Fpv kamera ve gözlük seçiminde yardıma ihtiyacım var

Kerem ışın

Yeni Uye
Katılım
24 Kas 2023
Mesajlar
23
Tepkime puanı
6
Yaş
24
Konum
Ankara
İlgi Alanı
Hepsi
Merhabalar RC uçağım için fpv kamera ve gözlük almak istiyorum nelere dikkat etmeliyim alırken, neye göre almalıyım fpv konusunda bilgim yok yardımcı olur musunuz? Neler almalıyım bağlantı nasıl oluyor? Araştırdım ama kafama.tam oturmadı
 
  • Beğen
Tepkiler: İsmail CAN
Önce gözlükten başlayalım uğraşmayayım hazır sistem olsun tak çalıştır dersen;

DJI yeni çıkardığı sistemlerden alabilirsin. Hazır sistem olmasının yanı sıra dijital veri ilettiği için düşük gecikme ve yüksek görüntü kalitesi vaadediyor.(Denemedim bilmiyorum). Dezavantajı ise pahalı bir sistem ve hazır olması kaynaklı parça değişimi gibi bir durum yok DJİ'a bağlı kalırsın.

Yok ben kendin sistem toplayacağım dersen;

Gözlük konusunda çeşit çok Fatshark ve Skyzone iyi gözlükler çıkarıyor eachine de iş görür ama hafif olması açısından gözlük modellere yönelmeni tavsiye edebilirim. Eğer bu modellerden birini alırsan FOV açısına dikkat etmeni tavsiye ederim bu açı ne kadar dar olursa görüntü o kadar küçük görünecektir. FOV açısı büyük bir gözlük edinmeye bak. Bir diğer konu ise Gözlüğün verebileceği max görüntü kalitesine de dikkat etmelisin bazıları 480p verebilirken bazıları HD veya daha iyi olabilir. Bir çok gözlük 16:9 aspect ratio olayını desteklemiyor. Destekleyen bir modelde daha geniş görüntü alman mümkün olur tabi kamera alırken buna dikkat etmen de lazım.

Bunlar dışında bu görüntüleri iletmek için aktarım sistemine ihtiyacın olacak işte bu noktada bu sistem ile ne yapmak istediğin önemli hale gelecek eğer ki ben şöyle az biraz dolaşayım dersen 5.8ghz bandında bir sistem alman yeterli olur tahmini 600Mw şimdi abi ghz ne Mw ne dersen ghz alıcı vericinin çalışma bant genişliği Mw de o cihazın gücü. Burada şöyle bir durum var bant genişliği ne kadar dar olursa mesafen o kadar artar ama görüntü iletim kabiliyetin düşecektir. Üstünde taşıyabileceği veri düşüyor diyebilirsin ki buda kalite isteğinle ve ihtiyacınla doğru orantılı uzun mesafe gidenlerde genelde 433mhz kullanıyor ama FPV yapıcam kısa mesafede atlayıp zıplayıp akrobasi yapıcam dersen 5,8. 2.4 tavsiye etmem zira kumandan 2.4 ghz bandında çalışıyor.

Eğer karar verdiysen artık seçme zamanın geliyor gözlüğünde gömülü bir modül yoksa alıcı seçmen gerekli ki bu aşamada antenlerde devreye girecek omni antenler tek başına kısa mesafede iyiyken mesafe arttıkça verici gücünü ve alıcı gücünü iyi kullanabilmek için antenlere ihtiyacın olacak burada fpv yapanlar genellikle mantar anten kullanıyorlar ama istersen çeşitlendirmek mümkün mantar dipole helis uzar gider bunlarda ihtiyacına göre çalışırlar.

Gözlük alıcı verici ve anten tarafı çözüldüyse geriye görmek kalıyor ki oda kameranın işi bu noktada dikkat etmen gerekenler cmos/ccp, pal/ntsc, TVL değeri(yüksek genelde iyidir), FOV, kamerayı koyacağın yere göre sensör boyutu buna bağlı olarak ışık performansı vs. vs. yani kameranında burada seçeceğin gözlük ile uyumlu olması gerekir özellikle pal/ntsc ve aspect ratio olayında

Eğer daha detaylı bir bilgi istersen



bu sitede adamlar gayet yeterli bilgileri vermişler genel olarak bilgi edinmek için kullanabilirsin.

Yazım biraz uzun olmuş olabilir elimden geldiğince kısaltmaya çalıştım. Hatalarım var ise daha bilgili arkadaşlar düzelteceklerdir.