APM Loiter mode sorunu

İzzet Camcıoğlu

Moderator
Katılım
14 Ağu 2017
Mesajlar
946
Tepkime puanı
1,940
Yaş
33
İlgi Alanı
Multikopter
Herkese merhabalar ben aranıza yeni katıldım. Benim kendi imkânlarımla topladığım bir quadım var. Yeni yeni uçuş denemelerine başladım. Kısaca parçaları yazmak gerekirse s500 frame apm 2.8 ublox 7m gps + compass emax 2212 980kw motor ve emax 40 amper escler kumanda olarak radiolink at9s kullanıyorum. Soruna gelecek olursam stabilize alt hold modlarında uçuşta her şey yolunda gidiyor tüm sistemler normal çalışıyor gibi görünüyor ancak havada iken modu loiter a çevirdiğim zaman quad bir iki saniye askıda kalır gibi oluyor sonrada ön görülmeyen bir yöne doğru hızlanarak gitmeye başlıyor ve bu sırada kumanda girişlerinin hiç birine tepki vermiyor. Bu süreçte tekrar stabilize moda çekip dengeyi sağlayabiliyorum aksi halde o yönde bir şeye çarpana kadar ilerliyor. Yerden direk loiter modda kalkış yaptığım zamanda kalkıştan hemen sonra bir yöne doğru ilerlemeye başlıyor. Land modu kullanımında da benzer bir sorun oluyor. RTL modunu test edemedim. Uçuşlarla ilgili log dosyası veya görüntü paylaşabilirim. Önerilerinizi bekliyorum
 
APM Loiter mode sorunu

Merhaba İzzet ;

Loiter Mod GPS destekli çalıştığı için GPS unsurlarında bir problem olduğu görülüyor. GPS ayaklığı kullanıyor musun? Kullanıyorsan GPS modülün düz,sabit,bağlantıları,yönü doğru bir şekilde olduğunu kontrol etmelisin. Bunlar tamamsa Compass Calibration yap; sonra tekrar dene .
 
APM Loiter mode sorunu

Sercan T. öncelikle cevap için teşekkür ediyorum.

Ayaklık kullanıyorum. Gps ile ilişkili hdop değerim düşük. Compass calibration u bir kaç kez yaparak yeniledim tekrar tekrar denedim dikkat etmem gereken özel bir şey var mı çünkü onun ile çözemedim. Montajı ile ilgili olarakta apm ön yön oku ile gps modülünün ön yön oku aynı doğrultuda olacak şekilde sabitledim. Başka dikkat etmem gereken bir şey var mı ?
 
APM Loiter mode sorunu

sevgili izzet

basettiğin olay flyaway sorunudur. genel olarak bu sorun apm yönü ile gps yönünün birbirinden farklı olması veya ayarlarda farklı ayarlanması sonucu ortaya çıkar. her nekadar gnss modülünün üzerinde yön göstergesi ile ile ilgili doğru yapmış olsan bile bazen (nadiren) de olsa modülün montajı sırasında yanlış montaj nedeni ile de bu sorun ortaya çıktığını biliyorum. ayarların ile ilgili sorun olmadığından emin isen plastik modülü zarar vermeden açıp içindeki modülün doğru olarak yerleştirilmiş olduğundan emin ol. bunun dışında mission planer de apm bağladığın zaman açık havaya yakın olduğunda gps ve magnetometrenin gösterdiği yönlerin tam olmasa da birbirine yakın olması gerekir. uçuş öncesibuna bir bak. ayrıca mission planner de flight data tabında messages bölümünde uyarılar bölümünde ters giden birşey var mı diye bak.

bunları deneyip de sonuç alamazsan yine yaz başka şeyler düşünürüz

faydalı olabilecek bir konunun linki



sevgi ve saygılarımla

şakir polay
 
APM Loiter mode sorunu

Şakir bey cevabınız için teşekkür ederim bana faydası oldu kısaca sorunumun nasıl çözüldüğünü anlatayım belki başka kullanıcılara da faydası olur. Tesptiniz tamamen doğru sorun pusula ile gps arasında uyuşmazlıktan kaynaklanıyormuş. Daha doğrusu sorun pusula kaynaklı imiş telefona yüklediğim ousula ile mission planner üzerinden doğrultuları karşılaştırmam ile bu sonuca vardım. Sonrasında dediğiniz gibi harici pusula modülünün içini açtım ancak bir montaj hatasına rastlamadım. Fakat sanırım apm 2.8 kullanıcılarının ortak sorunu olan ve internette net bir çözümü olmayan pusula calibration sorunları hataları vermeye başladı bende en son olarak harici pusulayı devre dışı bırakıp dahili pusulasını jumper ile aktive ettim calibration ayarları sonrası deneme uçuşlarım gayet başarılı geçti. İlginize teşekkür ederim. :)p
 
APM Loiter mode sorunu

sevgili izzet

sorununun çözülmesi bizi çok sevindirdi. eğer mümkün olursa anlatımlı güzel bir uçuş videosu paylaşman bizi daha da çok sevindirecektir.

güvenli ve kırımsız uçuşlar dilerim

sevgi ve saygılarımla

şakir polay
 
APM Loiter mode sorunu

Şakir bey bugün sorunsuz yaptığım deneme uçuşları sonrası quadıma fpv ekipmanlarını da yükleyerek ilk deneme uçuşunu yapmak istedim sonuç ne yazık ki baya kırım dolu oldu. Sebebi bulmaya çalışırken biraz kafam karıştı yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Şöyle söyleyeyim 3s 5000mah 40c pil ile birlikte 4adet imax 2212 980kv motor ve onları besleyen emax 40 amper esc ler kullanıyorum. Toplam sistem ağırlığı yaklaşık 1,7kg oluyor. Bugün loiter modda uçuşa başladım 2-3 dakika bir deneme sonrası (yaklaşık 5-10 metre arası bir yükseklikte) inişe geçtiğim sırada quadım yere çakıldı. Quad kamerasındaki görüntüden 1 nolu motorun çalışmadığı izlenimine kapıldım en ciddi hasarda o tarafta oldu. Motor kolu kırıldı. telemetry log u incelediğimde olağan dışı bir hata uyarı mesajı yok sadece kaza sonrası failsafe yazıyordu. Burada pilin voltu kaza öncesi 10,3 gösteriyordu. Benim sistemde battery failsafe kapalıydı. Dataloga baktığım zaman gerçekten 1 numaralı motorun kaza anında durduğunu gösteriyor ve o an ile eş zamanlı failsafe_batt1 hatası görünüyor. Eve geldiğimde pilin voltajlarına baktığımda 11,6 volt total en düşük hücresi ise 3,84 volt olarak gösteriyor. Uçuşta yolunda gitmeyen şeyin pil kaynaklı olduğunu anladım ama voltu 10un altına bile inmemişken esc neden gücü kesti veya anlamadığım başka bir sorun mu oldu yardımcı olabilirseniz sevinirim. İsterseniz uçuşun tlog log ve videosunu paylaşabilirim. Şimdiden teşekkürler.
 
APM Loiter mode sorunu

sevgili izzet

iniş esnasında değil ama ani güç gerektiren vertikal hızlanmalarda veya ani esc güç çekimlerinde esc motor desync sorunu olabiliyor. bazen de esc ler üretim aşamasında kalitesiz malzemeden donanımsal olarak tam performansta çalışmayabiliryor. bu durumda esc motor desync veya esc problemi olup olmadığı husunda test yapman gerekir. ilgili bir yazımda bu husustan bahsetmiştim. bunun için propları tam ters çevirerek %10 ile%100 arasında teker teker test etmeni öneririm.

arducopter üstadı olan randy mackay in ilgili video linki aşağıdadır.



yukarıdaki uygulama daha kolayı mission planner son veriyonunda motor test tabında var. buradan daha kolay bir şekilde motorları ayrı ayrı tam performans alana dek test edip sorunlu elemanı bulmadan yeni uçuş yapmamanı tavsiye ederim. sorun esc de veya motorda da olabilir. desync oluyorsa esc timing ayarını low-mid yapıp tekrar deneme yapman gerekecek. bazen active braking de desync nedeni olabiliryor. ancak esc blheli_s ise bunu kapatmak mümkün olmamaktadır.

düşüş logunu yollarsan senin için değerlendirebilirim

sormak istediğin başka bir şey olursa çekinme. testi yapabileceğini umuyorum

sevgi ve saygılarımla

şakir polay
 
APM Loiter mode sorunu

Videoyu izledim çok güzel anlatılmış ama ben bunu bilmeden uçuş öncesi drone pervaneleri normal konumunda iken yere sabitledim ve mission planner motor test altından gerçekleştirdim. Hiç birinde bir sorun yoktu bunu yapma sebebimde bir motorun daha önce kablosunda bir temassızlık yaşamıştım devir kaybı oluyordu ondan dolayı uçuş öncesinde her motoru ayrı ayrı ve birlikte bir kontrol etmiştim. Ama sizin dediğinizi tekrar yapmak için bugün quad ı yeniden toplamaya başladım ve 1 numaralı motorun yani sağ ön motorunun esc sinin lehiminin koptuğunu gördüm bunun kazaya bağlı mı olduğunu yada kaza öncesinde mi olduğunu tam anlayamadım. Log dosya incelemesini henüz tam çözemedim. tlog dosyasında 4 numaralı servo çıkışında hata olduğunu gösteriyor. bat failsafe uyarısını da 1 numara olarak göstermiş o acaba 1 numaralı motor için pil uyarısı anlamına mı geliyor bilmiyorum. Ben log dosyamı paylaşıyorum inceleyebilirseniz çok sevinirim. Bir de ben çok detaylı bir anlatım göremedim ama log inceleme için önerebileceğiniz bir kaynak var mı ? Şimdiden çok teşekkür ederim. (Log dosyam : https://ufile.io/e7iva )
 
APM Loiter mode sorunu

sevgili izzet

log inceledim 4 numaralı motor ile ilgili sorun olmuş. rcout4 aniden max yapmış diğerleri de kompanse etmek için değerlerini aşağı çekmiş. (grafik 1) cihaz kendini kurtarmaya çalışmış. ancak bir motor durması quadcopter de istisnalar hariç düşmek demektir. battery fail safe ile ilgili bir düşüş değildir. zira olay battery failsafe den bayağı sonra olmuş. motor kablolarında esc sinyal kablolarında temassızlık veya motor esc desync problemi olabilir. bir ara rcin verilerin dip yapmış sonra toparlamış. (grafik 2) bu receiver power kablosu ile de ilgili olabilir. veya ppm kullanıyorsan iletimde ani ortaya çıkıp kaybolan kısmi temassızlık olabilir. board voltajın tam 5v değil ancak ciddi sorun olmayacağını düşünüyorum.
grafik 1
grafik 2

sonuç 4. motor ile ilgili tüm bağlantıların iyice gözden geçirilmesi. ve özellikle 4 motora tekrarlayan stress testleri ile tam performansta çalışıp çalışmadığının esc failure veya esc motor desync olup olmadığının belirlenmesi öncelikli olarak yapılması gerekenlerdir diye düşünmekteyim

sistematik ve dikkatli bir inceleme ile sorunu bulacağından eminim

sevgi ve saygılarımla

şakir polay
 
APM Loiter mode sorunu

Şakır bey,
ilginiz için tekrar için teşekkür ederim. Ben incelediğimde sorun 1. Motorda sanmıştım ama sizin gönderdiklerinizle inceledim ve 4. motorun sorun yaratmış olması bana bambaşka bir şey anlattı çünkü daha önce atlattığım bir kazada 4. motorun kablosu hasar görmüştü bende kablolarını kısaltarak yeniden düzenlemeye gitmiştim. O motora yaptığım yükleme testlerinde hiç bir sorun çıkarmadı ancak tekrar sebep ile ilgili başka bir şey bulamadığım için tekrar aynı koşullarda uçurmak istemedim elimde başka bir motor seti vardı sonuç olarak 4 motoruda değiştirdim ve dün tekrar uçuşu denedim her şey yolunda geçti şimdilik sorunu böyle çözebildim ilginize teşekkür ediyorum kırımsız uçuşlar dilerim :)
 
APM Loiter mode sorunu

sevgili izzet

sorunun çözülmesine sevindik. olabilir en kısa zamanda bir anlatımlı bir uçuş videosunu bizimle paylaşman bizi daha da sevindirecektir.

güvenli ve kırımsız uçuşlar dilerim

sevgi ve saygılarımla

şakir polay