Bujim mi yanık, kızdırıcı pilim mi bitik?

Sumer Yamaner

Moderator
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
Glow motor kullanan arkadaşların başına gelmiştir. Uçağı hazırlarsın, motor çalıştırmaya yeltenirsin, bir türlü pırtlamaz. Kızdırıcının pili mi bitti acaba? Kızdırıcısı olan var mı? Yoksa buji mi gidik? Buji anahtarı olan var mı? Oradan oraya koşturur insan. Alanda 15 tane kızdırıcı vardır ama tümünün pili gidiktir. O gün buji anahtarı da yoktur. Haydi bakalım...
Bazı buji kızdırıcılarda bir akım göstergesi oluyor. Bujiden akım geçip geçmediğini görebiliyorsunuz. Ama artık onlardan bulmak kolay değil. Eskiler de kullanılamaz halde. Ben de maşa kısımlarını değerlendirmek istedim.
Burada gördüğünüz buji test cihazını bujiye takıp düğmeye basıyorsunuz. Kırmızı LED yanarsa buji gidik. Yeşil yanarsa yüzde 99 sağlam. Bence pratik bir şey oldu...
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Son düzenleme:
Sümer hocam arkasını göremediğim için emin olamadım, gece lambası devresine benzettim, ldr ile buji kızarmışsa transistör sürülüyor yeşil yanıyor değilse kırmızı gibi mi, yoksa sadece direnç mi ölçüp devam ediyor? @Sumer Yamaner

Sümer hocam arkasını göremediğim için emin olamadım, gece lambası devresine benzettim, ldr ile buji kızarmışsa transistör sürülüyor yeşil yanıyor değilse kırmızı gibi mi, yoksa sadece direnç mi ölçüp devam ediyor? @Sumer Yamaner
Çok basit bir devre ama sonradan fark ettim ki gereksiz bir şey olmuş. Buji teli kopuksa artıdan öngerilimlendirilmiş NPN transistör aktive olup kırmızı LED'i yakıyor, buji teli sağlam ise PNP transistörün bazı ground'a çekilip yeşil LED'i yakıyor.
Halbuki buton bataryaya seri bağlı bir buton, bir yeşil LED ve direnç işi bitirirdi. Butona basınca buji teli sağlamsa devre tamamlanır ve LED yanar.
Bazen insan gereksiz karmaşık yollara sapıyor.:lollol:

Çok basit bir devre ama sonradan fark ettim ki gereksiz bir şey olmuş. Buji teli kopuksa artıdan öngerilimlendirilmiş NPN transistör aktive olup kırmızı LED'i yakıyor, buji teli sağlam ise PNP transistörün bazı ground'a çekilip yeşil LED'i yakıyor.
Halbuki buton bataryaya seri bağlı bir buton, bir yeşil LED ve direnç işi bitirirdi. Butona basınca buji teli sağlamsa devre tamamlanır ve LED yanar.
Bazen insan gereksiz karmaşık yollara sapıyor.:lollol:
Sumer hocam o zaman da yeşil led yanmayınca acaba testerin pili mi bitik buji mi bozuk diye düşünecektiniz 😀

Sumer hocam o zaman da yeşil led yanmayınca acaba testerin pili mi bitik buji mi bozuk diye düşünecektiniz 😀
Aynen bunu düşündüm. Ek bir test butonu koyulup uçlar kısa devre edilebilir. Hatta kullanmak için buton bile gereksiz. Bujiye bağlarsın, LED yanar. Test için tek buton koyarsın. Basit her zaman iyidir. :lol: