Ben de gereksiz yere konuyu hortlatmayayım, milletin başına dert olmayım diyordum... Ama aynı dertten muzdarip bir şekilde saç-baş yolmakla meşgulüm hem de günlerdir! Geceleri uyumadan önce son düşüncelerim "küçük iğne fakir tarafta kaldı herhalde... %10 yakıt sipariş etsem kesin hallolacak... No8 in sıfırını takayım yarın..." falan gibi şeyler oluyor... O kadar yani
Bu yorum ise bu günlerde içimi rahatlatan tek şey oldu
Sanırım hakikaten ayar töleransı dar, nazik bir motordan bahsediyoruz. Hele de benimki gibi rodajı bitmeden 7 yıl yatan bir motor ise; haklı sebepleri vardır diyorum.
Durumumu ve sorunumu yeniden özetleyeyim; hem belki birileri bana fikir verebilir, hem de Tamer kardeşim buradan bir çıkarım yapıp kendi derdine bir derman bulabilir belki:
Motorumun son hali şöyle: Bir şekilde çalıştırıyorum. Tam gaza çıkabiliyorum, ki küçük iğneyle oynamadan önce tam gaza çıkmadan stop ediyordu. Büyük iğneyi kısıp yüksek devir ayarını yapabiliyorum. Motoru ısıtıyorum. Bu aşamada her şey normal Tam gaz ile 4/3 gaz arası geçiş yapabiliyorum; ama 4/3 gazın altına indiğim anda motor direk devir düşürmeye başlıyor ve ne kadar gaz ile oynasam da cevap vermiyor (2-3 sn. içinde stop ediyor). Stop etme anındaki ses zengin karışım stopundaki sese benziyor. Ama yeniden çalıştırmak için mutlaka priming işlemi istiyor. Soğuk havada çalıştırmak için fazladan priming şart zaten; ama motor zenginlikten stop ediyorsa neden yeniden emdirme gerekiyor anlayamıyorum...
Geçtiğimiz sonbahar 4 sorti stopsuz-sorunsuz uçan motor, aynı motor. Fakat uçuş Çukurova'da gerçekleşti ben Sivas'tayım. Buradaki ilk denememde sorunlar başladı ve halen devam etmekte; aradaki 1200 metre irtifa farkından olsa gerek dedim
. Büyük iğneyi komple söküp temizledim, nipelleri, hortumları kontrol ettim, yok... Küçük iğne ile oynadım, nispeten olumlu oldu (en azından çalışıyor) ve yukarıda bahsettiğim aşamaya geldim. Şimdi Küçük iğnenin ayarını manuelde belirttiği gibi fabrika ayarına getirdim ve yarın yeni bir deneme daha yapacağım...
Motoru sökmeme ramak kaldı! Gerçi canımı öyle sıktı ki; motorun içine baksam bile çözemeyeceğim gibi hissediyorum ya