[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

Rasim Öztürk

RcFanatik
Katılım
9 Mar 2013
Mesajlar
7,008
Tepkime puanı
12,194
Yaş
38
Konum
Eskişehir
İlgi Alanı
Heli
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Merhabalar arkadaşlar, ilk konumuzun gördüğü yoğun ilgi (Koala Kbar Mini) memnuniyet vericiydi. Flybarless ünite incelemelerine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Kbar ilk fbl ünitemdi, o zamandan bu zamana arada Tarot ZYX, İkon/Brain ve Bavarian Demon 3sx tecrübelerim oldu. Bu seferki inceleme daha kolay olacak haliyle (umarım).

Ürünümüz bir Çek Cumhuriyeti mucizesi olan Spirit Flybarless & Stabilisation System... Tıpkı bavarian demon gibi rescue normal, rescue acro, stabilisation gibi kurtarma ve dengeleme özelliklerine sahip. Birçok servo tipi ile çalışan, birçok alıcı tipini destekleyen, birçok farklı platformda (windows, mac, linux, android) ayarlanabilen, titreşime hassas olmayan ama bunun analizini grafik halinde sunabilen, çalışması esnasında düzenli log tutan ve bunları sonradan pdf olarak sunabilen bir ünite... Üstelik sadece 171.87$...


Not: Kutu açılım videosu cuma sabahı, kurulum ve ayar videoları da cumartesi akşam veya pazar sabah bu başlıkta olacak. Uçuş videoları da pazartesi sabahtan hazır olur diye düşünüyorum.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol




Donanım:

* Ağırlık: 19g

* Boyutlar: 32x26x14mm, CNC işlenmiş kutu

* Güç Besleme: 3 - 15V @ 30mA

* Çalışma Sıcaklığı: -10°C ~ 60°C

* 32bit ARM processor a 6-axis MEMS sensor ( 2000°/s 'e kadar dönüş)

* PWM, Futaba S-BUS, PPM, Spektrum DSM2/DSMX, JETI integration, SRXL/SUMD alıcı desteği vardır.

* Bütün servo tiplerini destekler: 1520/960/760us @ 50 - 560Hz

* CCPM 90/120/135/140° ile çalışabilir.



Özellikler:

*Paddle simulation

*Paddle mechanics support

*Stabilisation and bailout system :coolxf:

*Vibration immune :evil:

*Spectrum analysis for model diagnostics

*Flight log with events recorded

*Easy configuration with setup wizard

*Smartphone or tablet support via Bluetooth

*Electronic Cyclic Ring




Yandex Manual


Resmi Manual


Resmi Sitesi Çekçe


Resmi Sitesi İngilizce


Resmi Satış Sitesi


Diğer Satış sitesi


--------------------------------------------------------------------------------

Spirit Resmi sitesine erişim problemi yaşıyorsanız, Web Tarayıcınıza ZENMATE eklentisi kurabilirsiniz.
 
[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve A

Maiden videosu;

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Unboxing videosu:

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

GÜNCEL SÜRÜM İçin
Spirit Ver. 2.0.0 Kurulum ve Ayar

1- Kumanda Kurulum;

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

2- Model Üzerine Montaj;

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

3- Ünite Update;

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

4- Kumanda Bind İşlemi;

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

5- Spirit FBL Setup Wizard

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

6- Connection + General Tabları

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

7- Diagnostic Tabı

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

8- Servos Tabı

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

-------------------------------------------------------------------------------------
FUTABA Kumanda Icin Rescue Ayari

Arkadaşlar sanırım Spirit-System üreticileri Rckolik'te yazdığım bu mesajı okumuş olacaklar ki Futaba kullanıcıları için kumanda ayarlarını yayınlamışlar :laugh: Şaka bir yana Helifreak sitesinde gezinirken rastladım ve paylaşmak istedim. Yakın bir zamanda diğer marka kumandalar için de yayınlayacaklarmış. Ama tabiki öncelik biz Futabacılar için :yuppi: ve hiç prog.mix kullanmamışlar. Bir önceki yazımda da anlattığım gibi idle 3 ile basit yoldan sonuca gidilmiş. Dosya boyutu 150Kb'tan büyük olduğu için ekleyemiyorum, linki aşağıda...




-------------------------------------------------------------------------------------
SPEKTRUM / JR Kumanda Icin Rescue Ayari

Futaba kullanıcılarından sonra Spirit, Spektrum/JR kullanıcıları için de Setup Guide yayınladı arkadaşlar. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Herkese hayırlı uğurlu olsun :saygilar:





-------------------------------------------------------------------------------------

Spektrum ve Futaba kumandalar için faideli bilgiler var, spirit kullanan arkadaşların incelemesinde fayda var :saygilar:

 
[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

Eğer RESCUE tuşuna basılınca ister düzde ister Invert pozisyonda heli sürekli AYNI YÖNE doğru kayma yapıyorsa :

Pirouette optimizationu seçtikten sonra swash belli bir noktaya doğru yatar, heliyi kendi ekseni etrafında döndürsekde swash sürekli aynı yere doğru yatık olarak kalmalı aksi taktirde reserve edilip tekrar kontrol edilmeli.Gyroları reserve edince bu ayarıda tekrar kontrol etmek gerekiyor.Bu optimizasyonu tarot ünite kullanmış arkadaşlar bilirler.


Kurulum aşamasında fonksiyonların devreye alınması ile ilgili sorunsallar ve çözüm;



Sadece rescue veya sadece stabilizasyon kullanılacaksa sıkıntı yok. channel assign'da hem gear kanalına hem de aux2 kanalına Gyro atıyorsun. Program setupta Gyro menüsünde pos0 için +60%, pos1 için -60% ayarlayınca ve swtichi de I yani pushbutton yapınca mis gibi çalışıyor.

Ünite ortaya karışık olmuş biraz. Rescue özellikleri Bavarian gibi... Bank switching olayı İkon gibi... Negatif gain değerlerinde özel fonksiyonların devreye girmesi Skookum gibi. Güzel bi sentez olmuş :laugh:


Şimdi spirit forumda takılıyorum. İstediğim şey,

Bank0 --- special function: disabled --- gain: +60%
Bank1 --- special function: stabilisation --- gain: (negatif bir değer)
Bank2 --- special function: rescue acro --- gain: (negatif bir değer)


Bank değişimi için bir switch atamak istiyorum ama bunu yaptığımda gain in de otomatik olarak negatif bir değere gitmesini istiyorum. Bank değişimini 3 pozisyon bir switch ile yapmak istiyorum, aynı zamanda üçüncü pozisyon yani rescue için pushbutton'u mix lemek istiyorum. yanii rescue yu aynı zamanda bind butonu ile de devreye alıp çıkarmak istiyorum.



Bavarian'da bir kanala Gear: Gyro atadım ve bunu switch D ile kontrol ediyorum. Kumandada gyro menüsünde üç adet değer var, +40 +45 +50 gibi ve bunlar arasında geçiş yapabiliyorum D switchi ile... Diğer yandan Aux2: Governor atadım. Kumanda governor menüsünde head gain değerleri 0 +60 +100 müydü ne... Bunu da G switchi ile kontrol ediyorum. Birincide rigid (turuncu), ikincide self level yavaştan toplayan, üçüncüde self level hızlı toplayan... Bind butonuna bir mix atadım ve -200 offseti var sanırım. Yani aux 2 kanalında (head gain) hangi değer olursa olsun (0,60,100), bunu -100 veya altına götürüyor, yani bu durumda rescue yu devreye alıyor (yeşil yanıp sönen ışık)

Tabii bu modları devreye alırken head gain'in aldığı değerlere bakıyor. Kuyruk gaini ile işi yok...

Ama spirit 'in var... :(

Spirit forumda biraz gezindim, Tomas şu cevabı vermiş aynı soruyu soran bir arkadaşa;

If you want to switch between conventional flight, stabilisation and rescue (with only one switch on your TX), you can do so with unassigned Gyro channel, so you can configure Gyro Gain (in the software - Sensor Tab) to negative positions for Bank 1 and 2, but for Bank 0 it will be positive.
So activation will be performed with Bank switching only, but Gyro Gain will be configured in the software.

Yani hem rescue hem stabilizasyon kullanmak istiyoruz. Ama bunlar için negatif kuyruk gain değerleri lazım. İkisini de kanallara atayacağız. Gear: gyro ve aux2: governor... İkisini ayrı switchlerle kontrol ediyoruz normalde... Yani bir switch ile stabilizasyon modları arasında geçiş yapıyoruz. Diğeri ile kuyruk gaini değiştiriyoruz. Böyle bir konfigürasyonda rescue anında ya iki switchi birden çekmek lazım ki bu rescue'nun doğasına aykırı, mantıklı bir iş değil. Tek switchte hem bank değiştirmesi lazım hem de tail gaini negatife alması lazım ki fonksiyon çalışsın.

Yada Gear: INH yapacağız dediği gibi... Aux2: (gyro veya governor) şeklinde atayacağız. kuyruk gain değerini programdan değiştireceğiz, kumandadan değiştirmeyeceğiz. bank0 için gain pozitif olacak. bank1 ve bank2 için negatif olacak... tabii bu son iki bankta stabi ve rescue ayarlı olacak. Tek switch ile değişecek, negatif değerler alacak.

Bunu da düzgün kullanabilmek için bluetooth adaptörü lazım. kuyruk gain değerini arazide değiştirebilmeliyiz sonuçta :)


Tek fonksiyon kullanıp her ikisini de gain kanalına atamak daha mantıklı bence... Hiç bank switching olayına girmeden...



Bavariandaki mix sadece head gain değerini sıfır veya pozitif değerlerden -100 ve altına götürmek için...


Spirit'te ise head gain veya cyclic gain belli bir değerde duruyor hep (55-60 gibi)... Fonksiyonları devreye alıp çıkaran tail gain'in aldığı negatif veya pozitif değerler. Onu da ayrı bir switch ile kontrol ediyoruz zaten, yani öyle tercih ediyoruz arazide kolayca kumandadan değiştirebilmek için.

Yapılması gereken sanırım; bank switching yaptığımız aux2 kanalından (7.kanal), tail gaini kontrol eden 5.kanala (gear) bir iki mix yazmak. Yani ben bank değiştirdiğimde fonksiyonu devreye alması için gain değerini negatife götürmek için....



Bavarian Demon'da özel fonksiyonlar 7.kanalın aldığı değerlere göre devreye giriyor. Bu kanal (head gyro) 0 iken rigid mod, 8-10 dan yüksek değerlerde horizon (stabilisation, self-level) mod, -100 ve daha düşük değerlerde rescue devreye giriyor. Bunu ünitenin üzerindeki ledin renginden de anlıyoruz. 5. kanalın (gear) tek fonksiyonu kuyruk gainini kontrol etmek.

Spirit'te ise özel fonksiyonlar 5.kanalın aldığı değerlere göre devreye giriyor. 7.kanalın (aux2) tek görevi banklar arası geçiş yapmak... 5.kanalın aldığı pozitif değerlerde headlock modda, negatif değerlerde ise -eğer o bankta bir special function tanımlı ise- headlock+function modda yani özel fonksiyon devrede, -eğer o bankta bir special function tanımlı değil yani disabled ise- normal (rate) modda oluyor.


Bavarian'da aynı setup içinde her iki fonksiyonu da kullanmak mümkün uygun bir miks ile. Bunun için 7.kanalı -200 öteleyen bir mix yazmak gerekli. Böylece her koşulda o mix'i devreye aldığımızda (yani butona bastığımızda) kanalın alacağı değer -100 veya daha da altında oluyor. Rigid modda bu kanal 0 değerinde iken butona basıyoruz ve -200 e götürüyoruz rescue devrede oluyor. Stabilizasyonu maksimum yapsak bile, yani bu kanal +100 değerinde olsa bile, butona bastığımızda -200 ötelendiğinden -100 değerine ulaşıyor yani rescue yine devrede... Tabii bu rakamların bazılarını görsel olarak göremiyoruz. Spektrum kumandalar -150 +150 dışındaki değerleri gösteremiyor, benzer şekilde bavarian arayüzü de -120 +120 aralığında değerleri gösteriyor. Ama dediğim gibi rakamlar, ona şüphe yok...

Spiritte ise bir kanalın alacağı değerlere göre üç değişik fonksiyon (rigid, horizon, rescue) devreye giremiyor. Bank mantığı vbar veya ikon gibi... İki değişik fonksiyon olabiliyor bir bankta... Ya normal headlock modda kontrol bizde, yada o banka tanımlı özel fonksiyon devrede... Haliyle bank değiştirmek lazım başka bir özel fonksiyon istenirse. Bank switching yaptığımızda, yani 7.kanalı kontrol eden switchi başka bir pozisyona getirdiğimizde aslında özel fonksiyonu devreye almıyoruz, sadece o fonksiyonun tanımlı olduğu banka geçiş yapıyoruz. Fonksiyonu devreye almak devreden çıkarmak, 5.kanal ile... Gyroya iki değer belirliyoruz, örneğin +60% -60%.... Bunu da buton ile kontrol ediyoruz. Butona basmadığımız durumda headlock modda... Bastığımızda 5.kanal eksi değere gidiyor ve o bankta özel fonksiyon tanımlı olduğu için o fonksiyon devrede...

Benim daha önce hataya düştüğüm nokta, bank0'a özel fonksiyon tanımlamamak. Aslında her banka bir fonksiyon tanımlamak gerek. O fonksiyonu tanımlamak, o bankta iken onun devrede olacağı anlamına gelmiyor. 5.kanalı eksi değere götürdüğümüzde yani butona bastığımızda devreye giriyor.

6 kanal kumandalar ile bank switching yapamıyoruz, çünkü 7.kanal yok :) Sadece bank0 da istediğimiz özel fonksiyonu tanımlıyoruz ve 5.kanalın değerleri ile oynayarak onu devreye alıyor çıkarıyoruz. Başka bir özel fonksiyon kullanmak istedik, o zaman ya bluetooth ile yada bilgisayara bağlayarak, bank0'a o fonksiyonu atıyoruz. Aslında sadece rescue acro olsa yeter. Ama yok ben stabilizasyon da kullanmak istiyorum diyenler bu şekilde yapabilir.
 
[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

Vay tek kelime ile bomba bir konu daha geliyor Rasim kardeşimizden :halay:

Bu ünite ilk çıktığı günden bu yana şahsen benim de çok dikkatime geçen bir ürün. Hatta Baverion yıl sonu indirimlerinde $350 düşmemiş olsa, Istanbul'dan bir arkadaşımıza almayı düşünüyorduk. Ama incelemek sana nasip oldu desene.

Gelişmeleri ve özellikle test uçuşlarını, yorumlarını merakla bekliyoruz. Şimdiden ellerine sağlık :)
 
[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

Çok sıkı takipçisi olduğum bir ünite.Rasim beyin tecrübeleriyle benimde bu yaz planlarima girebilir :)
 
[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

Bir şeyi yapmak on dakika, video ile onu sunmak saatler alıyor... Anlata anlata video çektikten sonra corel screen capture ın sadece görüntüyü alması sesi kaydetmemesi paha biçilemez :eek:

Neyse ben şu ayarı kendim yapayım bu akşam... Cumartesi de sunum eşliğinde tekrar yaparım. BJK nın maçı da var zaten :laugh:


edit: settings den açtım mic i... allahtan çok ilerlememiştim :)
 
[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

Sonuçları şu şekilde takip ediyorum reis, :eek: 3sx denemiş biri olarak senden gelecek sinyal önemli karar vermemizde.
eğer 3sx le aynı çıkarsa şu hareketleri bekle benden :bravo: :halay: :yuppi: :lollol: :lol: :agreed: :RCKolik:
 
[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

Rasim , ünite incelemelerine hayranım , bu sefer bu ünteyi incelerken , ünitenin multiblade rotor desteği de varsa , buna da değinmen , benim için büyük hayır olacak........Öte yandan , galiba bu ünitelerin hızına yetişemeyeceğiz , birkaç sene daha beklesem mi acaba....Sadece nerede , kaç dakika ve nasıl bir uçuş yapmak istediğimizi veri olarak gireceğiz , gerisini o yapsın , kumandaya bile gerek kalmadan...... :p
 
[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

çalışmalar devam ediyor maç eşliğinde :)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


videolu yapmak isterdim ilkini ama hem yapıp hem çekmek zor... ortam da gürültülü şimdi, brugge gibi takım her zaman çıkmaz kuradan...

cumartesi gündüz baştan alırım videolu olur ;)
 
[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

Rasim hayırlı olsun
Videoları ve uçuşu sabırsızlıkla bekliyoruz.
üniteyi nerden aldın bilgi verirsen sevinirim...
 
[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

Teşekkür ederim Mordo abi, ünite benim değil, Mevlüt abi aldı, jr forza 450 modeline kuruyoruz. Çek Cumhuriyetinden aldık, 171 dolara... 6 dolar da kargosu var ama çok hızlı geliyor. Fiyatı uygun yani... Ama ne derece başarılı bunu deneyip göreceğiz. Basic setup ve uçuş bende... Advanced uçuş için de haftaya kocaelide Türker abi yorum yapar :)




Hakan abi, manualinin 41. sayfasında ( ) advanced ayarlardan bahsederken cyclic phase den bahsediyor. Bu alışılagelmiş modeller için 0 tavsiye edilirken, multiblade rotorlu modeller için başka değerler söz konusuymuş sanırım. Benim bu konu hakkında bilgim yok, bilenler işin mekaniği nasıldır, elevatorden ailerona döndürme olayı nedir açıklarlarsa güzel olur :)

Mustafa, 3sx ile aynı çıkmasın yaa :laugh: Neden o kadar para verdik ;D Ona yakın olsun ama yine de...
 
[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

Rasim Öztürk' Alıntı:
Teşekkür ederim Mordo abi, ünite benim değil, Mevlüt abi aldı, jr forza 450 modeline kuruyoruz. Çek Cumhuriyetinden aldık, 171 dolara... 6 dolar da kargosu var ama çok hızlı geliyor. Fiyatı uygun yani... Ama ne derece başarılı bunu deneyip göreceğiz. Basic setup ve uçuş bende... Advanced uçuş için de haftaya kocaelide Türker abi yorum yapar :)




Hakan abi, manualinin 41. sayfasında ( ) advanced ayarlardan bahsederken cyclic phase den bahsediyor. Bu alışılagelmiş modeller için 0 tavsiye edilirken, multiblade rotorlu modeller için başka değerler söz konusuymuş sanırım. Benim bu konu hakkında bilgim yok, bilenler işin mekaniği nasıldır, elevatorden ailerona döndürme olayı nedir açıklarlarsa güzel olur :)

Mustafa, 3sx ile aynı çıkmasın yaa :laugh: Neden o kadar para verdik ;D Ona yakın olsun ama yine de...

Rasim hocam sayfa bende açılmıyor. 403 Forbidden hatası alıyorum :(
 
[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

Mehmet ÖZER' Alıntı:
Rasim hocam sayfa bende açılmıyor. 403 Forbidden hatası alıyorum :(

Google a spirit system gibin bişey yaz Mehmet, direkt burdaki linki kullanma... Ordan dili ingilizce olarak değiştirir, order sekmesine gelir, e-shop a geçiş yaparsın.



Bu arada unboxing videosu eklendi ;)
 
[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

Rasim hayırlı olsun. Merakla bekliyoruz sonuçları ;)

Bendede Mehmet'teki hatayı veriyor , kaç gündür uğraşıyorum ama bulamadım.
 
[Urun]: Spirit Flybarless System Kutu Açılım / Ürün İnceleme / Kurulum ve Ayar

Valla bende hiç sitesine girmemek gibi bir sıkıntı olmadı, Mevlüt abide de olmadı. Emre abi o sıkıntıyı yaşadı ama zenmate ile girince halletti sanırım. "Yeni Türkiye!" deki internet olayları nasıl tam hakim değilim ama bir şekilde çözülür umarım...

Esprit Model hem çok daha pahalı (%35 daha pahalı), hem muhtemelen kargo ücreti daha fazla çıkar, hem amerika olduğu için geç gelir. Ordan alınmaz.