Haber Alıntısı: Drone uçuşları, endemik kuşları kaçırıyor

Emre Kaman

Moderator
Katılım
21 Kas 2013
Mesajlar
6,273
Tepkime puanı
12,103
Yaş
42
Konum
İzmir
İlgi Alanı
Heli
Adam hakli arkadaslar...

Kaynak:



“Tazı Kanyonu, 2 yıl önce gezginler tarafından keşfedildi ve sosyal medyada yayınlanan fotoğrafların ardından binlerce doğaseverin uğrak yeri haline geldi.

Ancak Körpülü Kanyon Milli Parkı sınırları içindeki Tazı Kanyonu’nda uçurulan dronelar, doğal yaşamı tehdit etmeye başladı.

Akdeniz Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan AKUT Antalya Birim Sorumlusu Yılmaz Sevgül, kanyonun kendine özgü bir ekosisteme sahip olduğunu, buradaki sarp kayalıkların da endemik hayvan türü ‘kızıl akbabaların’ evi olduğunu söyledi.

Tazı Kanyonu’nun 12 kilometre uzunluğunda, 700- 800 metre değişen derinlikte olduğunu vurgulayan Sevgül, “Dünyada sayılı 10 kanyon arasında özel bir bölge. Bu bölgenin kendine özgü makro ekolojik sistemi var. Kendisine ait bir yaşam döngüsü bulunuyor. Özellikle bu bölgede endemik hayvan türlerini görmek mümkün. Bunlardan biri de ‘kızıl akbabalar’. Kızıl akbabaların, kanyonun sarp kayalıkları üzerindeki çatlaklarda yuvaları var. Buranın hemen altı da kanyonun genişlediği nokta. 12 kilometre uzunluğundaki kanyon, bu noktada genişleyerek çıkışa yöneliyor. Kanyonun dar olan noktalarında olumsuz hava şartları veya farklı nedenler ile ölen hayvanlar akıntıyla bu noktaya sürükleniyor. Bu ölü hayvanlar suyun yardımıyla kanyonun ağzına gelip, kızıl akbabalar için beslenme noktası oluşturuyor” diye konuştu.

Tazı Kanyonu’nun görselliğinin dışında eşsiz bir ekosisteme sahip olduğunu kaydeden Sevgül, “Burada bir döngü, bir sistem var. Bu sistem burada çalışıyor. Ancak bu yaban hayatı tehdit eden birtakım unsurlar bulunuyor. Tazı Kanyonu’nu görmek için gelenler, bu bölgede bilinçsizce drone uçuruyor. Hobi amaçlı yapılan drone uçuşları yaban hayat için çok tehlikeli. Özellikle kuşlara çok ciddi zarar veriyor. Sesi kuşları korkutarak, yuvalarını terk etmelerine neden oluyor. Kuşları strese sokuyor” dedi. “
 
İnsanoğlunun her yaptığı icat doğanın dengelerinde oynama yapıyor maalesef.Şu an son golü bilinçsiz kullanılan İHA'lar gibi görünüyor. Özellikle fotoğraf ve video alanında çekim yapan pilotların, doğanın bütün güzelliklerini çekicem derken oluşabilecek kalıtsal hataların farkına varamıyor. Kendimden biliyorum o doğal güzellikleri çekmek çok ileri bir istek ama geri dönüşü olamayacak bir istek olabiliyor ; bu şekildeki canlılara etkisi büyük. İHA gider-gelir ama o kuşlar bir daha zor gelir.
 
- Bu dronculardan iki tanesini taksimde salladıracaksın bak kalıyor mu sorun.

- Ya biz droncu değiliz model uçak helikopter uçuruyoruz burda.

- Farketmez, sen de gel bakayım şöyle sıraya gir...


Şaka bir yana, bu kanyon da milli park dahilinde bir alan(mış), Milli parklar sınırları dahilinde özel bazı uygulamalar dışında drone uçuşuna izin verilmemesi gerekli. Boşuna milli park olmuyor o bölgeler. Yanlış bilmiyorsam ABD de milli park sınırları dahilindeki drone uçuşları son 5 yıldır yasaklanmış ve denetim altında. Bizim valilikler de sürekli olarak uçuşa yasak bölgeler ilan ederken milli parklar gibi öneme sahip bölgelerde nasıl hala serbest bu iş?
 
İnsanlık sanıldığının aksine çokta başarılı bir tür değildir bence.

Dünya üzerinde var olan diğer türlere göre kuvvetli yönlerine güvenir ve sahip olduğu gücü sonuna kadar hunharca kullanır. Kendisini kusursuz gören ve herşeyin kendisine hizmet etmek için var olduğunu zanneden fazlasıyla egosantrik bir karakteri vardır.

Defoludur yani sizin anlayacağınız. :lollol: :lol: :lol:

Peki sonuç ne olacaktır ? Bunu hep beraber göreceğiz. :rolleyes:
 
Son düzenleme: