekleyen quadım 150 gram kadar birşey olduğundan demek ki izne gerek kalmıyor, buna sevindim açıkçası.