1700 Yıllık Tarih / Çanlı Klisesi

Ercan ÇINAR

Tecrübeli Uye
Katılım
8 Şub 2016
Mesajlar
951
Tepkime puanı
896
Yaş
41
Web sitesi
www.ercancinar.com
İlgi Alanı
Multikopter
Arkadaşlar Selam,

Aksaray'da bu hafta sonu seyahatte iken fırsatını bulup çektiğim MS 300 lü yıllardan beri yaşamın izlerinin görüldüğü bu alanda kısa bir hava çekimi yapmak istedim. Tarihte hızlı bir yolculuk yapalım...

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Açıklama:

Çanlı Kilise, bugüne kadar içerisinden çıkartılan mumyaları ile ünlenirken, kilise ve çevresi ise aynı zamanda önemli bir dini merkezdir.
Aksaray’a 17 kilometre uzaklıkta, Akhisar köyünün 4 kilometre kuzeydoğusunda çevreye hakim bir alan üzerinde yer alan Çanlı Kilise, aynı zamanda Hasandağı'nın karşısında en iyi manzara fotoğrafı çekebileceğiniz noktada yer almaktadır.
Bölgede Hıristiyanlık M.S 313 yılında Roma İmparatorluğu’nun resmi dini olması ile hızlı bir gelişme olanağı bulurken, M.S 10. yüzyıldan itibaren Klasik Bizans stili resimlerle süslü kiliseler ve manastırlar yapılmıştır. 1080 yılında Aksaray ve çevresi Selçuklu Devletine bağlandı. XIII. yüzyılda Kapadokya Bölgesi yoğun Selçuklu yapılanmasına sahne olmuştur. Bunun yanında Hıristiyan kolonilerinde de canlanma görülür ve birçok kilise inşa edilir.
Çanlı Kilise'de Bizans sanatına en güzel örnekler arasında yer alır. “T” tipi serbest haç planlı Çanlı Kilise Kapadokya’nın bölgesel mimarisinden ayrılan yapı freskolarıyla başkent kökenli etkiler yansıtmaktadır.
Kilise, kare planlı naos batıda narteks bölümü, kuzeyindeki şapel ve pareklesion kısımlarından ibarettir. Kilisenin iç kısmında Hz. İsa ve Havarilerini konu alan fresklerle süslenmiştir.
1994 yılında Kilisenin kuzey narteksinde kaçak kazı yapılmış ve İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekiplerce, buradan çıkarılmış olan iki adet çocuk mumyası ile süs eşyaları yakalanarak Müzeye emaneten teslim edilmiştir.
Bu nedenle, Müze Müdürlüğünce insitu durumunda başka mumyaların olabileceği olasılığı düşünülerek, Çanlı Kilisede kurtarma kazısı yapılmıştır. Yapılan kazı sonucunda mangırlar, kurşundan ampulla, cam bilezik parçaları, madeni küpeler ve yüzükler, yazılı belgeler, mumyalar ve mumya parçaları gibi buluntular ele geçmiştir.
Çanlı Kilise ve çevresi keşfedilmesi ve turizme kazandırılması gereken önemli alanlardan birisidir. Kilise ve çevresinde kayalara oyulmuş, tarihi onuncu yüzyıldan on dördüncü yüzyıla kadar uzanan çeşitli boyutlarda evlerin yer alırken, bir Bizans kasabası görünümündedir.
Kilise çevresindeki taş kiliselerin sert gri bir tüften yapılırken, bu çeşit taş platodaki kireçtaşı ve içine birçok yapının oyulduğu erguvani tüften farklıdır
(alıntı : )
 
1700 Yıllık Tarih / Çanlı Klisesi

Ercan ellerine saglik. İzlemesi cok keyifli sahane bir çalışma olmuş :bravo:

Özellikte bu sefer videonun giriş kısmı icin epey bir uğraşmışsın ama değmiş :bravo:


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
1700 Yıllık Tarih / Çanlı Klisesi

Elinize sağlık videoda, konuda çok güzel olmuş.

SM-A710F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
1700 Yıllık Tarih / Çanlı Klisesi

Ercan bey ellerine sağlık. Harika bir çalışma olmuş.
 
1700 Yıllık Tarih / Çanlı Klisesi

Bu sefer video ile müziği biraz eş zamanlı kullanmaya çalıştım.

Bu arada konfigürasyon

Tarot 3d gimbal ve gopro 4
Tarot 680 hexa
sunnysky 3508 380kv motor
Radiolink pixhawk
6s 5000 lik ve 6s10000 lik pil ile uçtuk.
 
1700 Yıllık Tarih / Çanlı Klisesi

Teşekkürler Ercan, eline sağlık. :thumbup:

O devirlerde böyle yapıları nasıl yapıyorlarmış anlaşılır gibi değil. :eek:

İnsanoğlu tuhaf bir canlı. :laugh: