[Urun]: Gaui X7 Formula Halo Version kutu açma , kurulum , inceleme

İlker Sönmez

Tecrübeli Uye
Katılım
29 May 2014
Mesajlar
1,494
Tepkime puanı
2,511
Yaş
47
Konum
Adana
Web sitesi
www.drilkersonmez.com
İlgi Alanı
Heli
Sevgili forum sakinleri , yeni bir 700 sınıfı helikopter için araştırmadayız başlıklı konumuzu takip edenler sonunda model olarak Gaui X7'de karar kıldığımızı okumuşlardır. Okumamış olanlar için konu linki :

Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız

Bugün itibariyle Gaui X7 Halo edition modelinin stoklara girmesiyle beraber siparişini verdik. Model elimize geçtiği zaman bu başlık altından kutu açma , kurulum ve inceleme olarak aktaracağız.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Önceki konuyu özetlemek gerekirse , neden Gaui X7 tercih ettik?

1. Align , Mikado , Goblin , Synergy ve Gaui modellerini incelemiş biri olarak şöyle söylemeliyim ki bütün helikopterler uçuyor. Her helikopterin kendine has avantajlı ve dezavantajlı yanları var , örneğin align fiyat performans oranı olarak üstünken , goblin görünürlük ve atiklik olarak daha önde . Mikado en üst düzey kalitede üretim yaparken fiyatları tabiki can yakabiliyor. Bir önceki konuda seçeneklerimizi Gaui X7 , Align Trex 700E , Goblin 700 Competition ve Compass 7HV olarak darltmıştık.

2. Gaui modellerinin Align gibi upgrade ihtiyacı olmaması , artı masraf gerektirmemesi.

3. Kırım maliyetinin Align ve Goblinden düşük olması

4. Yedek parçalarının mantıklı fiyatlarla Türk Hava Kurumundan temin edilebilmesi

5. En çok kırılan alt frame parçalarının yan sanayi olarak bulunabilmesi

6. Güçlendirilmiş sıyrılmaya dayanıklı 1.2 Mod dişli yapısı vs gibi bir helikopterde arayabileceğiniz her türlü üst düzey dizaynı barındırması.

7. Kit fiyatı olarak üst düzey bir 700 için mantıklı fiyatlandırma.

8. Elimizde tüm elektronik aksam olduğu için sadece kit olarak alabilme imkanı

9. Goblin almamıza hanımın yapabileceği şiddetli itiraz (Elimdeki Goblin 700'ü satmıştım)

10. Gaui'nin basit ve az parçadan oluşan kendine özgü yapısı.

Konunun ilk bölümünün sonuna bugün çıkan bir videoyu ekleyerek biraz renk katalım. Dunkan Bossion Gaui X7 ile Helimasters dünya şampiyonası Venlo-Hollanda ayağında profesyonel düzeyde birinciliği kazandı. Videoda birinciliği getiren uçuşu izliyoruz.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu konu ile ilgileniyorsanız, aşağıdaki paylaşımlarda ilginizi çekebilir :)

Üst Seviye Heli Toplama Rehberi :
RC Helikopterlerde 6S ve 12S Elektronik Konfigurasyon Seçimi, Artı ve Eksileri
Heli Sınıflarına Göre Motor , ESC ve Pil Tavsiyeleri
Helilerde Kullandığınız BEC Unite Tavsiyeleri
Helilerde Kullandığımız LV ve HV ESC Unite Tercihlerimiz
Helilerde Doğru Batarya Konnektör Seçimi
Servo Çeşitleri : Micro, Mini, Standard , Coreless, Brushless, HV
Alıcılarımız için Yedek Güç Sistemleri : Scorpion Backup & Optipower ULTRA Guard
Yeni bir 700 seçmek için araştırmadayız

Governor Nedir Nasıl Ayarlanır? (ESC dahili governorları)
 
Modelde Kullanılacak Elektronikler:

1. Motor: Quantum 4530-500 Kv (5000 watt)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Modelin kalbi olan motoru seçerek işe başlamak gerekiyor. Motorlar ile ilgili "Helikopter boyutuna göre motor seçimi" başlıklı yazımı okuyanlar uygun motor seçiminin ne kadar önemli olduğunu bilirler. Okumayanlar için linki:

Heli Sınıflarına Göre Motor , ESC ve Pil Tavsiyeleri

Fiyat / performans oranı , uzun ömür , bakım gerektirmemesi ve tam bir güç reaktörü olması nedeniyle daha önce Goblin 700 modelimde kullandığım motorun aynısını tercih etttim. Daha önceki modelimi motoruyla beraber vermiş olmama rağmen başka bir motor denemek yerine %100 memnun olduğum aynı motordan almayı tercih ettim.

NOT: Gaui X7 combo içinden çıkan gaui motoru aslen Scorpion HKIII-4035-500KV modelidir.Görüldüğü üzere güç olarak daha çok 600 sınıfı modeller için üretilmiş bir motordur.

Başka bir motor kullanmak istediğimizde önümüze bir problem çıkmakta , bu da Gaui X7'de motorun şaftının alt tarafının girdiği rulmana standart motor şaftlarının boyunun yetişmemesidir. Bu yüzden Aldığımız motora Scorpion 4035 series XL shaft takılması gereklidir.

"HKIII-4035 Shaft Kit XL (6mm 48mm)" quantum 4530 motorlara uygulanabilmektedir.

İlgili konu linki :

Motor Shaft Değişim işlemimiz için

2. ESC : Castle Creations ICE2 160 HV + CC Cap

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Castle ESC kullanmak biraz rus ruleti oynamaya benziyor. Arada bir castle ürünlerinde alev alma vakaları yaşamış olsakda , aynı motorla bir önceki modelimde kullandığım ve sağlamlığından emin olduğum ICE2 160HV Esc'mi bu modelde de tercih ettim. Tercih sebebim governor ayarlama kolaylığı , bilgisayardan tüm ayarları yapabilme ve data logging gibi sık kullandığım özelliklerin bulunması. Governor olarak orta derecede başarılı olsa da benim için yeterli. Uygun dişli oranları ve throttle %'si ile güvenle uzun yıllar kullanmak mümkün.

CC Cap denen devre aslen ESC ile pil arasına eklenen bir kapasitör. Belli oranlarda elektrik depolayıp pillerden gelen voltajda dalgalanma olduğunda ESC'nin bu voltaj dalgalanmalarından (ripple) zarar görmesini engelliyor. Data kayıtlarına baktığımızda CC cap kullanımının ripple düzeyini devamlı olarak güvenli sınırlarda tuttuğunu görebiliyoruz. Voltaj dalgalanmalarının en büyük sebebi genelde pilin kalitesidir. Modellerimizde zaten Pulse ultra series kullandığımız için düşük olan dalgalanmayı sıfıra yakın düzeye getirebiliyoruz. Gene bu devrede bir önceki modelimizden bu modele ESC ile beraber aktarıldı.

3. Konnektörler: RCPROPLUS Supra X 6mm

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Çoğu kullanıcı tarafından ihmal edilen ve bir kırıma sebep olana kadarda ihmal edilmeye devam eden bir konu konnektörler. Genel kullanımı olan EC5 konnektörlerin devamlı elektrik aktarma kapasitesi 120amperdir. 12S setup Helikopter kullanımında genelde (speed tarzı hariç) akımlar inişli çıkışlı olduğundan 120 amperlik konnektörler yeterlidir. Ancak 6S düşük voltaj yüksek akımla çalışan modellerde uzun süreli 120 amperin üzerinde akım bu konnektörleri yorabilir. Aşırı ısınmasına sebep olup lehimi eritebilir. İşte bu yüzden genel olarak 6S setup modelimizi düşünerek , modele göre pil ayırmamak için bütün konnektörlerimi RCPROPLUS konnektörler ile değiştiriyorum. Bu konnektölerin devamlı akım taşıma kapasitesi 200 amper , anlık olarak 240 amperdir.

Bu konnektörlerin Deniz Sert kardeşim tarafından yazılmış detaylı incelemesini aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:

550-800 İçin İdeal Konnektorler (RCPROPLUS SupraX)
Helilerde Doğru Batarya Konnektör Seçimi

4. Servolar : TORQ - BL 9180 Cyclic ve 9188 Tail HV Brushless Digital Servo:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Goblin 700'den bu modelimize aktardığımız servoları yaklaşık 2 senedir kullanıyorum. Şimdiye kadar en ufak bir sorun yapmadılar. Evladiyelik servolarımız bu yeni modelide hareketlendirecek.



5. BEC: Western Robotics Hercules Super BEC 14S 15A Peak (7.4V/8.2V)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


ESC ve BEC gibi yüksek amper taşıyan parçalar genelde elektrik tesisatının en hassas noktaları oluyor. Özellikle servoların akım çekmeye doyamadığı modellerde kritik bir hal alabiliyor. Zaten elimizde mevcut olan bu BEC gene iki senedir üst düzey modeller de problemsiz görevini sürdürmeye devam eden bir parça. lab şartlarında 9 voltta 72 saat boyunca 7 amper devamlı akım geçirilerek test edilmiş üst düzey bir ürün. ( referans: ) Günümüzün digital servoları her komutta stall (maksimum) akımı çekmesi nedeniyle BEC ünitelerini yormaktadır. Ünitenin içindeki bileşenler bir anda değil ancak zaman içinde özelliklerini kaybetmektedirler ve bir gün ortada hiç bir sebep yokken çalışmayı bırakabilirler. Ayrıca benim için çok önemli olmamakla beraber ileri düzey pilotlar için önemli bir nokta , stabil voltaj sağlaması modelin servolarının uçuş boyunca aynı tork ve hızda kalmasınıda sağlamakta ve modelin stabilitesini , komutlara cevabını sabit tutmaktadır.
Bu ünite 14S lipoya kadar direkt bağlanabilmekte ve ekstra pil ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Devam lı olarak 10 amper , peak olarak 15 amper verebilmektedir.

6. Power Guard : OPTIPOWER ULTRA Guard 430 Super COMBO

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Sistem ne kadar iyi toplanırsa toplansın , her parça sonuçta insan yapısı olduğu için hiçbirşeyin garantisi yok. Herşeyi düşündük sansakda bazen aklımızda olmayan şeyler problem yaratabiliyor. Evde simülasyon çalışırken ya çocuklara yada hanıma klavyeden holdu çektirtip beni düşürmeye çalışmalarını söylüyorum. Şu anda hangi pozisyonda olursa olsun %60-70 hiçbiryerini kırmadan kurtarabiliyorum. Çalışmalar devam etmekte. Ancak tabi bunun için servo alıcı fbl sisteminin elektrik akımının devam etmesi gerekiyor.
Bu parça sistemin elektrik kaynağında problem olduğunda devreye girerek modelin kontrol edilebilir halde kalmasını sağlıyor. Ağırlığı 40 gram olan bir sigorta görevi görüyor.
Özellikleri:
* Sistem açılırken sistem voltajını ölçerek kendini kuruyor ve sistem voltajı başlangıç değerinin belli bir oranda altına düşerse devreye giriyor.
* Devreye girdiğini ve problem olduğunu LED flaşlarla haber veriyor
* Ayrıca şarj edilmesi gerekmiyor , uçuşi sırasında kendini ana pillerden şarj ediyor. Sadece iki aydan fazla kullanılmayacaksa sökülüyor.
* Sisteme elektrik verildiğinde otomatik olarak açılıyor , ayrıca açmayı unutmak gibi bir derdi yok. Ancak gübcücü kesince devreye girdiği için kapatma düğmesine basmak gerekiyor.
* Kendini deşerj ederek storage şarj moduna geçebiliyor.
* 5.5 V altında sinyal kaybı yapan satellite sistemlerinde güvenle kullanılabiliyor.
* 10 amper peak akım verebiliyor.
* Üzerindeki pili yada ledleri almama sadece kontrol kartı olarak alıp elimizdeki 2S pile bağlama şansımız var.

Daha fazla detay için:

Alıcılarımız için Yedek Güç Sistemleri : Scorpion Backup & Optipower ULTRA Guard

7. FBL : Bavarian Demon 3SX

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bavarian demon 3SX gene tüm modellerimizde kullandığımız orjinal bir ürün. Modeli kurtarma ve self level özelliklerine sahip sorunsuz bir ünite. Tek başına ünite olarakda microbeast seviyesinde bir uçuş karekteristiğine sahip yüksek kalitede stabil bir ünite
Aşağıda bavarian demon takımının goblin 700 ile yaptığı bir uçuş videosunu görebilirsiniz.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Aşağıdaki videoda, geçen sene mayıs ayında Goblin 700 ile demo uçuşunda hobi mağazası sahibi abimize kurtarma özelliğini gösteriyoruz

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Daha fazla detay için :

--Stabilizasyon (Model Dengeleyici) & Kurturma (Rescue) Sistemleri
--Bavarian Demon 3SX - Helicommand HC3-SX : Ürün Inceleme
--Bavarian Demon 3SX - Helicommand HC3-SX : Kumanda, Montaj, Kurulum ve Ayarlar
--Demon 3SX / HC3-SX : FBL Performans, Horizon ve Rescue Mod Test Ucuşları

8. Batarya : Pulse Ultra Power Series 4500 mah 45C x 2

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bataryalarımız tüm modellerde ortak kullandığımız 4500 mah kapasiteli Pulse marka bataryalar. Uzun ömürlü olduğu ve üzerinde yazan C değerlerini verebildiği için tercih ettiğimiz bu bataryalar 1 senedir performanslarını ve iç dirençlerini ilk günkü değerde koruyor. Her ne kadar iş yoğunluğu nedeniyle çok uçamıyor olsamda , Erhan kardeşim aynı pilleri son limitlerine karşı 300'ü aşkın uçuştur zorluyor ve hala kapasite performans kaybı oluşmadı. Aynı dönemde aldığı daha pahalı thunder Power 65C piller yorulma belirtileri gösterirken Pulse lar aynı güçte devam ediyor. Pil kargo fiyatları ve doların bu yüksek halinde aldığımız pillerin dayanması bizi uzun vadede tekrar tekrar pil alma derdinden kurtarıyor. Aynı kapasite ve C değerinde olduğunu iddia eden turnigy nano tech pilleri balon gibi olurken bu piller tuğla gibi duruyor. Isınmıyor deforme olmuyor. Bu pilleri Gens Ace pilleri ile aynı kategoriye koyuyorum.
 
[Urun]: Gaui X7 Formula Halo Version kutu açma , kurulum , inceleme

Kutu açma için video çekmeyi planlıyordum ancak evde kocaman kutu çocukların aşırı ilgisini çektiği için video çekmek pek mümkün olmadı. Bu yüzden fotoğraflarla idare edeceğiz.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Kurulum o kadar keyifli geçtiki çok fazla duraklayıp arada fotoğraf ekmek aklıma gelmedi. Bir yandan da geceleri kısıtlı zamanda montaj yaptığım için vakit ayıramadım. Modelin montajından görüntüler :

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Aşağıdaki resimdeki yanlışlığı bulunuz :) Gece 2 de montaj yapmamak gerekiyor :laugh:

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
[Urun]: Gaui X7 Formula Halo Version kutu açma , kurulum , inceleme

Gaui X7 Halo Edition İnceleme:

Video 1 Genel Görünüm ve boyutlar:

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Video 2 Kanopinin altı ,Elektronikler , Elektronik Yerleşimi , Ana Frame yapısı

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Video 3 Ultra Guard , S-Bus , Servo Yerleşimine Giriş

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Video 4 Servo yerleşimi , Rotor Ayarları , Mesh Ayarları

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Video 5 Kuyruk Yapısı, Halo Edition Özellikleri

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

İlk Uçuş (Maiden) Videosu - 30.07.14

Gaui X7 maiden videosu. Modelin ayağının ilk kez yerden kesildiği anları çektik.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

İlk uçuş: Sağından solundan birşey fırlayacakmı uçuşu. İlk tespitte modelin sağa ve arkaya doğru kaydığını gözlemledik. Fiberglass sarı kuyruk finin aşırı titrediğini gördük. Orjinal karbon fini sarıya kaplayıp kullanmaya karar verdik.
İkinci uçuş : Swash ayarı tam oldu , pozitif açı verince garip bir ses geliyor.
Üçüncü uçuş: Governor ayarlandı . Mevcut pinion ile 1920 rpm lere çıkabildik . Ses gelmeye devam ediyor. Kuyruk gainleri iyi görünüyor. Biraz governor gaini ayarlamak gerekiyor.
Dördüncü uçuş: Governor gain ayarlandı ancak sesin kuyruk ön dişlisinin meshinin fazla olmasından kaynaklandığına karar verdik , kuyruk boşluğu fazla geldi. Daha fazla uçurmamaya karar verdik. Kuyruk meshi ayarlanacak.
 
Hadi hayırlı uğurlu olsun Ilker Hocam :thumbup: Hep beraber 700 sınıf bir heli toplayacağız desene :halay: :yuppi: :)
 
İlker bey hayırlı olsun, Yozgatta yakından incelemiştim çok güzel bir model :)
 
İlker Bey hayırlı olsun güle güle kullanın...
 
Hayırlı olsun çok güzel gözüküyor :halay:
 
Ynt: [Urun]: Gaui X7 Formula Halo Version kutu açma , kurulum , inceleme

Hayırlı olsun ilker bey
 
Bu bilgi ve alette gayet enteresanmış İlker Hocam :thumbup:

---------------------------------
CC Cap denen devre aslen ESC ile pil arasına eklenen bir kapasitör. Belli oranlarda elektrik depolayıp pillerden gelen voltajda dalgalanma olduğunda ESC'nin bu voltaj dalgalanmalarından (ripple) zarar görmesini engelliyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Herkese teşekkür ederim . Cimriliğime geldi airmail ile aldım. Gelişi bir ayı geçebilir. O yüzden sindire sindire işleyeceğiz konuyu. Tabi bir yandan da model gelene kadar hanımı alıştırma çabalarımız devam ediyor. Bu sefer değişik bir taktik yapıp önce helimasters videolarını izletttim. Gelecek sene bizde gidelim üç günlüğüne diyip gezme sempatisini kullandım. Daha sonra dikkat ettinmi hiç hanım yok kullanan el kadar çocuklar bile kullanıyor dedim. Bunun üzerine o kadar zor mu ki diyerek simülasyona geçti yaklaşık 4 saat hover çalıştı :) Şimdi artık tail in hover da durabiliyor. Bir sonraki dersimiz nose in :)

İyimi yaptım kötümü yaptım bilmiyorum. Merakı ilerlerse hem ona model almak lazım , hemde fiyatlarla daha yakından ilgilenecektir.
 
[Urun]: Gaui X7 Formula Halo Version kutu açma , kurulum , inceleme

İlker Hocam hayırlı uğurlu olsun. :bravo:

Aman nazar değmesin, çok güzel görünüyor. :halay: :yuppi:



İlker Sönmez' Alıntı:
...
İyimi yaptım kötümü yaptım bilmiyorum. Merakı ilerlerse hem ona model almak lazım , hemde fiyatlarla daha yakından ilgilenecektir.

İlker Hocam Rus Ruleti gibi birşey olmuş bu bence. :lollol: :lol: Sonucu çok merak ediyorum şahsen, neticeye göre bende bir strateji çizmek isterim kendime. :laugh:
 
Hayırlı olsun İlker Hocam, keyifle uçurun inş.
 
abi hayırlı olsun çok güzel model , alivinin X7 sini incelikden sonra kanımın her hucresine işledi X7 ... güle güle kullan ...

benim de , goblin dışında , X7 veya raptor E700 arasında gidip geliyorum , sebebine gelince raptor parçaları pro 'da yurt dışı ile aynı fiyatlarda ( %3-5 falan oynuyor en fazla ) bu yuzden kırım esnasında dışa cok bagımlı olmak istemıyorum , bir diger favorimde senin almış oldugun X7 formula , Thk parçalarının yurt dışı seviyelerinde olmasada acil bir durumda makul sayılabilecek durumlarda temin edebilmek ...

iştahımı kabarttın abi :'( :'( :'( :'( :'( :'( maşallah diyelim şimdiden X7 için güle gül kullan ..